Povraćanje i proliv kod pasa – simptomi, uzrok i lečenje

Ukoliko imate psa, onda sigurno znate da su proliv i povraćanje vašeg ljubimca česte pojave koje mogu biti uzrokovane različitim faktorima. U većini slučajeva uzrok proliva i povraćanja kod pasa jeste nepravilna ishrana, ali postoje i neki drugi uzroci.

U većini slučajeva povraćanje i proliv kod pasa nisu ozbiljan problem, tako da ne treba odmah paničiti i brinuti bez razloga.

Ono što vam svakako preporučujemo ukoliko primetite da vaš pas povraća ili da ima proliv jeste da ga odvedete kod veterinara.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o uzrocima i simptomima proliva i povraćanja kod pasa.

Takođe, reći ćemo vam i kako ovaj problem najlakše možete izlečiti. Ako imate psa i ako ste se već suočili sa ovim problemom, onda bi trebalo da pročitate ovaj tekst.

Uzroci

Već smo rekli da je glavni uzrok proliva i povraćanja kod pasa svakako nepravilna ishrana, odnosno neka greška koja je napravljena kada je u pitanju ishrana psa. Ukoliko pas pojede nešto od hrane iz smeća, vrlo je moguće da će imati stomačnih problema.

Osim toga, ako se desi da vašem psu date hranu koju do tada nije jeo, moguće je da će povraćati ili imati proliv.

Još jedan od mogućih uzroka ovog problema jeste svakako to što vlasnici pasa često daju psima ostatke onoga što oni sami konzumiraju. Ukoliko ste i vi jedan od takvih vlasnika, morate znate da je to jedna od najvećih grešaka koje možete učiniti kada je u pitanju ishrana vašeg ljubimca.

Hrana koju ljudi daju psima, kao što su kuvana jaja, šunka itd, mogu da izazovu velike stomačne probleme kod pasa.

Simptomi

Dakle, povraćanje i proliv kod pasa nikada ne dolaze sami. Oni su uvek praćeni još nekim dodatnim simptomima. To mogu biti visoka temperatura i groznica, ali i veoma slab apetit. Ukoliko je vaš pas uvek redovno jeo i odjednom primetite da mu je apetit slabiji, onda možete posumnjati na stomačne probleme.

Još jedan od očiglednih simptoma jeste i krv u stolici, mada se ovaj simptom javlja veoma retko. Ukoliko primetite krv u stolici vašeg psa verovatno ćete se jako uplašiti, ali morate znati da u većini slučajeva u pitanju nije nikakav ozbiljan problem.

Sada kada znate koji su mogući uzroci i simptomi proliva i povraćanja kod pasa, sigurno vas zanima kako se taj problem može lečiti. U nastavku ćete saznati nešto više o tome.

Lečenje

Poznato je da kada god primetite da vaš ljubimac ima neki zdravstveni problem morate ga odvesti kod veterinara.

Međutim, već smo rekli da povraćanje i proliv kod pasa uglavnom ne predstavljaju ništa ozbiljno, tako da možete prvo pokušati sami da odstranite ovaj problem.

Postoje neke korisne stvari koje možete i sami uraditi, dakle pre nego što odvedete psa kod veterinara. Najvažnije je imati u vidu to da li vaš pas ima samo proliv ili pritom i povraća. Sada ćemo vam reći šta treba da radite u kojem slučaju.

Ukoliko vaš pas ima proliv a pritom i povraća, onda morate vašeg psa staviti na strogo dijetalni režim. To znači da u prva 24h vaš pas ne sme apsolutno ništa ni da pije ni da jede. Jedno od osnovnih pravila ukoliko je vaš povraćao jeste da mu ne smete davati vodu. Nemojte se plašiti, vaš pas neće dehidrirati bez vode.

Sa druge strane, ako mu date vodu, to može izazvati veće komplikacije, tako da vam savetujemo oprez.

Ukoliko se desi da vašem psu nakon povraćanja ponovo date vodu, on će je svakako opet povratiti, tako da ništa niste postigli. Vaš pas će samo opet povraćati i na taj način će biti iscrpljen. Dakle, vodu nikako nemojte davati psu bar 24h nakon povraćanja. Ovo su neki praktični saveti ukoliko je proliv kod vašeg psa praćen i povraćanjem.

Međutim, ukoliko vaš pas samo ima proliv, koji pritom nije praćen povraćanjem, onda je voda dozvoljena, ali u veoma malim količinama. Hranu ni u ovom slučaju ne treba davati psu, bar u roku od 24h.

Nakon toga, možete početi sa malim količinama hrane, ali strogo izbegavajte životinjske prerađevine, poput jaja, mesa, sira ili mleka. Najbolje je davati vašem psu manje obroke više puta dnevno. Stručnjaci preporučuju da vašem psu kuvate pirinač i da ga služite uz piletinu, ali svakako se potrudite da uklonite kosti i kožicu sa mesa. Još jedan od veoma korisnih predloga za ishranu vašeg psa u ovakvim situacijama jeste ovas.

Dakle, možete jednostavno uzeti jednu kašiku ovsa i skuvati je u vodi. Nakon prva 24h bez hrane vašem psu možete davati i male količine kravljeg sira ili jogurta, ali nikako mu ne treba davati kiselu pavlaku, jer ona može loše uticati na gastrointestinalni trakt vašeg psa.

Ovo su samo neki od predloga kako možete hraniti vašeg psa ukoliko ima problema sa prolivom i povraćanjem. Ipak, ne zaboravite da 24h psu ne treba davati nikakvu hranu, kako bi se organizam pročistio i kako se stolica ne bi učestalo javljala. Ukoliko vas mrzi da pripremate bilo kakvu hranu za vašeg psa, možete jednostavno otići u apoteku i kupiti odgovarajuću dijetalnu hranu koja se preporučuje psima u slučaju proliva i povraćanja.

Kako vreme prolazi, treba da smanjujete broj obroka vašem psu i da mu količinski povećavate obroke, a kada proliv i povraćanje u potpunosti nestanu, onda se možete vratiti uobičajenom režimu ishrane vašeg psa.

Svakako treba da vodite računa da izbegavate bilo šta što je moglo biti eventualni uzrok povraćanja i proliva. Ukoliko ste hranili psa nečim što ste vi jeli, onda svakako to nemojte više raditi jer ste videli kakve posledice to može imati.

Praktični saveti koje smo vam dali bi trebalo da budu od pomoći. Međutim, ako se desi da vaš pas povraća i dalje i da ima proliv uprkos svim merama koje ste preduzeli, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da odvedete vašeg psa kod veterinara. Retko se dešava, ali svakako treba spomenuti i to, da proliv i povraćanje mogu da budu simptom za neku ozbiljniju bolest vašeg psa.

Ukoliko sumnjate na nešto ozbiljnije i ako vam veterinar kaže da u pitanju nije neki prolazni problem, onda svakako morate odvesti svog psa na sve potrebne analize i preglede, kako biste bili sigurni da u pitanju nije ništa ozbiljno.

Sponzorisano:

Povezani postovi