Kako dresirati i vaspitati mačku?

Iako su kućni ljubimci tu da jedni drugima upotpunimo dan, smejemo se i igramo na razne načine, te tako budemo srećni i ispunjeni, ponekada ljubimci umeju da stvore i poneku nevolju njihovim nestašlukom.

Jednako je kao i sa decom, u suštini sve razumeju, ali su još uvek nedovoljno zreli da bi neke stvari sami naučili i usvojili. Zbog toga je bitna dresura, ili nazovite to kako želite.

Mnogima je reč dresura ili poslušnost previše, te smatraju da svog ljubimca ne žele i ne treba da kažnjavaju, kao i da će se on povodom dresure osećati loše. Istina je nešto drugačija, šta ćete uvideti onda kada budete krenuli sa dresurom.

Tu se samo stvari postavljaju na svoje, te dolazi do više razumevanja i poštovanja. A to je ključ odnosa, čak i kada je u pitanju životinja. Dresura nije kazna, već naprotiv.

Iako možda na prvi utisak ne deluje tako, svaki kućni ljubimac može da se izdresira, te nauči nekim osnovnim pravilima u kući.

Ukoliko imate mačku, znate koliko su one tajanstvene, i takoreći svojeglave, te ih je teško prisvojiti i naučiti odredjenim pravilima ponašanja. Pomalo su divlje i svoje, a takve je najteže osvojiti. Ipak, ukoliko provodite dovoljno vremena sa njima i posvetite im se na pravi način, one mogu postati pravi dobri kućni ljubimac.

U tekstu dalje pročitajte nekoliko tehnika kako da dresirate mačku, te stvorite zdrav i normalan odnos koji će svakome biti samo od koristi.

Bez kazne!

Nikada nemojte pristupati maci kao kuci, jednostavno je, one su totalno drugačijeg temperamenta, te, ako osete barem malo autoriteta vrlo lako će se samo okrenuti i otići. Tada saradnja nije moguća, te bilo kakvo izražavanje autortiteta nije dobro.

Posebno ne ono koje zahteva udarac, i bilo koji vid fizičkog obračuna, da ga tako nazovemo. Ne smete je udariti čak ni čarapom ili krpom, jer se u tom trenutku mačka duboko povlači u sebe te saradnja postaje sve teža.

Pitate se onda kako je uopšte moguće vaspitati mačku?

Probajte sa pozitivnim podsticajem…

Ako već imate i volite macu, ili mace, jasno vam je da je skoro nikada nećete uhvatiti kako radi nešto loše. One su spretne i brze, a ako ih slučajno uhvatite na (ne)delu praviće se kao da se ništa nije desilo. Lukavo zar ne.

E, pa sada vi morate biti lukavi, te macu uvek nagraditi onda kada vidite da je uradila nešto dobro. Tako će ona povezati nagradu sa učinjenim delom, te će od sada daleko više pažnje obraćati na ta dobra dela, i njih će sprovoditi.

Uvek blizu sebe imajte neku poslasticu koju vaša maca obožava, pa ako vidite da je dobra nagradite je. Kroz odredjeno vreme primetićete da se stvari odvijaju na bolje. Umesto grebanja ili bežanja, primetićete kako je umiljata i poslušna.

Nabavite igračke

Ako smatrate da je vaša maca nemirna, a pritom joj niste obezbedili dovoljno prostora za igru, niti igračke kojima bi mogla da upotpuni svoje vreme….Hm…

Ukoliko se vaša mačka penje po zavesi ili grebe nameštaj, nemojte je grditi jer ona nema gde drugo to da radi! Kada bi imala potreban pribor da naoštri nokte, te igračke koje će joj biti zabavne, takve stvari bi joj zaista retko kada pale na pamet.

U pet-shop radnjama imate razne igračke specijalno napravlje za mace, to su igračke koje njih interesuju i koje im okupiraju pažnju. Nemojte kupiti stotinu igračaka i odjednom ih sve dati, već na par dana zamenite igračke, jer će tako maci biti zanimljivije, a biće i dosta srećnija.

Igračke će biti od najveće pomoći onda kada vas nema, jer, kada smo odsutni maca se često dosadjuje pa joj tim povodom padaju razne stvari na pamet. Ovako, imaće dovoljno prostora i dovoljno igračaka da upotpuni svoj dan, te će tako biti manje štetna po nameštaj i stvari u kući.

I prostor je važan

Mačke su po prirodi dosta samostalnije od ostalih životinja, pa tako više teže da budu u prirodi. Ukoliko mačku držite u stanu, a pritom nemate veću terasu ili gde da je prošetate tako često, obezbedite joj dobar pogled iz stana.

Mačka ume dugo da sedi pored prozora i posmatra šta se to dešava napolju, što može da joj zaokupira pažnju i tako je umiri.

Onda kada joj dosade igračke, jednostavno će sesti pored prozor i posmatrati. Šetnje su svakako odličan izbor, i to svakodnevne, jer će tako isprazniti dosta energije i osetiće se dosta srećnije. Mačkama je ipak jako potrebna priroda, pa imajte to na umu.

Još neke tehnike

Jedna od zanimljivih tehnika kako da umirite ljutu ili neposlušnu mačku jeste da joj dunete u lice.

Ako je uhvatite na delu ili vam je dosadila, samo joj dunite u lice, i ona će ubrzo shvatiti da je potrebno da se povuče. Možda sklopi okice kao znak razumevanja, i ubrzo će početi da se bavi nekim drugim zanimljivim radnjama.

Pomaže i prskalica, odnosno voda. Mace nisu neki ljubitelji vode, pa, kada je uhvatite na delu samo je poprskajte sa malo vode, i ona će se automatski povući. Za to vam može poslužiti prskalica za vodu (kao ona za prozore).

Ukoliko imate više maca, borbe često mogu da budu prisutne. Tu takodje od velike pomoći mogu biti ove dve metode. Isprobajte obavezno!

Pažnja!

I, svakako, najbitnija je pažnja. Potrudite se da odvojite dovoljno vremena za igru, maženje i negu vaše mace. Što više ljubavi oseti, više ljubavi će vam i pružiti.

Mace su jedna jako umiljata stvorenja, izuzetno dobra i poslušna, ali samo ukoliko se osete i same voljeno i razmaženo. Odvojite vreme za igru, za šetnju, pa čak i za priču. Dok mazite macu pričajte joj kako ste danas proveli dan, i primetićete kako vam se vraća energije i kako se obnavljate.

Sponzorisano:

Povezani postovi