Himalajska mačka – osobine, karakter, nega i ishrana

Himalajska maca nastala je ukrštanjem dve rase mačaka, persijske i sijamske, te otuda njen raskošni izgled. Dugu i debelu dlaku nasledila je sa persijske strane, dok je plave oči i tamne delove dlake oko glave, repa i na nogama nasledila sa sijamske strane.

Osim što ovu macu karakteriše veoma lep izgled, koji osvaja već na prvi pogled, te podseća na plišanu igračku, himalajska mačka je veoma poželjan ljubimac.

Koje su njene karakteristike, te kako se slaže sa decom i odraslima, kao i nešto više o njenom nastanku, saznajte u tekstu dalje.

Poreklo i uzgoj Himalajske mačke

Smatra se da je Himalajsku mačku stvorio čovek, i to ukrštanjem dve rase mačaka, što smo pomenuli u uvodu. Reč je, dakle, o persijskoj i sijamjskoj vrsti. Takodje se navodi da je za ukrštanje poslužila i vrsta Birman.

Kako je do toga došlo?

Poznati švedski genetičar, poznat kao dr. Tjebbes, je 20tih godina 20og veka vršio eksperiment prilikom kojeg je smatrao da može da reši problem sa genetskim bolestima mačaka, koje su ne tako retke.

Nakon toga su dva istraživača sa jednog Med. fakulteta na Harvardu vršili još jedan eksperiment u kojem su zaključili da bi bilo poželjno dalje ukrštanje, sa mačkama koje imaju pedigree, kako bi na kraju dobili vrstu koja je zdrava i sa dobrim predispozicijama, odnosno koja će naslediti odredjene poželjne karakteristike.

Tako su počeli sa parenjem sijamskih i dimastih mačaka, potom srebrnim i prugastim, i na kraju crnim sa persijskim. Sve to radili su sa namerom da dobiju vrstu koja će izgledom, jednim delom podsećati na persijsku mačku (duga i bujna dlaka…), a drugim delom na sijamsku mačku (tamnija dlaka na odredjenim mestima, specifična boja očiju…).

Prvo „uspešno“ štene na svet je došlo 1935te godine, a nazivali su ga Debutante.

Poznati uzgajivači mačaka u Americi su pokušavali da, eksperimentima, razviju pasminu, koju su nazvali Himalajska mačka. Naziv nije dobila po poznatom planinskom lancu, već po nečemu sasvim drugom.

Himalajska mačka je u Velikoj Britaniji prihvaćena kao pasmina takodje, ali pod drugačijim nazivom –colorpoint, odnosno mačka sa oznakama, i to davne 1955te godine.

Dalji uzgoj Himalajskih mačaka nastavio se u Americi, gde je nakon 1950te godine bivao sve ozbiljniji. Nakon 1957 godine, ljudi su sve više informacija dobijali o ovoj pasmini, te je počela da osvaja njihova srca.

Prva ozbiljna izložba, kada kažemo „ozbiljna“ mislimo na to da je tu po prvi put ova mačka predstavljena tako da bude primećena, dogodila se u San Diegu i Kaliforniji, odakle i potiče njihova popularnost, te počinje pomama za njima.

Predsednik ACFA sa ostalim članovima priznali su ovu pasminu, i to glasanjem koje je odnelo daleko više pozitivnih nego negativnih glasova, 15-1 u korist divnih Himalajskih maca.

Izgled Himalajske mačke

Kroz uvod smo već pomenuli kako Himalajska maca izgleda, dakle, veoma je karakterističnog i prefinjenog izgleda. Zaista podseća na jednu malu plišanu igračku, sa dugom, nežnom dlakom lepih boja.

Ukrštanjem su želeli da postignu izgled persijske mačke, sa primesama sijamske, a to su i uspeli.

Zbog toga Himalajska mačka ima malo, okruglo telo koje karakterišu izuzetno kratke noge. Glava joj je dosta šira u odnosu na ostale rase mačaka, lice nekako ravno sa malim ušima koje su zaobljene na vrhovima. Dlaka joj je gusta, izuzetno duga i svilena, a njihova boja može varirati.

E, tu su poželeli da liči na sijamsku macu, pa Himalajska maca na glavi, nogama i repu, kao i na ušima, ima istu boju kao i sijamska mačka. Dlaka na tim mestima, dakle, može biti smedje, plave, lila ili bež boje. Još jedna karakteristika koja odaje njeno poreklo nastanka jeste karakteristična boja očiju, jako plava.

Karakteristike Himalajske mačke

Osim što su želeli da postignu izuzetno lep izgled mačke, želeli su da usvoje i neke pozitivne karakteristike, tako da ova maca bude idealna kao kućni ljubimac.

Moramo priznati da su i u tome uspeli, jer je Himalajska maca zaista pravi odabir ljubimca, naročito ukoliko ste pravi ljubitelj mačaka.

Veoma je nežna, mirne naravi te voli da se mazi i odmara po ceo dan. Ali, onda kada ste vi raspoloženi za igru, rado će vas ispratiti, te će vam izmamiti osmeh na lice. Onako „rundava“, zaista je izuzetno zabavna kada se brzo kreće ili trči, jer tada njena dlaka talasa i odmah mami osmeh na lice.

Izuzetno je inteligentna maca, te joj neke komplikovanije igre i dresura neće teško pasti, naprotiv.

Zbog toga je ona sjajan odabir ukoliko imate malu decu, tiha je i rezervisana onda kada treba, a opet raspoložena za igru onda kada joj to zatražite.

Odličan je partner i ukoliko ste stariji pa vam je potrebno društvo koje će uvek biti tu pored vas. Da vam pruži ljubav, malo maženja i puno zabave.

Nega i zdravlje Himalajske mačke

Svakako da retko ko ne želi ovu plišanu mačku u svom domu, ali je samo potrebno imati na umu da to nije prava plišana mačka!

Zbog dužine njene dlake, neretko ćete sretati iste na podu, garderobi ili nameštaju, te je potrebna redovna i pravilna nega.

Redovno četkanje je obavezno! isto kao i redovno kupanje, kao i čišćenje predela oko očiju i nosa jer često vlaže.

U Pet-shop radnjama možete naći razne preparate koji će vam pomoći da izgled vaše mace održite na zavidnom nivou. Tu su uvek i saloni za šišanje naših ljubimaca, tako da po potrebi dlaku možete malo skratiti, ili je pak skratiti sasvim.

Jeste da to onda ne bi bila ta ista, dugodlaka i svilena maca, ali ponekada je i to potrebno.

Dlaka joj svakako relativno brzo raste, te joj ponekada, sa vremena na vreme, naročito ukoliko imate malu decu, možete menjati frizure.

Za kupanje koristite isključivo šampone za mačke, a možete joj davati odredjene vitamine koji će smanjiti linjanje i ojačati dlaku.

Što se tiče samog zdravlja, sklone su gojaznosti te je fizička aktivnost potrebna. U zavisnosti od toga da li živite u stanu ili kući, obavezno ponekada prošetajte vašu macu. To će goditi i njenom fizičkom, ali i mentalnom zdravlju.

Iako je mirne naravi, svakako je po prirodi mačka, lovac, te joj je ponekada potrebno da ispolji svoje nagone. Obezbedite joj dovoljan prostor za igru, za njene ludorije ali i za odmor, tako da svako bude siguran i srećan.

Ukoliko imate veću terasu, to je odlično, te preporučujemo da je barem jednom dnevno prošetate po istoj, igrate se i pružite joj osećaj slobode.

Nekih ozbiljnijih problema sa zdravljem nema, jer generalno važe za mačke sa dužim životnim vekom – 15 godina. Ipak, obratite pažnju na njenu ishranu, omogućite joj hranu bogatu zdravim masnoćama, kao što su riba i piletina. Takodje joj omogućite povremene fizičke aktivnosti, i vaša maca će biti zdrava!

Cena Himalajske mačke

Za kraj, ostaje da kažemo da se o ceni i detaljnim porodičnim odnosima detaljnije i raspitate kod porodice ili uzgajivača od kojih nameravate da kupite macu.

Veoma je bitno iz kakve porodice uzimate, jer je nasledje često veoma važno. Kako zbog njenog ponašanja, tako i zbog zdravlja u budućnosti.

Sponzorisano:

Povezani postovi