Parenje pasa i trudnoća kod pasa

Mnogi vlasnici pasa nisu upoznati sa nekim stvarima koje se tiču parenja i trudnoće kod kuja. U ovom tekstu ćete saznati nešto više o tome, tako da ćete moći da reagujete na vreme i da preduzmete adekvatne mere.

Ukoliko ste i sami vlasnik psa, onda vas sigurno zanima kako treba isplanirati parenje i šta sve trudnoća kod pasa podrazumeva.

Svakako, reći ćemo vam i kako izgledaju pripreme za porođaj, kao i sam čin porođaja kod pasa.

Parenje pasa

Proces parenja je veoma važan u celokupnom uzgoju pasa, tako da treba dobro da razmislite pre nego što se odlučite na parenje svog psa. Ono što je važno znati jeste da se psi veoma lako pare, a mogu se međusobno pariti i rasni i nerasni psi.

Pre nego što se odlučite na parenje svog psa, važno je da se o tome dobro raspitate i da proučite sve mogućnosti. Najbolje bi bilo da se obratite veterinaru i da vidite kakav mužjak bi bio najbolji za vašu kuju.

Naravno, morate biti dobro informisani o rasi kojoj pripada vaša kuja. Preporučuje se i da kuju vakcinišete, kao i da joj skratite dlake u predelu genitalija, ukoliko su previše dugačke. Najbolje je dati kuji neki preparat protiv glista oko 7 dana pre samog parenja.

Ukoliko se odlučite na parenje vašeg psa, onda se preporučuje pre prvog parenja preskočiti jedno teranje, jer je to najbolji način da se rode zdravi štenci. U većini slučajeva preporučuje se da prvo parenje bude deseti ili dvanaesti dan nakon što kuja dobije vaginalno krvarenje.

Ono što je svakako najbolja opcija jeste da obezbedite dva parenja između kojih će razmak biti jedan dan. Dva parenja koja se uzastopno dešavaju u roku od 48 sati će stvoriti najveće moguće šanse za začeće.

Što se tiče samog pronalaženja partnera za parenje, psi se vode najviše svojim čulom mirisa. Zanimljivo je da mužjak može osetiti miris kuje koja je u procesu teranja čak i na veoma velikoj udaljenosti, a ponekad to mogu biti čak i 3 km. U većini slučajeva mužjaci su ti koji preduzimaju prvi korak i koji prilaze ženki, mada nekada i ženke preuzimaju inicijativu. Prvi znaci udvaranja su njušenje i mahanje repom.

Preporučuje se da se parenje vrši na teritoriji gde mužjak živi. Takođe, preporučljivo je da se mužjak i ženka upoznaju pre nego što dođe do parenja jer može se desiti da ženka odbije parenje ukoliko nema tog prethodnog kontakta. Sve ovo treba uzeti u obzir ukoliko razmišljate o tome da parite svoga psa.

Sam čin parenja pasa traje negde od deset minuta pa do pola sata. Nekada se može desiti da u toku dana bude i po pet odnosa između mužjaka i ženke, ali svakako je preporučljivo da se dva parenja odigraju u roku od 48 sati, kao što smo već rekli.

Kako se utvrđuje i koliko traje trudnoća kod pasa?

Graviditet odnosno trudnoća (skotnost) kod pasa traje prosečno oko 60 dana, tačnije između 58 i 63 dana. Zapravo, graviditet počinje od onog dana kada počinje i parenje. Ukoliko su u pitanju veće ili srednje rase pasa, onda kuje uglavnom same mogu da se snađu oko trudnoće i porođaja, dok kujama koje pripadaju manjim rasama moraju pomoći veterinari.

Ono što je najvažnije jeste da se utvrdi momenat kada je kuja zatrudnela, jer onda se može napraviti plan za celu trudnoću psa. Naravno, vi ne možete sami utvrditi da li je vaša kuja trudna ili ne, već je za to potreban specijalistički pregled, odnosno ultrazvuk koji može izvršiti samo veterinar. Smatra se da se već nakon 21-25 dana od parenja može utvrditi da li trudnoća kod psa postoji.

Nakon 28 dana taj rezultat je stopostotno siguran. Još jedan detalj koji možda vlasnici pasa ne znaju jeste da pas može ići na rendgen tek nakon 56 dana od parenja. Na ultrazvuku se može videti i koliko štenaca kuja nosi, ali taj broj nije uvek precizan, pa mnogi veterinari izbegavaju to da saopšte vlasniku.

Mere koje treba preduzeti u toku trudnoće

Kada se utvrdi da je kuja trudna, odnosno skotna, onda je potrebno preduzeti određene mere. Jedna od najvažnijih stavki jeste da se kuji mora obezbediti ishrana koja sadrži dovoljne količine minerala, masti i proteina. Od ključne važnosti je svakako obezbediti kuji dovoljno kalcijuma, jer se na taj način štite kako kuja tako i štene.

Zatim, potrebno je uzeti određene briseve i preduzeti mere kako ne bi došlo do bilo kakvih infekcija. Ono što se ne bi trebalo raditi jeste da se kuja koja trudna čisti od parazita u crevima. Naime, ovaj postupak bi mogao da dovede do niza neželjenih efekata. Ukoliko želite svoju kuju da čistite od parazita u crevima, najbolje je da to uradite pre parenja.

Vlasnici pasa često postavljaju pitanje da li kuja treba da bude aktivna u toku trudnoće. Veterinari se slažu u tome da je dozvoljeno da kuja bude aktivna tokom trudnoće, ali svakako ne treba u tome preterivati. Ono što je važno jeste da se kuja ne napreže previše u toku trudnoće, kako bi rodila zdrave i jake štence. U tom slučaju najviše se preporučuju neke kraće šetnje i laganiji treninzi. Kako trudnoća odmiče, treba sve više smanjvati aktivnost kuje.

Porođaj kod pasa

Porođaj se uglavnom dešava u periodu od 61. do 63. dana trudnoće odnosno skotnosti kuje, ali ponekad taj period može biti i malo duži. Veoma često se može desiti da se porođaj dogodi tek nakon 68. dana trudnoće.

Ukoliko vidite da porođaj vaše kuje kasni i da je očekivani termin prošao, najbolje bi bilo da budete u konstantnom kontaktu sa veterinarom i da prijavljujete bilo kakve promene na vašem psu. Pritom će veterinar verovatno proveravati da li je sve u redu sa štencima i da li su svi živi, pa će vaša kuja morati da ide na ultrazvuk. Ukoliko je sve u redu, onda nema potrebe za bilo kakvom panikom, već je potrebno sačekati samo da porođaj počne.

Međutim, ukoliko se desi da primetite da se vaša kuja ne oseća dobro, a pritom joj porođaj kasni nekoliko dana, onda je potrebna stručna pomoć. Ako trudnoća dosta dugo traje i ako nema nikakvih simptoma porođaja, može doći do određenih komplikacija i do ugrožavanja života kako kuje, tako i štenaca. Kako bi se izbegli bilo kakvi problemi i komplikacije, potrebno je pronaći nekoga ko je stručan i ko može da izvede uspešan porođaj vaše kuje.

Ukoliko ste i sami vlasnik psa, verovatno se pitate po čemu možete znati da li se bliži porođaj vaše kuje. Naime, postoje određeni simptomi koji mogu ukazati na to. Na primer, od ključnog značaja je ponašanje kuje, kao i promene u njenom apetitu. Ukoliko je u pitanju zdrava trudnoća, onda će se apetit kuje povećati neposredno pred porođaj, a kuja će već nakon mesec dana trudnoće početi da dobija na težini.

Osim toga, može se desiti da telesna temperatura kuje varira pred sam porođaj, pa vam to može biti očigledan simptom da se porođaj približava.

Sam porođaj u proseku traje oko 3 ili 4 sata. Naravno, to se odnosi na vreme dok prvo štene ne izađe iz utrobe kuje. Ono što je zanimljivo jeste da se nekada dešava da posteljica izađe sa štenetom, a nekada izađe tek petnaestak minuta kasnije. Kuja će nakon rođenja prvog šteneta početi da ga liže i da žvaće pupčanu vrpcu. Ujedno će štene početi da sisa, a nakon sat ili dva već će iz kuje izaći i drugo štene.

Šta je lažna trudnoća?

Možda ste čuli da postoji i takozvana lažna trudnoća kod psa. Ova pojava nije ništa neuobičajeno, tako da bi trebalo da budete informisani i o tome.

Naime, u telu kuje može doći do određenih promena kada je u pitanju endokrini sistem, pa se mogu javiti simptomi kao što su izostanak menstruacije, slab apetit, osetljive grudi, povećana telesna težina itd.

Dakle, simptomi su slični kao i kod prave trudnoće, pa treba biti oprezan. Ne zaboravite da vam jedino veterinar može dati prave informacije o stanju vaše kuje, odnosno o tome da li je u pitanju prava ili lažna trudnoća.

Sponzorisano:

Povezani postovi