Kornjača kao kućni ljubimac

Kućni ljubimac postaje deo jedne porodice i obično ga ljudi nabavljaju kako bi u njihov život uneo dodatnu radost i razonodu. Pre nego što nabavite kućnog ljubimca i odlučite o kojoj životinji biste se najbolje brinuli, valjalo bi da se dobro informišete o potrebama ljubimca i da razmislite da li ih možete zadovoljiti kao odgovoran vlasnik. Odgovornost vlasnika je neophodna osobina, kako bi obe strane bile srećne i zadovoljne.

Ovim tekstom predstavljamo vam kornjaču i nadamo se da ćemo vam pomoći u daljem odabiru.

Zašto odabrati kornjaču kao kućnog ljubimca?

  • Kornjače su životinje koje ne zahtevaju mnogo pažnje.
  • Smatra se da je najidealniji ljubimac za osobe koje nemaju puno slobodnog vremena i preokupirane su svojim ličnim obavezama.
  • Kornjaču ne treba kupati, šetati , zabavljati kao druge ljubimce, već su vaše obaveze oko nje svedene na minimum.
  • Imaćete svog ljubimca, nećete biti sami a opet imaćete prostora da vaš život ide svojim ustaljenim ritmom.
  • Ne hrane se svakog dana.
  • Možete ih čuvati i u kući, i u stanu.
  • Jednostavno ih je čuvati, ne zahtevaju puno brige.

Crvenouha kornjača kao kućni ljubimac

Trachemys scripta elegans je latinski naziv crvenouhih kornjača, koje su najčešći kućni ljubimci.  Prema iskustvima, nije preporučljivo da se o njima staraju deca, jer će ubrzo izgubiti interesovanje za njih. Kornjače spadaju u životinje koje ne vole fizički kontakt, a deci će ubrzo postati dosadne, pa shodno tome roditelj će biti odgovoran za njihovo dalje čuvanje. Da ne bi došlo do situacije da o kornjači ne želi niko da se stara i da je pustite da se sama snalazi u prirodi, pročitajte tekst na dalje i informišite se da li je kornjača pravi ljubimac za vas.

Crvenouha kornjača je karakteristična po svom izgledu. Tačnije ona je zelene boje sa izražajnim žutim prugama. Crvena boja obuhvata deo njihove glave. Boja oklopa se menja u zavisnosti od starosti kornjače, pa može biti maslinasto ili svetlo zelena, ali svakako će imati crvene tragove. Mužjaci mogu postati u starosti i crne boje.

Ukoliko želite da nabavite crvenouhu kornjaču, obratite pažnju pri odabiru iste. Veruje se da je bolje kupiti kornjaču koja je živahnija, jer takvim ponašanjem ukazuje da je zdrava. Od velike je važnosti proveriti tvrdoću kornjačinog oklopa. Oklop koji je mekan i savitljiv, govori nam da se radi o starijoj kornjači, ili pak o kornjači koja ima određene zdravstvene probleme. Kada je kornjača bolesna, nadoknadom vitamina poboljšaćete njeno zdravstveno stanje.

Seksualnu zrelost ova kornjača dostiže sa četiri godine života. Naravno, u divljini su različiti uslovi pa se shodno tome i starosna granica pomera. Veruje se da je ženka krupnija od mužjaka, a njen kloakalni otvor ne obuhvata deo iza ivice njenog oklopa.

Njihov životni vek, uz obezbeđivanje neophodnih uslova, može biti čak i do 70 godina. Kada ima adekvatni životni prostor i negu, kornjača će narasti do 30 cm.

Kako obezbediti kornjači adekvatne uslove za život u vašem domu?

Crvenouha kornjača će se najbolje osećati u akvarijumu koji ima 20 ili više litara, pa shodno tome valjalo bi da joj obezbedite prostor u kome će se osećati lepo. Nije preporučljivo da iste borave u određenim plastičnim posudama koje sadrže plastične palme, jer se u tom prostoru ne osećaju dobro.

Pored akvarijuma, potrebno je kornjači obezbediti i sledeće elemente – filter, grejač za akvarijum, termometar kao i UVB lampu.

Na koji način ćete pravilno formirati akvarijum?

Kada formirate akvarijum za vašu kornjaču, neophodno je da napravite pored vodenog i kopneni deo. Taj deo obezbediće kornjači mesto za sunčanje koje će doprineti njenom rastu.

Vodu kojom ćete napuniti aqva – terarijum trebalo bi prokuvati i sačekati da sav hlor iz nje ispari, pa shodno tome najpoželjnije je da ista stoji jedan dan pre sipanja.

Filter koji ćete koristiti može biti interni ili eksterni, pa shodno tome jačina filtera mora biti pogodna za dobro pročišćavanje veće količine vode. Filter ćete najbolje održavati ako njegov sunđerasti deo skinete i operete u vodi, bez upotrebe dodatnih sredstava za čišćenje.

Što se tiče grejača, smatra se da je najbolje grejač koji će proizvesti temperaturu vode do 29 stepeni celzijusovih, dok temperaturu vode merićemo putem termometra.

UVB lampa je od velikog značaja za pravilan rast i razvoj kornjače. Ista stimuliše sintezu vitamina D3, pa shodno tome utiče na zdraviji život kornjače.  Ona ima sposobnost da emituje svetlost koja jako podseća na sunčeve zrake, ali da bi se kornjača osećala dobro u akvarijumu, neophodno je da pored pomenute lampe koristite i sijalicu koja je jačine od 75 w.

Na dno aqva- terarijuma možete staviti pesak, iz razloga što isti doprinosi zanimaciji kornjača, jer one vole da kopaju po pesku. Takođe možete ubaciti i jedan veći kamen.

Kako se ponašati prema kornjačama?

Kornjače su životinje sa kojima se morate ponašati strpljivo i dosledno. Kada kupite kornjaču i stavite je u njen novi životni prostor, nemojte odmah očekivati da ćete je maziti. Kornjače su životinje koje ne preferiraju fiički kontakt i najčešće bivaju uplašene. Najčešće prvih sedam dana neće konzumirati hranu koju joj dajete dok se ne navikne na promene, a i na vas. Što je češće nudite hranom, ostvarićete prisniji odnos sa njom.

Naime, nakon izvesnog vremena kornjača će vam postati privržena jer će shvatiti da brinete o njoj. Neophodno je da je naviknete da kada je dan palite joj svetlo a noću ga gasite. Vaši dodiri prijaće kornjači, maženja po oklopu kada u vas stekne poverenje. Nemojte ih davati deci da se sa njima igraju, jer ih grublji pokreti ili ispuštanje na pod mogu usmrtiti. Ukoliko dete uzme kornjaču, valjalo bi ga posavetovati kako da je pravilno drži i da prethodno lepo opere ruke, zbog zdravlja kornjače.

Ishrana kornjače

Kornjače vole da jedu meso kao i bilje. Prema iskustvima, u mlađem periodu više vole da jedu meso a kako su starije češće konzumiraju bilje. Preporučeno je hraniti ih račićima koji su sušeni, ribicama ili pak kuvanim pilećim belim mesom. Vole da konzumiraju i kuvanu, iseckanu šargarepu, ali hranu ne bi trebalo soliti. Od žive hrane konzumiraju crve, kišne gliste ali ne bi trebalo da ih često jedu.

Kada hranite kornjače, povedite računa o higijeni svojih ruku, kao i o ostatku sapuna na vašim rukama, jer ih isti može ubiti. Čistoća je od velikog značaja za kornjače.

Zdravlje kornjače

Ako postupate dosledno i odgovorno prema svojoj kornjači, obezbedićete joj dug život i dobro zdravlje. Različitim stvarima možete ugroziti njen život.  Vaša kornjača biće zdrava ako se ponaša veselo, redovno konzumira hranu, pliva po vodi, ima čvrst oklop. Oči vaše kornjače biće blistave i čiste kada je zdrava.

Bolesti koje najčešće mogu pogoditi kornjače su:

Gojaznost – Događa se onda kada vaša kornjača uzima hranu u većoj meri nego što je predviđeno za nju. Zato bi bilo poželjno da vodite računa šta vaša kornjača konzumira kao obrok kao i koliko često joj dajete hranu.

Upala pluća – Ovo oboljenje najčešće se dešava kada je temperature vode u akva – terarijumu suviše niska, pa shodno tome kornjači stradaju disajni organi. Oboljenje se leči injekcijama, a može dovesti i do smrti ukoliko se blagovremeno ne kontaktira veterinar.

Upala očiju – Dešava se kada voda u kojoj kornjača boravi nije čista i kada se higijena njenog prostora ne obavlja kako je predviđeno. Bolest se odražava natečenim kapcima, kao i nemogućnosti da iste otvori.

Sponzorisano:

Povezani postovi