Ptica kolibri – najmanja ptica na svetu

Ukoliko ste ljubitelj ptica, te poznajete njihov svet, onda je sigurno da ste barem jedanput čuli za pticu kolibri.

Kako se smatra najmanjom pticom na svetu, naziv „Kolibri“ često nose ustanove poput vrtića ili nekih dečijih radnji. Upravo asociraju na dečicu, jer su malene i krhke.

Ptice su veličanstvene, nekako nedodirljive i nedokučive. Osvajaju velike visine i tako su slobodne da im često zavidimo. Još više im se divimo i pokušavamo da otkrijemo kako i na koji način one žive.

Na pravom ste mestu ukoliko želite da saznate nešto više o najmanjoj ptici na svetu, poznatoj kao kolibri.

To maleno stvorenje osvaja srce već na prvi pogled, a već na drugi želimo da je prisvojimo i da nam baš ona postane kućni ljubimac.

Kolibri je teško prisvojiti, ali svakako nije nemoguće. Ipak im je potrebno prostranstvo, baš kao i svakoj drugoj ptici. Ubrzo joj nedostaju prostranstva i to da slobodno raširi krila…

Izgled ptice kolibri

Kada kažemo najmanja ptica na svetu, doslovno tako i mislimo. Ptica kolibri, sa sve kljunom i repom iznosi tek 6 centimetara! Zapravo, ta vrsta kolibrija naziva se Mellisuga helenae. Druga vrsta, poznata pod nazivom Patagona gigas je za nijansu krupnija, te njena dužina iznosi do 25 centimetara.

To je i dalje čini najmanjom pticom na svetu. Zamislite svega 25cm na svom dlanu. A tek 6cm…

Ono što ih čini posebnim, osim njihovog malenog tela, jeste boja perja. Može da bude izuzetno šarena, sa jakim bojama i odsjajem. Odsjaj je najčešće metalne boje, a mužjake krasi i boja perja kod grla, koja obično bude jarko crvene, plave ili zelene boje.

Još su po nečemu prepoznatljivi – po njihovom kljunu. Kod gotovo svake vrste je kljun drugačiji, pa tako, vrsta poznata pod nazivom Ensifera ima kljun dugačak čak 10 centimetara.

To bi značilo da je kljun kod ove vrste gotovo jednake dužine kao i samo telo.

Nasuprot ovoj vrsti, vrsta Ramphomircon ima kljun dugačak upola manji, tačnije 5 centimetara.

Osim što se razlikuju po dužini kljuna, vrste se još razlikuju i po obliku kljuna. Pa tako, nekima kljun stoji pravo, nekima je malo kriv. Oblik kljuna odredjen je prema tome šta jedu, odnosno iz kojeg cveta crpe nektar.

Usled toga ne dolazi do konkurencije, već medjusobno poznaju koja vrsta koje cveće jede, i ne ometaju jedni druge. Dakle, veoma su trpeljivi i druželjubivi.

Ono što im pomaže da sakupe ukusan nektar iz cveća jeste najpre njihov jezik. Obično je jako dugačak i iz kljuna može dosta da izadje, na vrhovima razdeljen na dva dela, tako da lako upije što više nektara.

Ishrana ptice kolibri

Zaključili smo da se ptice kolibri hrane nektarom iz raznih cvetova, medjutim, kako su oni dosta siromašni, to im dodje više kao poslastica, te svoju ishranu moraju malo da upotpune.

Uglavnom se, pored nekatara, hrane još i raznim sitnim insektima, a najčešće paucima. Oni im pružaju potrebne proteine, odnosno aminokiseline i minerale.

S obziom na to da su male ptice, ishrana im nije opterećena, odnosno ne treba im puno hrane kako bi preživele.

Razmnožavanje ptice kolibri

Ptice kolibri prave gnezdo na drvetu, gde provode dosta vremena. Naročito kada ne svet dodju mali kolibri, kojima je potrebna puna pažnja dok ne porastu. Kako je ptica kolibri najmanja na svetu, isto tako je i sa mladuncima.

Kolibri polaže najčešće samo dva jajeta, iz kojeg se izlegnu mali kolibri veličine malog oraha, a po rodjenju teže tek 0.30 grama.

Da bi se izglegi mali kolibri, potrebno je od 12 do 19 dana, a mama kolibri mora sve vreme da leži na jajima i greje ih svojim telom.

Zanimljivosti

Jedna od zanimljivosti koja je zaista specifična, jeste ta da ptica kolibri ima veliko srce, u odnosu na njeno maleno telo. Po tome su takodje veoma poznate svima onima koji proučavaju ptice.

Upravo zahvaljujući svom srcu, ptice kolibri mogu da predju velike razdaljine i to za veoma kratko vreme, jer u toku jedne sekunde mogu da zamahnu krilima čak 80 puta!

Prema tome, shvatamo da ptica kolibri za samo jednu sekundu može da predje čitavih 10 metara.

S obzirom na umetnost letenja, kolibri ptice često tokom dana lete i obilaze razne cvetove te skupljaju i uživaju u ukusu nektara. Pa tako, tokom dana ponekada umeju da obidju čak 200 cvetova, te na taj način u jednoj minuti mogu oprašiti čitavih 25 cvetova. To pokazuje koliko su snalažljivi i brzi.

Iako su tako vešte, brze i imaju veoma posebnu letačku moć, ptice kolibri najčešće vreme ipak provode u gnezdima ili na sigurnim mestima, odmarajući.

Ptice kolibri žive u tropskim predelima, a najčešće se mogu sresti u upravo tropskim i subtropskim delovima Američkog kontinenta. Kako na tim mestima ponekada temperatura ume da bude izuzetno visoka, čak i noću, ptice kolibri spuštaju temperaturu svog tela sa 40 na čak 12 stepeni, kako bi sačuvale energiju.

Usled povišene temperature telo troši više energije, a one su tako posebne da svoju temperaturu mogu da spuste i na taj način sačuvaju potrebnu energiju za sutradan.

…I tako, nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv. Potrudili smo se da ispišemo osnovne karakteristike ptice kolibri, te da iznesemo nekoliko zanimljivosti. Priroda je nedokučiva i iznova stvara nove kreacije – ne preostaje nam ništa drugo sem da im se divimo.

Sponzorisano:

Povezani postovi