Menstruacija, teranje kod pasa – simptomi i informacije

Verovatno se mnogi ljudi čude kada čuju da i psi mogu da imaju menstruaciju. Međutim, svi oni koji imaju ženku psa dobro su upućeni u proces menstruacije, odnosno teranja kod pasa. U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o ovome, tako da više neće biti sumnje oko toga da li psi zaista imaju menstruaciju ili su to samo nagađanja.

Ukoliko i sami imate psa, ovaj tekst će vam sigurno biti zanimljiv i može vam pomoći da bolje razumete ponašanje svog psa i cikluse kroz koje vaš ljubimac prolazi.

Šta predstavlja menstruacija (teranje) kod pasa?

Dakle, već smo rekli da ženka psa može da ima menstruaciju, a sada ćemo vam detaljnije objasniti kako do toga uopšte dolazi. Nakon pola godine ili 9 meseci ženka psa se nalazi u ciklusu koji se naziva teranje i koji traje u proseku 18 dana.

U tom vremenskom periodu ženka psa je spremna za parenje, a taj period će se sledeći put ponovo javiti tek nakon pola godine. Kada će doći do prvog teranja kod ženke psa zavisi još i od rase psa, genetskih faktora, ishrane, ali i od brojnih drugih faktora. Kao što smo već rekli, prvo teranje se javlja nakon 6-9 meseci života, ali kod mnogih rasa do njega može prvi put doći i nakon 10-15 meseci, pa čak i nakon 2 godine starosti.

Sada se verovatno pitate kako možete znati kada vaš pas prolazi kroz ciklus teranja, odnosno menstruacije. Postoje razni simptomi koji vam mogu ukazati na to, a nešto više možete pročitati u nastavku.

Simptomi

Jedan od najočiglednijih simptoma koji se javlja kod ženke psa koja je spremna za parenje jeste krvavi iscedak iz polnog organa. Osim toga, polni organ će biti malo veći i natečen. Od momenta kada ženka psa počne da luči krvavi iscedak, mužjaci će biti sposobni da taj iscedak osete i da krenu u potragu za ženkom.

Ono što je interesantno jeste da mužjaci mogu da osete taj miris na veoma velikoj udaljenosti, pa čak i kada su nekoliko kilometara udaljeni od ženke.

Međutim, ženka psa u prvih nekoliko dana menstruacije neće želeti da se pari sa mužjakom i teraće ga od sebe. Tek od momenta kada krv pređe u providni iscedak, što se dešava negde oko desetog dana teranja, ženka će biti spremna i raspoložena za parenje.

Ono što takođe morate znati ukoliko dođe do parenja vaše ženke sa mužjakom psa jeste to da će oni posle toga ostati dvadesetak minuta slepljeni jedno za drugo. U tom slučaju nikako ih ne treba na silu razdvajati jer na taj način može doći do povrede pasa.

Saveti i korisne informacije

Ako i sami želite da se vaša ženka psa pari, onda uvek birajte vremenski period od devetog pa negde do trinaestog dana ciklusa teranja. Tada je ženka psa najraspoloženija i najspremnija za parenje.

Međutim, šta ako ne želite da se vaša ženka psa pari? Šta ako želite da sprečite bilo kakav način da da parenja dođe? U tom slučaju potrebno je da preduzmete posebne mere oko vaše ženke psa, ukoliko ne želite da dođe do parenja.

Ukoliko imate ženku psa, morate biti spremni na to da će ona tih dana imati veliku potrebu za parenjem, pa će čak želeti da pobegne od vas i da dođe do mužjaka. Naravno, ako ste dovoljno upućeni u ciklus teranja i ako ne želite da do sparivanja dođe, onda ćete uspeti to i da sprečite.

Međutim, ako do parenja ipak dođe, onda morate odmah reagovati. Na sreću, i za to postoji rešenje. Veterinari imaju posebne injekcije koje se daju psima kako bi se sprečila trudnoća. Te injekcije su na hormonskoj bazi i ispoljavaju dejstvo u prvih 36h nakon parenja. Ukoliko vaša ženka psa na vreme primi tu injekciju, trudnoća će sigurno biti sprečena. Međutim, morate znati da se mogu javiti određeni kontraefekti, naročito ukoliko je vaša ženka starija ili ukoliko je i ranije imala nekih zdravstvenih problema.

Naš savet je da dobro razmislite da li želite da se vaša ženka pari i u skladu sa tim adekvatno da reagujete. Dobiti još gomilu malih pasa predstavlja veliku odgovornost, a osim toga, morate biti spremni na eventualne štete koje mladunci u vašem stanu ili kući mogu napraviti.

Postoje još neki saveti koji vam mogu pomoći da sprečite da vaša ženka psa ostane u drugom stanju. Naime, danas mogu da se kupe razni sprejevi koji mogu da neutrališu miris ženke koja je u ciklusu teranja, tako da mužjaci neće moći da osete taj miris i da krenu u potragu za ženkom.

Sa druge strane, uvek možete da se odlučite sa hiruršku intervenciju, koja će pomoći u sterilizaciji vaše ženke psa. U toj intervenciji ženka ostaje bez jajnika i bez materice, pa ni na koji način ne može doći do trudnoće.

Ako se opredelite za ovu metodu, onda možete biti mirni jer vaša ženka psa vas nikada ne može iznenaditi sa mladuncima. Hirurška intervencija ženke psa se uglavnom obavlja pod opštom anestezijom i nema nikakvih kontra efekata. Međutim, ono što morate znati jeste da su rezultati ove intervencije trajni, odnosno morate biti svesni da vaša ženka psa nikada više ne može imati mladunce.

Zato je naš savet da veoma dobro razmislite da li želite da se vaša ženka psa pari ili ne. Odlučite da li želite da imate jednog psa ili gomilu mladunaca u svom domu. U skladu sa tim donesite odgovarajuću odluku, kako vam kasnije ne bi bilo žao. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete adekvatno i na vreme reagovati kada je u pitanju proces teranja kod vašeg psa.

Sponzorisano:

Povezani postovi