Šuga kod pasa – uzrok, simptomi i lečenje

Ako imate psa, onda ste verovatno dobro upućeni u to koliko šuga kod pasa može biti neprijatna i koje sve mere treba preduzeti da bi ste sačuvali svog psa od ove bolesti.

Ako vas zanima nešto više o tome koji su uzroci i simptomi šuge kod pasa, onda bi trebalo da nastavite sa čitanjem ovog teksta. Osim toga, reći ćemo vam kako možete pomoći svom psu da se izleči od ove bolesti.

Međutim, pre nego što pređemo na konkretne simptome šuge, reći ćemo vam šta je to šuga i koje sve vrste ove bolesti postoje.

Osim toga, reći ćemo vam kako se prenosi šuga i šta je važno da uradite kako biste sebe i svog psa sačuvali od ove neprijatne bolesti.

Šta je šuga kod pasa i koje vrste šuge postoje?

Šuga kod pasa je zarazna bolest koja je uzrokovana parazitom pod nazivom šugarac, pa od toga i potiče naziv šuga. Ova bolest se uglavnom javlja kod pasa koji žive na ulici, odnosno koji nemaju obezbeđene adekvatne uslove za život.

Međutim, treba znati da postoje tri vrste ovog parazita, tako da se na osnovu toga i šuga deli na tri osnovne vrste. Prvi tip šuge je takozvana Sarkoptes šuga, zatim Otodektes tip šuge, a treći tip je šuga pod nazivom Notoedrus šuga.

Kako se prenosi šuga?

Što se prenošenja ove bolesti tiče, možemo reći da se ona prenosi kako direktnim tako i indirektnim putem. Naime, ukoliko je pas imao direktan kontakt sa nekim drugim psom koji je već oboleo od šuge, onda će se šuga direktno preneti i na zdravog psa.

Osim toga, pod direktnim prenošenjem šuge kod pasa se smatra to ako pas ima direktan kontakt sa nekom drugom životinjom koja je obolela od šuge, odnosno ne mora u pitanju biti samo oboleli pas.

Sa druge strane, imamo indirektni način prenošenja šuge, koji podrazumeva da pas dodirne neki predmet koji je pre toga bio u kontaktu sa obolelim psom ili sa nekom drugom životinjom. Činjenica koju svaki vlasnik psa mora znati jeste da je moguće da se šuga prenese i na čoveka.

Upravo iz tog razloga je od ključne važnosti da se uzroci i simptomi šuge otkriju na vreme, kako bi se moglo pristupiti blagovremenom lečenju psa. Imajte na umu da se šuga ne može sama izlečiti i da je potrebna pomoć veterinara. Ako se ne leči na vreme, šuga kod pasa može da traje i više godina i da uzrokuje druge zdravstvene probleme i tegobe.

Uzroci i simptomi

Od ključnog značaja je da se simptomi šuge na vreme prepoznaju i da se psu obezbede adekvatna nega i lečenje. Simptomi ove bolesti se razlikuju od toga koji tip šuge je u pitanju.

Sarkoptes šuga. Pre svega, spomenuli smo tip šuge pod nazivom Sarkoptes šuga. Simptomi ovog tipa šuge će zavisiti od toga da li je uzročnik muški ili ženski parazit. Ukoliko šugu uzrokuje mužjak parazita, onda će ti paraziti ostati u površinskom sloju kože kod pasa.

Sa druge strane, ženke ovog parazita će napraviti duboke kanale u koži i tu će kasnije polagati jaja. Naravno, iz jaja se posle razvijaju novi paraziti. Dakle, mnogo gora opcija je da vaš pas bude napadnut od strane ženke šugarca, jer onda je mnogo teže izlečiti ovu bolest. Mnogo je lakše otkloniti parazite koji se nalazi na površini kože nego one koji su duboko u koži.

Što se simptoma ovog tipa šuge tiče, pre svega treba spomenuti male crvene čvorove koji se mogu pojaviti na koži pasa zaraženih šugom. Uglavnom se ovi čvorići pojavljuju na delovima tela gde ima manje dlaka ili gde su dlake kraće, kao na primer lice psa, odnosno deo oko očiju, ušiju i njuške, zatim predeo na stomaku i na grudima, itd.

Drugi važan simptom kod ovog tipa šuge je svakako i crvenilo koje će se pojaviti na delovima koje smo već spomenuli, a podrazumeva se i učestalo češanje psa. Ukoliko se vaš pas dosta češe, onda imate razlog da posumnjate da se radi o šugi. Naravno, nakon češanja će vaš pas verovatno imati ogrebotine po koži, tako da vam i to može ukazati na ovu bolest. U nekim težim slučajevima dolazi i do infekcije kože, kao i do preterano suve i ispucale kože.

Otodektes šuga. Ovo je drugi tip šuge, koji uglavnom zahvata deo ušiju kod psa. Parazite je u tom slučaju uglavnom moguće videti bez mikroskopa, jer oni se uglavnom skupljaju u ušnoj školjci psa. To je prvi i osnovni simptom ovog tipa šuge kod pasa, ali svakako postoje i drugi simptomi. Naime, moguće je da vaš pas počne agresivnije da se ponaša jer će ga neprestano svrbeti u ušima i biće nervozan.

Osim toga, pas će da se češe, a možete primetiti i da određeni sekret curi iz ušiju vašeg psa. Ukoliko primetite da vaš pas počinje da trlja glavom o neke druge predmete i da ga nešto muči, onda možete biti sigurni da se radi o Otodektes tipu šuge.

Notoedres šuga. Treći tip šuge koji smo spomenuli je takozvana Notoedres šuga. Ova šuga se najređe javlja kada su u pitanju psi. Međutim, ukoliko se vaš pas zarazi ovim tipom šuge, onda ćete verovatno primetiti da on ima crvenilo u delu oko ušiju i na glavi, a počeće i da se češe. Kao i u prethodnom slučaju, može se desiti da vaš pas postane agresivan, a crvenilo se može proširiti i na ostatak tela.

Osim toga, i dlake sa psa mogu početi da opadaju i koža psa može postati dosta gruba.

Ovo su neki osnovni uzroci i simptomi koji se mogu javiti kada je u pitanju šuga kod pasa, a sada ćete videti kako se šuga kod pasa može uspešno lečiti.

Lečenje šuge kod pasa

Kada je u pitanju lečenje šuge kod pasa, onda je takođe važno imati na umu tri osnovna tipa šuge. Od toga kojom vrstom šuge je vaš pas zaražen, zavisiće i način njegovog lečenja.

Što se lečenja Sarkoptes oblika šuge tiče, tu je važno da postoje dve faze u lečenju, tako da između njih postoji vremenski razmak oko 10-14 dana. Za to vreme novi paraziti će se verovatno već izleći iz jaja koja su položena u dubljim slojevima kože, tako da će odgovarajuća terapija uspeti da ih eliminiše.

Što se same terapije tiče, za ovaj tip šuge veterinari uglavnom preporučuju benzil benzoat, diazinon i druga slična skabicidna sredstva. Ovim sredstvima možete kupati psa ili možete ove prozvode utrljati u kožu psa.

Sve u svemu, najbolje je da se oko načina primene ovih sredstava posavetujete sa veterinarom. Ono što je od ključnog značaja jeste da ova sredstva koristite kako za psa, tako i za predmete koje je vaš pas dodirivao.

Što se tiče Otodektes tipa šuge, terapija se opet sastoji od dve faze koje se ponavljaju u razmaku oko 2 nedelje. Naravno, pre nego što se počne sa odgovarajućom terapijom, iz ušiju psa se mora otkloniti sekret, ali najbolje je da se obratite veterinaru. Veterinar će vam ponovo prepisati neka skabicidna sredstva kojima je potrebno da se pas namaže ili da se okupa. Osim skabicidnih sredstava, najverovatnije će biti potrebno u uši psa da stavljate određene antiparazitske kapi, koje je potrebno koristiti u periodu oko mesec dana.

Za kraj treba spomenuti još i treći tip šuge, odnosno Notoedres šugu. Što se lečenja tiče, ono je uglavnom isto kao i lečenje Sarkoptes šuge.

Sve u svemu, u ovom tekstu ste mogli da vidite koji su to tipovi šuge kod pasa, po čemu se razlikuju i kako možete prepoznati njihove simptome. Osim toga, rekli smo vam kako se šuga kod pasa može uspešno lečiti, tako da smo sigurni da ćete na vreme reagovati i svog psa odvesti kod veterinara čim primetite prve simptome. Bilo koji tip šuge da je u pitanju, neophodna je odgovarajuća terapija, jer šuga može da traje i nekoliko godina ako se na vreme ne leči. S

ve to može uzrokovati veliku nelagodnost kod vašeg psa, agresivno ponašanje i konstantnu nervozu. Da biste to izbegli i da biste imali pored sebe zdravog i veselog psa, preporučujemo vam da na vreme počnete sa tretmanom lečenja šuge.

Sponzorisano:

Povezani postovi