Rase pasa koji se najmanje linjaju

Kada počnemo razmišljati o tome da imamo kućnog ljubimca, dosta stvari svima nama prolazi kroz glavu. Bezbroj pitanja, od toga da li ćemo moći da mu se posvetimo, da li će naučiti gde da vrši nuždu, kako će se prilagoditi i mnoga druga.

Ovo je sasvim razumljivo, pogotovo za one koji nisu imali iskustva sa kućnim ljubimcima, u ovom slučaju, psima. Ali, jednu stvar bi trebalo da imate na umu – svaki pas se može navići na porodicu i dom, svaki pas će, uz dobru socijalizaciju, biti poslušan i dresiran.

Psi, kao nijedna životinja, nisu igračke. Nemojte ih uzimati ukoliko niste spremni da im se u potpunosti i do kraja njihovog života posvetite i pružite im sve što im je potrebno. Psa nije dovoljno samo nahraniti. Svim životinjama je, pored hrane, nege i veterinarske pomoći ukoliko je ona neophodna, potrebna ljubav.

Životinje su izuzetno senzibilna bića i što im više date, to će vam više uzvratiti. Verujte nam, nikada vi ne možete toliko voleti psa, koliko on vas jer on voli bezuslovno. On ne gleda da li ste siromašni ili bogati, lepi ili manje lepi. On čak ne gleda, ni kakvi ste u duši. Voleće vas beskrajno, čak i ako nekada to niste zaslužili. Zato se, makar delom, potrudite da to i uzvratite. Nećete se pokajati.

Naravno, za nabavku psa, treba gledati i neke druge stvari. Pokušajte da razmislite da li imate dovoljno uslova za njega. Mnogi od vas, koji žive u stanu, imaju prepreku da nabave psa jer smatraju da se on neće snaći u manjem prostoru. To je greška. Mi ćemo vam upravo sada predstaviti petnaest pasmina idealnih za stan, koji se najmanje linjaju, a bitno je napomenuti da su ovi psi posebno pogodni za one koji su alergični na pseću dlaku – to su takozvani hipo alergenski psi.

Mi ćemo, kao i svaki put, apelovati na vas, da ne kupujete pse, već da ih udomite. Ulice i azili su prepuni i mešanaca i rasnih pasa, pa umesto da date novac, idite do nekog azila ili zavirite u neku ulicu. Sigurni smo da ćete naći vašeg najboljeg prijatelja.

Jorkširski terijer

Iako ima dugu dlaku, jorkširac se minimalno linja. Ali, zbog zdravlja i kvaliteta same dlake, potrebno ga je redovno četkati i prati, kako se ona ne bi zamrsila.

Ovi mali nevaljalci, koje još zovu i „malim ratnicima“, brzo će se navići na život u stanu. Izuzetno su lojalni i odani svom vlasniku, ali su nepoverljivi prema strancima, pa će vas svojim lajanjem upozoriti na nekog nepoznatog.

On zbog svoje luckaste prirode i živahnosti, često upada u neprilike, pa ga vlasnik uvek treba kontrolisati. Živahni su i vole svaku vrstu igre, a nisu nešto naročito prijatni prema ostalim psima.

Potrebno ih je na vreme socijalizovati i pokazati im „ko je glavni“, da ne bi postali lajavi i tvrdoglavi. Jako su pametni i brzo uče. Umiljati su i nežni prema svojoj porodici. Iako mali, svojim lajanjem, uvek su spremni da brane teritoriju.

Jazavičar

Onima koji su alergični na dlaku ili prosto, ne žele psa koji se puno linja, preporučuju se prva dva tipa jazavičara kratkodlaki i oštrodlaki.

Dugodlaki jazavičar nije preporučljiv za alergične. Ovaj mališa je zbog svoje veličine, ali i prilagodljivosti, takođe idealan za stan. Pametan, sa lovačkim genima i dobrim temperamentom, oni se preporučuju i manje iskusnim vlasnicima.

On voli razne vrste aktivnosti, a zbog lovca u sebi, velika zanimacija će mu biti kopanje po dvorištu, ukoliko ga imate. Po prirodi su radoznali i vole da istražuju. Jako su pametni i brzo uče, pa uz ranu socijalizaciju, vaš jazavičar će biti idealan ljubimac.

Slaže se sa decom, ali bolje sa malo starijom, budući da mala dece nekada ne znaju da se na pravilan način ophode prema psima.

Pudla

Pudla je idealan pas za stan jer, pored toga što se gotovo nimalo ne linja, takođe nema ni neprijatan miris, pa, niko ne bi mogao da pretpostavi da u stanu imate psa.

Ipak, zbog njenog zdravlja i kvaliteta dlake, treba je redovno češljati i šišati. Ona je prava dama među psima.

Nekada su se pudle namenjivale traženju skupocenih tartufa, ali je ta namena danas gotovo nestala. Ipak, u njihovim genima je ostalo to da su odlični tragači i jako dobri lovci, naročito u vodi.

Odlični su i čuvari jer nemaju preterano poverenja prema nepoznatim ljudima, a vama će biti lojalni, odani i najverniji prijatelji. Razdragani su, veseli i spremni na igru.

Ši cu

Ova pasmina ima dugu, svilenu dlaku kojoj je neophodno redovno četkanje i održavanje, a oni koji nisu spremni za to, uglavnom se odlučuju za šišanje psa.

Šišanje svakako trebate obavljati jednom mesečno jer im dlaka jako brzo raste. Odlična stvar kod ove rase je ta da njihova dlaka skoro uopšte ne opada. Ovaj pas je mali, razigran i hrabar. Zovu ga i „pas lavljeg srca“.

U isto vreme je i veoma umiljat i odan svojoj porodici. Veran je svom vlasniku i uživa u tome da provodi vreme sa njim. U principu se dobro slaže sa ostalim životinjama, ali i sa decom, s tim što treba paziti kad su u pitanju manja deca, kako se ne bi, na grublji način, igrali sa psom.

Ipak, kao i kod svake pasmine, napominjemo da i ovom mališi treba rana socijalizacija, kako ne bi postao tvrdoglav i agresivan.

Iako to nije svojstveno ovoj rasi, ši  cua od ranog doba treba učiti lepo ponašanju i postaviti se kao autoritet i on će biti poslušan i vaspitan.

Patuljasti šnaucer

Ova rasa ima hipo – alergijsku dlaku i veoma laku za održavanje. Većina vlasnika redovno šiša svog šnaucera, a dlaku ostavlja samo na bradi, brkovima, obrvama i nogama.

Opadanje dlake kod ove rase je svedeno na minimum. On je, karakterno, divan pas. Veoma odan svojoj porodici i prilagodljiv za život u stanu. Takođe su i vrlo prilagodljivi svojim vlasnicima i pomno prate i ponašaju se u skladu sa vašim potrebama.

Dakle, ukoliko ste raspoloženi, u stanju je da se ceo dan igra sa vama. Ukoliko, pak, niste, izležavaće se sa vama u kući. Izuzetno su inteligentni, mudri i brzo uče. Ali, morate biti oprezni jer znaju postati tvrdoglavi, ali samo ukoliko to dopustite.

Pravilna i blagovremena dresura i imaćete poslušnog šnaucera. Veseli su i dobre naravi i slažu se i sa ljudima, ali i sa ostalim psima.

Boston terijer

Dlaka mu je jako kratka i zahvalna za održavanje jer gotovo uopšte ne opada. Takođe, ovi psi nemaju ni specifičan miris, što ih čini idealnim za boravak u stanu.

Oni su prelepi i elegantni, zovu ih i „američki džentlmeni“. Veoma su nežni i umiljati, pa će se, bez problema, slagati sa svima. Svojim mudrim očima, osvojiće vas na prvi pogled.

Odlično se slaže i sa malom decom, prema kojoj će biti veoma pažljiv jer je to upravo ono što najviše krasi bostonca – miroljubivost i predivan temperament.

Veseli su i vole igru, ali im najviše prija boravak pored vas i u krugu porodice. Lako uče i brzo pamte, ali morate znati kako, na pravilan način, da ga dresirate.

Spadaju u izuzetno senzibilne pse, pa će osetiti svaku vašu emociju, kao i vi njegovu. On će vam svojim ponašanjem pokazati kako se oseća, što možete videti i u njegovom dubokoumnom pogledu.

Maltezer

Ukoliko imate psa ove rase, bitno je da budete spremni na njegovo redovno održavanje, dakle da ga redovno četkate i kada je potrebno kupate.

Obratite pažnju i na negu ušiju, ali i očiju jer ova rasa često ima problem sa tim da im suze oči i da imaju krmelje. Iako imaju dugu, nežnu dlaku ali maltezeri se uopšte ne linjaju.

Oni možda jesu mali, ali energije imaju na pretek. Vole da se igraju, skaču i budu aktivni. Uživaju u raznim avanturama, ali i u tome da provode dosta vremena sa svojim vlasnicima. Bitno je i upoznati ih sa svim članovima porodice, kako bi ih sve, na vreme, prihvatili.

Znaju biti prgavi i lajavi, ali to samo ukoliko ih ne socijalizujete na vreme. Da ne bi iskazali neželjeno ponašanje, od šteneta ih treba upoznati sa drugim psima i raznim situacijama, kako bi razvili osećaj.

Budući da su energični, treba im blagovremeno staviti do znanja šta smeju, a šta ne smeju da rade. Ipak, veoma su inteligentni, pa, ukoliko se potrudite i od ranog doba ga naučite lepom ponašanju, nećete imati problema sa njim.

Havanezer

Oni se, iako duge dlake i podlake, gotovo uopšte ne linjaju, s tim što ih je, kao i ostale pse sličnih rasa, potrebno redovno četkati kako se dlaka ne bi mrsila.

Njih upravo podlaka štiti od hladnoće, ali i od toplote. On će vam biti izuzetno veran i odan prijatelj, uvek spreman da bude uz vas, ali i da se igra sa vama i nasmeje vas svojim pokretima.

On je pravi mali alarm, budući da ćete njegovim lajanjem biti upozoreni kad god vam neko dolazi. Pametni su i brzo uče, što im nikada neće biti teško. Poželjno ih je redovno šetati, a pošto su jako vezani za svoju porodicu, nikako ih, kao nijednog psa, ne treba zapostavljati.

Odlično se slažu sa ljudima i ostalim ljubimcima, ali, naravno, za sve to je potrebna rana i pravilna dresura.

Zapadno-škotski beli terijer Westy

Redovno održavanje i četkanje, učiniće njegovu dlaku sjajnom, a linjanje je gotovo zanemarljivo, pa sa tim, ukoliko posedujete ovu rasu, nećete imati problema.

Ovaj pas je poreklom sa farmi, pa mu treba obezbediti dovoljno aktivnosti. Voli da trči, skače i igra se. On je jako živahan i veseo i veoma odan svom vlasniku, premda neće biti preterano poverljiv prema nepoznatim ljudima.

Ipak, ukoliko ga pravilno ne dresirate, znaju postati tvrdoglavi. U principu se slažu sa ostalim ljubimcima, ali i za to im je potrebno blagovremeno upoznavanje.

Kovrdžavi bišon

Uopšte se ne linjaju, ali je za negu njihove dlake potrebno izdvojiti vreme i novac, jer ga treba redovno održavati.

Oni su umiljati i nežni, dobro se slažu sa ljudima i ostalim ljubimcima, ali ih je potrebno lepo i pravovremeno vaspitati. Dosta su energični i živahni i obožavaju biti u društvu svoje porodice.

Ovi psi su osetljivi ukoliko ih na duže vreme ostavljate same ili ih zapostavite. Dresirajte ih na vreme, postavite granice ponašanja i imaćete idealnog čupavca.

Meksički bezdlaki pas Xoloitzcuintli

Postoje bezdlaki psi ove pasmine, ali i oni sa kratkom dlakom.

Ne linjaju se, nemaju miris i spadaju u pse pogodne za one koji pate od alergija. Oni su izuzetno lojalni svom vlasniku, vole provoditi vreme sa njim, ali im je potrebno i dosta vežbi i aktivnosti, kao i pravilne dresure.

Igrajte se sa njim, posvećujte mu pažnju i trudite se da mu svakodnevno uvodite kako fizičke, tako i mentalne aktivnosti, budući da su ovi psi izuzetno inteligentni.

Američki bezdlaki terijer

Američki bezdlaki terijer, kao što ima pasmine i kaže se ne linjaju i nemaju neprijatne mirise.

Oni su jako razigrani i potrebna im je svakodnevna aktivnost. Dobro se slažu sa ljudima, ali su nepoverljivi prema strancima.

Budući da nemaju klasični dlaku, pa vam se neće linjati, ipak njihova koža zahteva dosta nege, pošto se može desiti da izgori na suncu ili da počne da se peruta. Kako ne bi došlo do toga, dobro se informišite o merama predostrožnosti. Potrebno im je kupanje i do 3 puta nedeljno.

Peruanski inka golokoži pas

Iako imaju samo malo dlake na vrhu glave i rubovima ušiju, zbog osetljivosti kože i ovoj pasmini je potrebno dosta nege, kojoj treba pristupiti sa ozbiljnošću.

Vezani su za svoju porodicu, odani i druželjubivi. Krasi ih dobar temperament, a pošto nemaju dlaku kao zaštitu, bitno je da žive u kući ili stanu, zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji im mogu štetiti.

Kineski ćubasti pas

I ovim psima, zbog osetljivosti, treba dodatna nega, dakle zbog njihove kože.

Budući da su skloni povredama, treba paziti kako se sa njima postupa, odnosno, na koji način se oni igraju i treba biti oprezan da to ne bude gruba igra, kako se ne bi povredili.

Takođe, treba ih zaštiti od nepovoljnih vremenskih uslova. Aktivni su psi, vole igru, a vlasnik treba pokazati autoritet, kako ne bi ispoljili neželjeno ponašanje.

Bezdlaka kala

Ne treba da napominjemo da bezdlaki psi iziskuju pojačanu i dodatnu negu, pa je to slučaj i sa bezdlakim kalama.

Zimi ih posebno utoplite, a leti zaštitite kremom za sunčanje. Oni su jako aktivni i potrebno im je trošenje energije.

Ova pasmina se ne savetuje početnicima jer oni znaju biti izuzetno tvrdoglavi i uporni, ukoliko pored sebe nemaju autoritativnog vlasnika koji će ih pravilno socijalizovati i dresirati.

Reference:

Sponzorisano:

Povezani postovi