Morski krokodil – karakteristike, informacije i zanimljivosti

Kada biste morali da nabrojite pet zastrašujućih životinja, kojima nikada ne biste prišli, da li bi medju njima bio i krokodil? Verovatno da, a razlozi su očigledni.

U zavisnosti od vrste, krokodil zaista ume da bude prava „aždaja“, a medju vodećima jeste upravo morski krokodil, koji se smatra za najvećim na svetu.

Ne brinite, ne zalazi u naše krajeve, već boravi u jugoistočnoj Aziji i u nekim delovima Australije. Pa tako, iz daleka, možda i možemo da saznamo poneku korisnu i zanimljivu informaciju o morskom krokodilu. 🙂

Izgled morskog krokodila

Dakle, morski krokodil smatra se najvećom vrstom na svetu, a podaci o njegovoj težini i jačini tela to i potvrdjuju.

Naime, mužjak morskog krokodila može biti dugačak čak 5 metara, dok njegova težina može da iznosi i preko 750 kilograma.

Ženke su nešto manje, pa tako mogu biti dugačke oko 2.5 metara, a takodje su i nešto lakše, odnosno, njihova težina iznosi do 500 kilograma.

Boja kože varira, te su neki morski krokodili sive boje, dok su neki drugi crne ili smedje. Kada je širina tela u pitanju, tu takodje prednjači u odnosu na ostale vrste krokodila.

Osim što prednjače po težini, visini i širini, morski krokodil ima skoro identičan izgled kao i ostali krokodili. Iste zube, istu strukturu kože.

Ishrana i mesto boravka morskog krokodila

Iako se naziva morski krokodil, on ne živi samo u moru. Zapravo, morski krokodili obožavaju vlažne ali tropske regije, posebno močvare i reke. Zbog toga se pretežno nalaze u delovima Australije i Azije.

Uglavnom borave upravo u vodi, jer njihova težina otežava kretanje po kopnu. Ako ipak odluče da krenu u šetnju, kreću se brzinom od oko 24 kilometara na čas. Ipak, u vodi su još sporiji te se kreću svega 3 kilometara na čas.

Pomislićete, ako se nadjem u njegovoj blizini, imaću dovoljno vremena da pobegnem!

Kada smo već kod toga, morski krokodili se uglavnom hrane ribama i pticama, odnosno onim životinjama koje borave u vodi ili blizu nje. Takodje se hrane sisarima, odnosno sa svime što im padne pod zube.

Iako se sporo kreću, veoma su okretni i krupni, tako da lako i brzo uhvate plen. Dugački su i to im omogućava da na neki način opkole plen i zarobe ga.

Sve što se nadje na putu morskom krokodilu ubrzo će postati njegov plen. Često su gladni, a možemo reći i nezasiti. Jake čeljusti im omogućavaju da uhvate plen tako da mu nema pomoći.

Lov i ribolov

Morski krokodil se naziva još i noćni gmizavac, zbog toga što svoju hranu traži isključivo noću. Tokom dana su dosta lenji i tromi, te ih ponekada mrzi da se potrude oko hrane. Noću se budi njihov instikt i tada kreću u lov.

Plen ne lovi direktno, već morski krokodil strpljivo čeka da se plen približi, te mu onda nema spasa. Pošto se u vodi kreću polako, često ih njihov plen i ne primeti, ili ih primeti kasno.

Iako se redovno hrane onim što dodje do njihove teritorije, morski krokodili mogu izdržati čak godinu dana bez hrane. Naime, u njihovom repu skladište se masti koje koriste tokom onih dana kada nema plena. Te masti se postepeno razlažu i hrane morskog krokodila, i sve to može potrajati tih godinu dana, nakon čega ponovo moraju da napune svoj rezervoar.

Razmnožavanje morskog krokodila

Pare se u vodi, nakon čega ženka morskog krokodila gradi gnezda od takozvanog biljnog materijala, u kojima polaže 60 jaja. Nekada manje, ili više. U prvim nedeljama su veoma oprezne te čuvaju svoje mladunce od potencijalne opasnosti, nakon čega se osamostaljuju.

Morski krokodili žive dugo, odnosno njihov životni vek može da dostigne i više od 70 godina.

Zanimljivosti

Najveći morski krokodil, ima čitavih  1.075 kilograma, dok njegova dužina iznosi čak 6.17 metara.

Nazvali su ga Kasius, i do 2011 godine je držao rekord, te pripadao Ginisovim rekordima. Živi na takozvanom Zelenom ostrvu, u blizini Kvinslenda. I ne samo što drži rekord u težini i dužini, ovaj krokodil ima čak 100 godina.

Uprkos godinama i dalje ima jak apetit, a čuvari ga hrane isključivo piletinom, svinjetinom i ribom. Da, ovaj krokodil je pod nadzorom, i o njemu vode računa brižni čuvari.

Tu se priča ne završava, naime, Kasius od 2011 godine nije na prvom mestu, već je njegovo mesto zauzeo morski krokodil Lolong, koji dostiže težinu od preko 1.300 kilograma, i dužinu od preko 6.8 metara. Nalazi se na Filipinima, tačnije u provinciji Bunavan.

Sponzorisano:

Povezani postovi