Buve kod pasa – simptomi i saveti

Pseće buve su smeđi insekti koji se hrane krvlju pasa. Zapravo, ove buve žive kao paraziti na psima i sisaju njihovu krv.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o psećim buvama, o simptomima koje možete primetiti na vašem psu ako je zaražen ovim buvama, a daćemo vam i neke praktične savete šta možete da radite u tom slučaju.

Kako žive pseće buve?

Kao što smo već spomenuli, pseće buve se hrane krvlju pasa, a zanimljiva činjenica je da pseće buve mogu da usisaju mnogo veću količinu krvi nego što je njihova sopstvena težina.

Osim toga, važno je znati da buve kod pasa mogu da polože velike količine jaja, a po nekim istraživanjima ta količina ide čak do nekoliko desetina i stotina jaja.

Ono što možda niste znali jeste da jaja koja buve polože na psima vrlo lako mogu da padnu na tlo, a onda iz njih nastaju takozvane ličinke. Ličinke kao hranu koriste izmet buva i nakon nedelju ili dve se pretvaraju u odrasle, odnosno u prave buve. Kada ličinka postane prava buva, ona ponovo kreće u potragu za domaćinom, odnosno za psom čiju će krv sisati i na kome će polagati jaja.

Ono što može da bude veliki problem jeste to da se pseće buve mogu preneti i sa psa na čoveka. Zato je vrlo važno da na vreme uočite da li je vaš pas inficiran i što pre da nađete način da sprovedete adekvatno lečenje svog psa.

U nastavku ovog teksta ćemo vam reći kako najlakše možete uočiti da su se pseće buve pojavile i na vašem psu.

Simptomi buva kod pasa

Pseće buve se ne mogu baš lako uočiti na životinji, naročito ako ona ima dugo krzno. Osim toga, treba znati da su buve veoma brze, tako da se verovatno pitate kako onda možete znati da li je vaš pas inficiaran buvama. Zapravo, tu posebnu pažnju treba obratiti na buvlji izmet, jer se on mnogo lakše može uočiti nego same buve.

Ukoliko primetite tačkice smeđe ili crne boje na vašem psu, onda možete biti gotovo sigurni da je reč o izmetu koji je buva ostavila za sobom. Osim toga, ako je vaš pas inficiran buvama, on će imati jak svrab po telu. Primetićete da se vaš pas non stop češe i da postoji nešto što mu jako smeta.

Dakle, ako primetite bilo kakvu neugodnost na vašem psu i ako vidite smeđe ili crne tačkice, savetujemo cam da uradite jednostavan test kojim ćete odrediti da li na vašem psu postoje buve ili ne.

Ono što je potrebno da uradite u tom slučaju jeste da stavite svog psa na neku belu ravnu površinu. Možete ga jednostavno staviti na običan beli papir i zatim početi da trljate njegovo krzno.

Ukoliko na papiru ugledate tačkice smeđe ili možda crvenkaste boje, onda ih obrišite jednim komadom vate i pažljivo posmatrajte. Ako je na vati ostao trag smeđe ili crvenkaste boje, onda je to loš znak. Zapravo, to bi značilo da vaš pas zaista ima pseće buve, jer taj trag koji je ostao predstavlja buvlji izmet.

Posledice koje mogu izazvati pseće buve

Ono što morate znati jeste da svog psa morate što pre odvesti kod veterinara ukoliko primetite da su se na njemu pojavile buve. Kao što smo već rekli, buve će izazvati osećaj nelagodnosti kod vašeg psa, pa će se kao glavni simptom pojaviti svrab i učestalo češanje. Ali, to nije sve. Najgore je što pseće buve mogu da prenesu razne bolesti.

Treba spomenuti pasterelozu i takozvanu trakavicu pasa. Trakavica kod pasa može biti veoma opasna, a do nje dolazi kada pas slučajno pojede buvu u i kada ona završi u njegovim crevima.

Ukoliko se buve pojave na vašem psu, one mogu izazvati alergijsku reakciju. Naime, kada buva ubode vašeg psa, onda će u njega ubrizgati svoje sline, koje mogu da blokiraju zgrušavanje krvi. U tom slučaju će sigurno doći do alergijske reakcije, pa će vaš pas početi još više da se češe, a može se desiti i da dlake počinju da mu otpadaju.

Osim toga, intenzivno češanje može da dovede i do raznih upala na koži, a mogu se pojaviti i kraste. Može se desiti i da neki delovi kože psa potamne.

Terapija i saveti

Dakle, ako se desi da se buve pojave na vašem psu, onda se mora sprovesti adekvatno lečenje što pre. U tom slučaju veterinar će sigurno preporučiti takozvane glukokortikosteroide i antibiotike.

Ono šo je važno imati na umu jeste da jedan tretman lečenja buva nije dovoljan, tako da je potrebno dugoročno lečenje.

Za lečenje psa od buva često se preporučuju razni sprejevi i ampule, a preporučuje se i korišćenje specijalnih ogrlica koje mogu da zaštite vašeg psa duži vremenski period. I za kraj, veoma važan savet jeste taj da se muve ne trebaju otklanjati samo na psu, već i u okruženju. Budite sigurni da su vaš tepih i ležaj, kao i sva druga mesta gde vaš ljubimac boravi, očišćeni i da se redovno peru i usisavaju.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da ćete na vreme uspeti da primetite buve kod vašeg psa i da adekvatno rešite ovaj problem.

Sponzorisano:

Povezani postovi