Pas se trese – zašto se trese i šta uraditi?

Ukoliko ste vlasnik psa, onda ste se možda suočili sa tim da se vaš pas trese. Uzroci ove pojave mogu biti različiti, tako da ne treba odmah paničiti. Na sreću, ova pojava ne mora uvek da ukazuje na neku bolest, tako da ne morate odmah brinuti. Nekada su razlozi ove pojave sasvim bezazleni.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate zašto se vaš pas trese i šta u tom momentu treba da uradite.

U većini slučajeva se javljaju još neki dodatni simptomi pored toga što se pas trese. Ti simptomi mogu biti gubitak apetita, cviljenje, sline i mnogi drugi. Zatim, može se desiti da se pas trese samo noću, da se trese celim telom ili samo glavom, mogu se tresti odrasli psi, ali i štenci itd.

Sve ove faktore treba imati u vidu pre nego što se odredi tačna dijagnoza. Ukoliko primetite da se vaš pas trese i ukoliko uz to primetite još neke dodatne simptome, onda je najbolje da se što pre obratite veterinaru i da potražite stručnu pomoć.

Sada ćete videti neke od najčešćih situacija u kojima se pas trese, kao i ostale simptome koji se u toj situaciji javljaju. Na taj način uspećete da otkrijete koji je uzrok zašto se vaš pas trese i šta po tom pitanju možete uraditi. Ukoliko i sami imate psa i ako ste primetili kako se trese, onda će vam ovaj tekst sigurno biti od koristi.

Zašto se pas trese tokom sna?

Pas se najčešće trese u toku sna, a uzrok toga jeste, ni manje ni više nego noćne more koje pas proživljava. Da, dobro ste čuli. Ukoliko vaš pas iznenada u toku noći počne da se trese, to verovatno znači da on sanja nešto loše.

Ipak, to nije uvek slučaj. Nekada tresenje psa u snu može da ukazuje na to da vaš pas ima uzbudljive snove i da proživljava avanture u snu. Međutim, nisu samo noćne more uzroci zbog kojih se pas trese u snu.

Nekada se pas može tresti u snu zato što mu je hladno, pa ga u tom slučaju treba samo pokriti.

Naravno, ukoliko se vaš pas trese u snu, uvek se preporučuje da ga probudite i da vidite šta se sa njim dešava. U nekim težim slučajevima uzrok tresenja u snu može da ukazuje na zdravstvene tegobe psa.

Zašto se pas trese i ne jede?

Ukoliko ste primetili da se vaš pas trese i da ne jede, onda vaš pas najverovatnije ima jake bolove u probavnom traktu. Može se desiti da je u pitanju neka pokvarena namirnica koju je vaš pas pojeo ili neka namirnica koja nije adekvatna za njega. Nekada se može desiti da se vaš pas trese i da ne jede ukoliko boluje od pankreatitisa ili gastritisa.

Šta god da je uzrok, treskavica bi u ovom slučaju trebalo da prestane u roku od jednog dana, a i apetit bi trebalo da se vrati. Ukoliko se to ipak ne desi, onda je potrebno da odvedete svog psa kod veterinara.

Pored ovih spomenutih bolesti i stanja, treskavica i gubitak apetita su takođe simbol bolesti pod nazivom štenećak. Ukoliko vaš pas boluje od ove bolesti, on će imati povišenu telesnu temperaturu, a moguće je i da mu se pojavi sekret iz očiju ili iz nosa.

Zašto se pas trese i cvili?

Nekada se treskavica psa može javiti u kombinaciji sa cviljenjem, pa je u tom slučaju najverovatnije u pitanju veliki stres, odnosno veliki strah koji se javio kod vašeg psa.  Stres i strah se zapravo smatraju najčešćim uzrocima zbog kojih se pas trese.

Ono što je važno znati jeste da su za psa stresne i strašne one situacije za koje vi možda nikada ne biste ni pomislili da mogu biti stresne. Pas je životinja koja se često može uplašiti dolaskom nepoznatih osoba, slušanjem neobičnih zvukova itd. Ono što vi u tom trenutku treba da uradite jeste svakako da umirite psa, tako što ćete mu govoriti nežnim glasom i milovati ga.

Osim toga, može se desiti da vaš pas cvili i trese se jer je povređen. U tom slučaju trebalo bi da se prisetite da li je vaš pas nedavno doživeo neku fizičku povredu.

Još neki mogući uzroci ako vaš pas cvili i trese se su probavne smetnje, upale, problemi sa kostima itd. Pritom posebnu pažnju treba obratiti na simptome kao što su zavijanje, bezvoljnost, slab apetit, stanje mirovanja koje dugo traje, ali i lizanje nekih delova tela. Ako primetite neke od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom.

Zašto se pas trese i slini?

Dosta rasa psa slini, tako da to uopšte nije ništa neobično i nema razloga za brigu. Slinjenje je uglavnom karakteristično za buldoge, boksere i ostale rase čije su njuške kraće. Njima sline pomažu da lakše progutaju hranu i da je svare.

Međutim, nekada ovo slinjenje pasa može da ukazuje da im nije prijatno jer im je najverovatnije vrućina. Nekada se može desiti i da je pas ugledao svoju omiljenu hranu, pa je zato počeo da slini.

Ovo su neki od najčešćih uzroka zašto pas slini i zašto se trese i uglavnom nijedan od ovih slučajeva nije opasan. Međutim, u nekim težim slučajevima slinjenje psa u kombinaciji sa tresenjem može da znači da su u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problemi. Pre svega, može se desiti da je u pitanju epileptični napad, trovanje hranom, problemi sa zubima, jetrom itd.

Zašto pas trese glavom?

Nekada se može desiti da se vaš pas trese ali ne celim telom već samo glavom. U tom slučaju uglavnom se radi o upali uha, ali najbolje bi bilo da se konsultujete sa veterinarom.

Zašto se štene trese?

Sada kada ste videli zašto se vaš odrasli pas trese i kako treba tretirati taj problem, reći ćemo vam i zašto se štene trese, kao i šta možete uraditi po tom pitanju. U većini slučajeva štene će da se trese ukoliko ima neke parazite u crevima, koji će uzrokovati povraćanje i proliv kod šteneta.

Osim toga, česti uzroci drhtanja kod šteneta mogu da budu nizak nivo šećera ili nizak nivo kalcijuma u organizmu. Svakako, ako primetite da se vaše štene trese, najbolje bi bilo potražiti stručnu pomoć.

Ovo bi bili neki od najčešćih uzroka zašto se vaš pas trese, bilo da je u pitanju odrasli pas ili štene. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete sledeći put uspeti adekvatno da odreagujete na problem koji ima vaš pas.

Međutim, ukoliko i dalje ne možete da utvrdite šta je u pitanju i zašto se vaš pas trese i ukoliko primetite da se vaš pas drugačije ponaša nego inače, onda bi trebalo malo ozbiljnije da shvatite situaciju i da se konsultujete sa veterinarom.

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da situacija nije bezazlena su gubitak apetita i bezvoljnost psa, produženo stanje mirovanja i spavanja psa, povraćanje i dijareja itd. Sve u svemu, važno je da se na vreme obratite veterinaru i da potražite stručnu pomoć za vašeg psa.

Ono što vi možete uraditi kako biste bar malo umirili stanje svog psa jeste da mu date malo vode ili odgovarajuće antibiotike.

Ono što je najbitnije jeste da ne počnete odmah da paničite jer možda u pitanju nije ništa ozbiljno. Sve u svemu, najbolje bi bilo da se što pre obratite veterinaru, kako bi se uspostavila tačna dijagnoza.

Sponzorisano:

Povezani postovi