Najmanje rase pasa

Postoje mnogi ljubitelji samo određenih vrsta pasa, bilo da se radi o rasi, boji ili o tome koje je pas veličine.

Ipak, pravim ljubiteljima neće biti bitno koje je pasmine njihov ljubimac, ali će možda gledati da uzmu psa kojem mogu da pruže sve što je potrebno. Na primer, ako neko živi u stanu i nema puno prostora, svakako da neće uzeti šarplaninca ili neku drugu vrstu, koja zahteva mnogo vise od skučene sobe.

Mi ćemo vam u narednim redovima, predstaviti, najmanje i najslađe rase pasa na svetu.

Čivava

Ovi psi, iako mali, izuzetno su temperamentni i dobri čuvari. Mogu često biti deo različitih vrsta dresura i veoma su vezani za svog vlasnika.

Potrebno ih je na vreme socijalizovati i upoznati sa raznim situacijama, kako posle ne bi ispoljili neželjeno ponašanje. U principu, čivave se uglavnom vezuju za jednu osobu. Nisu baš preterani ljubitelji ostalih pasa, ali će im društvo još jedne čivave, itekako odgovarati.

Takođe, ne savetuje se da ih uzmu porodice sa malom decom jer čivave, kao i svi psi, nisu baš previse tolerantne na dečije igre, koje često mogu biti nepromišljene I grube. Kada žele da spavaju, vole da imaju neko  skriveno mesto, koje će sami napraviti, prema svojim potrebama.

Pomeranac

Ovaj slatki psić nas često podseća na neku plišanu igračku. Zbog svog specifičnog izgleda, kao i nežnog i umiljatog karaktera, ali i svoje veličine preporučuje se porodicama koje žive u stanu, a zbog lake nege i starijim osobama.

Pomeranci su idealni za stan jer nemaju tu potrebu da vam, recimo, grizu nameštaj. Veoma su razdragani i veseli, a omiljeno zadovoljstvo im je da rade mnoge stvari kako bi oduševili upravo vas, jer ovi psi, definitivno, vole da privlače pažnju.

Slažu se sa ostalim ljubimcima, ali ih je za to potrebno veoma rano socijalizovati. Dobri su sa decom, ali, morate paziti, ukoliko su u pitanju jako mala deca,  jer u tom slučaju oni mogu odgovoriti na nesmotrene dečije igre.

Dobri su čuvari jer su sumnjičavi prema strancima i iako minijaturni, neće se libiti da napadnu i većeg od sebe, pogotovo kada misle da trebaju vas da odbrane.

Majmunski pinč

Ova pas je dobio ime zbog svoje velike sličnosti sa majmunom, tačnije njegove face koja je majmunolikog izgleda.

Majmunski pinč je izuzetno odan svojoj porodici. Zapaža sve, pa ga to čini odličnim čuvarom. Može biti i prgav i nalaziti se u raznim nestašlucima. Veoma lako i brzo se prilagođava životu u stanu, a poznat je i kao lovac na glodare.

Njegov temperament krasi jaka neustrašivost. Veseo je i razigran. Obzirom da je veoma mudar, kada se to spoji sa njegovim drugim vrlinama, shvatićete da će ovaj pas veoma brzo postati omiljen član vaše porodice.

Jorkširski terijer

Ovaj mali, slatki nevaljalac često voli da pravi nestašluke i upada u razne neprilike, pa ga vlasnik mora držati na povocu ili uza sebe.

Izuzetno je razigran i veseo i uvek spreman za pokret. Jako je odan vlasniku i nepoverljiv prema strancima. Ne slaže se baš najbolje sa ostalim psima.

Što se tiče dece, svakako će se bolje prilagoditi odrasloj deci, jer mala deca često znaju da se igraju malo grublje.

Ovu pasminu upravo zbog svog karaktera i potrebe da žustro brane teritoriju, nazivaju “malim ratnicima”. Iako takvi, oni važe za izuzetno neagresivne, umiljate i nežne pse.

Potreban im je autoritet od ranog doba jer, u suprotnom, postaju jako tvrdoglavi. Ne podnose dobro hladnoću, pa je obavezno da ga, ukoliko želite da imate psa ove rase, držite u kući ili stanu.

Maltezer

Ovaj mali pas je možda širokoj masi poznat samo po lepoj, bujnoj, beloj dlaci, ali on je mnogo više od toga.

Oni su jako aktivni i temperamentni, uvek spremni na igru. Odani su svojim vlasnicima, ali ih na vreme treba upoznati sa svim članovima domaćinstva, kako se ne bi desilo da kao gazdu izaberu samo jednom člana, jer u tom slučaju postoji mogućnost da ujedu nekog drugog.

Vole igru i aktivnost, što sa raznoraznim igračkama, što sa drugim psima. Pametni su i jako brzo uče, ali, da biste ukrotili nemirnog maltezera, biće vam potrebno dosta strpljenja.

Ši – cu

Pasmina ši – cu nosi još poznato ime „pas lav“. Jedna je od najzanimljivijih pasmina malih pasa pogodnih za stan.

Njegovo krzno je jedno od najlepših na svetu. On je veoma dosledan i hrabar, ali i nežan i umiljat. Voli društvo, naročito kada je u prisustvu svog vlasnika.

Iako, lako prihvata nove ljude, svakako neće propustiti da vam svojim lavežom, da znak na prisustvo stranca u kući. Slaže se sa decom, ali, samo ukoliko su ona pažljiva sa njim.

Budući da je nezavistan, morate biti dosledni i pokazati autoritet, kako ovaj mališa ne bi postao prgav i agresivan. Iako je ovo pravi pas za stan, njemu je itekako potrebna redovna šetnja i fizička aktivnost.

Francuski buldog

On će Vas definitivno uvek zasmejavati, naročito svojim neobičnim očima, u kojima možete „pročitati“ svako njegovo osećanje.

Idealan je ljubimac za stan, ali i za one lenje, jer vam nikada neće tražiti previše aktivnosti. Veoma su čisti i poznati po tome da ne vole vodu, dakle, nisu baš naročiti plivači.

Razigrani su i obožavaju svaku vrstu zanimacija, sa drugim psima, ali i sa svojim vlasnikom. Odani su i verni porodici, ali uglavnom se najviše vezuju za osobu koja im posvećuje najviše pažnje.

Ako želite da ih pravilno dresirate, naoružajte se strpljenjem, jer francuski buldozi retko reaguju na vikanje. Samo mu morate pokazati ko je gazda i biti uporni u tome jer, u suprotnom, on može postati jako tvrdoglav.

Takođe, zbog kratke njuške, dosta hrču, pa iako mnogima to može zasmetati, većini je simpatično, jer kad vas francuski buldog pogleda svojim veselim očima, sve ćete mu oprostiti.

Mops

Mops je veoma aktivan i razigran pas, uvek spreman da nasmeje svog vlasnika. Iako mnogi misle da su ovi psi mirni i pravi lenjivci koji po ceo dan spavaju, upravo je suprotno.

Mops je jako aktivan, uvek je spreman za igru i neku avanturu. Ovu pasminu krasi i izuzetno mirna narav. Oni su jako verni i odani porodici i veoma im je bitno da osećaju ljubav od strane vlasnika.

Dobro se slažu i sa decom i sa ostalim ljubimcima i generalno važe za društvene pse. Divne oči, umilna faca i izraženo miran temperament, glavne su vrline ove rase.

Sponzorisano:

Povezani postovi