Psi za stan bez mirisa

Oni koji imaju psa, znaju koliko velika je ta ljubav prema njima. Naši najdraži čupavci mogu biti nemirni ili praviti raznorazne gluposti, ali kada nam upute njihov čuveni, umilni pogled, sve im opraštamo.

Psi su zaista rajska bića. Oni ne znaju za ratove i zlobu, kao mi ljudi. Oni ne provode svoj život u trci za novcem ili statusom u društvu jer njima to apsolutno nije potrebno.

Mi smo često preokupirani raznim životnim problemima, od toga kako da platimo račune do toga kako da steknemo što više ili dobijemo unapređenje. Maštamo o većoj kući, drugom automobilu, letovanju, zimovanju, garderobi.
Naš mozak je, kad sve svedemo, većim delom života preokupiran materijalnim stvarima, što nužnim, što nekim našim ličnim potrebama. I stalno se trudimo da to i ostvarimo, ne shvatajući da nam, upravo na taj način, naš dragoceni život prolazi. Pas to ne radi.

Psu je najbitnije da ima dom i da je okružen ljubavlju. Ono što je Vama najobičnija sitnica, njima je najveće zadovoljstvo. To može biti najobičnija poslastica ili šetnja u parku. To će naše ljubimce itekako učiniti srećnim i ispunjenim. Takođe je jako bitno kvalitetno provesti vreme sa svojim psom.

Možda nam današnji užurbani tempo života to često ne dozvoljava, ali, čak i kada smo u gužvi, treba da izdvojimo vreme za njih i u tom vremenu im se, u potpunosti, posvetimo.

Svaki ljubimac je različit i ima drugačije potrebe. Neki su radoznali, pa vole da budu u prirodi, da njuškaju i istražuju, a neki će se najradije sa vama sklupčati i uživati u udobnoj fotelji. Vi ste ti koji treba da ih upoznate.

Mnogi od vas imaju dileme pri izboru psa, a pošto smo mi zagovornici udomljavanja, uvek ćemo vam rado preporučiti odlazak do obližnjeg azila ili pogled na ulice, prepune pasa. Sigurni smo da ćete naći neku napuštenu dušu koju ćete vi, ali i ona vas, usrećiti.

Ipak, za one koji imaju neke posebne zahteve, bilo da je to mali stan, strah od neprijatnog mirisa ili alergija na pseću dlaku, mi ćemo, u narednim redovima, predstaviti pse idealne za stan, koje nećete osetiti.

Pudla

Pudla je prava dama među psima. Ona će vam uvek biti verna i odana i biće vam, takođe i odličan čuvar, budući da ima jako malo poverenja prema nepoznatim ljudima. Izuzetno je pametna i mudra, brzo uči i veoma je radoznala.

Voli da provodi vreme sa svojom porodicom, ali i da se zabavlja. One mogu biti sjajne u „obavljanju“ više poslova, veoma su dobri vodiči slepih, ali i dobri lovci. Nekada su pudle učestvovale i u traženju tartufa, ali, to je danas iskorenjeno. Dobro se snalaze u lovu, a naročito u vodi.

Odlično se slažu sa malom decom, ali tu, kao i sa ostalim psima, treba biti obazriv, pošto mala deca često vole, na grublji način da se igraju sa psima.

Pudle su, isključivo, kućni psi. Nikako ih nemojte držati u dvorištu, pa čak ni kada mislite da imate uslova za to. Pudla je pas predviđen za kuću i uvek treba biti okružen vama i vašom porodicom.

Kovrdžavi bišon

Ovi mali čupavci su veoma simpatični i veseli psi. Jako su živahni, razigrani i uvek spremni na razne avanture. Izuzetno su odani svom vlasniku i obožavaju da provode vreme sa ljudima. On će uživati u vašem društvu i pažnji, pa ih, zato, nikada nemojte zapostavljati jer, u tom slučaju, mogu iskazati neželjeno ponašanje, kao što je depresija i dugotrajno lajanje.

Puni su energije i šetnje su najbolje za to, kako bi tu energiju istrošili. Vole društvo kako ljudi, tako i ostalih životinja, a pošto spadaju u srednje inteligentne pse, neće vam biti teško da ga brzo naučite novim trikovima. U vaspitanju svakog psa, ključnu ulogu ima vlasnik.

Bišoni, po svojoj prirodi, nisu tvrdoglavi psi, ali mogu postati nemirni i prgavi, ukoliko ih zapostavite, ne socijalizujete na vreme ili im ne postavite jasne granice ponašanja.

Škotski ovčar

Čuveni Lesi iz filma, je upravo takav i u stvarnosti. Neizmerno veran i odan i pun ljubavi prema svojoj porodici. Budući da im je u prošlosti namena bila da čuvaju stado, škotski ovčar će se tako odnositi i prema svojoj porodici, kao prema stadu koje stalno treba da bude na okupu.

Ovi psi su blage naravi i izvanrednog temperamenta. Smireni su i veoma nežni i umiljati. Vole i ljude i decu, a ako ih na vreme upoznate i ostale životinje. Ova pasmina nema ni trunku agresije u sebi i sa svima se odnosi sa velikom ljubavlju i obazrivošću.

Oni su, karakterno, jako osetljivi psi, pa kod njih nemojte primenjivati upotrebu visokih tonova i kazni, pošto ćete, na taj način, samo stvoriti strah. Ne vole ni buku, ni svađu, a ako ih na vreme ne dresirate, mogu postati jako plašljivi. Spadaju u visoko inteligentne pse, veoma brzo uče i pamte nove komande.

Basenji

Ovi graciozni prinčevi, vitkog stasa i prelepog izgleda, idealni su kućni ljubimci za one koji ne vole prekomerno lajanje. Oni su poznati među psima, kao vrsta koja nikada ne laje. Njihovo ispuštanje zvukova reflektuje se cviljenjem, režanjem ili nečim drugim, ali lajanje od njih ne možete čuti.

Njihov temperament je izuzetno interesantan. Oni su, u principu, mirni u kući, iako imaju faze kada mogu biti jako razigrani i aktivni. Vole igru, a dobro se slažu i sa decom. Poznati su i kao jako dobri lovci. Dobri su i čuvari jer nemaju preterano poverenja prema strancima, a vama će biti odani i verni prijatelji.

Interesantno kod njih je što ih svako može privući, ukoliko ima hranu. Dakle, čak iako ste potpuno stranac, dajte Basenjiju nešto od hrane i postaće vaš prijatelj. Što se tiče agresije prema ljudima, oni nisu nimalo agresivni, ali, nekada je mogu pokazati prema istopolnim psima, bili oni njegove ili druge rase.

Maltezer

Mali, beli mirišljavac, koji se, gotovo uopšte, ne linja. Maltezeri su izuzetno veseli i živahni psi, uvek spremni na igru i zabavu. Njihov radoznali i razigran temperament, neprestano će vas zasmejavati.

Oni su, isto tako, verni i lojalni psi, jako umiljati i sa velikom željom da što više vremena provode sa svojom ljudskom porodicom.

Njihov neobuzdani temperament ćete vi ukrotiti, blagovremenom i pravilnom dresurom, jer u slučaju da ih zapostavite, mogu postati jako tvrdoglavi i svoje nezadovoljstvo izraziti konstantnim lajanjem.

Odlično se slažu sa malom decom, ali su i izuzetno hrabri i uvek će vas upozoravati na nepoznate ljude. Ovaj mališa neće ustuknuti ni pred psom mnogo većim od sebe, dakle, hrabri su i neustrašivi.

Treba ih, na vreme, upoznati dobro sa svim članovima domaćinstva jer ponekad izražavaju osobinu kojom će izdvojiti svog omiljenog člana, pa se može desiti da ujedu drugog. Sve u svemu, oni su idealni ljubimci za stan i one koji su alergični, upravo zbog svoje dlake, a njihova umiljatost i privrženost odmah će vas osvojiti.

Reference:

Sponzorisano:

Povezani postovi