Pelene za pse – vrste, upotreba, saveti i cena

Gotovo da ne postoji vlasnik psa koji nije čuo za specijalne pelene za pse koje u velikoj meri mogu da olakšaju brigu o psu, ali i samu dresuru psa. Pelene za pse u novije vreme postaju sve popularnije i ljudi ih sve više kupuju, kako bi sebi olakšali, a svom ljubimcu pružili apsolutnu negu i udobnost.

U ovom članku ćete videti koje sve vrste pelena za pse postoje i kako se ove pelene koriste. Osim toga, reći ćemo vam kolika je cena ovih pelena na tržištu, a daćemo vam i neke praktične savete kako da ih najbolje koristite.

Vrste pelena za pse i način upotrebe

Što se tiče vrsta pelena koje su namenjene psima, možemo reći da postoje dve osnovne vrste, u zavisnosti od toga da li su u pitanju štenci ili odrasli psi.

Pelene za štence. Poznato je da u toku prva tri meseca života štene nije sposobno da kontroliše obavljanje svojih fizioloških potreba, tako da je moguće da će izvršiti nuždu na nekom neželjenom mestu u vašem domu. To se može dešavati sve dok štene ne napuni pola godine, jer tek tada se počinje javljati određena kontrola kod obavljanja nužde. Da biste izbegli da vaše štene napravi štetu u stanu i upiški se gde ne treba, preporučujemo da kupite pelene za štence, koje postaju sve popularnije na tržištu poslednjih nekoliko godina.

Dakle, pelene za štence imaju za cilj da odviknu psa od toga da obavlja nuždu na više različitih mesta u kući ili u stanu, odnosno štene se uči da uvek na jednom te istom mestu obavlja svoje fiziološke potrebe. Što se načina upotrebe ovih pelena tiče, treba se dobro informisati pre korišćenja. Iako sam naziv pelene upućuje na to da ih možda treba staviti na psa, situacija je sasvim drugačija.

Naime, pelene za štence se uopšte ne stavljaju na psa, već se koriste na totalno drugačiji način. Njih je potrebno staviti na neko određeno mesto u kući ili u stanu gde želite da vaš pas obavlja nuždu. Možete biti sigurni da se neprijatan miris nakon obavljanja nužde vašeg psa neće ni osetiti, jer te pelene uglavnom sadrže sodu bikarbonu i imaju specijalnu moć upijanja i eliminacije neprijatnih mirisa.

Tu je svakako potreban specijalan ram za pelene, u koji se pelena stavi, a onda se na nju nanosi preparat koji ima za cilj da svojim mirisom privuče štene. Dovoljno je naneti samo nekoliko kapi tog preparata i efekat će biti zagarantovan. Veterinari preporučuju da pelene sa preparatom spremite svako jutro, ali i tokom dana nakon što štenetu date da jede. Veruje se da će se na ovaj način štene najlakše dresirati da obavlja nuždu na tom jednom određenom mestu. Ono što je svakako od ključnog značaja jeste da pelena uvek bude na istom mestu, kako bi se štene naučilo gde da ide.

Ono što vi možete uraditi jeste i da prvih nekoliko puta sami odnesete štene na pelenu, na primer ujutru ili tokom dana nakon što štene jede. Videćete da će ubrzo štene samo početi da odlazi do pelene i da će biti veoma dobro izdresirano.

Međutim, kada budete sigurni da je vaše štene u potpunosti izdresirano, onda jednostavno možete prekinuti sa upotrebom pelena i zameniti pelene posipom.

Naravno, kada počnete štene da izvodite napolje, ono će nakon nekoliko meseci razviti instinkt da napolju obavlja nuždu, ali na vama je da odlučite da li i dalje želite da zadržite pelene u svom domu, tako da vaš pas uvek ima to jedno određeno mesto na kojem će vršiti nuždu.

Pelene za odrasle pse. Kao što smo već rekli, postoje i pelene koje su namenjene odraslim psima. Ono što je od velike važnosti jeste da je njihov način upotrebe potpuno drugačiji od upotrebe pelena za štence.

Naime, pelene namenjene odraslim psima se stavljaju direktno na njihovo telo. Pelene za odrasle pse se lako stavljaju jer sadrže samolepljive trake i lako ih je fiksirati. Te pelene služe samo za jednu upotrebu, a nakon toga ih treba promeniti. Pelene za odrasle pse se mogu naći u različitim veličinama, pa možete odabrati one koje najviše odgovaraju vašem psu. Preporučuje se da se za mužjake uvek kupe pelene jedan broj veće od preporučenog broja.

Sada se verovatno pitate kada treba da se odlučite na to da kupite pelene za svog psa. Naime, ukoliko ste primetili da vaš pas ne može najbolje da kontroliše vršenje nužde, onda su pelene sjajno rešenje. Isto tako, ukoliko vodite svog psa na neko putovanje, preporučuje se da obezbedite dovoljnu količinu pelena. Podrazumeva se i da su pelene neophodne i onda kada je ženka u procesu teranja.

Ukoliko se plašite da pelene mogu imati neko negativno dejstvo na vašeg psa, to apsolutno nije tačno. Pelene za pse mogu da upiju dosta tečnosti i sastoje se od veoma prijatnog materijala. Nema potrebe da se plašite da bi ove pelene mogle iziritirati kožu vašeg psa i slično. Potrebno je samo pravilno da koristite ove pelene i redovno da ih menjate.

Međutim, može se pojaviti jedan problem kada su ove pelene u pitanju, a to je da vaš pas ne želi da ih nosi na sebi. Naime, možete primetiti da je vaš pas postao dodatno nervozan i agresivan i da je počeo da kida pelene. U tom slučaju, nemojte da odustajete jer to je sasvim normalna reakcija. Moguće je da će u početku te pelene smetati vašem psu, ali kasnije će se sigurno privići na njih.

Dakle, budite uporni i videćete da će vaš pas veoma brzo prestati da reaguje negativno na pelene.

Saveti i cena

Sada kada znate kako se pelene za pse upotrebljavaju i koje sve vrste ovih pelena postoje, verovatno se pitate gde se pelene za pse mogu nabaviti i kolika je njihova cena. Naime, pelene za pse se mogu naći u svakom malo bolje opremljenom pet šopu, tako da neće biti problem da ih nabavite.

Kao što smo već rekli, nekada se može desiti da odrasli psi ne mogu da trpe pelene na sebi, ali i za to postoji rešenje. Naime, bitno je da odaberete pravu veličinu pelena, odnosno pelene koje u potpunosti odgovaraju vašem psu. Od ključnog značaja jeste da pelene ne stežu vašeg psa i da nisu neudobne, ali vodite računa da nisu ni previše labave kada se stave na telo psa.

Što se iskustava tiče, gotovo svi vlasnici pasa su jako zadovoljni rezultatima, bilo da su u pitanju pelene za štence ili pelene za odrasle pse. Kada se radi o pelenama za štence, onda možete biti sigurni da će se vaše štene uz ove pelene duplo brže navići da obavlja nuždu na jednom mestu. Višestruka iskustva su se pokazala kao veoma dobra, tako da vam svakako preporučujemo da probate ove pelene ukoliko imate štence psa.

Sa druge strane, kada se radi o pelenama za odrasle pse, one su se takođe pokazale kao odličan način da pružite svom psu negu, udobnost i sigurnost. Naravno, nemojte zaboraviti da redovno menjate ove pelene i da odaberete odgovarajuću veličinu za svog psa.

Što se tiče same cene pelena za pse, ona zavisi od toga da li kupujete pelene za štence ili odrasle pse, kao i od toga koju marku pelena ste odabrali. Takođe, cena pelena za odrasle pse će varirati i od toga koju dimenziju pelena kupujete za svog psa.

Ipak, prosečna cena jedne pelene je negde između 50 i 100 dinara, ali pelene se uglavnom prodaju u pakovanjima od 10, 12 ili 20 komada. Cena jednog pakovanja se kreće oko 700 pa do 1200 dinara.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete se sigurno odlučiti na to da probate ove pelene, odnosno da svom psu obezbedite maksimalan komfor i udobnost. Ove pelene će vam pomoći da uvek budete sigurni i da se ne plašite hoće li vaš pas na neprimerenom mestu izvršiti nuždu i tako vam možda napraviti problem i dovesti vas u neprijatnu situaciju.

Prednosti pelena za pse su brojne, a na vama je da to proverite sami.

Sponzorisano:

Povezani postovi