Kartuzijska mačka – osobine, karakter, nega i ishrana

Pomenuta mačka naziva se još i Chartreux chat, obzirom da potiče sa teritorije Francuske. Smatra se veoma inteligentnom i zanimljivom mačkom koja poseduje plavičasto krzno.

Pomenuta vrsta mačke spada u jedne od najomiljenijih među ljudima u Kanadi i Francuskoj. O tome nam govori i podatak da se ista koristi i kao maskota na džez festivalu koji se svake godine organizuje u Montrealu.

Kartuzijske mačke smatraju se vrstom koja pripada veoma staroj populaciji mačaka, pa shodno tome prepliću se različite priče koje su vezane za poreklo iste. Prema nekim podacima, veruje se da je poreklo ove mačke zapravo Sirija i da je ista stigla u Evropu u toku 13. veka. U spisima koji su pisani u Italiji, pomenuta mačka najčešće se oslovljava kao ,, sirijska mačka“ .

Verodostojnost ovih reči potvrđuje se i crtežima koji se takođe nalaze u pomenutim italijanskim spisima, i na osnovu kojih se može zaključiti da se upravo radi o kartuzijanskoj mački. Naučnici su upoređivali ovu vrstu sa tim podacima koji se nalaze u pomenutoj literaturi i shvatili su da se bez premca radi o kartuzijanskoj mački, što i slike potvrđuju.

U različitim spisima zabeleženo je da se ova mačka imenuje još sa ,, kiparska“ ili pak ,, malteška “ mačka. Ime  ,, kartuzijanska mačka“ potiče iz francuskih spisa, koji su pisani u periodu srednjeg veka.

Različite legende i priče prate poreklo kartuzijanske mačke. Jedna od legendi koja se i danas propoveda je upravo ta da ove mačke dobile ime zahvaljujući kartuzijanskom kaluđerskom redu koji se bavio uzgojem iste. Prema zvaničnim podacima, ova legenda je demantovana jer se navodi da se kaluđeri nikada nisu bavili uzgojem pomenutih mačaka, pa shodno tome ova tvrdnja ne smatra se istinitom.

Naziv ,, Charteux“ koji su nosile ove mačke,  takođe se povezuje i sa vunom koja se koristila u Španiji, a svrha iste bila je tkanje odora kartuzijskih kaluđera, koja je bila sivo – plave boje.

U okolini Pariza u velikom broju živele su kartuzijske mačke. Njihovom selektivnom uzgoju znatno su doprinele sestre Leže koje su zbog svog oduševljenja lepotom i šarmom pomenutih mačaka donele odluku da učine popularnom ovu rasu mačaka. Sve to odigralo se davne 1925. godine. Pomenute sestre bile su veoma uporne u svojoj odluci, pa su se zato trudile da ova pasmina bude identična kao na crtežima koji se pojavljuju u starim spisima. Zahvaljujući njihovom trudu osobine i odlike kartuzijske mačke se učvrstuju.

Felinološke izložbe koje su se održavale od 1931. godine kao prve primerke dobili su kartuzijske mačke koje su se tu prikazivale. Kartuzijska mačka koja je predstavljala vlasništvo sestara Leže smatrana je jednom od najlepših mačaka tri godine za redom. Sve to se dešavalo na izložbi pariskog kluba mačaka. Zvanični standard pomenute vrste mačke zvanično je određen 1939. godine.

Drugi svetski rat donosi mnogo nevolja kako za ljude , tako i za životinje. U pomenutom vremenskom periodu došlo je bukvalno do izumiranja pomenute vrste mačke, pa shodno tome odgajivači istih bili su primorani da traže bilo kakvo rešenje ne bi li održali rasu kartuzijske mačke.

Da bi se ovaj problem rešio, došli su na ideju da kartuzijsku mačku pare sa mačkama koje su po svom izgledu i ostalim karakteristikama slične njoj kako ne bi došlo do velikog odstupanja. Najpribliznije pomenutoj rasi bile su persijska mačka i britanska kratkodlaka mačka, pa shodno tome ove dve vrste su poslužile očuvanju rase kartuzijske mačke. Iako su uspeli da sačuvaju pomenutu rasu, došlo je do malih odstupanja pa se novonastala rasa pomalo razlikovala u odnosu na staru, čistokrvnu kartuzijsku mačku.

Sedamdesetih godina prošlog veka sličnost između britanske kratkodlake mačke i kartuzijske mačke bila je veoma velika što je navelo nadređene u Međunarodnoj felinološkoj federaciji da dođu na ideju i da spoje ove dve vrste. Tačnije, želeli su da se ove dve vrste mačaka zajedno takmiče kao i to da se zajedno ocenjuju, jer je sličnost među njima bila veoma velika.

Međutim, zaključili su na kraju da je ovo ipak bila loša ideja i da obe vrste zaslužuju da se odvojeno takmiče, pa shodno tome do odvajanja istih dolazi 1977. godine.

U Sjedinjene Američke države ova vrsta mačke došla je u periodu oko 1970. godine, a danas se, obzirom na svoju rasprostranjenost,  ona može naći u bilo kom delu sveta.

Osobine

Pomenuta mačka odlikuje se snažnom, mišićavom građom i smatra se krupnijom u svetu mačaka. Njene grudi su razvijene, ali bez obzira na svoju snažnu telesnu građu, ova mačka odlikuje se gracioznošću i dozom elegancije.

Kartuzijanska mačka obično je dugačka oko 20 ili pak 25 cm, dok težina njenog tela varira do 6 kg. Noge ove mačke su srazmerne telu i srednje su dužine. Veoma su jake i mišićave ali ne odstupaju od ostalih delova tela. Šape pomenute mačke su velike i zaobljene na vrhovima.

Takođe za njih je karakteristično i to da su široke. Rep pomenute mačke je srednje dužine, a karakteriše ga to što je pri svom dnu širi a zatim se postepeno sužava. Glava iste ima odlike obrnutog trapeza i smatra se velikom.  Njena osnova je široka, a u predelu između ušiju odlikuje je pljosnati deo. Obrazi kartuzijske mačke su pomalo zaobljeni, pa shodno tome posmatrajući pomenutu mačku steći ćete utisak kao da vam se osmehuje. Njen nos je ravan i mora biti širok celom dužinom, jer ukoliko ova mačka poseduje prćast nos to će se smatrati njenim nedostatkom.

Kartuzijska mačka poseduje uši koje su srednje veličine i postavljene su visoko na glavi. Krase je oči koje su izražajno krupne i karakteristično za njih je to da moraju biti pomalo iskošene na krajevima, jer će se svako odstupanje od ovog pravila smatrati manom istih. Boja očiju pomenutih mačaka kreće se od tamnožute do tamnobraon. Ukoliko oči kartuzijske mačke sadrže zelenu boju, ta pojava smatraće se takođe nedostatkom pomenute mačke.

Ove mačke odlikuju se krznom koje je veoma gusto i sjajno. Krasi ih raskošna poddlaka koja pomalo podseća na vunu. Boja dlake kartuzijske mačke smatra se njenom najvećom karakteristikom, a ona podrazumeva plavu boju.

Ukoliko se procenjuje dlaka iste, u obzir dolaze sve nijanse plave boje. Prema podacima, najtraženije su kartuzijske mačke koje sadrže krzno koje je svetlo plave boje.

Kako bi se krzno pomenutih mačaka smatralo bez nedostataka mora biti jednobojno bez bilo kakvih šara ili pak dlaka koje su druge boje.

Karakter

Ukoliko rešite da upravo kartuzijska mačka postane vaš kućni ljubimac, imajte na umu da se radi o vrsti mačaka koje su veoma umiljate i dobroćudne. Umiljatost i vernost su njihove glavne osobine.

Takođe, njihova karakteristika je i slabo oglašavanje jer se u samo izuzetno retkim situacijama oglašavaju u vidu mjaukanja. Postoje podaci koji govore da su neke od ovih mačaka i neme.

Agresivnost nije osobina koju ove mačke poseduju. Smatra se da su veoma zabavne i razigrane, pa shodno tome karakter mačeta zadržavaju čak i onda kada odrastu. Ove mačke uživaju dok ih mazite i igrate se sa njima.

Pažnja im izuzetno prija, ali takođe nisu tip mačaka koje su zavisne od vas. One vole svoju nezavisnost i teže ka njoj. Obzirom na svoju samostalnost, od ove mačke nemojte očekivati da ćete je satima nositi i da će vam dugo vremena sedeti u krilu, jer jednostavno nisu taj tip. Uživaće u vašem prisustvu i pažnji, ali takođe podjednako će uživati u svojoj slobodi koju veoma cene.

Smatra se dobrim ljubimcem za ljude koji su veoma zaposleni, jer ista može ostati kod kuće sama dugo vremena. Inteligencija je jača strana kartuzijske mačke, pa shodno tome u većini slučajeva nauče same da gase i pale televizor, donose stvari, odazivaju se na ime i slično. Nezavisno u kojoj sredini se nalazi, gradskoj ili seoskoj, ova mačka se odlično prilagođava istoj.

Nega i ishrana

Kartuzijska mačka smatra se veoma zdravom mačkom koju zdravstveni problemi gotovo zaobilaze. Veoma je otporna i jaka, pa negujući istu možete imati veoma mali broj problema.

Ova mačka spada u grupu onih koje jako vole da konzumiraju hranu, pa shodno tome može imati problem sa gojaznošću ukoliko se ista ne hrani na pravi način ili pak jede u velikoj količini. Njena smanjena aktivnost takođe može doprineti da do ove pojave dođe, pa zato vlasnici istih trebalo bi da vode računa o svojoj mački.

Kartuzijske mačke sadrže gustu dlaku, pa je s toga neophodno da je četkate što češće. Njena poddlaka koja je takođe veoma gusta doprinosi vašoj obavezi da što češće četkate ovu mačku, jer će na taj način njena dlaka biti divna.

Prema podacima, životni vek kartuzijske mačke u proseku iznosi oko dvanaest godina. Da bi vaša mačka živela što duže neophodno je da se o njoj što bolje starate.

Postoji jedna zanimljivost koja je vezana za postojanje kartuzijske mačke, a to je da sve ove mačke nose službena imena. One koje su rođene u istoj godine, imaće imena koje će počinjati istim slovom. Poznat je podatak da kartuzijske mačke koje nose su se rodile 2013. godine sadrže ime čije je prvo slovo ,, I “ .

Cena pomenutih mačaka može varirati od odgajivačnice do odgajivačnice, a prema nezvaničnim podacima kartuzijansku mačku možete nabaviti po ceni od 150 e.

Sponzorisano:

Povezani postovi