Grebalica za mačke – uradi sam, vodič za odabir, saveti i cena

Osobe koje su izabrale mačku kao svog kućnog ljubimca, prema istoj gaje posebnu vrstu ljubavi. Često se dešava da su na istu veoma slabi i da je dovoljno par umiljavanja i mjaukanja kako bi joj ispunili svaku želju.

Kao što je već poznato, mačke su ponekad sklone i pravljenju štete. Iste to najčešće rade nesvesno, zbog zabave ili pak neke svoje nezadovoljenje potrebe.

Ukoliko primetite da vaša mačka počinje da grebe nameštaj ili neke druge predmete koje vam tom prilikom može oštetiti, smatrajte da je došlo vreme da istoj nabavite grebalicu koja će joj pomoći da svoje nokte naoštri i da se reši te svoje nove navike koja vam se nimalo ne dopada.

Mačke se služe grebanjem različitih predmeta i onda kada im je dosadno. Naime, ako imate velike obaveze mimo kuće u kojoj stanijete, a vaša mačka ostaje sama, neretka je pojava da ćete jednog dana zateći izgreban nameštaj koji je stradao dok se vaša maca zabavljala.

Shodno tome, razmislite da li je grebalica za mačke dobro rešenje. Obezbeđivanjem iste, doprinećete da se vaša mačka zabavi i da joj brže prođe vreme dok vi niste kod kuće, a pri tom zadovoljićete i njenu potrebu za oštrenjem noktiju.

Mnogi vlasnici mačaka smatraju da nije dobra ideja davati novac na grebalice, jer ne vide svrhu tog predmeta koji će mačka grebati. Shodno tome, mnogo njih je došlo na ideju da istu naprave kako bi na taj način zadovoljili potrebu mačke da grebe, a pri tom uštedeli sebi novac.

Mi smo ovom prilikom rešili da sa vama podelimo neke od ideja ukoliko budete želeli da se oprobate u pravljenju iste.

Ukoliko smatrate da niste vešti, u daljem tekstu pročitajte gde možete nabaviti grebalicu i po kojoj ceni. Kako god, sreća vaše mačke, vaš je zadatak!

Uradi sam

Grebalica 1

Da biste izradili ovu grebalicu neće vam biti potrebno previše vremena a ni materijala. Uz malo kreativnosti i sposobnosti bićete pravi majstor. Zato zasucite rukave i prepustite se poslu!

Potrebno vam je:

 • debeli karton
 • lenjir
 • lepak za papir
 • skalpel koji je veoma oštar.

Postupak:

Karton koji je deblji potrebno je da podelite na oko 55 traka čija širina ne prelazi 5 cm. Trake iscrtajte na kartonu upotrebljavajući lenjir kako bi sve bile istih razmera. Taj postupak smatra se najkomplikovanijim u pravljenju pomenute grebalice, jer iziskuje najviše vremena. Sam postupak nije težak, ali je neophodno da se malo posvetite pravljenju kako bi vaša grebalica bila adekvatna. Ukoliko vas mrzi da sami pravite, svaka pomoć će vam dobro doći, a i pre ćete istu napraviti.

Kada izrežete trake, neophodno je da ih lepkom pričvrstite jednu uz drugu. Kada to uradite, od čvrstog kartona napravite okvir u kome ćete iste staviti i na taj način napraviti pravu grebalicu koja će vašoj maci dobro doći.

Grebalica 2

Pomenuta grebalica zahteva malo komplikovaniji postupak u odnosu na prethodnu, ali je ista veoma interesantna i posebno se dopada macama koje dugo svoju zabavu pronalaze sa njom.

Potrebno vam je za izradu iste:

 • dve daske
 • šmirgla
 • čekić
 • tri eksera
 • boja kojom ćete bojiti daske
 • lepak
 • kanap
 • heftalica

Postupak:

Pomenutu grebalicu za mačke možete napraviti lako uz malo iskustva. Naime, ako niste previše iskusni, svaka pomoć će vam dobro doći. Nabavite dve daske koje su različite veličine, odnosno jedna je manja a druga veća. Zasecite ih tako da im rubovi stoje koso. Daske išmirglajte lepo kako biste dobili glatku površinu.

Nakon toga iste možete ofarbati u boju koja vam se dopada, a koja pri tom nije toksična.

Kada ste to obavili i daske su se osušile, možete preći na sledeći korak koji vas vodi u izradi grebalice. Putem čekića i eksera spojite dve daske, tako što će kraća daska predstavljati oslonac na pod, a duža daska će biti sa gornje strane. Pomenuta grebalica ličiće na manji tobogan. Stavite lepak na dužu dasku i krenite da oko iste uvijate kanap. Biće dovoljno ako isti uvijete po dva puta, odnosno da postoje dva sloja kanapa oko daske. Da biste istu pričvrstili lepo, možete po kanapu proći heftalicom i na taj način će kanap biti čvršći.

Grebalica 3

Pomenuta grebalica biće zanimljiva vašoj mački, a ista iziskuje veliki prostor u vašem domu. Naime, jedna od ideja ukoliko želite da vašoj mački obezbedite grebalicu je i da uradite sledeće . . .

Potrebno:

 • veća grana
 • jedna daska veća
 • čekić
 • ekseri
 • marama

Postuak:

Da biste napravili ovu grebalicu koja će vašoj maci obezbediti pravi ugođaj potrebno je da nabavite jednu veću granu koja podrazumeva i manje grane, koja je deblja. Istu pričvrstite ekserima za jednu veću dasku.

Nakon toga, uzmite maramu i čvrsto je vežite za neku od grana. Ova vrsta grebalice biće pravo uživanje za vašu mačku. Sem što će imati prilike da oštri svoje nokte na granama, moći će i da uživa u savršenom ugođaju.

Vodič za odabir

Prema iskustvima ljudi, često se navodi podatak kako su kupovne grebalice manje interesantne mačkama u odnosu na one koje čovek sam napravi. Razlog tome je, predpostavlja se upotreba materijala koja se koristi prilikom izrade.

Ipak, ukoliko niste dovoljno vešti a ni kreativni da istu napravite, preporučujemo vam da birate grebalice koje sadrže materijale poput šper ploče, etisona koji je grublje strukture, kanapa i ostalih materijala koji će macama biti veoma zanimljivi.

Nadamo se da ćete pronaći grebalicu koja će vašoj maci biti interesantna a pritom se uklapati u vaš kućni budžet.

Saveti i cene

 • Croci : Gebalica za mačke Lily – Pomenutu grebalicu možete naći na nekom od sajtu pet šopova. Ista se sastoji od mekanog pliša kao i od materijala sisal. Baza iste je u obliku cveta a sadrži i igračke koje vise, jer su zakačene na gornji deo grebalice. Cena ovog proizvoda je 3000 dinara.
 • Grebalica za mačke Lucky Bug – Ista ima oblik buba mare i sastoji se od materijala sisal i od pliša. Takođe sadrži igračke koje vise putem kanapa. Cena ove grebalice je 4500 dinara.

Sponzorisano:

Povezani postovi