Imena za ribice – ideje

Vredi li ribicama u akvarijumu davati imena i nadimke? Naravno da da! Naravno, ukoliko su ribice u akvarijumu različitih fizičkih karakteristika, te ih možemo razlikovati.

U suprotnom, nikada nećemo znati koja je koja ako, na primer, budemo u jedan akvarijum stavili dve zlatne ribice iste veličine.

Inače, zbog veoma kratkog životnog veka, mnogi vlasnici ribica izbegavaju da daju imena ribicama, jer tako cela situacija postaje nekako ličnija i ostaje mnogo veća bol nakon što ribice uginu.

Takođe, vlasnici većih akvarijuma neretko izbegnu da ovim ljubimcima daju imena, najpre jer se ne sećaju svih imena ukoliko ih ima mnogo, a i veoma ih je teško razlikovati što je veći broj.

Čuvanje ribica

Većina nas je u detinjstvu imala ribicu kao kućnog ljubimca, jer su najlakše za čuvanje, naročito kada su mala deca u kući. Nema dlaka, kao u slučaju drugih popularnih ljubimaca, i ne postoji ni jedan način da ljubimac povredi dete niti obratno.

Zapravo, dešava se da deca nekada pokušaju da izvade ribice iz akvarijuma i poigraju se sa njima, što uglavnom ima fatalne posledice, a često se dešava i da vlasnici ribicama daju mnogo više hrane nego što su one sposobne da svare, što takođe dovodi do gubitka ljubimca.

Ipak, ovo nije sve što bi trebalo da znate ukoliko odlučite da kupite ribice kao kućne ljubimce.

Prvo na šta morate obratiti pažnju je izbor akvarijuma, odnosno njegova veličina. Najpre imajte u vidu da riba dužine 3 do 4 cm zahteva 3 do 5 l vode.

Zatim, akvarijum ne sme biti na sunčanom mesto, što znači da morate izbeći mesta blizu prozora, a naročito blizinu električnih aparata, to jest, da mesto koje izaberete uklopite tako da bude što tamniji ugao u prostoriji.

Ipak, ribice ne mogu živeti u mraku, što znači da im morate obezbediti osvetljenje, koje je najbolje osigurati tako što ćete nabaviti baš lampe napravljene za akvarijum, koje imaju odgovarajuće nosače i izolaciju kablova i prekidača, jer se ipak radi o električnoj struji od 220 V.

Uz to, morate nabaviti i ostalu opremu: pesak ili sličnu podlogu, raspršivač vazduha, bilje, glinene posude koje služe kao skrivalište za ribice, grejač i filtere za vodu. Što se filtera tiče, najbolje bi bilo da nabavite višeslojni filter, dubine i visine samog akvarijuma.

Dok sređujete akvarijum, koji morate temeljno oprati i lepo postaviti, sipajte u neki balon ili u nekoliko flaša svežu vodu, koja će Vam tako stajati 3 do 5 dana, kako bi izgubila miris supstanci koje se koriste tokom prečišćavanja, a takođe i kako bi potencijalna nečistoća koja je ostala u vodi pala na dno flaše ili balona u vidu taloga.

Nakon što ste lepo oprali akvarijum i sve dodatne elemente, polako ćete montirati sve unutar akvarijuma, a zatim lagano sipati vodu koja Vam je prethodno odstojala 3 do 5 dana. Idealno bi bilo da ova vodi stoji u akvarijumu narednih 24 h, kako bi je filteri pročistili, a grejači zagrejali do zadovoljavajuće temperature, pa tek onda dodati ribice.

Velika je verovatnoća da će tokom prve dve nedelje nakon montiranja akvarijuma i dodavanja ribica u isti voda često menjati boju. Tačnije, naglo će postati tamna i izgubiti svoju providnost, da bi se posle par dana opet pročistila i postala providna. Ova pojava ne bi trebalo da Vas zabrine, jer svaki akvarijum ili ekosistem ovog tipa mora da prođe ovu fazu sazrevanja.

Ukoliko kupujete i nove biljke ili plastične igračke za akvarijum za ribice, uvek ih najpre dezinfikujte blagim rastvorom hipermangana, pa temeljno isperite mlakom vodom i ostavite u odvojenoj posudi sa vodom nekoliko dana.

Odabir ribica

Kada dođe vreme da kupite prve ribice, vodite računa o vrsti koju odaberete. To bi trebalo da budu neke od vrsti koje su lake za održavanje i o kojima barem nešto znate, zbog čega odabir uglavnom pada na japanke, odnosno zlatne ribice, zebrice, gupi, mrenice, moli…

Odaberite one koje su dobro uhranjene i živahne, a tokom odabira će Vam radopomoći prodavci.

Nakon što kupite ribice, imajte u vidu da one moraju biti u karantinu najmanje 14 dana, odnosno moraju biti u odvojenom akvarijumu, za slučaj da je ribica bolesna.

Ukoliko je bolesna, odmah je odstranite, čime ćete izbeći i da ona zarazi druge ribice. Ovo radite sa svakom novom ribicom koju kupite za svoj akvarijum.

Imena

Kada se radi o konkretnim imenima za ribice, nema nekih naročito originalnih naziva. Uglavnom određene vrste ribica koje podsećaju na lika iz crtaća nazivaju Nemo.

Što se ostalih imena tiče, uglavnom se daju na osnovu:

Fizičkih karakteristika

Na osnovu ovog kriterijuma imamo Bucka, Šaricu, Tufnicu, Tačkicu, Zlatu, Spotija, Mrljicu, Blekija, Zlatko, Debela Berta, Mršavko, Mrša, Roza, Goldi,

Slatkih nadimaka

Bubana, Bebica, Cica, Mica, Bubica, Điđi, Miki, Pafi, Balončić

Konkretna imena ljudi

Ovde govorimo o imenima koja su ili zvučna ili poistovećena sa nekim konkretnim likom, bilo idolom, bilo nekom značajnom osobom iz života vlasnika (neka od imena su preuzeta sa različitih foruma sa ovom temom):

Vinči, Frensis, Klaus, Pjaf, Milena, Kića, Miodrag, Hanibal, Valentina, Teodora, Maksimilijan, Pikaso, Viktor, Hamza, Winnetou, Dafne, Anđelka, Laura, Nensi

Sponzorisano:

Povezani postovi