Angora zec – gajenje, ishrana, cena

Slatki pufnasti angora zečevi vode poreklo iz Turske, iz okoline sadašnje Ankare, a ranije Angore, po kojoj je i dobila ime. Kasnije, od 18. veka, ova vrsta zečeva je svoje mesto našla čak na francuskom dvoru, kada je jedan od francuskih moreplovaca, nakon pristizanja u Angoru, na jednoj ženi video šal od dlake Angora zeca, te je poveo nekoliko zečeva sa sobom, kada je krenuo nazad u Francusku.

Na taj način se dalje  popularnost angora zeca širila i na ostatak Evrope, da bi se kasnije i stanovnici SAD – a, u 20. veku, zaljubili u nju.

Karakteristično za angora zeca je dugačka dlaka, koja je neverovatno mekana i svilenkasta, a postoje čak 4 vrste:

  • Engleski angora zec, čija težina dostiže između 2 i 3,5 kg. Imaju relativno široku glavu, a, osim nosa i zakrpica na šapama, celi su prekriveni vunom. Zbog toga se engleski angora zec mora češljati svakog dana;
  • Džinovski angora zec je najveća vrsta i dostiže težonu od 4,5 do 6 kg.
  • Francuski angora zec teži između 3,5 i 4,5 kg i njegova dlaka nije naročito skupa;
  • Satenski angora zec, čija težina dostiže između 3 i 4,5 kg. Ova vrsta daje znatno manje vune nego ostale, jer, ne samo da je mali, već ga nema ni na nosu ni na šapama. Ipak, iako daje izuzetno male količine vune, njihova vuna je najkvalitetnija od svih i najizdržljivija.

Najčešće se angora zec povezuje sa patuljastim vrstama, zbog čega se oni, osim kao kućni ljubimci, koriste i za proizvodnju dlake, što je počelo u samoj Turskoj, ali je danas najveći proizvođač krzna od angora zeca Narodna Republika Kina, u kojoj se godišnje proizvede 8 hiljada tona krzna.

Ukoliko odlučite da i Vi budete vlasnici ovih pufnastih božanstava, morate znati nekoliko stvari pre nego što uopšte i kupite jednu jedinku

Kako odabrati angora zeca?

Naravno, ukoliko kupujete angora zeca samo kao kućnog ljubimca, prvo što ćete uraditi jeste na prvu se zaljubiti u njegove slatke okice i pufnastu dlaku.

Naravno, ukoliko planirate da svog angora zeca, odnosno zečeve, koristite za pružanje ljubavi i širu proizvodnju jedinki zbog dlake, ipak ćete proveriti i sam kvalitet dlake.

U tom slučaju obratite pažnju na sledeće stvari:

  • Da angora zec ima dlaku po celom telu, osim na njuškici i šapicama, što je uglavnom i karakteristično za ovu vrstu;
  • Da dlaka na zecu bude ravnomerno raspoređena;
  • Da dlaka angora zeca bude gusta;

Naročito obratite pažnju na boju dlake: ona ne sme imati nečistu boju, ne sme imati malu količinu belih vlasi, a angora zec ne sme imati ni oči i kandže različite boje.

Održavanje dlake

Zbog gustine i ostalih karakteristika dlake, angora zečeve morate pažljivo češljati svakog dana. Pri češljanju uvek vodite računa da ni po koju cenu ne češljate kovrdže na ušima, a ne bi trebalo ni da šiške pokriju oči angora zečeva.

Zbog brzog rasta dlake, angora zeca treba šišati barem 1 mesečno. Angora zeca nikada ne kupati!

Dodiri

Angora zečevi su izuzetno plašljivi, ali veoma mekani i primamljivi za maženje, zbog čega ne postoji osoba koja ne pođe rukom da ih pomazi na prvu, barem refleksno.

Kako se ne bi previše uplašio, pre nego što neka osoba pokuša da ga pomazi ili ga uzme u ruke, obavezno neka najpre pruži ruku angora zecu, kako bi on mogao da ga onjuši.

Kavez

Angora zečevi se najčešće čuvaju u dobro opremljenim kavezima. U kavez najpre morate ubaciti seno ili neku suvu travu, u kojoj će angora zec moći da leži. Pri tom, obratite pažnju da kavez bude dovoljno ograđen, kako u svom okretanju i ritanju angora zec ne bi pravio lom i van kaveza.

Naravno, kao i svakoj drugoj životinji, i angora zecu je potrebno postaviti neku posudu za hranu i vodu. Ovde vodite računa da ta posuda bude malo teža, najbolje keramička, jer angora zec ima dovoljno veliku snagu, a sve što uhvati zubima neretko razbaca. Takođe, imajte u vidu da angora zec uvek mora imati u zdeli čistu i svežu vodu.

Temperatura

Kao što smo već napomenuli, angora zečevi su znatno osetljiviji u svim aspektima od drugih vrsti zečeva. Apropo tome, jedan od faktora o kom treba voditi računa pri negovanju angora zeca jeste temperatura.

Najpre, kavez angora zeca nikada ne smete postaviti na mesto na kom duva jaka promaja, jer će se veoma lako prehladiti, ukoliko na stranama kaveza nema neki zaštitni zid.

Zatim, kao ni ljudima, ni angora zečevima ne prija previše toplote, jer vazduh postaje zagušljiviji, zbog čega uvek morate voditi računa da u prostoriji u kojoj se nalazi kavez sa angora zecom postoji i dobra ventilacija.

Suprotno verovanjima i logičnom razmišljanju, iako imaju izuzetno gustu dlaku, angora zečevi nisu naročito otporni na niske temperature. Pri ovakvim uslovima će lako doći do prehlade zeca, koju će on izuzetno teško preživeti.

Zbog toga se uvek trudite da svom angora zecu obezbedite neku optimalnu temperaturu u prostoriji, kako bi imao što savršenije uslove za život.

Ishrana

Za održavanje guste i zdrave dlake, kao i održavanje sveukupnog zdravlja Vašeg angora zeca, potrebna je pravilna ishrana. Iako smo svi odrasli uz crtaće Duška Dugouška, u kojima je glavni junak kao pomahnitao jeo isključivo šargarepu, u stvarnosti to izgleda mnogo drugačije.

Ono što je potrebno angora zecu je sačma u dovoljnim količinama, koje uglavnom određuje on sam.

Ipak, sačma nikada nije dovoljna, jer neće ubrzati rad creva zečeva, niti poraditi na crevnoj flori zeca.

Zbog toga, uz sačmu, dodajte i velike količine sena u ishranu, jer će ona dosta poboljšati funkciju celokupnog digestivnog sistema, ali i zdravlje same dlake angora zeca.

Parenje

Ovo je jedna od najbitnijih stavki, kada se govori o uzgajanju angora zečeva. Ova vrsta zečeva voli svoju privatnost, zbog čega uvek mora važiti pravilo: “Jedan kavez, jedan zec“.

Kada već dođe do momenta spajanja muške i ženske jedinke u jedan kavez radi parenja, imajte u vidu da uvek morate ženku prebaciti kod mužjaka u kavez, a ne obratno.

Naime, ženke su uvek dominantne kada se radi o angora zečevima, zbog čega najčešće napadaju mužjake ukoliko ih ubacite u njihov kavez.

U idealnim slučajevima, nakon rođenja će ženka nakon rođenja brinuti o svojim mladuncima. U tom slučaju, imajte u vidu da će deo njene dlake opasti ili će ga ona sama počupati, kako bi omogućila mladuncima da sisaju i od dlake im napravila gnezdo.

Ipak, dešava se i da kod ženke ne proradi majčinski instinkt ili da ugine tokom rođenja svojih mladunaca.

U tom slučaju, idealno bi bilo kada bi dve ženke ostajale skotne u isto vreme, nakon čega biste mladunce mogli da prebacite u kavez druge zečice, koja će o njima brinuti kao o svojim mladuncima.

Ipak, ukoliko ste ostali sami sa mladuncima, u svakoj poljoprivrednoj apoteci postoje formule za hranjenje istih, te će Vam veterinar objasniti i na koji način se koriste.

Sponzorisano:

Povezani postovi