Američki buldog – Karakteristike, društvenost, nega i zdravlje

Američki buldog (engl. American bulldog) je mišićav i zdepast, ali u isto vreme agilan i sposoban da sakuplja zalutalo stado i pomaže u poslovima na farmi. Zapravo, neki od njih su poznati po tome da mogu da skoče veoma visoko.

Američki buldozi su inteligentni i nežni, što ih čini odličnim porodičnim psima i vernim zaštitnicima, iako imaju veliku potrebu za vežbanjem i zahtevaju iskusnog, aktivnog vlasnika.

Uz strpljivu negu i obuku, ovi psi će vam brzo postati najbolji prijatelji.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Predak američkog je stari engleski buldog kojeg su u Severnu Ameriku doveli emigranti iz radničke klase, koje su svoje radne pse želeli zadržati kao pomoć na farmama. Umesto da se brinu o održavanju čistoće rase i određenim genetskim osobinama, radni poljoprivrednici gajili su pse sa najboljim kvalifikacijama za radove na polju.

Agilnost, inteligencija i lojalnost pasmine učinila ih je veoma korisnim za upravljanje stadom, kao i za lov. Divlje svinje su bile invazivna vrsta i nisu bile domaći stanovnici američkog juga koje je do tad bilo bez prirodnih predatora, a jake čeljusti i mišićna građa američkog buldoga bili su savršeni za lov na njih.

Postoji, takođe i tužan deo njihove istorije. Prvobitno su bili korišćeni u monstruoznom, varvarskom sportu borbi bikova. U tim borbama, pokazali su sposobnost i snagu da pobede čak i jačeg protivnika. Zbog svega ovoga i usled ljudske krivice, tj. neadekvatne dresure, američki buldozi su okarakterisani kao agresivni psi.

Do kraja II svetskog rata, pasmina je skoro izumrla sve dok nekoliko uzgajivača nije prešlo na jug kako bi je oživeli. Danas, američki buldog nije u opasnosti od izumiranja i uglavnom je ljubimac porodice.

Karakteristike

Sportske su građe, sa kockastom glavom i širokim čelom. Imaju okrugle oči, velike zube i snažnu vilicu. Ono što je svakako impozantno je njihova upečatljiva pojava, mišićave noge i vrat, kao i široki grudni koš.

Visina mužjaka je od 50 do 71 cm, ženke od 50 do 61 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 30 do 58 kg, a kod ženki od 27 do 41 kg.

Naziv: Američki buldog

Zemlja porekla: Sjedinjene Američke Države

Životni vek: 10 – 15 godina

Temperament: veran, veseo, nežan, zaštitnički nastrojen, dominantan

Boja: bela, tigrasta, boja poput srne, smeđa, crvena

Visina: mužjak 50 – 71 cm, ženka 50 – 61 cm

Težina: mužjak 30 – 58 kg, ženka 27 – 41 kg

Temperament

Američki buldozi su veseli, porodični psi koji dobro funkcionišu u domovima u kojima mogu da ispolje svoja istraživačka interesovanja. Veliko, ograđeno dvorište praktično je neophodno za jednog od ovakvih visoko aktivnih pasa, mada potreba za vežbanjem može varirati od tipa i odgoja.

Oni nemaju ništa protiv urbanog stila života sve dok imaju dosta šetnji i vežbanja, a takođe će uživati i kao vaši savršeni pratioci u džogingu i trčanju. Međutim, ne vole da budu ostavljani sami na duži vremenski period i tada se u stanu mogu osetiti kao u kavezu.

Ako im potrebe za fizičkim i mentalnim stimulacijama nisu ispunjene, može im biti dosadno, pa postaju destruktivni. Američkim buldozima potrebni su iskusni vlasnici, strpljivi pri dresuri i koji će blagovremeno početi sa socijalizacijom. Bilo da pomažu u radu na polju ili samo provode vreme sa porodicom, psi ove rase za ljude predstavljaju odlične, lojalne saputnike i verne čuvare.

U modernom vremenu, postoji više vrsta američkih buldoga, a nekada su bili pretežno beli. Njihov izgled često mešaju sa argentinskim dogama, što je potpuno zasebna rasa. Takođe, slično se dešava i sa američkim pitbul terijerima, mada su američki buldozi prilično veći.

Prijateljski su nastrojeni, inteligentni i nežni, iako ih upravo ta senzitivna priroda često dovodi do toga da budu teritorijalni i previše sumnjičavi prema strancima. Zbog ovoga su odlični porodični psi i čuvari, čak i za porodice sa decom, ali će im, kao što je već pomenuto, kao i svim psima, biti potrebna dresura. Srećom, njihova inteligencija ih čini veoma prilagodljivim i sposobnim za trening.

Poznati su po tome da malo više balave, što je, ustvari, zajedničko za sve buldoge. Trebalo biste ih brisati kad god je to potrebno, osim ako ne želite izdašne količine bala po celoj kući.

Zdravlje

Pasmina američki buldog je uglavnom zdrava vrsta sa životnim vekom čak i do 16 godina. Neki imaju predispozicije ka određenim zdravstvenim problemima, kao što je katarakta, demodeks i hipotiroidizam.

Ako u ranom dobu počnu patiti od gojaznosti, mogu razviti displaziju kukova i laktova. Rasa je donekle brahicefalična, a karakteriše ih kratka njuška, uske nosnice i produženo meko nepce što im može stvarati otežano disanje, gutanje, hrkanje, zamor prilikom aktivnosti i nepodnošenje velikih vrućina. Važno je obezbediti im dovoljno vode i nadgledati disanje.

Nega

Američki buldozi dolaze u nekoliko različitih boja. Osnovna boja je bela sa tigrastim, crnim ili crvenim šarama, ali danas postoji nekoliko varijacija. Na nosu imaju crnu tačku, a oči su im oivičene.

Zbog svoje kratke dlake ne zahtevaju preterano grumiranje, a uz kupanje po potrebi i četkanje jednom nedeljno trebali biste stvari držati pod kontrolom.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Američki buldozi su odlični sa decom i veoma su odani svim članovima porodice. Kako biste sprečili eventualni incident, naučite i decu i psa kako da se ponašaju jedno prema drugom. Čak i sa propisno obučenim psima, uvek ih nadgledajte kada se igraju sa decom kako biste se osigurali da stvari ne izmaknu kontroli. Usled njihove veličine i prekomerne energičnosti, može nenamerno doći do određenih povreda.

Isto se može reći i za interakciju sa drugim kućnim ljubimcima. Sve dok su pravilno izdresirani, dobro će sarađivati i sa drugim psima. Ipak, kao i za decu, isto važi i za pse, pogotovo one manje jer ga, svojim mišićavim telom, ogromni američki buldog može povrediti prilikom igre. Generalno, ova vrsta je prijateljska, a povrede mogu da se dese kada su previše željni grube igre ili kada nisu svesni sopstvene snage.

Sponzorisano:

Povezani postovi