Kavezi za hrčka – vodič za odabir, cene

Uvek se trudimo da obezbedimo najbolje za naše krznene prijatelje, te, s tim u vezi, jedna od osnovnih stvari o kojima moramo brinuti nakon što nabavimo ove male čupavce je odabir adekvatnog kaveza za hrčka.

Nažalost, kada obiđete pet shop – ove, u najvećem broju slučajeva nećete naići na kaveze koji ispunjavaju sve adekvatne uslove za čuvanje hrčka. Glavni razlog toga je pomodarstvo, jer većina vlasnika najviše pažnje pridaje estetici, dok o pravim bitnim uslovima i ne razmišljaju toliko.

Hrčak

Hrčak spada u porodicu glodara, koji se najčešće koristi u svrhu laboratorijskih analiza ili kao kućni ljubimci.

Hrčak je najrasprostranjeniji na teritoriji Evrope i na Bliskom istoku, a broji 19 podvrsta, koje su podeljene u 7 rodova. S tim u vezi postoje sledeći rodovi:

  • Allocriteulus – mongolski hrčak i Eversmanov hrčak;
  • Cansumys – gansu hrčak
  • Cricetulus – ladački hrčak, kineski hrčak, kineski prugasti hrčak, kamski hrčak, Sokolovljev hrčak, sivi (migratorni) hrčak, dugorepi hrčak;
  • Cricetus – evropski (običan) hrčak;
  • Mesocricetus – sirijski (zlatni) hrčak, turski (azerbejdžanski) hrčak, kavkaski hrčak i rumunski hrčak;
  • Phodopus – Kembelov ruski patuljasti hrčak, beli ruski patuljasti hrčak i hrčak Roborovskog;
  • Tscherskia – veliki dugorepi (korejski) hrčak

Kada govorimo o hrčku kao kućnom ljubimcu, najčešće se bira sirijski, odnosno zlatni, hrčak. Ova vrsta je veoma umiljata i karakterističnog izgleda, zbog čega se neretko naziva i “otmeni hrčak“.

Dlaka sirijskog hrčka uglavnom ima dugačku dlaku i zahteva posebnu negu, a jedinke su veoma samosvesne i plašljive, ali hrabre, te se neretko bore do smrti, ukoliko se osećaju ugroženim. Iako generalno vole da žive u grupama, za siriskog hrčka važi pravilo – jedan kavez, jedan hrčak, naročito kada se radi o ženkama, koje neretko pojedu i svog partnera, kako bi sačuvali mlade, ili, pak, pojedu i svoje mladunce.

Pored sirijskog, često se čuva i Kembelov, odnosno beli, hrčak, koji svoju prirodnu boju dlake menja tokom zimskih dana, pa postaje skroz beo. Tu je i Kineski hrčak, koji ima dugačak rep, koji može dostići dužinu od čak 4 cm, zbog čega nekada potseća i na pacova. Poslednji hrčak koji se čuva kao ljubimac je hrčak Roborovskog, koji je i najmanja vrsta hrčka i dostiže dužinud od 70 do 90 mm.

Kavez

Najčešće nam se izbor kaveza svodi na odabir između mrežastog kaveza za hrčka i akvarijuma za hrčka, a obe vrste imaju svoje prednosti i mane. Pri odabiru pravog kaveza moramo voditi računa o nekoliko faktora:

Veličina

Ovo je jedan od najbitnijih faktora kojima se moramo voditi pri odabiru adekvatnog kaveza za hrčka. Hrčak je po prirodi izuzetno aktivna životinja, te joj je potrebno dosta mesta kako bi se kretala po istom.

Takođe, kavez za hrčka mora biti potpuno opremljen, kako bi hrčak imao konstantnu animaciju. To znači da kavez za hrčka mora biti opremljen plastičnim cevima za igranje i provlačenje, kao i točak za trčanje, posudice za hranu i vodu, kao i kutijicu za spavanje, jer hrčak voli privatnost kada bude odlazio da spava.

Takođe morate obratiti pažnju na činjenicu da, kada je reč o patuljastim hrčcima, oni uglavnom vole da žive u zajednici, te se mnogi vlasnici ovih krznenih miljenika odlučuju da nabave 2 hrčka različitog pola.

U tom slučaju, kavez mora biti još veći, kako bi ženka, nakon što dobije mlade, imala i prostor za sebe, jer je izuzetno razdražljiva tada. Neretko se dešava da, kako bi zaštitila svoje mlade, ženka hrčka pojede svog sustanara, a povremeno se dešava da, usled velikog stresa, pojede i svoje mladunce.

Iz svih gore navedenih razloga je veoma bitno da svom hrčku obezbedite što veći kavez, koliki god ste u mogućnosti da priuštite u prostoriji u kom ćete ostaviti kavez. Po nekim podacima, minimalna veličina kaveza za hrčka iznosi 61 cm x 30.5 cm x 30.5 cm. Naravno, ukoliko ste u mogućnosti da nabavite i postavite veći mrežasti kavez ili akvarijum, uvek idete sa tom opcijom.

U bolje opremljenim prodavnicama opreme za kućne ljubimce možete naći i kaveze kod kojih postoji i mogućnost kasnije nadgradnje, ali imajte u vidu da oni više koštaju.

Dubina

Pri odabiru kaveza za hrčka uvek opratite pažnju na dubinu kaveza, naročito ako se radi o mrežastim kavezima sa plastičnom posudom.

Hrčak, osim što voli da se provlači kroz plastične cevi i trči po točku, voli i da kopa, te je potrebno obezbediti mu dovoljnu dubinu, kako bi imao vremena.

Točak

S obzirom na to da je točak jedna od omiljenih igračaka hrčka, morate uložiti i poseban trud, kako biste izabrali adekvatan točak za njih. Prvenstveno morate obratiti pažnju na veličinu točka, koju ćete odrediti na osnovu maksimalnog rasta Vašeg hrčka.

Takođe vodite računa da, ukoliko možete, odaberete točak čija plastika nema ni jednu jedinu rupu, a, ukoliko se baš odlučite za točkove sa “daščicama“, one budu veoma usko postavljene jedna uz drugu, kako biste izbegli da neki zglob hrčka upadne u nju.

Sigurnost

Hrčak je izuzetno nežna životinja, koja, iako ne iziskuje dosta medicinske pažnje, ipak zahteva mnogo truda kada se radi o kreiranju životnog prostora.

S tim u vezi morate voditi računa o više stvari.

Prvo, ukoliko već imate nekog kućnog ljubimca, kao što je pas ili mačka, bilo bi najbolje ukoliko biste odabrali kavez u vidu staklenog akvarijuma, kako biste izbegli da, na bilo koji način, ove životinje kandžama dopru do Vašeg hrčka.

Pored toga, ukoliko se odlučite za mrežasti kavez, vodite računa da rupe na mreži ne budu velike, naročito ukoliko imate patuljaste ili bebe hrčka, jer se onda lako može desiti da oni skliznu niz rupu i padnu na pod.

Vodite računa i da Vam vrata kaveza uvek budu dobro zatvorena i osigurana, s obzzirom na činjenicu da hrčak veoma brzo postaje ekspert za otvaranje sigurnosnih vratanca.

Takože se postarajte da pregradice budu dovoljno čvrste, kako hrčak ne bi mogao da ih pregrize i tako ispadne iz kaveza.

Što se sigurnosti tiče, kao najsigurniji kavezi za hrčka se uzimaju akvarijumi sa dobro osigurnim poklopcima. Ipak, hrčak uživa u penjanju po pregradama, zbog čega biste mu u ovom slučaju oduzeli to zadovoljstvo.

Održavanje

Kao i svaka prostorija u domaćinstvu, i kavez za hrčka zahteva konstantno održavanje i adekvatnu higijenu. Naravno, s obzirom na to da je čišćenje kaveza isključivo Vaša obaveza, izaberite kavez koji će Vama biti najlakši za održavanje.

Prema iskustvima vlasnika hrčaka, najlakši za čišćenje su mrežasti kavezi sa plastičnim dnom. Sve što je potrebno jeste da podignete mrežu, isipate sadržaj i obrišete krpom i dno i plastične delove, i krpom prebrišete mrežu. Ukoliko je potrebno, možete i oprati ispod vode.

Akvarijumi su malo nezgodniji, jer morate jednu stanu držati, a drugom rukom brisati. Pritom, imaju oštrije uglove, do kojih je mnogo teže dopreti krpom.

Komplikovaniji kavezi zahtevaju mnogo više truda, kada se radi o čišćenju, te će, s tim u vezi, oduzeti i više vremena. Hrčak uživa u čistom kavezu, tako da posao čišćenja ne smete obavljati površno.

Ventilacija

Ovo je jedan od najočiglednijih kriterijuma, kada je reč o bilo kom ljubimcu koji čuvate u kavezu.

Svakoj životinji, pa i hrčku, potrebno je osigurati dobar protok vazduha, kako bi mogao pravilno da funkcioniše. Zbog toga i najveći broj vlasnika ovih krznenih ljubimaca odlučuje da kupi kaveze sa rešetkama ili, pak, akvarijume, koji su posebno prilagođeni za život hrčka.

Ipak, kada se radi o ventilaciji, morate voditi računa i o mestu na kom ćete postaviti kavez sa hrčkom, jer ne smete ni rizikovati da mu bude hladno, a naročito ga ne smete ostaviti na mestu, na kom duva jaka promaja, jer će ona zasigurno uticati na zdravlje i život hrčka.

Cene

Cene kaveza za hrčka variraju od vrste kaveza, veličine kaveza i, naravno, pet shop – a.

Generalno gledano, manji mrežasti kavezi, dimenzija 20 cm x 35 cm x 25 cm, se uglavnom kreću od 1000 do 1500 dinara. Veći kavezi za hrčka već idu od 1500, pa čak do 3000 dinara, a neretko možete na internetu naći i proizvođače koji samostalne radove nude za znatno niže cene.

Sponzorisano:

Povezani postovi