Krv u stolici kod pasa – uzrok, simptomi i lečenje

Ukoliko i sami posedujete psa, onda je ovo za vas prilično poznata tema. Često se dešava da se u stolici psa nađe krv, što kod vlasnika psa uglavnom izaziva veliku paniku.

Ukoliko se krv pojavila u stolici psa, to najčešće ukazuje na neke promene koje su zahvatile organizam psa i koje uglavnom imaju veze sa debelim crevom.

Ako ste primetili krv u stolici vašeg psa samo jednom, onda verovatno nije u pitanju nikakav ozbiljan problem, ali ukoliko se krv učestalo javlja, onda bi najbolje bilo da se što pre obratite veterinaru.

U ovom tekstu ćete imati priliku da pročitate nešto više o ovom problemu, o tome šta može da uzrokuje pojavu krvi u stolici i koji su simptomi ove bolesti.

Osim toga, reći ćemo vam kako se krv u stolici kod pasa najuspešnije leči i koje sve mere morate preduzeti.

Uzrok

Stručan naziv za svežu, odnosno za krv svetlocrvene boje u stolici vašeg psa, jeste hematohezija. Najčešće se takva krv javlja u stolici psa, a sada ćete videti koji su mogući uzroci ove pojave.

Postoje razni uzroci koji mogu da izazovu krv u stolici vašeg psa, a jedan od najčešćih uzroka je svakako intolerancija na hranu. Vaš pas je uglavnom intolerantan na namirnice koje čine ljudsku ishranu, odnosno na one koje su bogate raznima začinima i konzervansima. To ne mora značiti da ćete vi direktno hraniti psa ostacima svoje hrane, već on može doći u kontakt sa tom hranom i van vaše kontrole.

Osim toga, treba napomenuti da su veoma čest uzrok krvi u stolici psa i namirnice kojima je prošao rok. Pokvarena hrana nadražava sluzokožu u crevu i dolazi do krvarenja na zidovima creva.

Drugi čest uzrok pojave krvi u stolici psa može da bude i povreda na zidovima creva, do koje dolazi ukoliko na primer pas proguta neki malo oštriji predmet ili kost. U tom slučaju najbolje bi bilo da pas preko stolice izbaci i taj oštar predmet koji je progutao.

Sledeći mogući uzrok pojave krvi u stolici vašeg psa jesu paraziti koji se mogu javiti u organizmu. Ti paraziti uglavnom napadaju štence. Ukoliko su paraziti uzrok krvarenja vašeg psa, onda će se i oni pojaviti u stolici. Potrebno je samo detaljno da pregledate stolicu vašeg psa i da obratite pažnju da li su paraziti u njoj.

Virusne i bakterijske infekcije takođe mogu da uzrokuju pojavu krvi u stolici psa, pa je u tom slučaju potrebno da lečite tu infekciju.

Može se desiti i da se na zidovima psećih creva formiraju takozvani polipi, odnosno izrasline koje mogu dovesti do krvarenja u stolici. Iako su polipi uglavnom benigna pojava, treba ih što pre ukloniti, kako ne bi došlo do iritacije creva i krvarenja.

Razne povrede ili infekcije na debelom crevu mogu takođe da uzrokuju krvarenje zidova creva i samim tim, krv u stolici psa. U tom slučaju morate adekvatno reagovati i tretirati tu infekciju odnosno povredu.

Često se dešava da krvarenje u stolici bude uzrokovano suženjem anusa ili reakcijom na neku traumu. Pritom se može desiti da kožica oko anusa bude oštećena i napukla.

Jedan od čestih uzroka pojave krvi u stolici psa je i trovanje. Ukoliko je vaš pas progutao neko otrovno sredstvo, kao što je na primer mišomor, onda će doći do obilnijeg krvarenja i do raznih drugih simptoma koje možete primetiti, kao što je na primer povraćanje ili drhtavica. U tom slučaju potrebno je što pre potražiti stručnu pomoć.

Sada ćemo spomenuti i najteži mogući uzrok pojave krvi u stolici psa, a to je svakako karcinom creva. Na sreću, ova bolest se dosta retko javlja i uglavnom je karakteristična za veoma stare pse.

Međutim, ukoliko se bolest na vreme otkrije, onda ju je u najvećem broju slučajeva moguće izlečiti.

Simptomi

Osim krvi koja se može pojaviti u stolici vašeg psa i koja može ukazivati na razne uzroke, o kojima je već bilo reči, postoje i razni drugi simptomi koji vam mogu pomoći lakše da otkrijete kakav problem je u pitanju. Naime, često se može javiti povišena telesna temperatura, povraćanje i drhtavica psa.

Osim toga, primetićete da vaš pas nema volju za uobičajenim aktivnostima i da je previše miran. Može se javiti gubitak apetita i dosta retka ili sluzava stolica.

Takođe, moguće je da primetite kako vaš pas otežano vrši nuždu. Sve su ovo simptomi koje morate prijaviti veterinaru, kako bi on sa većom preciznošću mogao znati o čemu je reč. Pritom je naravno potrebno obratiti pažnju da li se u stolici osim krvi nalazi možda i neki oštar predmet koji je mogao uzrokovati krv ili paraziti, o kojima smo već govorili.

Sve u svemu, krv u stolici obično nije jedini simptom koji ćete primetiti kod vašeg psa ukoliko ima neki problem sa crevnom florom.

Lečenje

Sada kada ste videli koji su mogući uzroci i simptomi pojave krvarenja u stolici vašeg psa, sigurno se pitate kako se ovaj problem može lečiti. Lečenje krvi u stolici psa u velikoj meri zavisi od toga koji je uzrok ove pojave. U zavisnosti od toga veterinar će prepisati određenu terapiju ili će dati adekvatne lekove koji mogu pomoći u lečenju crevne flore psa.

Dakle, ako je krv u stolici vašeg psa uzrokovana konzumiranjem pokvarene hrane ili neadekvatnih namirnica, onda se u tu svrhu preporučuje upotreba barenog pirinča ili pirinčane vode. Dokazano je da pirinač ima umirujuće dejstvo na creva i pomaže u njihovom funkcionisanju.

Ukoliko je krv u stolici vašeg psa uzrokovana parazitima, onda je potrebno sprovesti adekvatnu antiparazitsku terapiju, ali o tome je najbolje da se konsultujete sa veterinarom.

Ako se utvrdi da su polipi na crevima vašeg psa uzrok krvi u njegovoj stolici, onda će vam veterinar verovatno preporučiti da korigujete ishranu psa i da mu dajete samo namirnice koje će umirujuće delovati na crevnu floru. Nekada je potrebno u potpunosti promeniti ishranu vašeg psa, kako bi se ponovo uspostavilo pravilno funkcionisanje u probavnom traktu.

Ukoliko je vaš pas osim krvarenja u stolici pokazao još neke simptome poput povraćanja i gubitka apetita, onda može doći do dehidratacije. To znači da je potrebno što pre obezbediti psu sve hranljive materije, a to se najčešće obavlja preko infuzije. Pored toga veterinar će vam sigurno preporučiti i upotrebu antibiotika, kao i lekova koji zaustavljaju povraćanje i koji regulišu rad creva.

Međutim, ako se ustanovi da su creva vašeg psa jako oštećena, onda će možda biti potrebna hirurška intervencija.

Ukoliko primetite krv u stolici vašeg psa, najbolje i najsigurnije rešenje jeste da se obratite veterinaru. Jedino on može uspostaviti tačnu dijagnozu i prepisati adekvatnu terapiju za lečenje vašeg psa.

Naravno, važno je da veterinaru kažete sve simptome koje ste primetili kod vašeg psa, jer samo na taj način se može uspostaviti prava dijagnoza.

Nadamo se da smo vam pomogli da bolje razumete pojavu krvi u stolici vašeg ljubimca i da ćete obratiti više pažnje na simptome koji se uz to mogu javiti. Važno je da odmah ne paničite jer u nekim slučajevima krv u stolici psa ne predstavlja ništa ozbiljno. Ipak, kako biste bili sigurni, preporučujemo da se blagovremeno obratite veterinaru i da potražite stručnu pomoć za vašeg psa.

Imajte na umu da bi svaki vlasnik psa trebalo da bude informisan o mogućim bolestima koje mogu da zadese njihovog ljubimca, kao i o načinu na koji treba reagovati pri pojavi prvih simptoma.

Stoga, nadamo se da vam je ovaj tekst o pojavi krvi u stolici psa bio koristan i da ćete sledeći put znati šta da radite ukoliko se suočite sa ovim problemom.

Sponzorisano:

Povezani postovi