Kavezi za ptice – uradi sam, vodič za odabir, saveti i cena

Uradi sam – kavezi za ptice

Na tržištu možete naći veliki broj kaveza za ptice. Međutim ukoliko želite da uštedite novac, možete se oprobati i u samostalnom pravljenju kaveza za ptice.

Za taj postupak biće neophodno da nabavite veliku količinu metalne žice od koje ćete napraviti rešetke.

Pre nego što se upustite u ovaj poduhvatat, neophodno je napraviti skicu kaveza ili pak isti detaljno iscrtati. Na osnovu skice možete meriti žicu koju ćete kratiti makazama za sečenje žica ili kleštima.

Žice možete variti i na taj način spajati delove kaveza. Žica bi trebalo biti savitljiva ukoliko želite da isti ima oblik polukruga, a takođe neophodno je napraviti i ručku koja će stajati na vrh kaveza kako biste isti mogli da prenosite.

Vodite računa da ostavite otvore koji će vam poslužiti za umetanje posudica za hranu i vodu, a takođe i za ulazak i izlazak ptice.

Takođe, omogućite i da se dno kaveza skida kako biste na taj način mogli da isti lepo očistite. Ovom prilikom govorimo o kavezu koji je namenjen za male ptice poput tigrica, nimfi i ostalih. . .

Vodič za odabir i saveti

Kada govorimo o kavezu za ptice, pre svega valjalo bi savetovati da se isti nikada ne drži u kuhinji. Razlozi koji svedoče ovoj tvrdnji su ti koji podrazumevaju provetravanje koje je u kuhinji često, različite vrste isparavanja kao i promene temperature mogu doprineti razvoju različitih infekcija a samim tim može doći do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja ptice.

Kavez je mesto koje se smatra domom ptice koja se čuva kao kućni ljubimac. Na pomenutom mestu ptica provede veći deo svog vremena pa shodno tome valjalo bi da kavez podrazumeva karakteristike koje bi odgovarale ptici. Na taj način ptica će se u kavezu osećati sigurno. Na tržištu postoje različiti kavezi koji se koriste za ptice.

U zavisnosti od vrste ptice , prodavac će vas posavetovati koji kavez je najkompetentniji za istu.

Postoje kavezi različitih veličina, dizajna ili pak stila. Pre bilo kakvog odabira, jedna od važnih činjenica koje vlasnik ptice treba da zna je da se ptica uvek bolje oseća u kavezu koji je veći i prostraniji.

Materijal koji bi trebalo da se upotrebljava pri izradi kaveza za ptice, trebalo bi da bude dovoljno jak naročito kada je reč o rešetkama koje se postavljaju na kavezu. Naime, ukoliko rešetke kaveza nisu dovoljno jake, može doći do lomljenja istih prilikom leta ptice a takođe i do raznih povreda iste, što svakako vlasnik ne želi.

Kavezi za ptice koji su namenjeni velikim vrstama ptica kao što su recimo papagaji poput vrsta ara, kakadu ili pak žakoo, trebalo bi da budu sačinjeni od veoma jakih materijala zbog veličine istih, pa shodno tome kavezi za ove vrste ptica prave se u većini slučajeva od metalnih rešetaka.

Ptice koje su male veličine najčešće borave u kavezima koji su sačinjeni od tvrde plastike. U ovom slučaju najčešće se misli na ptice kao što su tigrice, aleksanderi i ostale manje vrste.

Dno kaveza je veoma važno obložiti podlogom pomoću koje ćete lakše čistiti isti, a izmet ptice se neće zadržavati na površini i na taj način ugrožavati zdravlje ptice.

Važan savet je da se pticama na dno kaveza ne postavlja pesak, jer on nije kompetentan materijal obzirom da širi zaraze koje mogu naškoditi ptici.  Dno kaveza može se prekriti i papirom koji bi trebalo da se često menja i svakog puta da se stavlja čist.

Stajalice za ptice koje su smeštene unutar kaveza trebalo bi da budu drvene. Razlog tome je potreba ptica za grickanjem različitih predmeta , pa ukoliko postavite stajalice koje su napravljene od metala ili plastike može se desiti da ptica odgrize neki deo iste koji može ugroziti njen život.

Ukoliko postavljate dve stajalice u kavez, vodite računa da jedna bude postavljena bliže posudici koja sadrži hranu kako bi ptica mogla nesmetano da se hrani.

Duga stajalica trebalo bi da bude postavljena visoko. Razlog zbog kog bi trebalo tako postupati, je taj što ptice kada su u svom prirodnom okruženju preferiraju da spavaju na što većoj visini, pa shodno tome ptici bi u kavezu trebalo obezbediti slične uslove kako bi ptica bila srećna i zadovoljna.

Iako je poznato da ptice, a naročito papagaji, obožavaju merdevine i različite penjalice, trebalo bi svakako voditi računa da kavez ne bude pretrpan različitim predmetima, kako ne biste ptici onemogućili kretanje i širenje krila u istom.

Igračke koje ćete obezbedili ptici kako bi joj bilo interesantnije u kavezu, možete pronaći u bilo kom pet šopu.

Naime, u ponudi ćete pronaći različite merdevine, ljuljaške, kanape, merdevine, penjalice i ostalo . .  . Neizostavan detalj koji sadrži kavez su svakako posude za jelo i vodu.

Cene

Cena kaveza za ptice varira u zavisnosti od veličine istog kao i od vrste ptice koju želite da čuvate kao svog kućnog ljubimca. Shodno tome, cena kaveza se kreće od 1000 dinara do 200 eura.

Sponzorisano:

Povezani postovi