Krpelji kod pasa i ogrlica protiv krpelja

Postoje dve osnovne vrste krpelja, a to su meki i tvrdi krpelji, koji se mogu po izgledu razlikovati.  Osim toga, postoji još jedna vrsta krpelja, ali oni su karakteristični samo za Afriku. Da bi se izbegli ujedi krpelja uglavnom se preporučuje izbegavanje područja koja su obrasla visokom travom i šumama.

Poznato je da krpelji mogu da ujedu kako čoveka, tako i životinje. Svakako, ni psi nisu izuzeci. Krpelj na psu je dosta česta pojava. U ovom tekstu će biti reči o krpeljima koji se mogu javiti kod pasa.

Reći ćemo vam koji su to simptomi po kojima možete prepoznati da li je vaš pas ujeden od strane krpelja i kako najbolje možete zaštititi vašeg psa od ovih štetočina.

Takođe, ovde možete pročitati i nešto o ogrlici protiv krpelja, koja se pokazala kao veoma efikasna.

Koji su simptomi ujeda krpelja kod pasa?

Što se simptoma tiče, nekada se može desiti da oni budu prikriveni, pa i da ne obratite pažnju na to da je vaš pas ujeden od strane krpelja. Ukoliko imate psa sa dugačkom i gustom dlakom, krpelj se može zakačiti za njegovu kožu i uzeti krv psa, a onda otpasti sa tela. Da li će vaš pas osetiti posledice ujeda krpelja zavisi od toga da li je taj krpelj bio zaražen ili ne.

Najčešća bolest koja se javlja kod pasa nakon ujeda kpelja je takozvana piroplazmoza. Ta bolest može dovesti do anemije i do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kod vašeg psa. Najčešći simptomi koje možete primetiti u tom slučaju su visoka telesna temperatura psa, umor, letargija i gubitak volje za igrom i za bilo kakvim drugim aktivnostima.

Osim toga, može se desiti da urin vašeg psa bude nešto tamnije boje, a u nekim težim slučajevima mogu se pojaviti čak i tragovi krvi u urinu. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, potrebno je što pre da se obratite veterinaru i da potražite pomoć za vašeg psa.

Ujed krpelja može kod psa izazvati i takozvanu lajmsku bolest, koja takođe može biti jako opasna, pa morate što pre potražiti stručnu pomoć.

Simptomi koje u tom slučaju možete primetiti su gubitak volje psa, nedostatak apetita i gubitak težine, umor, crvene tačke na koži psa, agresivno ponašanje, epileptični napadi itd.

Kako da izbegnete da vašeg psa ujede krpelj?

Najbitnija mera predostrožnosti kako biste vašeg psa zaštitili od krpelja jeste da ga sprečite da ide po predelima gde je jako visoka trava i gde ima dosta žbunja. Osim toga, potrebno je da vam veterinar preporuči određene proizvode koji mogu da pomognu u zaštiti od krpelja.

Narodna medicina u borbi protiv krpelja preporučuje upotrebu ekstrakta koji miriše na beli luk. Ovo sredstvo protiv krpelja se pokazalo kao veoma efikasno, pa ga možete koristiti preventivno.

Jedna od mera zaštite je i da svoga psa posle svake šetnje dobro pregledate i da ga očešljate. Iskustva su pokazala da se uz pomoć češljanja nekada može sprečiti da krpelj napadne vašeg psa.

Međutim, ako je krpelj već ujeo vašeg ljubimca, onda ga morate odstraniti. Ono što stručnjaci preporučuju jeste da pincetom izvadite krpelja, tako da ga čvrsto stegnete ali pazite da krpelj pritom ne pukne i da se krv koju je upio ne razlije po vašem psu.

Nakon što ste izvadili krpelja iz kože vašeg psa, premažite taj deo tela alkoholom, kako bi se izbegla bilo kakva dalja infekcija. Ono što je veoma važno jeste da izbegavate upotrebu bilo kakvog acetona, benzina ili nekog drugog sličnog proizvoda.

Važno je spomenuti još jedno od najvažnijih sredstava prevencije u borbi protiv krpelja a to je ogrlica protiv krpelja. U nastavku možete pročitati nešto više o tome.

Ogrlica protiv krpelja

Ogrlica protiv krpelja, odnosno antiparazitska ogrlica, može se kupiti u zavisnosti od veličine psa. Postoje ogrlice protiv krpelja za male, srednje i za velike pse.

Ova ogrlica se koristi za uništavanje kako krpelja tako i buva. Ova antiparazitska ogrlica se kupuje u kutiji i treba voditi računa o tome da se ona pravilno stavi na psa.

Naime, ne smete ogrlicu previše jako stegnuti oko vrata psa, već je potrebno ostaviti malo prostora. Ono što je od ključnog značaja jeste da vaš pas mora tu ogrlicu nositi sve vreme, svejedno da li se kreće ili miruje. Dejstvo ogrlice protiv krpelja traje oko 7 meseci.

Ono što je takođe važno jeste da vašem psu ne smete stavljati ovu ogrlicu ako on već ima neka ošećenja na koži u tom delu, kao ni psima koji boluju od neke bolesti.

Osim toga, preporučuje se da štenci mlađi od 12 nedelja ne nose ovu antiparazitsku ogrlicu.

Nema sumnje da je ogrlica protiv krpelja itekako efikasna, ali kao što vidite morate voditi računa o nekim stvarima, odnosno o tome da li je vaš pas pogodan za tu ogrlicu i kako je pravilno možete koristiti. U svakom slučaju najbolje je da se prvo konsultujete sa veterinarom, pa tek onda da kupite ovu ogrlicu, koja će svakako pomoći vašem psu da se zaštiti od krpelja.

Kao što ste mogli videti, krpelji su jako česta pojava i može se desiti da ujedu vašeg psa, pa u tom slučaju morate preuzeti određene mere, a u ovom tekstu ste mogli da vidite koja je zaštita od krpelja najbolja i kako možete zaštiti svog psa od ovih parazita.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći i da ćete na vreme reagovati ukoliko primetite bilo kakav simptom na vašem psu koji bi mogao da ukazuje na ujed krpelja. Kao što smo već rekli, najsigurniji i najbolji način da svom psu pružite adekvatno lečenje i zaštitu od krpelja jeste da se obratite veterinaru za pomoć.

Sponzorisano:

Povezani postovi