Najčešće bolesti pasa – simptomi i lečenje

Bolestan pas izražava kroz svoje ponašanje određene simptome koji odaju  oboljenje koje isti poseduje. Smatra se da je od velike važnosti da se vlasnik psa informiše o najčešćim oboljenjima koje pogađaju pse, kako bi se u slučaju neželjene situacije, reagovalo krajnje oprezno i primereno.

Ovim tekstom pokušaćemo da vam ukažemo koja su to oboljenja, kako biste se edukovali na pravi način. Dug život psa obezbedićete redovnim kontrolama kod izabranog veterinara kao i redovnom vakcinacijom.

Zašto je bitna blagovremena reakcija vlasnika? Psi pripadaju grupi životinja za koje se smatra da imaju visok nivo tolerancije na bol. Samim tim, pas pokazuje znake neke bolesti tek onda kada ista napreduje i kada bol više nije u stanju da podnese.

Onog trenutka kada prepoznate da se sa vašim psom nešto čudno događa, valjalo bi da ga u najkraćem vremenskom roku odvedete veterinaru kako bi specijalista zaključio o kom oboljenju se zapravo radi i kako biste psu pružili adekvatnu pomoć.

Pod zdravim psom podrazumevamo karakteristike poput bistrog, istraživačkog pogleda, vlažne njuške kao i potrebu psa za trčanjem i igrom. Zdrav pas se linja dva puta godišnje, a što se tiče uriniranja nuždu obavlja dva do tri puta dnevno. Mokraću karakteriše svetlo žuta boja, i ista nema miris. Boja stolice je promenjiva, u zavisnosti od hrane koju pas konzumira, ali najčešće je tamno braon.

U slučaju da primetite da se vaš pas ponaša drugačije nego obično, da je tužan, nezainteresovan za igru, kao i da nema apetit trebalo bi da posetite veterinara.  Neke bolesti karakterišu i gubljenje na težini kao i pojavu povišene temperature kod pasa. Vaša brza reakcija produžiće život vašeg ljubimca, pa iz tog razloga ne bi trebalo da bilo koji simptom prepustite slučaju.

Simptomi koji najčešće ukazuju na oboljenje psa

Postoji grupa simptoma koji su karakteristični za najčešća oboljenja pasa, a to su:

Nedostatak potrebe za hranom Pas nakon izvesnog vremena, stiče naviku da u određeno doba dana konzumira hranu. U slučaju da primetite da vaš pas ne želi da se hrani na uobičajeni način, da odbija hranu ili pojede manju količinu u odnosu na raniji period, to može biti jedan od znakova da se sa vašim psom nešto događa i da njegovo zdravstveno stanje nije u redu.

Povećana potreba za hranomUkoliko vas pas ima potrebu za hranom veću nego što je zaista potrebno, postoji mogućnost da će uskoro postati gojazan. Gojaznost nije dobra za psa, obzirom da suvišan broj kilograma može dodatno opteretiti kosti vašeg psa.

Kijanje i kašalj – Kijanje može biti bezazlen znak, ali može i ukazivati na određena, teža oboljenja poput tumora sinusa. Promena temperature može biti jedan od uzročnika curenja sekreta iz nozdrva. Međutim, ukoliko je sekret zelene boje, javlja se u obilnijim količinama, ili pak kroz sekret primećujete prisustvo krvi , sve ovo može ukazivati na ozbiljnije oboljenje.

U slučaju da pas kašlje, trebalo bi se obratiti stručnom licu iz razloga što isti ukazuje na problem sa bronhijama ili sa bolestima koje pogađaju dušnik.

Zadihanost i umor – Kada primetite da vaš pas spava duže nego što je inače spavao, da se brzo zamara bez obzira na aktivnosti koje je obavljao, da većinu vremena provodi sedeći ili spavajući, trebalo  bi da posetite veterinara radi predostrožnosti. Zašto ovi simptomi mogu ukazati na oboljenje? Jedan od razloga je taj što bolesti srca mogu uzrokovati preterano zamaranje vašeg psa, pa bi zato valjalo uraditi dodatne analize.

Prisustvo dijareje – Ukoliko pas ima dijareju, neophodno je obratiti pažnju koliko često se ona događa, kao i na izgled stolice. Karakteristično je da stolica može biti meka, sluzava, žitka kao i da se u njoj nalazi nesvarena hrana. Pojava dijareje najčešće se povezuje sa problemima koji pogađaju tanko ili debelo crevo psa.

Povraćanje – Kada pas povraća to može biti simptom bolesti, a takođe ne mora da znači. Da biste znali o čemu se zapravo radi, poželjno je da obratite pažnju i na ostale simptome ako ih pas ima. Tačnije, usled prejedanja ili brzog hranjenja, dolazi do opterećenja želudca psa i dolazi do povraćanja. Takvo povraćanje se ne smatra opasnim, i ne povezuje se sa određenim oboljenjem.

Ako se vašem psu dešava da povraća neposredno nakon što unese tečnost ili hranu u svoj organizam, i pri tom se povraćanja ponavljaju svaki put kada to učini, veruje se da ovaj simptom ukazuje na oboljenje želuca ili creva. Takođe, neophodno je obratiti pažnju da li se pored povraćanja javlja i dijareja.

Hramljenje psa – U slučaju da pas koji se normalno, pravilno kretao počne da hramlje, takvo ponašanje može ukazivati na neku povredu koju je zadobio ili pak na problem sa kostima i zglobovima koji nije povezan sa spoljašnjim uticajima. Veterinar će nakon pregleda i detaljnih analiza, zaključiti šta je neophodno preduzeti na dalje kako bi psu bilo bolje.

Bubuljice na koži psa –  Pas na čijem telu možete zapaziti bubuljice koje su sitne, najčešće ima problema sa infekcijom kože. Iz tog razloga, ne bi trebalo zanemariti pomenuti simptom.

Promena u vezi sa urinom – Izgled mokraće je jako bitan pokazatelj nekih bolesti. Normalan izgled mokraće podrazumeva da je ista žute boje i nema mirisa koji bi bio karakterističan. Ukoliko dođe do promene izgleda mokraće, pa postane zamućena ili se kroz mokrenje pojavljuje i krv, to ukazuje na oboljenja vezana za bešiku psa.

Poremećaj u radu nervnog sistema – Kada vaš ljubimac promeni svoje svakodnevno ponašanje tako što postane agresivan kao da ne prepoznaje vlasnike, skriva se od ostalih u svojoj kućici ili pak okreće se u krug i grize svoj rep, radi se o poremećaju nervnog sistema psa. Veruje se da problem može biti toliko ozbiljan da ukazuje i na tumor mozga. Neophodno je blagovremeno kontaktirati veterinara.

Dlaka koja opada – Kada primetite da pas na određenom delu tela nema dlaka, već mu opadaju u većoj meri nego pre, budite svesni da taj znak može ukazivati na problem sa hormonima vašeg psa.

Najčešće bolesti koje pogađaju pse i na koji način bi ih trebalo lečiti 

Gijardija – Pomenuto oboljenje predstavlja bolest creva u kojima su se nastanili paraziti. Kada pas dođe u kontakt sa zaraženim materijama i proguta ih, dolazi do gijardije.

Najčešće se dešava da mladi psi kao i oni koji žive u prihvatilištima za pse, oboljevaju od pomenute bolesti.

Simptomi: Kao simptom najčešće se pojvaljuju promene u stolici. Tačnije, ista postaje mekana i ispoljavaju se čudni, neprijatni mirisi tokom vršenja nužde.

Na koji način možete lečiti gijadiju : Redovnim čišćenjem prostora gde pas boravi, menjanjem vode i uklanjanjem fekalije, pomoći ćete svom psu da brže ozdravi.

Šuga – Kada se na koži psa pojavi parazit šugarac dolazi do pomenute parazitske bolesti. Identifikovano je tri vrste šuge koja može pogoditi pse. Poznato je da su u pitanju Sarkoptes šuga, Notoedres šuga kao i Otodektes šuga.  Smatra se zaraznom bolešću, koja se prenosi od psa do psa i najčešće se javlja kod psa koji žive na ulici.

Simptomi: Različite vrste šuge izazivaju različite simptome, ali najčešći, zajednički simptomi su: pojava crvenila na određenoj regiji  tela, gubitak dlake, pojava crvenila kože kao i svraba.

Na koji način možete pomoći psu koji boluje od šugarca: Pomoću određenih proizvoda koje će vam prepisati izabrani veterinar, moći ćete da mažete obolelo mesto i da na taj način ublažite simptome koje ima vaš pas.

Kancer – U slučaju da dođe do mutacije belih krvnih zrnaca u krvi vašeg psa, doći će do limfona ili raka limfnih žlezda. Prema istraživanjima, smatra se da od pomenutog oboljenja najčešće oboljevaju psi koji imaju više od deset godina. Vrlo često ovo oboljenje dovodi do smrti psa.

Simptomi : Pas koji ima kancer kao simptome ispoljava promenu u svom ponašanju, smanjenu potrebu za hranom i naglo mršavljenje. Na koži se mogu pojaviti čvorići, a takođe mogu se javiti i rane koje teško zarastaju. Pas može da trpi i bolove.

Kako pomoći psu koji ima kancer: Smatra se da je najadekvatnija pomoć koju možete pružiti psu u ovom trenutku odvesti ga na hemoterapiju za pse.

Oboljenje bubrega – Bakterija Leptospira canicola je najčešći uzročnik oboljenja bubrega. Smatra se da pas ukoliko oboli od ove bolesti prolazi kroz dve faze ispoljavanja simptoma.

Simptomi: Početna faza oboljenja navodi psa da pije dosta vode i da njegova koža bude jako suva. Kako bolest napreduje, pas sve manje urinira , a ponekad dolazi i do potpunog prestanka izlučivanja mokraće.

Na koji način možete pomoći svom psu: Psu kome je konstatovano oboljenje bubrega, treba uvesti dijetalni režim ishrane, tako što ćete ga hraniti najčešće piletinom i pirinčem. Očišćen prostor u kome boravi, kao i često menjanje vode biće psu od pomoći.

Artritis – Ovo oboljenje karakteristično je za pse koji su krupnije građe i manifestuje se kao proces u zglobovima. Artritis najčešće izaziva bolove i remeti pokretljivost psa.

Simptomi : Ukoliko primetite da vaš pas ima problem sa kretanje, ukočen je i primećujete otoke oko zglobova, veoma je moguće da vaš pas pati od artritisa. Takođe kao znak ovog oboljenja javlja se i otežno ustajanje.

Na koji način pomoći psu koji ima artritis : Prevencija je od velike važnosti što se tiče artritisa, zato je bitno da se pas dosta kreće, da trči, vežba kako bi njegovi zglobovi funkcionisali na najbolji način.

Besnilo – Pomenuto oboljenje smatra se virusnom bolešću, koja je zarazna. Najčešće se može zaraziti pas koji je došao u kontakt sa psom koji je već zaražen, a virus se prenosi pomoću krvi ili pljuvačke.

Simptomi: Čudno ponašanje vašeg psa može ukazivati na postojanje besnila. Pas najčešće dobija napade, postaje agresivan ili pak previše stidljiv. Vilica je opuštena kod psa koji imaju besnilo a ponekad dolazi i do pojačanog lučenja pljuvačke.

Na koji način pomoći psu : Povedite računa da vaš pas ne provodi vreme sa psima za koje se smatra da imaju čudno ponašanje i da možda boluju od besnila. Takođe, vakcina protiv besnila smatra se najboljim načinom da zaštitite psa od potencijalnog oboljenja.

ŠtenećakOvo oboljenje smatra se zaraznom bolešću pasa i najčešće se prenosi kontaktom sa psom koji je zaražen. Može se preneti i putem vazduha sa životinje na životinju. Prema istraživanjima, psi koji nisu vakcinisani najčešće oboljevaju od štenećaka.

Simptomi:  Štenećak možete prepoznati kod psa ako uočite promene kao što su letargija, uporan kašalj, dijareja i povraćenje. Takođe može se javiti i povišena telesna temperatura psa, kao i curenje sekreta iz nozdrva.

Na koji način možete pomoći psu :  Da ne bi došlo do pomenute zarazne bolesti, od velike je važnosti vakcinisati psa na vreme kako do štenećaka ne bi došlo.

Sponzorisano:

Povezani postovi