Kavezi za zečeve – vodič za odabir, cene

Zečevi su sve popularniji kućni ljubimci, naročito kada privilegiju da odaberu vrstu životinje koju će čuvati imaju mala deca, mada ni odrasli ne zaostaju previše.

Ipak, čuvati zeca kao kućnog ljubimca iziskuje mnogo više pažnje nego, na primer, psi i mačke.

Sami po sebi su zečevi mnogo osetljivije životinje, zbog čega im se posvećuje posebna pažnja.

Pogledajmo šta je sve potrebno znati o zečevima i kako treba pripremiti teren pre nego što zečeve donesemo svojim kućama.

Čuvanje zeca u kući ili stanu

Zečevi su izuzetno druželjubive životinje, mada plašljive. Zbog toga, iako kupite kavez za zečeve, koji su inače obavezni zbog sigurnosti zeca, naročito u slučaju da već imate nekog kućnog ljubimca, morate, naročito na početku, zeca puštati i van kaveza, da se malo jurca po sobi i da ima priliku da provede vreme, mazi se i igra i sa ukućanima.

Za to vreme, dok je Vaš ljubimac van kaveza, možete iskorišćavati vreme da mu čistite kavez, a, u samom startu, navikavajte svog zeca da nikako ne sme da ide u wc nigde osim u pesku, koji ćete staviti negde u kući, uglavnom u prostorijama u kojima on boravi kada je van kaveza.

Pažljivo izaberite ćoškove u kojima ćete postaviti kutije i, nakon što naviknete zeca da njegov kavez nije njegov wc, već samo mesto za spavanje i obroke, a Vaš zec prestane da ide u wc svud po stanu, da tim kutijama sa peskom nikako ne menjate mesta.

Inače, pesak redovno menjajte, jer urin zeca ima izuzetno jak i neprijatan miris, koji, ukoliko se ne odstrani odmah, posle toga može samo da se eliminiše sterilisanjem.

Iako ponekad vole da se osame, zečevi su ipak kućni ljubimci koji uživaju u fizičkom kontaktu sa ljudima i, ukoliko se predugo ostave bez kontakta i sa kim, lako mogu da uginu. Ali, ne možete ni naglo prilaziti zecu, ukoliko Vas još uvek ne poznaje. Najpre mu morate dozvoliti da Vam onjuši ruku i imati dosta strpljenja, dok on sam Vama ne priđe da se mazi ili igra. Sve to radite postepeno, a onda ćete videti koliko Vaš ljubimac zaista uživa u dodiru.

Ipak, znajte da retko koji zec voli da ga nosite u rukama, što zapravo mala deca najviše i vole, ali se, u tim slučajevima, zečevi brane zubićima, s toga morate biti i više nego oprezni.

Ukoliko potražite savet u nekoj poljoprivrednoj ili veterinarskoj apoteci, trebalo bi da Vas savetuju da svoje nove ljubimce hranite raznovrsnim povrćem, koje sadrži dovoljno vlakana i vitamina za pravilan rad creva. Činjenica je da su sve apoteke ovog tipa opremljene i granulama, specijalno pripremljenih za zečeve. Ipak, ovo nikako nije dobro rešenje, jer će u tom slučaju zec samo dobijati na kilaži, ali nikako neće unositi sve potrebne vitamine, koji se nalaze u svežem povrću.

Zbog toga je mnogo bolje rešenje da, čak i ukoliko uvedete granule u ishranu svog zeca, svakog dana dati i jednu do 2 kašike svežeg povrća svom ljubimcu, kako biste pospešili i pravilan gastrointestinalni rad njegovog organizma.

Odabir kaveza

Iako će mnogi zečevi svoje vreme provoditi i van kaveza, jurcajući se po stanu, ipak im morate obezbediti i njihov privatni prostor, u kom će samo oni boraviti. Kavez koji izaberete za svog zeca, mora ispunjavati određene kriterijume, kako bi Vaš zec imao adekvatne uslove za pravilan razvoj i srećan život. Ovaj kavez mora biti postavljen i na mesto na kom nema previše sunca koje bi smetalo Vašem zecu, a ne sme biti ni na previše hladnom mestu, kako Vašem zecu ne bi bilo hladno. Idealno mesto, na kom možete postaviti kavez za zeca, je neki tamniji ugao sobe, po mogućstvu ne spoljašnji zid, i nikako mesto na kom duva jaka promaja.

A sada sledi ono najbitnije – koje uslove mora ispunjavati kavez, kako bi predstavljao adekvatno stanište za male mekane zeke?

Veličina

Kada je reč o kavezima za zečeve, zlatno pravilo glasi ,,Što veće, to bolje“. Činjenica je da su zečevi veoma radoznale životinje, te, baš zbog njihove bezbednosti, moraju da imaju svoj siguran prostor u vidu kaveza. Ovaj kavez mora da bude dovoljno veliki da se u njih smeste posude za hranu i vodu i da ima dovoljno prostora da se zečevi slobodno kreću.

Iako ne postoji univerzalna idealna veličina kaveza, ono što je sigurno jeste da dimenzije kaveza, bez obzira na veličinu zeca, ne bi trebalo da bude manja od 60 cm x 60 cm x 50 cm. Naravno, dimenzije se dalje koriguju u odnosu na rasu zeca kog ste izabrali za čuvanje, kao i elemenata koje ubacujete u kavez.

Materijal

Pri odabiru kaveza za zečeve, pored veličine, morate gledati i materijal od kog je napravljen kavez. Uvek su preporučljivi kavezi od metala ili čvrste plastike, dok se savetuje svim budućim vlasnicima da drvene kaveze, iako ih ima u prodaji, izbegnu, jer drvene rešetkice zec može pregristi ukoliko uporno bude glodao.

Gustina

Kada govorimo o materijalu od kog je pravljen kavez, moramo voditi računa i o tome da rešetkice budu dovoljno blizu jedne drugima, kako ne bi postojao rizik da zec gurne neku šapicu ili glavu kroz njih i zaglavi ih, jer su previše nežni, te se mogu veoma lako povrediti.

Dno

Biranje kaveza sa adekvatnim dnom je jedan od najvažnijih parametara kada biramo kavez za zeca. Naime, za razliku od nekih drugih ljubimaca, kao što su psi ili mačke, zečevi nemaju jastučiće na šapicama, zbog čega im pogoduje da ispod šapica imaju neko mekanije tlo, a nikako rešetke. Zbog toga uvek morate izabrati kavez sa celim dnom i to po mogućstvu dna sa plastičnom travicom, koja se može i dodatno kupiti u svakoj veterinarskoj ili poljoprivrednoj apoteci.

Na ovaj način ćete svom novom ljubimcu pružiti i mekano tlo pod nogama, a veoma je bitno i da, uz pomoć prodavca, izaberete kavez za zeca koji se lako čisti, kako biste izbegli i skupljanje mikroorganizama tokom čišćenja.

Vrste kaveza

U zavisnosti od vrste, veličine i broja zečeva koje čuvate, možete izabrati između nekoliko različitih vrsti kaveza:

Jednodelni

Jednodelni kavezi za zečeve su klasični kavezi koju većina vlasnika patuljastih zečeva i bira za svoje ljubimce. Kod njih je važno da ispunjavaju prethodno pomenute kriterijume i služe uglavnom za jednog zeca ili eventualno više manjih zečeva, ali u tom slučaju morate izabrati malo veći kavez.

Dvodelni

Dvodelni kavezi za zečeve imaju spoljne ulaze sa obe strane, a između njih takođe postoji jedan otvor u obliku slova V, koji je zatvoren jednom kapijicom. Ovi kavezi su namenjeni za čuvanje mužjaka i ženki tokom procesa parenja, kada dođe vreme da mužjaka odvojite od već nervozne ženke, a naročito u periodu nakon što dođu mladi na svet, jer je tada ženka naročito zaštitnički nastrojena, te preti da napadne mužjaka, a neretko i pojede mladunce, kako bi ih zaštitila od svih drugih.

Tokom parenja, vodite računa da uvek ženku prebacite u kavez mužjaka, a ne obratno, jer je ženka veoma dominantna kada je na svojoj teritoriji.

Trodelni

Trodelni kavezi za zečeve funkcionišu na principu dvodelnih, s tim što se u ovom slučaju odabiru 2 ženke i jedan mužjak, koji se po pravilu nalazi u sredini. Naravno, i u ovom slučaju postoji izrez između kaveza, kroz kojih ćete, za vreme parenja, puštati ženku da dođe do mužjaka, nakon čega se vraća u svoj kavez i opet se vratanca između njih zatvaraju.

Naravno, i pored ovih gore pomenutih, postoje i još druge brojne varijacije kaveza za zečeve, mada se već na dalje sve vrti po identičnom principu, a o njima se možete konsultovati i sa radnicima u veterinarskim i poljoprivrednim apotekama.

Kako bi olakšali sebi, mnogi vlasnici zečeva, koji se inače bave industrijskom proizvodnjom ovih životinja ipak odlučuje da sami naprave kaveze po svojim merilima, koji će njima biti najlakši za održavanje, kako samih kaveza, tako i zečeva.

U mnogim slučajevima, ovakvi vlasnici svoje ljubimce navikavaju na vanjske uslove, odnosno, na život u spoljašnjem svetu. To znači da ove kaveze postavljaju u dvorišta, naravno ograđene, kako ne bi postojao rizik od izloženosti promaji i slično, a pri tom navikavaju organizme na surovije uslove, čime postaju znatno imuniji.

Sponzorisano:

Povezani postovi