Najbolji psi za decu – top 15 rasa koje su najbolji izbor

Ukoliko imate decu a želite da odaberete idealnu rasu psa za novog kućnog ljubimca – na prvom ste mestu jer ćemo se u ovom tekstu uprao pozabaviti tom temom i dati vam top 15 rasa pasa koje se smatraju najboljim izborom.

Pre nego što počnete razmatrati kog psa da odaberete, imajte u vidu i to koliko vaše dete ili deca, ukoliko ih imate više, ima(ju) godina. Pored toga, bitno je i da uzmete u obzir kakvog je dete temperamenta, da li je dečak ili devojčica i slično.

Logično je da će devojčice više biti sklone nekim manjim i nežnijim rasama dok bi dečaci mogli više biti naklonjeni nekim malo opasnijim. To naravno nije uvek pravilo, ali treba o svemu razmisliti.

Takodje, uz sve ovo, važno je da znate da većina pasa traži pažnju, neki veću neki manju ali svakako traže pažnju. U slučaju kada imate dete ili više dece, oni se mogu osetiti zapostavljenim i imati osećaj da ne dobijaju dovoljno pažnje koliko im je potrebno.

Zato se potrudite da od samog starta odvojite dovoljno vremena da sve to uskladite i da svako od njih dobije dovoljno pažnje i ne bude previše ljubomoran na ovo drugo.

Naši verni drugari psi imaju jako puno sličnosti po tom pitanju sa decom dok su mala. I jedni i drugi “vape“ za pažnjom i posvećenošću a i nivo svesti im je često približan pa je vrlo zabavno gledati i analizirati sve to.

Još jedna od stvari na koju treba da obratite pažnju prilikom odabira idealnog psa je i to gde će on biti. Da li živite u stanu, u kući, i da li planirate da vaš novi kućni ljubimac bude unutra ili da bude napolju?

Takodje, obratite pažnju i na to koliko raspoloživog prostora imate u svom stanu/kući ili dvorištu, zavisno gde ga planirate držati. Velike rase pasa nisu baš najpraktičniji izbor ukoliko imate jako malo prostora na raspolaganju pa zato dobro razmislite o svemu pre nego što se odlučite za neku odredjenu rasu.

Sada kada smo napravili neki uvodni deo i kada ste upoznati sa nekim osnovnim stvarima, vreme je da predjemo na našu listu od top 15 rasa koje su po izboru mnogih najbolji psi za decu.

Top 15 najboljih rasa pasa za decu

1.Zlatni retriver

Da li ste sumnjali da zlatni retriveri neće biti na ovoj listi ili na prvom mestu? 🙂 Ovi zlatni drugari su po mišljenju mnogih najbolja rasa pasa za decu. Vrlo su pametni, inteligentni, vole da se igraju i imaju veliki respekt prema maloj deci. Jako su pažljivi i imaju odličan osećaj kako treba da se ponašaju u prisustvu dece a kako u prisustvu odraslih.

Ono što je takodje velika prednost ove rase je to da se relativno jednostavno mogu izdresirati. Ako bi morala da se navedene neka njihova mana, onda je to što se puno linjaju. Ipak, za taj problem je tu naravno furminator četka ili neka druga koju možete nabaviti pa će se i taj problem uz redovno četkanje svesti na minimum.

2.Labrador retriver

Labrdor retriveri imaju dosta sličnosti sa zlatnim retriverima, čak šta više fizički su jako slične gradje, s tim što naravno labradori imaju dosta kraću dlaku dok su zlatni retriveri dosta čupaju i zahtevaju redovnije četkanje i održavanje dlake. Slično kao i zlatni retriveri, vrlo su umiljati i skoro uvek su spremni na igru pa će ih vaša deca obožavati.

3.Pudla

Pudle su jako, jako pametni psi iako vam na prvi pogled to možda neće tako delovati ali oni koji su imali kontakta sa njima to itekako mogu potvrditi. Pudlice su obično najbolji izbor ukoliko imate žensku decu jer će ih one u većini slučajeva prosto obožavati. Imaju prelepu dlaku, koja ipak zahteva redovno održavanje. Jedna od najvećih prednosti pudli je to što se skoro uopšte ne linjaju pa su sjajan izbor i za decu sa alergijama.

4.Škotski ovčar – Border Koli

Za one koji nisu sigurni koja je to rasa Škotski ovčar, dovoljno je da im kažemo “to je onaj Lesi“ i odmah će znati na kog psa mislimo i kako on izgleda. Ovaj ovčar se vrlo jednostavno dresira, umiljat je i zaštitnički je nastrojen prema deci pa ukoliko se odlučite za njega gotovo sigurno nećete pogrešiti.

5.Bigl

Bigl je još jedan jako dobar izbor psa za decu. Iako je manje veličine, njegovo telo je vrlo snažno i danas je često prvi izbor roditelja sa decom. Nekada su se koristili u lovu a danas su najčešće izbor za stan ili manje dvorište.

6.Buldog

Budlog je dobar izbor za decu koja vole da gnjave svoje kućne ljubimce jer je njegova konstitucija vrlo jaka i snažna pa su male šanse da će vaše dete moći da ga povredi. Nisu baš najživahniji ali će biti sasvim odgovarajući za vašu dečicu koja žele novog kućnog ljubimca.

7.Njufaundlend

Njufaundlend nije toliko poznat na našim prostorima kao gore navedene vrste pasa, ali je svakako jedan od najboljih izbora za roditelje sa decom. Velike je gradje, a vrlo je umiljat, zaštitnički nastrojen prema deci i sa pravom nosi nadimat “bebisiter iz prirode“ jer može sjajno obavljati ulogu čuvanja dece.

8.Vižla

Vižla je rasa pasa koja se prvenstveno koristila za lov, i poreklom je iz Madjarske. Moguće da mnogi od vas za ovu rasu nisu nikada čuli, ali smatraju se jako dobrim izborom za stariju decu koja se dosta igraju napolju. Vižlama je potrebna česta igra i vežba tako imajte to u vidu ako razmišljate o njima.

9.Irski seter

Ovo je takodje još jedna manje poznata rasa na našim prostorima, ali jako dobar izbor za decu. Imaju dugu dlaku i vrlo su živahni, energični i odani psi. Za njih je potrebno da im obezbedite veliko dvorište jer vole da se slobodno kreću i istražuju okolinu.

10.Dalmatinac

Ukoliko su vaša deca gledala stari dobri film “101 Dalmatinac“ onda pretpostavljamo da je izbor već napravljen. Ovi slatki drugari imaju kratku dlaku, laki su za održavanje i vaša deca će ih prosto obožavati. Precizniji da budemo, to obožavanje i ljubav će biti obostrana, do te mere da će možda i noću spavati pored vaše dece ukoliko im to dozvolite.

11. Bobtejl

Bobtejl je jedna od najčupavijih rasa pasa koju možete odabrati za svoje mališane. Jako su vedrog duha i izuzetno dobre naravi pa će vas stalno oduševljavati. Jedina mana ako to možemo tako reći je što im morate redovno održavati dugu dlaku.

12.Haski

Iako se Haski retko nalazi na listama dobrih pasa za decu, naše iskustvo je pokazalo da su sasvim fin izbor i da vaša deca uglavnom neće imati nikakvih problema sa njima. Jedino vodite računa da se vaša deca ne uplaše kada ponekad počne da “zavija“ kao vuk 🙂

13.Bišon

Bišon su rasa pasa niskog rasta, ali nemojte to da vas zavara. Upravo je to jedna od njihovih najvećih prednosti ukoliko birate psa za decu. Pogotovo su sjajan izbor ako psa planirate držati u stanu ili kući, i ako vam je na raspolaganju malo prostora. Vrlo su energični i pametni pa vam sa njima nikada neće biti dosadno. Povremeno ćete imati osećaj da imate pravu malu plišanu igračku pored sebe, koja vam je pritom neodoljivo draga.

14.Šar pej

Iako znaju biti velike gradje, šar pej je sjajna rasa za porodicu sa decom. Jako su mazni, umiljati i umeju sa decom tako da su male šanse da pogrešite ako se odlučite za njih. Iako imaju prodoran lavež i možda izgledaju opasno, ali svakako nisu nasilni. Teško stiču poverenje u nekog pa se nemojte čuditi ukoliko se neće umiljavati kod vaših prijatelja.

15.Engleski koker španijel

Možda nije klasična rasa pasa koja se preporučuje za decu, ali svakako je dobar i umiljat pas kog ne trebate zaboraviti kada razmatrate novog ljubimca za svoju porodicu. Karakterišu ga velike klempave uši i pogled pun dobrote i nade.

Zaključak

U ovom tekstu smo vam predstavili 15 rasa koje po mnogim analizama koje smo uzeli u obzir smatramo najboljim psima za decu. Vi svakako možete uraditi sopstveno istraživanje i doneti odluku za sebe, uzimajući u obzir sve faktore kao što su to gde će živeti, koliko su vam deca, ka kojim rasama već imaju sklonosti, kakvog su temperamenta itd.

Za koju god rasu da se na kraju odlučite, želimo vam mnogo lepih i srećnih trenutaka provedenih sa vašim novim kucanom! 🙂

Sponzorisano:

Povezani postovi