Najveće rase pasa

Svi psi se podjednako vole i svi psi podjednako zaslužuju da imaju porodicu i topli dom.  Bili oni mali ili veliki, rasni ili mešanci, svako od njih je poseban i ima ono nešto svoje, što ga čini drugačijim od ostalih.

Kada su u pitanju veliki psi, ljude često plaši ta njihova veličina, ali su to samo predrasude. U narednim redovima, mi ćemo vam predstaviti 12 džinova psećeg sveta.

Irski vučji hrt

Prosečna visina ovog diva je do 85 cm, težina do oko 54 kg. Poreklo vodi od lovačkih pasa, čija je namena bila borba sa vukovima.

Njegov graciozni izgled, miran i plemenit karakter čine ga savršenim psom za porodice. Izuzetno su miroljubivi i jako se dobro slažu sa svima. Uz ranu socijalizaciju, vrlo dobro će se složiti i sa ostalim psima, kao i sa decom.

Što se tiče male dece, treba biti obazriv jer se može desiti da ih ova vrsta psa, nehotice u igri, povredi. Nisu preporučljivi za držanje u stanu jer su jako izdržljivi i aktivni i potrebno im je redovno istrčavanje.

Izuzetno su verni svom vlasniku, vezani za njega, pa ga ne bi trebalo dugo ostavljati samog. Laki su za dresuru, ali im treba miran i autoritativan vlasnik.

Jedina „mana“ im je veoma kratak životni vek. Naime, irski vučji hrtovi žive od 6 do 8 godina.

Nemačka doga

Ogroman pas visine do 80 cm i težine do 59 kg. Jako su laki za obuku, veoma su smireni i dostojanstveni.

Odlično se slažu sa decom, dobri su i strpljivi. Ova pasmina važi za savršenog pratioca i još boljeg porodičnog psa.

Kao i kod svakog psa, i ovim psima je potrebna rana dresura jer im se, u suprotnom, može desiti da se povuku u sebe. Bitno ih je na vreme socijalizovati, kako ne bi postali nepoverljivi prema okolini.

Dobar je čuvar i izuzetno je vezan za porodicu. Nije naročito izdržljiv za boravak napolju, pa se zato, ako imate ovu rasu, preporučuje da ga držite unutra. To nikako neće biti problem jer, iako veliki, njima je samo bitno da imaju dovoljno prostora.

Životni vek im je kratak, od 6 do 8 godina.

Škotski hrt

Visine do 76 cm, težine do oko 45 kg, te životnog veka od oko 10 godina. Nekadašnja namena im je bila lov na jelene i srne.

Izuzetnog stava i držanja, ova rasa, ipak, nije pogodna za život u stanu jer im je potrebna svakodnevna fizička aktivnost i prostranstvo. Brz je, okretan i veoma snažan. Zato je najbolje imati ga, ukoliko posedujete dvorište.

On jako malo laje, a budući da je poreklom lovački pas, njuh  mu je naročito izražen. I upravo zbog svojih lovačkih gena, potrebno ga je na vreme socijalizovati, kako bi se  navikao i na druge ljubimce. Prijateljski je nastrojen, vezan za svog vlasnika i poslušan u dresuri.

Engleski mastif

Prosečne visine do 75 cm, težine od 68 do 110 kg. Žive od 8 do 10 godina. U prošlosti je namenjen za borbu sa bikovima i medvedima, što znači da se radi o snažnom psu. Jaki su, brzi i hrabri.

Danas je ovaj pas oslobođen tih gena i idealan je za porodice. Oni su izuzetno pametni i sposobni čuvari, a u prilog tome govori to što su nepoverljivi prema nepoznatim ljudima.

Odani su svom vlasniku i jako dobri i nežni sa malom decom, čak važe i za najtolerantnije pse, kada su u pitanju razni dečiji nestašluci. Dakle, veoma su plemeniti i važe za pse koje je jako teško naljutiti.

Ipak i ovu pasminu je bitno na vreme socijalizovati, jer u suprotnom, mogu postati opasni.

Bernandinac

Visine do 70 cm, težine od 60 kg, pa i do 90 kg i životnog veka, od oko 10 godina. U Engleskoj ovog psa smatraju za svetog psa, jer on ima urođene sposobnosti da oseti vremenske nepogode i razne opasnosti.

Veoma je veliki prijatelj i verni zaštitnik dece i svoje porodice. Oni su psi koji oduševljavaju kako svojim impozantnim izgledom, tako i svojim karakterom.

Prilagodljivi su svim klimatskim uslovima. Imaju veoma visok prag tolerancije, a ugrišće samo onda kada osete da im preti opasnost. Plemeniti su, dobroćudni i pravi su zaštitnici.

Hrabri su i retko kada se boje ostalih pasa. U isto vreme su i nežni. Jako vole prostranstvo i bitno im je da bar deo vremena provedu sa porodicom. Odlikuje ih smirenost, ali treba paziti kada su u blizini dece, da ih ne bi, nehotice, povredili ili srušili.

Crni ruski terijer

Životni vek crnog ruskog terijera je oko 10 – 11 godina. Visina im može doseći do 72 cm i težina do 50 kg. Ova rasa je ukrštana sa ostalima i tako je nastao crni ruski terijer, pravi vojni pas, namenjen za pomaganje ruskoj vojsci u vojnim operacijama.

Veoma su verni svom vlasniku, izuzetno su hrabri i neustrašivi i neće se nikada dvoumiti da vas odbrane, ukoliko se nađete u opasnosti. Dobri su, mirni i jako pažljivi sa decom.

Nisu poverljivi prema nepoznatima i priznaju samo svog vlasnika kao gazdu, stoga, nikada neće dopustiti bilo kome drugom da mu izdaje naredbe. Lako ih je dresirati jer su visoko inteligentni.

Dobrog su i njuha i sluha, što ih čini odličnim čuvarima. Iako važe brojne predrasude, ova rasa je izuzetno prilagodljiva životu u stanu. Treba se samo postaviti kao vođa i crni ruski terijer će bespogovorno slušati.

Njufaundlendski pas

Ova vrsta pasmine dostiže visinu do 70 cm i mogu da budu teški i do 68 kg. Životni vek im se proteže od 8 do 10 godina. U prošlosti je bio lovački pas, kao i pas spasilac. Nisu se libili da skoče u vodu, kako bi spasili nekog.

Dakle, odlični su plivači i dan danas veoma zaštitnički nastrojeni kada je u pitanju njihova porodica i u tim slučajevima pokazuju izuzetnu hrabrost.

Nasuprot ovome, njufaundlendere krasi i izuzetna umiljatost i nežnost. Jako su vezani i odani svom vlasniku. Pitomi su, mirni i jako strpljivi sa decom.

Imaju veoma graciozan hod i dok hodaju, to čine usaglašeno i naizgled, bez ikakvih napora.

Veliki pirinejski planinski pas

Teški su do 50 kg, visoki i preko 80 cm. Ova vrsta pasmine živi nešto više od 10 godina.

Budući da je, u prošlosti, zaduženje ovog psa bilo da pomaže u čuvanju stada, želja za prostranstvom se nije promenila, pa kako zbog toga, tako i zbog svoje veličine, ovog psa nije najpogodnije držati u kući.

Ima dubok lavež, odličan je čuvar, pa, iako deluje opasno, on nije agresivan i pravi je porodični ljubimac. Odlično se slaže sa decom, vezan je za svog vlasnika, ali, kao što smo već napomenuli, ovom psu je jako bitan veliki prostor, najbolje je ukoliko posedujete ogromno dvorište ili neko veliko imanje.

Tibetski mastif

Visok je do 71 cm i može doseći težinu do 78 kg. Životni vek mu je od 11 do 14 godina. Pošto poreklo ove pasmine vodi još od nomadskih čuvara sa Himalaja, taj način nekadašnjeg življenja se odražava i na njegov karakter.

Ukoliko želite da imate psa ove rase, vrlo je bitno da ga na vreme izdresirate jer, ukoliko to ne učinite, može postati opasan po druge ljude, budući da je nekada davno provodio vreme izopšten od svega.

Jako ga je teško dresirati i bitno je da znate, da nikakva primena sile pri socijalizaciji, kod ove vrste, neće uroditi plodom.

Pošto su nekada čuvali stada, pogodni su i za porodice sa decom jer će i njih posmatrati kao svoje stado koje treba da zaštite. Ukoliko ih noću ostavljate napolju, puno će lajati.

Svakako, treba još znati da su veoma verni svom vlasniku, spremni da ga poslušaju i izuzetno su hrabri.

Mađarski ovčar Kuvas

Visine do 75 cm, težine do 40 kg i životnog veka od oko 10 godina. Ovaj pas je pravi čuvar, u prilog govori i poreklo njegovog imena („kavas“ na turskom znači zaštitnik).

Poreklo vodi sa dalekog Tibeta, a smatra se da je nekada bio pas dostojan samo plemića. On je veoma hrabar, inteligentan i poseban pas.

Izuzetan je čuvar i neće mu biti problem da se odbrani i od jačih od sebe. Krase ga neverovatna inteligencija, samopouzdanje i dostojanstvenost. Nepoverljiv je prema nepoznatim ljudima, a iako je vezan za svoju porodicu, još jedna njegova odlika je i samostalnost.

Za ovu pasminu je bitno da budete jaki i konstantno autoritativni jer, ako niste, on će to osetiti i može se ponašati neprijateljski prema vama.

Takođe je bitno, u veoma ranom dobu, ga upoznati sa decom, kako bi se pas socijalizovao.

Anatolijski ovčar Karabaš

Visine do 76 cm, težine do 68 kg i životnog veka od 10 do 13 godina. Ovaj pas vodi poreklo iz Turske, a nekada je bio pravi pastirski pas, koji je čuvao stado od vukova. Ta njegova zaštitnička nastrojenost, ostala je i dan danas.

Ovo nije pas za početnike. Velike je masivne građe, izražene samostalnosti, spremnosti da štiti vas i vašu imovinu. Ove odlike ga čine pravim čuvarem.

On zahteva veoma duge šetnje, a poznat je po tome što najviše od svega, pa čak i od igre sa ostalim psima, voli da čuva ono za šta je zadužen.

Ranom socijalizacijom, svakako možete postići da se on slaže i sa drugim psima, ali i sa ljudima i decom, ali je bitno da napomenemo da sa tom socijalizacijom treba krenuti u njegovom ranom dobu, kako pas ne bi ispoljio određene negativnosti u karakteru.

Napuljski mastif

Visine do 79 cm, težine do 70 kg i životnog veka od 8 do 10 godina. Ovaj pas vodi poreklo sa Bliskog Istoka.

U svojoj davnoj prošlosti, napuljski mastif, obično je bio zadužen da čuva stada. Pored toga bili su odgajani i kao borbeni psi. Njegova veličina često plaši ljude i stvara im pogrešan utisak, međutim oni nisu agresivni. Štaviše, oni su poznati kao izuzetno mirni i dobroćudni.

Veoma su vezani za svog vlasnika i jako ga poštuju. Poznato je da nekada mužjaci mogu biti agresivni, iz želje za dominacijom, dok se za ženke smatra da su privrženije.

Dobri su čuvari i laju samo onda kada žele da vas upozore na nešto. Uz ranu socijalizaciju, dobro će se slagati sa decom, iako se smatra da nije preporučljiv za porodice koje ih imaju.

Ne voli da deli svoju teritoriju i biće jako ljubomoran, ako bude morao vas da deli sa drugim ljubimcem.

Reference:

Sponzorisano:

Povezani postovi