Sterilizacija mačke – postupak, saveti i cena

Mačke koje žive na ulici često nemaju kontrolu rađanja, tako da se sve veći broj mačaka lutalica može videti po ulicama. Te mačke žive u jako teškim uslovima i izložene su mnogim zaraznim bolestima.

Kod kućnih mačaka situacija je mnogo lakša. Naime, ako ne biste voleli da vaša mačka ima potomke, onda je najbolje da je sterilišete. Ako ne želite u svom domu da imate nekoliko mačaka, odnosno ako niste spremni da vodite brigu o njima, onda veterinari uglavnom preporučuju sterilizaciju mačke.

Danas postoje razne predrasude koje se tiču ovog postupka. Da li je sterilizacija mačaka dobra ili ne? Da li ovaj postupak može da bude rizičan i da dovede do nekih zdravstvenih komplikacija? Kada se treba odlučiti za sterilizaciju mačke? Koliko traje oporavak nakon samog postupka sterilizacije?

U ovom tekstu ćemo vam odgovoriti na ova i na slična pitanja koja imaju veze sa samim postupkom sterilizacije. Pokušaćemo da uklonimo sve predrasude koje postoje i da vam kažemo pravu istinu o tome kako ovaj postupak izgleda i šta sve morate znati o sterilizaciji mačke.

Reći ćemo vam kako se sterilizacija mačke tačno izvodi, ali i koja je cena ovog postupka. Imaćete priliku da pročitate koje mere je potrebno preduzeti pre, a koje nakon samog postupka sterilizacije. Osim toga, daćemo vam neke korisne savete koji vam mogu pomoći ukoliko se odlučite na to da sterilišete svoju mačku.

Ukoliko i sami imate mačku i ukoliko se dvoumite oko toga šta je najbolje da uradite, nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da donesete pravu odluku i da uradite ono što je najbolje kako za vas tako i za vašu macu.

Postupak sterilizacije mačke

Dakle, sam postupak sterilizacije mačke predstavlja jednu hiruršku intervenciju. Ovaj postupak je od ključnog značaja za život vaše mace, jer njoj će se na taj način ukloniti organi za reprodukciju, odnosno materica i jajnici.

Da bi se ovaj postupak izveo, potrebno je prvo mačku uspavati uz pomoć anestezije. To će omogućiti da vašu macu ovaj postupak ne boli i da joj ne bude stresan. Naravno, pre nego što se izvrši sam postupak sterilizacije, potrebno je da veterinar dobro pregleda vašu mačku i da utvrdi kakva će biti njena reakcija na anesteziju, odnosno da li će vaša mačka moći to dobro da podnese

. Osim toga, mora se isproveravati opšte zdravstveno stanje mačke, kako bi se utvrdilo kako će ona reagovati nakon što joj se da anestezija. Kada su materica i jajnici odstranjeni iz tela vaše mace, onda ona više neće prolaziti kroz takozvani proces teranja i neće moći da daje potomke.

Sada kada znate kako izgleda sam postupak sterilizacije i šta sve on podrazumeva, sigurno se pitate kada je sterilizaciju najbolje izvršiti. O tome bi trebalo da se posavetujete sa veterinarom. Kao što smo već rekli, važno je proveriti opšte zdravstveno stanje mačke, ali i njenu starost, odnosno važno je da mačka dostigne polnu zrelost. Smatra se da mačke dostižu tu zrelost negde sa pola godine, odnosno kada napune 6 meseci života. Otprilike tada se javlja i prvo teranje svake mačke.

Kod nekih maca teranje može malo zakasniti, pa se javiti negde oko osmog meseca. Sve u svemu, period od šestog do osmog meseca života mačke je idealan za sterilizaciju, jer dokazano je da mlade mace najbolje podnose ovaj postupak. One su zdrave i tada će verovatno ceo postupak sterilizacije i oporavka biti uspešan. Svakako, vi možete sterilizaciju izvršiti i ukoliko je vaša mačka starija, ali morate biti svesni da tada postoje određeni rizici od ovog postupka.

Sve u svemu, najbolji savet ćete dobiti od veterinara. Ukoliko ste se odlučili na to da sterilišete vašu macu, najbolje je da je odvedete kod veterinara kada napuni 6 meseci. Veterinar će vam dati najbolje smernice i uputiće vas u to šta tačno treba da radite i koje sve detalje je potrebno proveriti pre nego što se izvrši sam postupak sterilizacije.

Ono što takođe morate znati ukoliko se odlučite da sterilišete vašu macu jeste ponašanje mačke nakon sterilizacije. Naime, morate znati da će se metabolizam vaše mačke verovatno dosta usporiti, pa postoji mogućnost da vaša mačka dobije na kilaži. Upravo iz tog razloga se morate truditi vašoj maci da dajete što zdraviju hranu, a postoji i specijalna hrana koja je namenjena sterilisanim mačkama.

Ono što je takođe moguće nakon sterilizacije mačke jeste da ona ne bude više aktivna kao pre. Ukoliko primetite kako je vaša maca pospana ili možda malo usporena, ako nema volje za igrom i za kontaktom sa drugim mačkama, nemojte brinuti jer je to normalna reakcija nakon sterilizacije. Ono što vi konkretno možete da uradite za svoju macu nakon sterilizacije jeste to da je vodite u šetnju i da vodite računa o njenoj ishrani, kako biste sprečili da se vaša maca drastično ugoji. Pritom ne morate brinuti da će vam maca na ulici pobeći, jer ona nakon sterilizacije neće biti sposobna za to.

Kao što smo već napomenuli, njeno telo će biti malo tromo i dosta sporije će se kretati nego ranije. Ali svakako nema potrebe da brinete, jer nije u pitanju nikakva bolest, već normalna reakcija u postoperativnom periodu.

Rizici ako ne sterilišete vašu mačku

Ukoliko se ipak odlučite na to da ne sterilišete vašu macu, morate znati da to nosi sa sobom određene rizike. Naime, ukoliko je ne budete parili, a nije sterilisana, vaša mačka može imati velike probleme sa matericom i sa jajnicima.

Dakle, ako je ne sterilišete, onda bi bilo najbolje da je parite, jer u suprotnom može doći do zdravstvenih tegoba. Ali naravno, važno je da vodite računa o tome da izaberete pravog mačka, odnosno nekog koji je proveren i zdrav. Ukoliko se desi da se vaša maca pari sa bilo kojim mačkom koga sretne na ulici, onda to nije dobro. Naime, mačke koje žive na ulici su često zaražene raznim bolestima, pa se prilikom parenja ta bolest može preneti i na vašu mačku. Još jednu stvar treba spomenuti ukoliko se odlučite na to da izbegnete sterilizaciju vaše mačke.

Naime, u periodu parenja, mačke ispoljavaju dodatnu agresiju, pa se može desiti da vaša mačka samu sebe ogrebe i povredi. Upravo iz tog razloga sterilizacija predstavlja veliku prednost, jer će omogućiti da pored sebe imate nežnu i umiljatu macu.

Saveti i cena sterilizacije

Sada kada znate sve o postupku sterilizacije, kao i o rizicima koji mogu nastati ukoliko ne sterilišete vašu mačku, verovatno se pitate kolika je cena ovog postupka. Cenu vam svakako ne možemo sa preciznošću reći, jer ona varira u zavisnosti od toga za koju ćete se veterinarsku službu odlučiti.

U suštini, neka prosečna cena za sterilizaciju mačke je između 5000 i 9000 dinara, ali opet sve zavisi od slučaja do slučaja. Ukoliko mislite da je cena previše velika, onda se setite da to nije ništa u odnosu na bolesti koje bi vaša maca mogla doživeti ako nije sterilisana.

Takođe, nesterilisana maca bi mogla roditi mnogo mačića, tako da bi briga o njima bila znatno skuplja nego što je cena same sterilizacije. Zanimljivo je spomenuti da ponekad postoji i besplatna sterilizacija mačaka, odnosno veternarske službe u saradnji sa organizacijama za zaštitu životinja često sprovode akcije i prihvataju da o svom trošku izvrše sterilizaciju određenog broja mačaka sa ulice.

Što se tiče nekih konkretnih saveta kada je u pitanju sam postupak sterilizacije, važno je napomenuti da mačka pre te intervencije ne sme ništa da jede u proseku oko 24h. Osim toga, najmanje 12h pre intervencije nije dozvoljeno da dajete bilo kakvu tečnost vašoj maci, pa čak ni vodu. Kada odlučite da odvedete svoju macu kod veterinara, preporučujemo vam da ne budete nervozni, jer maca će to osetiti, pa se može i ona uplašiti.

Dakle, imajte na umu da je proces sterilizacije nešto najbolje što možete učiniti za svoju macu.

Nakon što se izvrši postupak sterilizacije, mačka ni u kom slučaju ne sme lizati ranu, jer to može dovesti do komplikacija. Na taj način mačka može samu sebe da povredi, a i sam oporavak može biti dosta usporen. Upravo u te svrhe proizvedene su specijalne kragne odnosno plastični okovratnici koji su namenjeni macama nakon sterilizacije. Te kragne se mogu nabaviti u svakom pet šopu koji je malo bolje opremljen. Vaša maca uglavnom neće pokazivati nikakve znakove bola niti nelagode nakon intervencije.

Osim toga, nakon što se mački da anestezija, dobro ugrejte prostoriju u kojoj se mačka nalazi jer će se njena temperatura tela malo sniziti nakon hirurške intervencije. Kao što smo već rekli, nakon postupka sterilizacije hranite neko vreme vašu macu specijalnom hranom koja je namenjena za ove svrhe. Posle nekoliko dana od same intervencije potrebno je odvesti vašu macu na kontrolu. Veterinar mora da proveri da li rana zarasta i kako napreduje oporavak.

Negde nakon desetak dana od dana kada je izvršen postupak sterilizacije mogu se skinuti konci vašoj maci i sve će opet početi da ide svojim uobičajenim tokom. Veterinari mogu koristiti konce koje je potrebno ručno ukloniti, ali postoje i oni samorazgradivi konci, koji se u poslednje vreme sve više upotrebljavaju. Ono što će nakon same intervencije i skidanja konaca ostati jeste veoma mali ožiljak.

Međutim, ne treba da brinete jer će taj ožiljak izbledeti i dlaka će ponovo izrasti na tom delu.

Nemojte brinuti jer ste uradili nešto što je dobro za vašu macu, a i za vaš život sa njom. Ipak, mišljenja se razlikuju od jednog do drugog vlasnika mačke. Naime, dok jedni smatraju da je najbolje imati jednu macu i u potpunosti se posvetiti njoj, drugi vlasnici jedva iščekuju da se njihova maca pari i da dobiju u svojoj kući još mnogo mačića.

Naravno, vlasnici koji imaju mačku sa pedigreom, kao i oni koji žele da se bave uzgojem potomstva, proces sterilizacije mačke zaobilaze u širokom luku. Oni imaju potpuno drugačija shvatanja, a naravno postoje i oni ljudi koji jednostavno nisu dovoljno informisani o sterilizaciji i koji se plaše da to urade. Dakle, sve zavisi od slučaja do slučaja.

Sada kada znate koje su prednosti sterilizacije i šta ovaj postupak predstavlja, na vama je da donesete odluku i da vidite šta je najbolje za vas i za vašu macu. Ukoliko se ipak odlučite na to da je sterilišete, onda se nadamo da će vam naš tekst biti od pomoći i da će vam dati prave smernice šta tačno treba da uradite i kako da se ponašate pre i nakon samog postupka sterilizacije.

Sponzorisano:

Povezani postovi