Gliste kod pasa – simptomi, uzrok i lečenje

Paraziti su veome česta pojava kod pasa, a jedan od najčešćih parazita koji se javlja su gliste. Uglavnom se dešava da gliste napadaju štence, ali mogu se javiti i kod starijih pasa. Najčešća vrsta glista koja se može javiti kod vašeg psa je takozvana Toxocara canis.

Vlasnicima pasa ovaj naziv sigurno nije nepoznat i verovatno su dobro upućeni u sve što ima veze sa glistama i njihovom pojavom kod pasa.

Poznato je da gliste kod pasa mogu biti jako neprijatne i da mogu dovesti do drugih zdravstvenih tegoba. Osim toga, gliste se mogu preneti i na čoveka, pa je potrebno sprovoditi određene preventivne mere kako biste zaštitili svog psa, ali i sebe, od ovih parazita.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o glistama kod pasa, o simptomima i uzrocima ove pojave.

Osim toga, reći ćemo vam kako najuspešnije možete lečiti vašeg psa od glista i koje sve mere prevencije možete preduzeti.

Simptomi 

Kada se govori o glistama koje se mogu javiti kod pasa, pre svega treba reći nešto o simptomima, jer oni itekako mogu da zavaraju. Naime, može se desiti da simptomi budu prikriveni i da ne primetite nikakve promene u apetitu vašeg psa.

Naprotiv, može se desiti da vaš pas u tom periodu ima pojačanu želju za hranom. Međutim, ono što bi trebalo da vas navede o mogućnosti postojanja glista u probavnom traktu vašeg psa jeste pojava dijareje i naglo mršavljenje.

Naime, ako je vaš pas zaražen glistama, on će verovatno početi da gubi na težini, ali i da pokazuje neke čudne navike u ishrani. Pod tim se podrazumeva da vaš pas može početi da jede svoj izmet, travu i slično. Ovu neobičnu naviku vašeg psa svakako ne bi trebalo zanemariti, jer ona predstavlja jedan od najčešćih simptoma koji ukazuju na pojavu glista kod psa.

Međutim, postoje i neki potpuno drugačiji simptomi od gore navedenih. Naime, ukoliko je zaraženost glistama uhvatila maha i ako je u pitanju neki teži slučaj ove bolesti, onda može doći i do naglog gubitka apetita. Ovo se pre svega odnosi na štence, koji mogu početi da odbijaju hranu i da povraćaju.

Sve u svemu, može se javiti opšta iscrpljenost i slabost organizma. Ono što vlasnici pasa svakako treba da imaju na umu jeste da se često u sadržaju koji pas povrati ili u izmetu mogu naći gliste. Kod štenaca će se desiti i da im stomak natekne i da bude bolan na dodir, a mišići im se neće razvijati. Nekada se može desiti i da štene dobije rahitis, odnosno da kosti počnu da mu se krive.

Neki od najtežih simptoma koji svakako ukazuju na pojavu glista kod psa jesu napadi epilepsije, grčevi, otežani hod, ali i često padanje. Može se desiti da pas nije u mogućnosti da se kreće i da nosi svoju sopstvenu težinu. Kod pasa zaraženih glistama može doći do ozbiljnog poremećaja nervnog sistema.

U nekim slučajevima gliste mogu da izazovu i upalu jetre i pluća, pa neki od čestih simptoma koje možete primetiti kod vašeg psa su i kašljanje, iscedak iz nosa i povišena temperatura.

Ovo bi bili neki od najčešćih simptoma koji mogu ukazati na to da je vaš pas zaražen glistama, pa se u tom slučaju treba što pre obratiti veterinaru. Sada ćete videti koji su to uzroci koji dovode do pojave glista i infekcije kod pasa.

Uzrok

Pojava glista u probavnom traktu psa obuhvata čitav jedan proces, koji počinje od momenta kada pas putem hrane koju pojede ili putem vode unese u sebe jajašca koja su inficirana. Ta jaja dospevaju u creva i tu oslobađaju larve, koje preko krvotoka dolaze do jetre.

Zatim, dešava se da larve dođu do pluća, pa nakon iskašljavanja psa i gutanja ispljuvka, te larve ponovo dospevaju u crevo. U crevu od larve nastaju paraziti, odnosno gliste. U proseku je potrebno oko jedan mesec da se obavi ceo ovaj proces i da pas postane zaražen pravim glistama. Proces koji smo naveli je najčešći vid zaraze psa glistama, ali svakako treba spomenuti da se gliste mogu preneti i na drugi način.

Naime, tek rođeni štenci se mogu inficirati konzumiranjem mleka kuje, a sam plod se još u stomaku kuje može zaraziti putem krvotoka.

Lečenje

Ukoliko primetite neke od simptoma koji mogu ukazivati na pojavu glista kod vašeg psa, onda je potrebno što pre ga odvesti kod veterinara. Da bi se postavila tačna dijagnoza, biće potrebno da odnesete uzorak stolice vašeg psa.

Ukoliko se desi da je vaš pas zaražen glistama, onda će vam veterinar verovatno preporučiti razne rastvore, paste ili tablete.

Kada je reč o lečenju, od ključnog značaja je sprečiti da uopšte dođe do inficiranosti glistama kod vašeg psa. Postoji niz mera koje vi sami možete da uradite kako biste obezbedili svom psu čist i zdrav životni prostor i kako biste smanjili šanse za dobijanje glista. Naime, potrudite se da uvek redovno čistite prostor u kojem vaš pas boravi.

Poznato je da se paraziti razvijaju u prljavim sredinama i tamo gde je higijena loša. Od velike važnosti je da čistite redovno posudu iz koje pas jede i naravno treba hraniti psa samo termički obrađenom hranom. Međutim, ako već dođe do zaraze, onda je potrebno što pre početi sa lečenjem psa.

Treba svakako znati i to da se mladunci mogu zaraziti još dok su u stomaku majke, pa je zato najbolje očistiti štence od gliste 2-3 nedelje nakon rođenja. Ono što su istraživanja pokazala jeste da ukoliko ne izvršite preventivno čišćenje štenadi od glista nakon rođenja, može se desiti da kasnije dođe do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Vaš pas može početi da gubi apetit i interesovanje za bilo šta.

Međutim, nije potrebno samo štence čistiti od glista, već takođe i odrasle pse. Veterinari obično preporučuju da se psi na svaka 3 ili 4 meseca čiste od glista. To je najbolja prevencija i možete biti sigurni da je vaš pas zdrav. Čišćenje od glista se najčešće vrši uz pomoć pilula koje će vam vaš veterinar preporučiti.

Naravno, treba imati u vidu da se i čovek  može zaraziti glistama, a tome su naročito podložna deca između 3 i 5 godina. Zato vodite računa kako o ličnoj higijeni, higijeni svog deteta, tako i o higijeni prostora u kojem živite. Imajte na umu i da su prljave ruke često prenosilac zaraze, pa je najbolje posle bilo kakvog boravka u spoljašnjoj sredini oprati ruke. Za vas i vašu porodicu najbolja zaštita od ovih parazita jeste da perete ruke posle bilo kakvog kontakta sa psima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete obratiti više pažnje na vašeg ljubimca i na prostor u kojem živi. Ukoliko se ipak suočite sa pojavom glista kod vašeg psa, sledite naše savete i na vreme potražite savet veterinara.

Sponzorisano:

Povezani postovi