Najveća ptica na svetu koja leti i koja ne leti

Verovatno ste se i sami nekada pitali koja je najveća ptica na svetu. Da li je to orao, kondor, albatros ili možda neka druga ptica?

Ranije u prošlosti postojale su ptice koje su bile neverovatno velike po dimenzijama, ali te ptice su izumrle i one se danas ne računaju kada se priča o savremenoj flori i fauni koje postoje na planeti Zemlji.

U ovom tekstu ćete moći da saznate koja je to danas najveća ptica na svetu koja leti, kao i to koja je najveća ptica na svetu koja ne leti. Reći ćemo vam neke osnovne informacije o ovim pticama, o njihovim dimenzijama, načinu života, izgledu itd.

Ukoliko volite da saznajete nove informacije o životinjskom svetu na našoj planeti, pre svega o pticama, onda će vam ovaj tekst sigurno biti zanimljiv.

Najpre ćemo vam predstaviti najveću pticu na svetu koja ima sposobnost letenja, a onda ćemo vam reći nešto više o najvećoj ptici na svetu koja ne može da leti.

Najveća ptica na svetu koja leti

Dakle, najveća ptica koja postoji na našoj planeti a koja može da leti jeste albatros. Ova ptica je oduvek inspirisala čoveka svojom pojavom, veličinom, neverovatnim pokretima i snagom.

Postoje i razna verovanja koja su vezana za ovu pticu.

Osim toga, albatros je još od davnina poznat kao simbol slobode. Albatros važi za morsku pticu, koja veći deo svog života provodi na moru. Osim što je izvanredan letač, albatros je takođe i veoma dobar plivač. U nastavku ćete imati priliku da se malo bolje upoznate sa ovom pticom, pa ćete razumeti zašto se toliko o njoj priča i piše.

Veličina. Ova neverovatna ptica svojom veličinom budi fasciniranost i divljenje. Ona je teška negde do 20 kg, a dugačka oko 140 cm. Što se tiče raspona krila ove ogromne ptice, on dostiže 3,5 metra. To su neke konkretne cifre kada je u pitanju dimenzija albatrosa. Osim toga, treba spomenuti celokupni izgled ove ptice.

Izgled. Pre svega, tu je velika glava na kojoj se ističe veoma snažan kljun u obliku kuke i na njemu nozdrve. Što se tiče boje perja na albatrosu, ono varira u zavisnosti od toga koji deo tela je u pitanju. Naime, belo perje krasi glavu, vratni i grudni deo, kao i donje delove tela ove veličanstvene ptice, a crno, braon ili sivo perje prekriva leđa, krila i rep albatrosa. Kada su u pitanju noge ove ptice, one su dosta male odnosno kratke. Kao i kod ostalih ptica, na nogama albatrosa su takozvane plovne kožice, dok su umesto noktiju kandže.

Letenje. Kada je reč o letenju albatrosa, gotovo da nema ptice koja može toliko da leti. Naime, albatros je toliko snažan da može da preleti nekoliko hiljada kilometara bez ijednog pokreta krilima. Upravo po tom načinu letenja albatros se izdvaja od ostalih ptica. On ne mora da maše krilima da bi leteo, jer njega jednostavno nosi struja vetra. Osim toga, albatros je poznat po tome da sa izuzetnom lakoćom može da sleti i da uzleti, ali i da pravi neverovatne okrete u toku leta. Pravo je uživanje posmatrati ovu pticu dok leti.

Način života. Ono što se još za albatrose može reći jeste da su oni dosta aktivni u toku dana i da jedu velike količine hrane. Za njih je neophodno da se obilno hrane, jer oni dosta energije izgube tokom stalnog leta. Albatrosi se uglavnom hrane ribama, rakovima, lignjama itd. Što se tiče prirodnih neprijatelja, albatrosi ih uglavnom nemaju, mada se često plaše prisustva ljudi i pokazuju strah.

Legenda. Možda ste čuli za priču da albatrosi idu za velikim brodovima, ali to nije samo legenda, već je to zaista tačno. Albatrosi obožavaju da lete nad morima i da kruže oko brodova. Postoji verovanje da ove ptice predstavljaju srećan znak za mornare, tako da ovu pticu nikada ne treba ubijati.

Najveća ptica na svetu koja ne leti

Verovatno pretpostavljate koja bi mogla biti najveća ptica na svetu koja ne može da leti. Ako ste nekada bili u zoološkom vrtu, onda ste sigurno zadivljeno gledali u ovu pticu.

Naravno, radi se o noju. Noj danas važi za najveću pticu na celom svetu koja nema sposobnost letenja. Ono što je još iz istorije poznato jeste da su ljudi u prošlosti lovili ove ptice i uzimali njihovu kožu i perje. Perje noja bilo je izuzetno skupo i popularno među elitom. Ipak, ova ptica nije izumrla pa se i danas može naći u svom prirodnom staništu odnosno u Africi.

Veličina. Što se veličine ove ptice tiče, ona se karakteriše velikom visinom, odnosno visinom koja ide negde od 180 cm pa sve do 2,5 m. Smatra se da mužjaci noja nekada mogu da dostignu visinu i do 2,75 m, dok ženke obično ne prelaze 190 cm visine. Priznaćete da je ova visina za jednu pticu apsolutno neverovatna.

Što se težine nojeva tiče, ona varira negde od 90 pa do 130 kg. Možda je velika težina ove ptice jedan od razloga zašto noj ne može da leti. Noj ima jako velika krila, ali ona ne služe za letenje. Krila kod noja imaju drugu namenu, odnosno ona služe da se održi ravnoteža pri trčanju ali i za udvaranje.

Izgled. Glava noja je u odnosu na telo veoma mala, a vrat im je izuzetno dugačak i bez perja. Još jedna važna stavka koju ne treba izostaviti jesu stopala ove prelepe ptice, koja se razlikuju od stopala drugih ptica. Naime, noj nema 4 prsta kao sve ostale ptice, već ima samo 2 prsta na kojima se nalaze veoma duge i oštre kandže.

Ukoliko noj oseti da je u opasnosti, on će sakriti svoju glavu u perje i sklupčaće se, tako da uglavnom podseća na žbun. Na ovaj način noj pokušava da se zaštiti od potencijalnih opasnosti i neprijatelja koji vrebaju u okolini.

Trčanje. Kao što smo već rekli, noj ne ume da leti, ali zato može dosta da trči. Možda do sada niste znali, ali noj je poznat po trčanju. U toku trčanja ova ptica može čak da dostigne brzinu od 70 km/h, što je apsolutno neverovatno. Sada se možda pitate kako je moguće da jedna ptica može tako brzo da trči. Naime, noj ima veoma duge i jake noge, a ujedno je i jako spretan, tako da mu sve to omogućuje da brzo trči.

Osim toga, krila takođe doprinose njegovoj brzini u trčanju, jer ona mu omogućavaju da održi ravnotežu tela. Već smo spomenuli stopala, na kojima se nalaze po 2 prsta. To je takođe ono što mu omogućava da se kreće velikom brzinom i da bude okretan u svakom momentu.

Nojevo jaje. Verovatno ste čuli za takozvano nojevo jaje. Po ovom jajetu noj se razlikuje od svih ostalih ptica. Naime, nojevo jaje je u odnosu na jaje kokoške veće negde oko 24 puta, što je apsolutno nemoguće i zamisliti. Osim toga, samo jedno jaje noja obično ima težinu oko 1,5 kg.

Način života. Nojevi žive u pustinjskim područjima Afrike i u delovima gde je niska trava. Njima ne smetaju dugi sušni periodi i nije im neophodna voda da bi preživeli. Nedostatak vode nadoknađuju hranom koju konzumiraju, a uglavnom se hrane biljkama ili sitnim insektima. Prirodni neprijatelji ovih ptica su najviše lavovi i leopardi, pa se nojevi uglavnom kreću u velikim grupama, kako bi lakše uočili opasnost.

Što se parenja tiče, mužjak se prvo pari sa ženkom koja je glavna, a onda i sa ostalim ženkama. Nakon parenja, noj neprestano leži na jajima i čuva ih od opasnosti.

Povezani postovi