Koliko dugo mačke žive? Evo koliki je životni vek mačaka!

Ukoliko ste ljubitelj mačaka i ako i sami posedujete ovog umiljatog kućnog ljubimca, onda ste se sigurno nekada zapitali koliko dugo će vaša maca još da živi.

Verovatno ste se navikli na prisustvo mačke u vašem domu i jednostavno vam je teško da zamislite život bez svog ljubimca. Imate strah kada god pomislite na to da bi se vaša maca mogla razboleti ili ne daj Bože uginuti.

Pitate se da li postoji bilo šta što možete da uradite kako biste svojoj maci obezbedili duži i kvalitetniji život.

U ovom tekstu ćemo vam reći istinu o tome koliko mačke zaista žive i od čega zavisi njihov životni vek. Ukoliko imate mačku ili ukoliko planirate da je nabavite, onda će vas ova tema sigurno zanimati.

Pokušaćemo da vam damo pravi odgovor i da otklonimo sve dileme koje vas muče, a koje se tiču životnog veka ovih kućnih ljubimaca. Pre nego što vam kažemo koliko mačke žive, reži žemo vam koji su faktori koji mogu uticati na dužinu njenog života.

Od čega zavisi životni vek mačke?

Faktor koji se nalazi na prvom mestu, a koji će u velikoj meri odrediti dužinu veka vaše mačke jeste genetika. Istraživanja su pokazala da će domaće mačke duže živeti nego rasne mačke, jer su domaće mačke otpornije na bolesti i imaju jači odbrambeni mehanizam.

Zatim, u obzir treba uzeti i pravilnu ishranu. Svaki vlasnik mačaka treba da bude dobro upućen u to šta mačke smeju da jedu, kao i koja hrana je loša za njih. Sledeći veoma bitan faktor jeste mesto gde mačka živi, odnosno da li živi u toplom domu ili je u pitanju ulična mačka. Naravno da će mnogo duže živeti mačka koja ima vlasnika i koja boravi u vašoj kući ili u stanu. Te mačke se osećaju sigurno, negovane su i dobijaju hranu redovno.

Osim toga, kućne mačke uvek spavaju u čistom okruženju i nisu izložene nikakvim opasnostima. Sa druge strane, mačke koje žive na ulici se nalaze u većoj opasnosti da im se nešto desi. Njihov život je dosta ugrožen i opasnosti vrebaju sa svih strana, kao na primer psi, automobili, razne zarazne bolesti koje se mogu pokupiti na ulici itd. Osim toga, poznato je da mačke na ulici nekada bivaju i otrovane, naročito ukoliko poližu ili pojedu neku za njih otrovnu supstancu.

Osim toga, dešava se da se mačke na ulici i međusobno sukobe i povrede. Sve te povrede, glad, smrzavanje i opasnosti koje vrebaju dovode do bolesti i oslabljenog imuniteta kod mačke, pa će takve mačke pre umreti.

Koliki je životni vek mačaka?

Videli ste koji su to faktori od kojih zavisi dužina života mačaka, a sada ćemo vam reći i koliko mačke mogu da žive. Kao što smo već rekli, postoji velika razlika između mačaka koje žive u kući i onih koje žive na ulici. Upravo od tog faktora će najviše zavisiti i njihov životni vek.

Dakle, smatra se da mačke koje žive u kući i koje dobijaju redovnu negu i hranu imaju životni vek negde između 12 i 15 godina. Naravno, postoje i izuzetni slučajevi gde kućne mačke mogu živeti čak i do 20 godina, ali to zahteva izuzetnu negu i uslove. Naravno, važnu ulogu ima i genetika mačke. Genetski preduslovi su takođe od velikog značaja kada je u pitanju životni vek vašeg ljubimca.

Sa druge strane imamo mačke koje žive na ulici. Kao što smo već rekli, njihov životni vek je dosta kraći. Dosta faktora utiče na to, kao što su na primer saobraćaj, hladnoća, opasnost od pasa, razne zarazne bolesti od drugih mačaka itd. Sve u svemu, mačke se na ulici moraju boriti za opstanak, što sve više skraćuje njihov životni vek.

Smatra se da mačke koje žive na ulici imaju životni vek svega između 2 i 5 godina.

Međutim, postoji još jedan važan faktor koji utiče na dužinu životnog veka mačke, a to je rasa mačaka. Naime, smatra se da sijamske mačke žive u proseku 15 godina, dok persijske mačke žive nešto duže, odnosno oko 17 godina u proseku.

Kako se može produžiti život mačaka?

Ukoliko se pitate da li postoji nešto što možete uraditi kako biste produžili život svoje mace, onda imamo dobru vest za vas. Da bi vaša mačka duže živela, preporučuje se da je sterilišete.

Ukoliko vaša mačka nije sterilisana, može pokazivati znake agresije i može biti jako nemirna. Ako je sterilišete, mačka će postati mirnija, a ujedno će imati manje šanse od dobijanja raznih bolesti, kao što su rak jajnika ili prostate, raznih infekcija itd.

Međutim, morate imati na umu da su mačke koje su sterilisane sklonije gojenju, pa se posebna pažnja mora voditi o njihovoj ishrani. Ukoliko vaša mačka samo sedi i goji se, to može da dovede do određenih zdravstvenih tegoba, gde se u prvom planu ističe dijabetes.

U svakom slučaju najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom jer on će vam dati najbolje savete kako da brinete o svojoj maci i da učinite sve da joj obezbedite kvalitetan i dug život. Često se preporučuje i da dajete svojoj mački razne suplemente i vitamine, kako bi bila jača i otpornija na bolesti.

Ne zaboravite da joj redovno skraćujete kandže kako se ne bi povredila, ali i da vodite računa o njenom krznu. Obezbedite vašoj maci sve potrebne uslove za dobar život i nemojte brinuti.

Vaša maca će vam biti zahvalna za to i živeće još dugo u vašem domu. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete se potruditi da pružite svom ljubimcu još bolji i lagodniji život.

Sponzorisano:

Povezani postovi