Upala uha kod pasa – simptomi, uzrok i lečenje

Osim čestih, lepih trenutaka, naši ljubimci nam ponekada mogu zadati i poneke zabrinjavajuće. Onda kada primetimo promenu raspoloženja, neke čudne pokrete ili bezvoljnost, uplašimo se i odmah zapitamo šta se dešava sa mojim ljubimcem?

Ukoliko imate psa kao kućnog ljubimca, koji pritom ima velike i klempave uši, verovatno je da ćete se barem jednom suočiti sa upalom ušiju.

Nažalost, nisu samo psi sa velikim ušima kritična regija, već se upala može javiti kod svih pasa. Može zahvatiti jedno ili dva uva, a možete prepoznati o čemu se radi ukoliko vaš ljubimac trese glavom, češe uši i nikako ne dozvoljava da mu dirate iste.

Takodje se može javiti iscedak koji je sigurni znak da je upala u pitanju.

Sve to nije toliko strašno, naročito ukoliko se zaleči na vreme. U tekstu dalje informišite se detaljnije o tome kako nastaje upala ušiju, te kako je primetiti na vreme i uspešno zalečiti, naravno uz pomoć veterinara.

Uzroci upale uha kod pasa

Kako smo pomenuli u uvodu, neke rase su sklone pojavi upale ušiju, upravo zbog njihove konstitucije. Ukoliko su kuci uši klempave i opuštene, vremenom ventilacija postaje sve lošija, prostor u ušima se zagreva i na taj način se stvara vlažna i topla sredina koja je itekako pogodna za razvoj brojnih gljivica, kao i bakterija.

Zbog toga, ukoliko imate psa koji ima spuštene uši, redovna kontrola i čišćenje su od velike važnosti.

Osim klempavih kuca, kritični su oni koji su skloni odredjenim kožnim iritacijama, poput seboreje i slično. Te kožne reakcije takodje utiču na njihove uši, što poremeno može izazvati upale i infekcije.

Moramo napomenuti da se u ušima svakog psa nalazi potrebna količina gljivica i bakterija, koje se nazivaju dobrim, te štite uši od spoljašnih uticaja. One su korisne sve do trenutka dok se njihov broj održava na normali.

U trenutku kada njihov broj postane veći nego što bi trebao, postaju opasne te izazivaju iritacije, upale i infekcije. Usled toga se može javiti neprijatan iscedak, koji je pravi znak da je upala prisutna.

Ukoliko na vreme ne primetite iritaciju, te se te gljivice i bakterije dugo zadrže u ušima, vremenom mogu izazvati oštećenje bubne opne. Tako infekcija može dalje da prodre sve do unutrašnjeg uha, što kasnije može izazvati probleme sa ravnotežom.

To takodje može dovesti do problema sa hodom i koordinacijom inače, te je veoma važno javiti se veterinaru već nakon nastanka prvih simptoma.

Osim upale ušiju izazvane na načine koje smo naveli gore, u ušima kuce mogu se pojaviti i paraziti koji se nazivaju još kreplji, ili šugarci, i jedva da su vidljivi golim okom. Oni su zarazni te se prenose sa životinje na životinju, pa, ukoliko imate još nekog kućnog ljubimca, vrlo je moguće da će se i on razboleti.

Paraziti veoma iritiraju te pas neprestano vrti glavom i češe uši, što na duže staze takodje može izazvati brojne probleme sa ušima i opštim zdravljem.

Još jedna napast koja može izazvati upalu ušiju jeste takozvano popino prase. To je zapravo trava koja može da se zakači za dlaku ljubimca, te postepeno ulaziti u njegovu kožu, nos ili uši. Popino prase nije nimalo bezazleno, te može izazvati ozbiljne upale i iritacije, a takodje može probiti bubnu opnu te tako potpuno oštetiti sluh vašeg ljubimca.

Zbog svega toga, veoma je važno javiti se na vreme veterinaru, kako bi se što pre prepisala adekvatna terapija.

Lečenje upale uha kod pasa

Kao i uvek, najpre preporučujemo konsultaciju sa stručnim licem, odnosno vreterinarom, kako biste dobili detaljnu sliku o tome šta se dešava sa ušima vašeg psa. To ponekada može biti nešto bezazleno, ali je čak i to bezazleno potrebno lečiti kako kasnije ne bi preraslo u nešto više.

Ako je u pitanju infekcija, odnosno upala, veoma je važno delovati odmah, i to adekvatnom terapijom, kako bi se stanje popravilo kako valja.

Prvi korak je svakako čišćenje uha, jednog ili oba u zavisnosti od toga da li je upala zahvatila oba. Nakon toga se sprovodi terapija lekovima, odnosno antibioticima, antimikoticima ili antiinflamatornim lekovima, u zavisnosti od toga da li su u pitanju bakterije, gljivice ili alergije.

Većina od ovih lekova se stavlja direktno u uvo, pa je zbog toga veoma važna pravilna primena leka, kako bi on mogao da deluje na pravi način. U zavisnosti od toga koliko je ozbiljna infekcija, može se lečiti više ili manje dana.

Uglavnom veterinar da prvu terapiju te vam detaljno objasni kako da vi to dalje radite. Ukoliko se desi da se ljubimac brzo oporavi, važno je sprovesti terapiju do kraja, kako ne bi došlo do ponovne pojave infekcije. Ponekada ona ume brzo da prekrije svoje znake, pa da se ponovo javi za kratki period.

I, na kraju, a ništa manje važno, jeste i nega ušiju nakon procesa oporavka.

Pomenuli smo da je higijena ušiju važna, a isto tako i pravilna ishrana koja će pomoći da organizam vašeg psa postane otporniji na sve te spoljašne uticaje.

U pet-shop radnjama se možete raspitati za dobre proizvode koji će vam pomoći da održavate higijenu vašeg psa, te tako smanjite rizik pojave gljivica, bakterija i slično, na minimum.

Potrudite se da obezbedite što čistiji prostor za boravak vašeg psa, i nemojte mu dozvoljavati da previše vremena boravi u prljavštini ili prostorijama na kojima ima dosta bakterija i sličnih napasti.

Kao i sve ostalo, da se lako rešiti, samo je bitno da uvek ispratite ponašanje vašeg psa te prema tome utvrditi da li želi nešto da vam poruči. Ukoliko ima navedene simptome, pritom izbegava druženje ili hranu, jasno je da sa njim nešto nije u redu, te se ubrzo obratite veterinaru.

Sponzorisano:

Povezani postovi