Najpogodnije rase pasa za držanje u stanu

Ukoliko živite u stanu ili ste ograničeni sa prostorom, svakako ćete, pri izboru kućnog ljubimca, gledati koji od njih najviše odgovara vašim životnim navikama. Prema raznim statistikama, postoje određene vrste koje su idealne za boravak u skučenom životnom prostoru.

Ipak, kako se ove reči ne bi protumačile pogrešno, jako je bitno da napomenemo sledeće stvari. Svaki pas, osim nekih pasmina koje striktno zahtevaju prostranstvo i kojima bi život u malom stanu predstavljao neki vid ograničenja, skoro svi psi, zapravo i jesu za to da budu pored vas.

Ako imate psa koji je u dvorištu, kućici ili boksu, stvorićete psa izopštenog od svega, a najviše, od vas. Psi su životinje izuzetno vezane za svoje vlasnike i porodicu i znajte da će, u većini slučajeva, vaš pas patiti ukoliko ne bude deo svega toga.

Mi ćemo vam, sada, predstaviti  rase pasa, za koje stručnjaci tvrde da su idealni za stan.

Bostonski terijer

Čvrsto su građeni i imaju jako lepo krzno koje je uglavnom tigraste, indigo ili crne boje, uz obavezne, pravilno raspoređene bele šare. Dlaka im je sjajna i kratka i skoro nikada ne opada.

Ovi psi su pravi šarmeri, najviše zbog svojih šara, koje deluju kao da nose smoking. Izuzetno su uglađeni i pametni. Nazivaju ih i “američkim džentlmenima”. Živahni su i izrazito otmeni, što dokazuje i njihov način hodanja i držanja.

Najveće zapažanje kod njih je upravo ta njihova gracioznost. Jako su dobri pratioci, odani i verni svom vlasniku i zato i najviše vremena vole provoditi uz njega, pa vam za ovu vrstu dvorište nije neophodno.

Njihova mudrost ih čini savršenim kandidatima za razne vrste dresura jer jako brzo pamte komande. Slažu se dobro sa malom decom, sa kojom su pažljivi i nežni, ali i sa odraslim ljudima. Jako im je bitna pažnja vlasnika, pa uz ranu socijalizaciju i autoritativnost, ovaj pas će biti vaš najomiljeniji član porodice.

Čivava

Podseća na male, slatke igračke na navijanje, težine svega 2.5 kilograma. Idealna za stan i jako privržena svojim dvonožnim prijateljima.

Iako deluju prgave i prkosne, upravo to ih čini posebnim. Male su, ali odvažne i hrabre. Uz rano socijalizovanje, čivava će se slagati i sa drugim psima, ali joj, najčešće prija društvo samo druge čivave.

Njihova ljubav je bezgranična i bezuslovna. Iako većina njih bira samo jednu osobu, uz dresuru, upoznavanje sa drugim ljudima i situacijama, brzo će se prilagoditi svemu.

Sa malom decom i ovom pasminom, treba biti oprezan jer čivava, kao i svi ostali psi, ne podnosi grube dečije igre. Za čivavu važi da je nepoverljiva prema strancima, ali, kad vam jednom pokloni ljubav, imaćete je za ceo život.

Mops

Ovi psi su jako živahni i veseli i uvek su spremni da zasmejavaju svog vlasnika i sa njim učestvuju u raznoraznim avanturama.

Ipak, njih odlikuje i veoma mirna narav. Najbitniji je njihov temperament. Ovi psi važe za mirne pse, nežne i odane i izuzetno vezane za svoju porodicu, sa kojom vole da provode dosta vremena. Generalno se dobro slažu i sa ostalim vrstama.

Jazavičar

Dele se na kratkodlake, dugodlake i oštrodlake. Jazavičari su, po prirodi, lovački psi i to je u njihovim genima.

Nije pametno držati ih dvorištu, jer je njihova odanost i vezanost za vlasnika prevelika, pa će, stoga, želeti uz njega da provode dosta vremena. Inteligentan je i pravi je kućni pas.

Puno mu znači vaša pažnja i generalno se dobro slaže sa decom, naročito ukoliko je rastao sa njima. Jazavičari nisu agresivni, ali tačno znaju ko su njihovi ljudi. Zbog svojih lovačkih gena, njuh im je posebno izražen.

Jorkširski terijer

Iako se mahom ne slaže sa ostalim psima, ovaj mališa je jako odan svom vlasniku. Razdragan je i uvek spreman za pokret i igru.

Nisu agresivni, već naprotiv, umiljati su i nežni, ali zbog svoje nestašne naravi, vlasnici ih uvek moraju držati uza sebe. Bitno je biti dosledan jer mogu postati jako tvrdoglavi.

Sa decom se slažu, ali, kao i uvek, treba paziti kada su u pitanju jako mala deca. Nisu poverljivi prema strancima, ali će zato svom ljudskom prijatelju, pokloniti beskrajnu ljubav i poverenje.

Kavalijer king Čarls španijel

Važe za jedne od najumiljatijih pasa i poznati su po tome, što pri svakom svom pokretu mašu repom. Imaju krupne i tamne oči, pune ljubavi i nežnosti.

Ovi psi su izuzetno verni i u stanju su da non-stop prate svog vlasnika. Zato je za ovu rasu obavezno da ga držite uz sebe, u kući ili stanu, te da ga ne ostavljate predugo samog, jer on konstantno traži društvo.

Jako su inteligentni i spremni da uče nove trikove. Stalo im je da vam ugode, zato, kad nešto ne uradi kako treba, nemojte vikati jer će to biti kontraproduktivno.

Kavalijer king Čarls će, u tom slučaju, pobeći od vas i patiti.

Francuski buldog

Francuski buldozi su izrazito čisti psi. Ne vole vodu i ne vole da se prljaju.

Oni su idealni, ne samo za stan, već i za sve one lenje, jer su i sami takvi. Ne zahtevaju dosta aktivnosti,ali su, u suštini, jako veseli i živahni i u njihovim očima možete videti sve emocije.

Vezani su za svog vlasnika i konstantno će se truditi da ga zasmeju svojim neobičnim pokretima. Iako se lako vezuju, ipak im je omiljeni član porodice, onaj ko mu pruža najviše pažnje.

Vole da spavaju i jako hrču, što je većini njih simpatično. Ako želite da ga pravilno dresirate, nemojte vikati jer to na njih ne deluje. Pripremite se, budite strpljivi i imaćete poslušnog i socijalizovanog buldoga.

Engleski buldog

Engleski buldozi su psi predivne i mirne naravi, te se veoma dobro slažu sa ljudima . Iako mnogi ovu rasu vezuju za agresivnost, oni su sve, samo ne agresivni.

Izuzetno su prijateljski nastrojeni i verni svojim vlasnicima, koje će pratiti svuda. Vole društvo i toliko su lenji, da ćete ih mnogo puta morati naterati da se pokrenu.

Idealni su za stan, a jedina “mana” im je što vole da hrču i ispuštaju gasove, ali to će vas sigurno uvek nasmejati.

Nemačka doga

Možda će vam biti čudno što je ova pasmina svrstana u one koje su idealne za stan, ali nemačka doga je upravo takva vrsta psa.

Ove divove nežnog srca, odlikuje smirenost, poslušnost i velika privrženost. Veoma su strpljivi i mirne su naravi.

Slažu se sa decom i sigurno će vam biti najbolji pratioci. Iako imaju džinovske proporcije, nisu pogodni za život napolju. Treba ih na vreme socijalizovati jer se, u suprotnom, može desiti da se povuku u sebe i postanu nepoverljivi.

Hrt

Hrtovi su plemeniti i dostojanstveni psi. Treba ih na vreme dresirati, kako ne bi postali tvrdoglavi. Hrtove je veoma lako naučiti na kom mestu im je dozvoljeno da obavljaju nuždu.

Iako ih mnogi, zbog njihove veličine, ne smaraju podesnim za stan, hrtovi su izuzetno mirni psi, koji naročito vole izležavanje, a njihove potrebe ćete zadovoljiti povremenom šetnjom.

Majmunski pinč

Slatki čupavac majmunolike face, odan i veran pratilac. Ima oštro oko i veoma dobru moć zapažanja.

Odličan je čuvar, ali nekada, može biti nestašan i upadati u razne neprilike. Veoma brzo se prilagođava životu u stanu, a krasi ga i neodoljiva neustrašivost i veseo karakter.

Maltezer

Uz njihovu inteligenciju i ranu dresuru, možete uspešno pobediti njihov nemirni temperament. Vezani su za svog vlasnika, ali ga na vreme treba prilagoditi svim članovima domaćinstva.

Vi mu morate biti autoritet i staviti do znanja šta sme, a šta ne sme da radi. Druželjubivi su i jako vole igru sa ostalim psima.

Pomeranac

Zbog svoje veličine, ali i lake nege krzna, preporučuje se, ne samo za život u stanu, već i starijim osobama. Karakterističnog je izgleda i podseća na plišanu igračku.

Vole da privlače vašu pažnju, a budući da nemaju sklonost ka griženju nameštaja, neće vam biti problem kada ga ostavite samog.

Iako su mali, izuzetno su hrabri, pa se neće dvoumiti da napadnu jačeg od sebe.

Ši cu

Idealan je za stan, ali mu morate obezbediti redovnu šetnju i aktivnost. Svojim lajanjem će vas upozoriti na prisustvo stranca, ali se, uprkos tome, jako brzo uklapa u društvo.

Najviše od svega voli pažnju i prisustvo svog vlasnika i izuzetno je nežan i umiljat. Može postati  prgav, ali to samo ako ga na vreme ne socijalizujete.

Kovrdžavi bišon

Oni su veseli, temperamentni i aktivni. Vole konstantno da provode vreme sa svojom porodicom, obožavaju društvo i jako se dobro slažu sa svim ostalim ljubimcima.

Veoma lako i brzo uče sve potrebne komande, pa uz ranu dresuru, imaćete jako poslušnog psa. Mogu postati prgavi, pa čak i ujesti, ali to, samo uz veliki nedostatak autoritativnosti.

Pošto smo već napomenuli da ova pasmina ne voli biti sama, nemojte ga zapostavljati jer ćete time ugroziti njegovu psihu i dovesti ga do toga da bude depresivan.

Za bišone nije karakteristična agresivnost, zato je potrebno da ga vi učite lepom ponašanju i posvetite mu dovoljno pažnje i vremena, kako ne bi došlo do toga.

Sponzorisano:

Povezani postovi