Rase pasa najlakše za dresuru

Psi su naši najverniji prijatelji i pratioci. Oni nisu samo ljubimci, oni su članovi porodice, verni prijatelji i u dobru i u zlu. Zato ih tako i treba tretirati.

Svaki pas, nezavisno od rase, ima neke svoje posebne karakteristike. I svi su, kao i ljudi, karakterno različiti. Oni nisu predviđeni samo za to da čuvaju kuću ili da nas brane i štite. Njima je potrebna ljubav, pažnja i nežnost.

Ne treba da napominjemo da psi nikako nisu za lanac ili previše zatvoreni prostor. Njima je sloboda i privrženost čoveka iznad svega.

Iako su svi psi pametni, mi ćemo vam, u narednim redovima, predstaviti 10 rasa za koje se smatra da su na najvišem stepenu inteligencije i da najbrže usvajaju komande.

Border koli

Ova rasa je poreklom iz Škotske i vodi se kao jedna od najinteligentnijih rasa.

Veoma je smiren i blag i izuzetno odan svom vlasniku. Nije agresivan, ali zbog svog nepoverenja nije preporučljivo da bude pored dece i ostalih pasa. Veoma je brz i jako pametan i u stanju je da odmah zapamti komandu koju ste mu dali.

Nije preporučljivo da ga držite u zatvorenom prostoru jer ova pasmina obožava slobodu. Zbog svoje inteligencije, nije mu problem da izvršava više zadataka u isto vreme, štaviše, ako nema nikakvu zanimaciju u kojoj bi se mentalno i fizički istrošio, on postaje veoma tužan i destruktivan.

Nemački ovčar

Nemačkog ovčara takođe krasi veliki nivo inteligencije i poslušnosti. On je poznat kao omiljeni pas policajaca, baš zato što je veoma pametan i može da razume svaku vašu izgovorenu reč.

Ovo su psi koji vole sve vrste aktivnosti, ali i kupanje u vodi. Njemu treba obezbediti dosta fizičkih aktivnosti, kako bi istrošio svu svoju energiju. Jako su veseli i razdragani i osećaju ogromnu ljubav i divljenje prema svom vlasniku. U stanju su non stop da gledaju u vas i da ispunjavaju sve komande jer veoma brzo uče.

Rotvajler

Oni su pravi pametni čuvari vas i vašeg doma. Inteligentni su,mudri i hrabri. Štitiće vas u svakoj situaciji i biti Vam verni pratioci.

Veoma brzo pamte komande i usvajaju ih. Uravnoteženi su i imaju veliko samopouzdanje. Ako želite da imate psa ove pasmine, morate biti jako autoritativni jer, u suprotnom, mogu postati tvrdoglavi i svojeglavi.

Od ranog doba ga treba socijalizovati i pokazati mu ko je gazda. Lepo dresiran rotvajler neće imati problem ni sa decom, ni sa drugim ljubimcima, iako se ženke vode kao više privržene vlasniku.

Pudla

Pudlice su prave mudrice, jako pametne i inteligentne. Lako uče i pamte komande. Zabavne su i uvek spremne na igru sa svojim vlasnikom.

Vole avanture i igru, pa vam sa njom nikada neće biti dosadno. Veoma su poslušne i verne svojoj porodici. Takođe, odlični su lovci i tragači i jako su sposobne. Kao lovci su se pokazali odlično, ali i kao vaši verni čuvari, budući da su nepoverljivi prema strancima.

Sa decom se, u principu, lepo slažu, ali, pošto deca znaju biti grublja u igri, treba paziti kada ih ostavljate nasamo.

Doberman

Oni su jako pametni i inteligentni i spremni da brzo uče i slušaju vaše komande.

Hrabri su i neustrašivi i verni svom vlasniku, koga su u svakom trenutku spremni da zaštite. To ih čini odličnim čuvarima, budući da su jako lojalni.

Vlada mišljenje da su agresivni, ali to je samo zbog njihove pojave. Mirne su naravi i veoma laki za dresuru. Ipak, za ovog psa treba imati iskustva. Da ne bi pokazao svoju lošu stranu, treba ga na vreme socijalizovati. Od ranog doba, treba mu pokazati autoritet i naučiti ga poslušnosti. Treba biti dosledan, kako bi doberman naučio da vas sluša i poštuje.

Zlatni retriver

Jako zabavni, nežni i umiljati psi. Veoma su inteligentni i jako se brzo uče novim trikovima.

Dresura sa vašim zlatnim retriverom može biti veoma zabavna jer on brzo pamti, a i uživa u tome da mu zadajete nove komande. Okretljivi su i spretni i veoma lako ćete ga naučiti mnogim stvarima.

Takođe su jako intuitivni i uvek će znati u kakvom se raspoloženju nalazi njihov vlasnik. Osećajni su, strpljivi i vole decu, iako treba napomenuti da je veoma bitno, za svakog psa, naučiti decu kako da postupaju sa njima.

Mirne su naravi i dobro se slažu sa ostalim ljubimcima. Retriveri spadaju i u pse koji pomažu slepima, starijim osobama ili osobama sa posebnim potrebama.

Labrador retriver

Ovi visoko inteligentni psi spadaju među najpopularnije ljubimce na svetu. Odlikuje ih velika mudrost, pamet i sposobnost obavljanja raznih stvari.

Izuzetno brzo pamte, lako uče i usvajaju nove komande. Veoma su aktivni i uživaće u svakoj vrsti igara i avantura. Oni su odlični plivači, obožavaju vodu i još bolji su tragači.

Labradori se često koriste za detekciju droge, dinamita, pri policiji ali i kao terapeutski psi  -vodiči slepih i osoba sa invaliditetom. Labradori su jako energični i razigrani i vole da svoju energiju istroše jurcajući za lopticom ili donoseći vam granu.

Sa druge strane, mirne su naravi i veoma nežni i odani svojoj porodici. Ne smatraju se za dobre čuvare jer, zbog svoje druželjubivosti, imaju poverenja čak i prema nepoznatima.

Šetlandski ovčar

Veoma pametni i senzibilni psi, sposobni čak da izvrše komandu i pre nego što se ona izda. Na intuitivan način osećaju raspoloženje i njegovu promenu kod svog vlasnika i na taj način pristupaju zadatku.

Visoke su inteligencije, jako lako i brzo pamte mnoge stvari i sa spretnošću ih rade. Oni su veoma mirni i nežni sa decom, takođe i veoma verni i odani svojoj porodici.

Budući da je ova pasmina, u prošlosti, bila namenjena da čuva stada, on će i svoju porodicu upravo tako posmatrati – kao svoje stado koje treba da okupi i zaštiti. Ovi psi se, generalno, slažu sa ostalim ljubimcima i veoma retko pokazuju agresiju.

Oni nisu agresivni psi, smireni su i uravnoteženi, a to mogu biti samo u slučaju kada dođu u kontakt sa psom koji je mnogo veći od njih. Spadaju u jako osećajnu i mentalno osetljivu rasu, pa stoga, ukoliko nešto pogreše, nikako nemojte vikati na njih.

Kontinentalni patuljasti španijel

Ovaj mališa je prava pametnica. Veseo je, razigran i veoma lako i brzo pamti komande koje mu zadajete.

Voli biti aktivan i učestvovati u raznim igricama. Njegova pojava – uši koje podsećaju na krila leptira, njegov hod i držanje, nikoga od vas neće ostaviti ravnodušnim.

On je, svakako i veoma talentovan i svojim akrobacijama i izvođenjima, često podseti na nekog glumca na sceni. On će vas osvojiti i svojom nežnošću i ljupkim očima, kojima će vam neprestano pokazivati koliko je vezan za vas. Odani su svom vlasniku i uvek spremni da budu uz njega. Svojim stavom i elegancijom, on nikako neće ostati neprimećen.

Australijski ovčar

Veoma inteligentan pas, koji će lako i brzo naučiti sve što želite i što je najbolje, to nikada neće zaboraviti.

Ovi psi su namenjeni za čuvanje, tj. uterivanje stada, pa im nikakav napor ne predstavlja celodnevna aktivnost, naprotiv, oni vole kada su nečim uposleni.

Sa decom se odlično slaže i budite sigurni da će biti i odličan čuvar vaše porodice jer je mudar i oprezan sa strancima. On je razigran, veseo, neumoran i uživa u svakoj vrsti igre. Umiljat je i jako nežan i biće vam veoma privržen i odan, jer on svoju porodicu jako poštuje i štiti, što potvrđuje njegova ogromna hrabrost.

Sponzorisano:

Povezani postovi