Ruska plava mačka – osobine, karakter, nega i ishrana

Ukoliko ste ljubitelj mačaka, onda ste verovatno čuli za rusku plavu mačku, koja je jedna od najcenjenijih starih vrsta mačaka. Ruska plava mačka privlači svojim plavičasto-srebrnastim odsjajem i gracioznim hodom, pa ne može nikoga da ostavi ravnodušnog.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o osobinama ove mačke, o njenom karakteru i ponašanju. Osim toga, saznaćete kako ovu mačku treba negovati i kako treba da izgleda njena ishrana.

Ukoliko i sami razmišljate o tome da nabavite mačku za svoj dom, ali još uvek ne znate koja bi rasa za vas bila najbolja, onda pročitajte ovaj tekst. Možda se nakon čitanja ovog teksta odlučite da nabavite upravo rusku plavu mačku.

Pre nego što pređemo na konkretne informacije o osobinama i karakteru ruske plave mačke, reći ćemo vam nešto o njenom poreklu i izgledu.

Poreklo i izgled ruske plave mačke

Poreklo ruske plave mačke nije u potpunosti poznato, ali postoje određene informacije iz istorije koje ukazuju na to kako je ova mačka nastala i odakle potiče. U prošlosti je ova mačka bila jako popularna zbog svog blistavog i mekanog krzna. Kao što i samo ime kaže, ruska plava mačka vodi poreklo iz Rusije. Tačnije, ruska luka Arhangelsk je bila mesto gde su živeli preci ruske plave mačke, pa je ona u prošlosti nazivana i Arhangelska mačka.

Postoje i verovanja da je ruska plava mačka živela na dvorovima i da je bila jako cenjena. Na osnovu tog verovanja ovu mačku su ranije zvali i kraljevska mačka. Kasnije je ruska plava mačka postala popularna i u Engleskoj, ali i u drugim zemljama Evrope. Nakon drugog svetskog rata ruska plava mačka je bila ukrštena sa sijamskom skandinavskom mačkom, pa je tada plava boje ove mačke postala još blistavija i upečatljivija, a oči smaragdno zelene. Nema sumnje da se po svom izgledu rusko plava mačka razlikuje od svih ostalih vrsta mačaka.

Kao što smo već rekli, ova mačka ima plavo-srebrnkasto i veoma nežno krzno. Vlasnici ove rase mačaka uglavnom misle da krzno ruske plave mačke ne treba puno da se četka, kako bi se sačuvao jedinstveni odsjaj. Krzno ove mačke ima dva sloja, pa se na taj način ona štiti od zime.

Rusko plava mačka ima istaknute obraze, pa deluje da uvek ima osmeh na sebi. Što se boje očiju tiče, rusko plavu mačku možete prepoznati po upečačatljivim smaragdno zelenim očima. Kod mladunaca boja očiju može varirati, pa oči mogu biti plave, narandžaste ili zelene. Telo ruske plave mačke je jako i utegnuto, odnosno ova mačka deluje jako elegantno i skladno.

Glava ove mačke je mala, ali uši su joj malo veće. Noge su joj prilično visoke i srazmerne su, dok su joj šape malo uže. Rep rusko plave mačke je dosta dug i na njemu se nekada mogu pojaviti pruge. Ruska plava mačka je teška negde između 3 i 6 kg.

Kao što je već rečeno, ova mačka je plavo-srebrnaste boje, ali postoje i vrste koje imaju belu i crnu boju, a koje takođe spadaju u ovu rasu.

Osobine i temperament

Ako tražite mačku koju ćete moći bez problema da držite u svom stanu, onda vam preporučujemo da razmislite o ruskoj plavoj mački. Ova mačka je prilično tiha i jako nežna, pa će se verovatno brzo vezati za vas.

Ruska plava mačka će ići sa vama gde god vi to poželite i uvek će biti spremna za igru. Ono što je dobra stvar jeste da je ruska plava mačka i prilično samostalna, što znači da može da ostane sama neko vreme u stanu. Nemojte brinuti, jer ćete zateći stan onako kako ste ga i ostavili, a vaša maca će vas radosno dočekati. Ruska plava mačka je idealna ukoliko imate malu decu, jer će se uvek rado igrati sa njima.

Osim toga, ona voli da se igra i sa drugim životinjama. Ruska plava mačka je jako umiljata i neće nikada nikoga da ogrebe. Osim toga, jako je mirna i verujemo da će doneti mir i u vaš dom ukoliko se odlučite za nju. Ona je jako tiha i ne voli buku. Ukoliko u vašoj porodici dođe do neke svađe i vikanja, vaša maca će to verovatno osetiti i biće tužna. Rusko plava mačka tiho mjauče i ne voli ništa što bi remetilo mir u stanu ili kući.

Još jedna važna osobina ruske plave mačke jeste da je jako inteligentna i da brzo uči. Dovoljno je samo da joj jednom ili dvaput pokažete neki trik i ona će to automatski naučiti. Dakle, ako se opredelite za ovu rasu mačke, onda možete biti sigurni da pored sebe imate mirnog ljubimca kojeg ćete lako uspeti da naučite sve trikove koje želite.

Ipak, rusko plava mačka ume biti dosta stidljiva kada su u pitanju stranci, pa se može osetiti distanca. Međutim, kada stekne poverenje u nekoga, tada ova mačka postaje jako umiljata i odana.

Nega ruske plave mačke

Kada je u pitanju nega rusko plave mačke, dobra vest je da je ona jako jednostavna za održavanje. Naime, ovu mačku ne morate svakoga dana kupati niti četkati. Preporučuje se da to radite bar jednom u toku nedelje, a idealno bi bilo tri puta.

Osim toga, ne biste smeli ovu mačku previše izlagati suncu, kako se boja njenog krzna ne bi promenila. Najveća prednost ove mačke kada je u pitanju nega jeste to da se ona ne linja, tako da nećete morati da brinete o tome da će vam ostavljati dlake po nameštaju i tepihu. Kao što smo već rekli, ova mačka ima duplo krzno i njena dlaka je jako kratka.

Možemo reći da je ovo jedina rasa mačke koja se uopšte neće linjati. Osim toga, ova mačka je izuzetno čista, tako da ne morate brinuti o tome da će ona u vaš dom uneti neprijatan miris. Zapravo, ova mačka uopšte nema karakterističan miris mačke.

Kao što smo već spomenuli, plava ruska mačka brzo uči trikove, pa ćete je tako veoma brzo naučiti i na posip. Nema potrebe da brinete da će vaša mačka izvršiti nuždu negde drugde u vašem stanu ili kući. To se apsolutno ne može dogoditi, jer rusko plava mačka tačno zna gde treba šta da uradi i ne krši pravila. Ona brzo uči i pridržava se onoga što je naučila.

Kada je u pitanju životni vek ruske plave mačke, možemo reći da je to negde od 9 do 15 godina, ali ako ako joj se pruže odgovarajući uslovi ona može živeti čak i do 18 godina. Naravno, neophodno je da joj obezbedite odgovarajuću negu i pažnju, ali ova rasa se svakako svrstava u rase mačaka koje su veoma zdrave i otporne na mnoge bolesti.

S obzirom da se ne linja, ova mačka neće izazivati alergije kod vlasnika koji su alergični na dlake. Osim toga, ruska plava mačka spada u hipoalergijske rase, tako da ne morate brinuti ni o kakvim alergijskim reakcijama.

Što se vakcinacije rusko plave mačke tiče, to možete uraditi ali i ne morate jer ova mačka živi u adekvatnim životnim uslovima. Vakcinacija se više preporučuje za mačke koje žive po ulicama. Ipak, kastraciju rusko plave mačke je najbolje obaviti kada mačka bude stara oko 6 meseci.

Ukoliko niste spremni da pored ove mačke gajite još mnogo njenih mačića i ukoliko nemate pravog partnera sa kojim biste vašu mačku sparili, najbolje je da je sterilišete na vreme. Mačići u vašem domu mogu biti pravo osveženje i uneti radost, ali pitanje je da li vi imate vremena i sredstava da se posvetite svakom od njih.

Ishrana ruske plave mačke

Rusko plava mačka se mora hraniti tačno određenom i propisanom vrstom hrane, kako bi ostala zdrava i vitalna. Naime, preporučuje se da joj dajete vlažnu Viskas hranu, kao i Viskas Junior granule. Ta hrana je idealna za vašu rusko plavu mačku i obezbediće joj sve potrebne hranljive materije. Vaša mačka će se zdravo razvijati, a njena dlaka će uvek biti sjajna i mekana.

Osim što ćete vašu rusku plavu mačku hraniti adekvatnim granulama, važno je i da joj jednom u toku dana date po jednu vitaminsku tabletu. Ovu tabletu je najbolje da izmrvite ili da izlomite na deliće i da joj jednostavno stavite sa hranom. Mačka neće ni osetiti da uzima tu tabletu, a to će joj dosta pomoći da održi zdrav imunitet i da bude puna energije.

Kada je ishrana rusko plave mačke u pitanju, važno je reći i to da ova mačka ne sme da jede ono što ljudi jedu. Dakle, nemojte nikada svoju mačku hraniti onim što ostane iza vas. Naročito se preporučuje da u širokom luku izbegavate mleko, jer to može izazvati pojavu glista u crevima mačke, kao i mnoge druge zdravstvene tegobe.

Prodaja i cena

Nema sumnje da se svojim srebrnastim odsjajem ova mačka izdvaja od svih ostalih vrsta mačaka. Ono što je važno jeste da postoje mnoge druge rase mačaka koje su po izgledu slične ovoj, a zapravo im je rasa mnogo lošija. Ukoliko niste sigurni da li neka mačka pripada ovoj rasi, preporučujemo da se obratite veterinaru, jer samo on može uočiti razliku.

Svakako, kada budete hteli da kupite ovu mačku, najsigurnije je da to uradite na proverenom mestu, odnosno kod uzgajivača koji će vam dati i sve potrebne dokumente u kojima tačno možete videti poreklo ove mačke i sve što vas zanima.

Ukoliko ovu mačku nabavite bez papira i od neregistrovanog uzgajivača, onda će joj i cena verovatno biti niža. Inače, neka prosečna cena ove rase mačaka je od 400 evra pa na gore, zavisno od toga koliko je mačka stara, kao i od brojnih drugih faktora. Sve u svemu, smatra se da je ruska plava mačka jedna od najskupljih vrsta mačaka.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste saznali sve što vas zanima o ruskoj plavoj mački. Rekli smo vam da je ova mačka idealna za vaš dom jer je jako mirna i umiljata.

Osim toga, druželjubiva je i brzo uči nove trikove. Zdrava je, otporna na bolesti i ima prilično dug životni vek. Ako se odlučite za ovu mačku, znajte da će vam biti jako privržena.

Kao što smo rekli, ova mačka zahteva minimalnu negu, pa vam neće predstavljati opterećenje.

Sigurni smo da će ona uneti radost i mir u vaš dom i da ćete pored sebe imati odanog prijatelja. Samo vodite računa o tome da ovu mačku kupite kod proverenog uzgajivača, kako biste bili sigurni da se zaista radi o ovoj posebnoj rasi.

Sponzorisano:

Povezani postovi