Patuljasti marmoset – najmanji majmun na svetu

Voleli biste da nabavite kućnog ljubimca, ali vam na pamet ne pada koja bi se životinjica uklopila u vaš način života, niti ste sigurni koja bi vam životinja pričinila sreću.

Ako malo bolje razmislite, shvatićete da svaka životinja u sebi nosi malu, ili veću dozu harizme, te da bi svaka od njih na svoj način umela da unese pozitivne promene u vaš život.

I tako, guglajući o tome koje su životinje najbolje za kućnog ljubimca, naidje na ovaj tekst. Ako nikada ranije niste čuli za patuljastog marmoseta, onda je sada definitivno pravo vreme da saznate sve o njemu.

Možda znate ponešto, a voleli biste da pročitate nešto više informacija.

U tekstu dalje, ispisaćemo par zanimljivih i veoma korisnih činjenica o patuljastom marmosetu, inače najmanjem majmunu na svetu.

On svojim izgledom šarmira gotovo sve, te nema osobe koja se ne razneži u njegovom prisustvu. Toliko je malen i krhk, da odmah budi najbolje emocije i čini da se osećamo razneženo…

Ko zna, možda baš on kao takav bude vaš budući ljubimac.

Izgled patuljastog marmoseta

Verovali ili ne, patuljasti marmoset dostiže visinu od samo 16cm, nekada i manje, te tako poraste svega 14cm. Otuda i naziv patuljasti, a možemo ga nazvati i minijaturni!

Ni njihova težina, s obzirom na visinu nije velika, jer su uglavnom teški od 120-140 grama, u zavisnosti od toga da li je u pitanju mužjak ili ženka.

Upravo zbog tako malog i gipkog tela oni velikom brzinom mogu da se kreću po drveću, gde provode najviše vremena. Može vam se učiniti da ste videli vevericu, ali u mnogo manjoj verziji. Ne, to nije veverica, to je slatki patuljasti marmoset.

Iako tako mali, oni mogu skočiti čak 3 metara, a na drveće se penju uz pomoć sva četiri ekstremiteta. Za penjanje im posluže kandže koje se nalaze na njihovim ekstremitetima, te im omogućuju lakše i preciznije kretanje.

Smatraju se primitivnom vrstom, zbog toga što ne poseduju umnjake, takodje neke od njihovim moždanih funkcija ukazuju na primitivnost, kao i promena temperature tela u toku dana.

Ishrana patuljastog marmoseta

Na drveće po kojem se pentraju i provode najviše vremena, prave rupe i iz tih rupa crpe smolu kojom se hrane. Ta smola je izuzetno bogata ugljenim hidratima, te odatle crpe najviše energije za svakodnevne aktivnosti.

Takodje se hrane insektima i malim paucima, kao i manjim žabama ili ptičjim jajima. Neretko, pored smole, jedu i nektar, lišće ili poneko voće.

Ishrana im je, dakle, raznovrsna, a kako su maleni njihove dnevne potrebe za hranom nisu preterane. Ukoliko imate patuljastog marmoseta kao kućnog ljubimca, potrebno je da mu obezbedite ovu vrstu ishrane, što možda izgleda pomalo otežavajuće.

Način života patuljastog marmoseta

Možda patuljasti marmoset nije idealan izbor za ljubimca, mada, vredi pokušati. Mnogi su ih pripitomili i prema njima se odnose sa punim poštovanjem, jer imaju tu dar da oraspolože i pruže nezaboravne, veoma smešne trenutke.

Samo posmatrajući ih već se javlja osećaj radosti, a kamoli kada izvode neke svoje aktivnosti. Dovoljno je da vas pogleda malim, jedva vidljivim okicama…

Patuljasti marmoseti uglavnom žive u grupi koja može da broji od 3 do čak 15 članova. Medju njima je uvek glavna ženka, koja se pari, dok ostala družina čuva nove patuljaste marmosete koji su tek stigli na svet. Veoma su brižni te pomažu odgajanje novih marmoseta, nakon čega mladi marmoseti biraju da li će ostati u toj grupi, ili će nastaviti dalje, sa nekom novom.

Uglavnom se radjaju u paru, a često se dogodi da se rode i trojke.

Životni vek patuljastog marmoseta

U zavisnosti od toga gde žive, i pod kojim uslovima, patuljasti marmoset može da doživi čak 20 godina. To je svakako u najboljim uslovima, u zoo vrtu ili ako ga kojim slučajem pripitomite.

Ukoliko su prepušteni sami sebi i divljini, uglavnom je njihov životni vek kraći, a obično iznosi do 10 godina.

Patuljasti marmoset kao kućni ljubimac

Patuljasti marmoset može lako da se pripitomi i navikne na neke kućne uslove, ali, nužno je da sa pripitomljavanjem krenete od samog rodjenja. Iako pripitomljeni, patuljasti marmoset nikako ne bi smeo sam da ostane kod kuće. Dovoljno su maleni da mogu da se provuku bilo gde, da pobegnu ili naprave neku štetu.

Kada je uzgoj patuljastih marmoseta u pitanju, veoma je bitno da budu često izloženi sunčevoj svetlosti, jer je ona veoma bitna za njihov pravilan rast i razvoj. Ukoliko su češće izloženi mraku, mogu oboleti od poznatog marmosetskog sindroma.

Oni se danas, nažalost, smatraju ugroženom vrstom, te ih tako možete naći u ponekom zoo vrtu ili u Amazonskim šumama.

Sponzorisano:

Povezani postovi