Mačka odbija hranu i vodu, neće da jede – Uzroci

Ukoliko imate macu kao kućnog ljubimca, a posebno važi za mace sa pedigreom, jasno vam je da, kada je hrana u pitanju, maca ume da bude veoma izbirljiva.

Ponekad naidje period kada joj se jede samo jedna hrana, zatim neka druga…

Iako mačke važe za proždrljivce, to se dešava samo kada joj nudite hranu koju voli da jede. Tu granica nema. Dok, sa druge strane, kada joj nudite hranu koja joj se baš ne svidja, može samo da pomiriše i napusti činiju sa hranom.

U redu je da se ponekada desi da maca odbije hranu, i to nije ništa bitno, ali, ukoliko maca često odbija hranu, ili čak ne jede već nekoliko dana, to je znak da sa njom nešto nije u redu.

Kada god maca odbija hranu nekoliko dana zaredom, pritom se oseća manje energično i pospano, sigurno je da se morate obratiti veterinaru za pomoć.

Ponekada to može biti neka bezazlena stvar, dok, ponekada može da bude i neko ozbiljno oboljenje. Zbog toga je konsultacija sa veterinarom veoma bitna, čim primetite pojedine signale.

U tekstu dalje pročitajte koji su mogući uzorci zašto mačka odbija hranu, a svakako preporučujemo konsultaciju sa stručnim licem radi detaljnog pregleda.

Maca se razbolela

E, to može biti obična prehlada, može biti i bezazlena zubobolja. Ipak, to mogu biti i ozbiljna oboljenja poput pankreatitisa, zatim raznih infekcija jetre i generalno macinog digestivnog trakta.

Ukoliko maca ne jede nekoliko dana, njeno telo koristi rezerve masti da bi nadoknadila izgubljeno. Najpre je potrebno da se te masti obrade u jetri, a da bi se masti obradile potrebne su odredjene količine proteina.

Pa tako, ako maca prestane da jede na nekoliko dana, njeno telo ubrzano troši proteine, dok se u njenoj jetri gomilaju masti. Na taj način može doći do oboljenja hepatičke lipidoze, što kasnije može izazvati propadanje i potpuno zatajenje jetre.

Zbog toga je veoma bitno reagovati na vreme, čim primetite da maca odbija hranu dva do tri dana zaredom.

Vakcina može biti krivac

Nakon vakcinisanja maca ume da izgubi apetit, ali se to ubrzo vrati na svoje. Iako se vakcine preporučuju, one često mogu izazvati nus pojave koje se mogu odraziti i na macin apetit.

Takodje se može osećati pospano i usporeno, ali sve se to dešava trenutno, tokom jednog do dva dana, nakon čega bi taj osećaj trebao da prodje.

Promena životne sredine

I mace imaju osećanja, a nikako ne vole da menjaju svoju sredinu i prilagodjavaju se na novu. To kod njih ume da izazove povlačenje i čudno ponašanje.

Ukoliko ste se skoro selili ili ste nabavili macu koja je već starija, onda to može biti razlog zašto odbija da jede. Dajte joj vremena da se prilagodi na novi prostor i da pronadje svoj kutak, potom joj pružite pažnju i pokažite da nije sama.

Takodje, sam put ume macu da poremeti i da izazove osećaj mučnine. Pa tako, ako ste privremeno otišli na putovanje sa svojom macom, a ona uporno odbija hranu, pustite je da se malo odmori i takodje navikne na novo mesto, kao  i da se odmori od vožnje.

Šta uraditi kada maca odbija hranu?

Vi najbolje znate ponašanje vaše mačke, te tako znate šta joj prija a šta ne, i na koji način da joj pridjete. Ako ste probali sve moguće metode a maca i dalje ostaje tužna i odbija hranu, onda je vreme za veterinara.

Ponekada je potrebno samo strpljenje, naročito ukoliko ste promenili način ishrane vaše mace. Potrebno je vreme da se navikne na novo.

Nikako je nemojte grditi, niti silom terati da jede, jer to može smo pogoršati situaciju. Jednostavno se obratite veterinaru koji će na osnovu detaljne analize ustanoviti šta se to dešava.

Prema tome će odrediti terapiju, ili će vam reći da budete strpljivi. Strpljenje je svakako od velike važnosti kada su mace u pitanju, posebno ako su pomalo razmažene.

Svakako nemojte očajavati, a uvek probajte sa proverenim metodama. Dajte maci poslastice koje su napravljenje za njih, kao i konzerviranu hranu koja fino miriše pritom ima sve potrebne minerale, vitamine i ostale nutrijente potrebne za njihov pravilan rast i razvoj.

Nemojte maci davati grickalice a naročito ne slatkiše, jer to može poremetiti njihov metabolizam i izazvati probleme.

Dakle, bazirajte se na zdravu hranu koja je prilagodjena za mačke.

Sponzorisano:

Povezani postovi