Persijska mačka – poreklo, osobine, karakter, nega i ishrana

Persijska mačka predstavlja idealnog kućnog ljubimca. Pomenuta mačka je čistokrvna i uvažava veliki ugled u svetu mačaka. Izgled joj je glamurozan i odlikuje se mirnom naravi.

Zanimljivo je da se upravo za persijsku mačku vezuje legenda koja govori o tome kako je čarobnjak koji je živeo u Maloj Aziji stvorio istu od dima, bljeska dveju zvezda i od plamena vatre.

Pietro della Valle smatra se zaslužnim za pojavljivanje persijske mačke u 16. veku na teritoriji Evrope. Pomenuta ličnost bio je italijanski putnik, a u njegovim spisima pominje se persijska mačka kao i podaci koji govore o angori.

Persijsku mačku ovaj putnik predstavlja kao mačku koja ima svilenkastu, dugu dlaku. U tom periodu ova mačka je bila sive boje. Prema podacima koje iznosi u svojim spisima, pomenute mačke živele su u Khorazanu, provinciji koja se nalazi u Persiji. Smatra da su u to podneblje došle zajedno sa Portugalcima koji su putovali iz Indije.

Dugodlakom mačkom prozvana je u 20. veku, po odluci Britanskog saveta za mačke. U tu kategoriju spadaju još i angora, kao i ruska dugodlaka mačka. Ove mačke radi boljeg prikazivanja na izložbi, bile su podeljene na prugaste, jednobojne, malo obojene i ostalo. U Evropi su dominirale bele persijske mačke koje su imale plave oči, dok su se na području Britanije nalazile crne persijske mačke. Poznato je da su mačke koje su živele u Evropi češće obolevale od bolesti ušiju.

Prema istraživanjima i zaključku naučnika, smatra se da je njihovo krzno nastalo kao rezultat spoljašnjih uslova, obzirom da su rasle u Persiji koja je veoma hladna.

Bez obzira na pomenute legende, njihovo tačno poreklo i danas je enigma. Zašto? Prema pojedinim podacima, smatra se da iste potiču iz Azije. Međutim, u 16. veku ona je postojala u Italiji, kako se navodi u spisima. U 19. veku persijska mačka se dovodi na izložbu u Engleskoj. Kraljica Viktorija bila je oduševljena ovim mačkama i imala ih je dve, koje su bile plave boje. Danas se kao zemlja porekla ovih mačaka navodi Velika Britanija, iz razloga što je tamo ova vrsta stekla izuzetnu popularnost. Među persijskim mačkama, danas su najznačajnije plave persijske mačke, pa se u čast istih održavaju izložbe.

Životni vek ovih mačaka je od 15 do 20 godina, u zavisnosti od zdravstvenog stanja iste.

Osobine persijske mačke

Pomenuta mačka ima telo koje je krupno, a noge su joj kratke. Njihova glava je zaobljena, dok su obrazi puni. Okrugle, krupne oči krase glavu ove mačke. Boja njihovih očiju najčešće je ista kao i boja krzna koje poseduju.

Odlikuju ih uši koje su male i zaobljene na vrhovima, i karakteristična je i pojava čuperka. Krzno ovih mačaka je bujno i svilenkasto. Poseduju grivu iznad vrata, kao i u predelu prednjih nogu. Prema podacima, njihova dlaka može rasti i do 15 cm.

Boja persijskih mačaka može biti različita. Naučnici su se u 19. veku bavili ovim mačkama i tada su postavljeni standardi što se tiče njihove boje, pa shodno tome mogu biti crne, plave, bele, crvene, sive, braon, kao i prugaste persijske mačke.

U današnjem vremenu pomenute  mačke nalazimo najčešće u crnoj, plavoj, beloj ili ljubičastoj boji. Kada govorimo o persijskim mačkama koje nisu jednobojne, varijante su različite. Nailazimo na osenčene, zlatne, srebrne, tigraste ili tačkaste. Javljaju se i mramoraste i zadimljene. Prema podacima, bele persijske mačke imaju gen koji je u vezi sa belom bojom, i na osnovu toga su najčešće gluve. Dugo vremena je bilo tako, dok nisu došli na ideju da bele persijske mačke ukrštaju sa obojenim mačkama, kako ne bi podlegle mogućem oboljenju.

Persijske mačke karakteriše rep koji je dug i veoma dlakav.

Karakter persijske mačke

Ukoliko želite mačku koja je veoma druželjubiva i privržena svom vlasniku, nabavite persijsku mačku. Karakteristične su po svom miroljubivom ponašanju, pa se shodno tome lepo ponašaju i prema ostalim kućnim ljubimcima.

Od vlasnika zahteva dosta pažnje, voli kada je neko mazi i poklanja joj dosta pažnje. Igra na poznatoj teritoriji ih usrećuje, pa shodno tome najsrećnije su kada im se obezbedi dosta prostora. Persijske mačke ne spadaju u grupu onih mačaka koje su izuzetno aktivne, nisu sportski tipovi. Iz tog razloga, možete je čuvati i u kući i u stanu. Vezuju se često za ljude pa ih zato ne bi trebalo kupovati, ukoliko ne želite da im pružite sve što im je zaista potrebno za srećan život.

Nije preporučljivo da ih ostavljate same u stanu, već im sa sobom možete povesti i kada putujete. One će se ponašati lepo, i neće praviti nestašluke, jer će im jedino biti bitno da su pokraj vas. Svoje vreme mogu provoditi i tako što će doterivati svoju dlaku. Iako se odlikuju miroljubljivošću, persijske mačke karakteristične su i po svom lovačkom instinktu.

Nega persijske mačke

Persijske mačke su pogodne za čuvanje iz razloga što ih ne odlikuje veliko opadanje dlaka, već se slabo linjaju. One menjaju dlaku kada je proleće, ali ako se o njima vodi računa na pravi način, neće biti problema jer se neće puno linjati.

Međutim, ljudi koji nemaju puno vremena i preokupirani su svojim ličnim obavezama, ne bi trebalo da čuvaju persijske mačke zato što negovanje istih zahteva konstantnu obavezu jer su zahtevne za održavanje.

Održavanje krzna persijskih mačaka – Svileno krzno persijskih mačaka zahteva svakodnevno održavanje, radi lepog izgleda dlake. Dok četkate dlaku svoje mačke, budite uvereni da ćete na taj način doprineti jačanju vašeg odnosa. Mačka se na taj način vezuje za svog vlasnika, jer stiče poverenje u njega putem njegovih dodira. Mačka kojoj ne održavate krzno na pravi način i ne četkate je onoliko koliko je predviđeno, imaće problema na svojoj koži, a može doći i do toga da se njeno dugo, svileno krzno sasvim zamrsi.  Kada se formiraju kuglice od krzna, postoji mogućnost da će ih mačka progutati i samim tim prouzrokovati probleme sa crevima. Njihova creva mogu biti u tom slučaju blokirana i može doći do dodatnih zdravstvenih problema. Kao odgovoran vlasnik, nadamo se da nećete dozvoliti da do ovoga uopšte dođe. Mačke su stvorenja koja zavise od vas i prisvajanjem ljubimca, vaša dužnost je da o njoj brinete na najbolji mogući način. Razvijanjem pozitivnog odnosa sa vašom mačkom, obezbedićete sebi divne trenutke provedene u svom domu.

Kupanje persijske mačke – Kupanje pomenutih mačaka nije potrebno često činiti, ali pak poželjno da se taj čin obavlja jednom u tri meseca, što nije tako često i ne predstavlja značajnu obavezu. Ukoliko ne kupate mačku onako kako je predviđeno, njeno krzno će se u mnogome zamrsiti. Vlasnici u tom slučaju pribegavaju metodi šišanja svojih mački. Frizura koja je karakteristična za te situacije zvana „ Lion cut“ .

Nega očiju persijske mačke – Vlasnici pomenute vrste mačaka upaznati su sa činjenicom da oči mačke često suze. Radi predostrožnosti, neophodno je vlažnom maramicom brisati oči mačke svakodnevno, kako ne bi došlo do nekih infekcija.

Nega noktiju persijskih mačaka – Ove mačke nisu sklone grebanju kada se sa njima igrate, ali obzirom da žive u kućnim uslovima, moraćete da vodite brigu i o njihovim noktima. Neophodno je iste seći povremeno kako bi higijena vašeg ljubimca bila na zavidnom nivou.

Kako voditi računa o zdravlju mačke? – Redovni veterinarski pregledi kao i dobra komunikacija sa veterinarom čije ćete savete uvažavati, u mnogome doprinosi dobrom zdravlju vaše mačke. Prema iskustvima, zabeleženo je da iste najčešće oboljevaju od oboljenja bubrega i  gluvoće. Mogu imati probleme i disanjem ili pak sa infekcijom očima, ukoliko se higijena istih ne održava kako valja. Ako brinete o svom ljubicu na pravi način, odano i odgovorno obezbeđujući mu miran život i povoljne uslove za razvijanje, vaša persijska mačka može živeti od 15 do 20 godina.

Ishrana persijske mačke

Hrana kojom ćete hraniti persijsku mačku trebalo bi da bude ph control ili pak premium hrana.

Sponzorisano:

Povezani postovi