Posip, pesak za mačke – upotreba, vrste, saveti i cena

Ako ste vlasnik mačke, onda ste sigurno dobro upoznati sa peskom koji morate obezbediti za svoju mačku, kako bi mogla da vrši nuždu.

Dakle, taj pesak se mora staviti u kutiju i mačka se mora izdresirati kako bi samo na tom mestu obavljala svoje fiziološke potrebe. Nekada mačkama dresura nije ni potrebna, već to počinju da rade po osećaju.

Pesak koji se koristi u ove svrhe naziva se posip za mačke. Ovo je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za svoju macu, kako biste je sačuvali od svih opasnosti sa ulice. Ukoliko mačka mora da izađe na ulicu da bi vršila nuždu, onda se ona nalazi u velikom riziku od saobraćaja, pasa, zaraznih bolesti itd. Stoga je posip za mačke sjajno rešenje kako biste joj obezbedili potpunu negu.

Vlasnici mačaka znaju da postoje razne vrste posipa, pa u zavisnosti od vrste, varira i njihova cena. U nastavku ovog teksta ćemo vam reći kako se pravilno upotrebljava posip za mačke, koje su vrste ovog posipa i koja mu je cena.

Osim toga, daćemo vam neke praktične savete koji će vam sigurno biti od koristi.

Upotreba posipa za mačke

Dakle, prvo što treba da uradite jeste da nabavite posip za mačke, a trudite se uvek da ga nabavljate od pouzdanog proizvođača. Napunite kutiju ovim peskom, tako da pesak bude debljine najmanje 2,5 ili 3 cm, ali uglavnom se preporučuje da to bude debljina oko 4-5 cm.

Naime, mačke su navikle da u divljini kopaju pesak i da nakon vršenja nužde ponovo zakopaju rupu, pa će se na ovaj način upravo podsticati taj njihov prirodni instinkt. Posip za mačke se sastoji od posebnog materijala koji će upiti sve loše mirise kao i vlagu. Uglavnom se posip za mačke sastoji od granula koje upijaju vlagu i od kojih se formiraju čvrste loptice.

Ono što je potrebno jeste da svaki dan odstranjujete te grudvice koje su se formirale i na tom mestu dodajte malo novog posipa. Iako smo rekli da taj specijalan pesak za mačke upija neprijatne mirise, kako biste bili u potpunosti sigurni da se ti mirisi neće osetiti, najbolje bi bilo kutiju sa peskom da držite u podrumu ili u nekom drugom delu kuće gde ne boravite svakodnevno.

Vrste posipa za mačke

Sada kada znate šta je posip za mačke i kako se upotrebljava, reći ćemo vam i koje su to vrste posipa. Pre svega, treba spomenuti takozvani negranulirani posip, koji je prvenstveno sačinjen od gline, ali i od zeolita i drugih materijala.

Sa druge strane, imamo granulirani posip, koji je napravljen od gline koja se dobija od vulkanskog pepela. Od ovog peska se veoma lako prave loptice koje se mogu izdvojiti iz ostalog dela posipa za mačke.

Nakon što mačka izvrši nuždu, potrebno je otkloniti samo te grudvice, dok se ostali deo posipa još uvek ne mora uklanjati. Međutim, proizvođači ovog posipa posebnu pažnju stavljaju na to da se u posipu nalazi i silikon dioksid, koji može imati kancerogena i druga štetna dejstva.

Sledeća vrsta posipa za mačke koji postoji je takozvani biorazgradivi posip, sačinjen od materija biljnog porekla, kao što su kukuruz, pšenica, pomorandžina kora, ječam, borovo drvo itd. Većina osoba koje imaju mačku upravo kupuju ovaj biorazgradivi posip, jer se on smatra najsigurnijom alternativom.

Osim toga, ima duži rok trajanja od prethodne dve vrste posipa koje smo spomenuli, ali mu je i cena malo veća.

Kristalni posip ili posip koje je zasnovan na silikonskom gelu je poznat po tome da najbolje ubija sve neprijatne mirise. Rok trajanja ovog posipa je znatno duži, pa se on u proseku menja na svakih mesec dana, dok se ostale vrste posipa moraju češće menjati u kutiji.

Saveti i cena

Svaki malo bolje snabdeven pet shop ima u prodaji razne vrste posipa za mačke, a od vas zavisi za koju ćete se vrstu odlučiti. Što se cene tiče, otprilike 5kg posipa za mačke košta negde oko 300 ili 400 dinara, ali ipak sve zavisi od toga gde kupujete i koju vrstu posipa ste odabrali.

U novije vreme osim posipa za mačke predstavljaju se razne alternative koje mogu poslužiti u istu svrhu, a biti dosta jeftinije. Na primer, vlasnici mačaka koji su već probali neku drugu metodu osim posipa, preporučuju upotrebu novina.

Naime, preporučuje se da iseckate novine na malo duže i na tanje trake i da ih stavite u kutiju gde vaša mačka treba da vrši nuždu. Vidite kako će mačka reagovati na to, ali sve u svemu, ova metoda se u većini slučajeva pokazala kao veoma dobra.

Druga opcija jeste da uzmete običan pesak i da ga pomešate sa sodom bikarbonom. Dokazano je da soda bikarbona ima veliku moć upijanja neprijatnih mirisa. Ova metoda se pokazala kao veoma efikasna, pa je možete i sami probati za vašu macu.

Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli sve potrebne informacije koje se tiču posipa za mačke. Naime, videli ste da postoje razne vrste posipa i da je potrebno da odlučite koji ćete kupiti. U svakom slučaju najbolje bi bilo da isprobate razne vrste posipa, pa da vidite koji je najbolji za vašu mačku.

Dakle, ne zaboravite da svakoga dana očistite kutiju, odnosno da uklonite formirane grudvice iz kutije i da ubacite malo novog peska. Jedan koristan savet jeste da grudvice koje su se formirale i pesak koji je već iskorišćen nikada ne bacate u wc šolju jer bi se mogao zaglaviti. Sve u svemu, nadamo se da smo vam pomogli i da ćete pronaći pesak koji najviše odgovara vašoj maci.

Sponzorisano:

Povezani postovi