Američki eskimski pas – Poreklo, karakteristike, zdravlje i nega

Nazvan od strane ljubitelja „prekrasan pas“, američki eskimski pas (engl. American eskimo dog) ili od milja „eski“ je upečatljiv mališa sa belim krznom, slatkim izrazom lica i crnim očima. Spada u nordijsku pasminu i potice iz porodice špica.

Eski su živahni, aktivni psići koji vole da se zabavljaju i učestvuju u svim porodičnim aktivnostima. Društveni su i nežni prema porodici i prijateljima, ali rezervisani prema strancima. Iako su po veličini mali psi, imaju ponašanje i stav kao oni veliki.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Američki eskimski pas pripada porodici špica. Špic je nordijska vrsta sa oblikom lica poput lisice, gustim krznom i podignutim ušima. Po veličini razlikuju se nekoliko vrsta nordijske pasmine – od sićušnog pomeranca do velikog samojeda.

Pravo poreklo američkih eskimskih pasa nije poznato. Ono što je poznato je da su u Sjedinjenim Američkim državama kod nemačkih emigrantskih zajednica pronađeni mali, beli psi nalik špicu. Oni su najverovatnije potomci belog nemačkog špica, vrste pod nazivom Keeshonden ili velikih, belih pomeranaca koji su sa nemačkim porodicama došli u Ameriku.

Kolektivno su poznati kao američki špicevi. Bili su popularni zabavljači mnogih putujućih cirkusa u SAD-u tokom 19-og veka.

Sa svojim fascinantnim belim krznom i neverovatnom sposobnošću da izvede trikove, eskija su smatrali omiljenim šoumenom. Ovakva široka pažnja pomogla je popularizaciji rase.

Američki špic je 1917-e godine preimenovan u američki eskimski pas, iako ni dan – danas niko zaista ne zna zašto. Američki klub „Eskimski pas Amerike“ osnovan je 1985-e godine.

Karakteristike

Eskija ne zovu džabe pravim lepotanom među psima. Ono što ljude najpre privuče kod njega su njegove slatke uši, mislilački pogled i divno, belo krzno.

Visina se kreće od 23 do 63 cm, a težina od oko 8 do 16 kg.

Naziv: Američki eskimski pas

Zemlja porekla: Sjedinjene Američke države, Nemačka

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: inteligentan, prijateljski nastrojen, pozoran, živahan…

Boja: bela, krem

Visina: 23 – 63 cm

Težina: od oko 8 – 16 kg

Temperament

Možda je tajna u njegovom paperjastom krznu. Ili samouverenoj ličnosti. Ili inteligenciji. Šta god da je u pitanju, američki eskimski pas nosi to u sebi i koristi priliku da time očara svoje vlasnike. Prvenstveno je pratilac, posvećeni član porodice koji napreduje onda kada je uključen u porodične aktivnosti.

Veseo je, nežan, ponekad malo nervozan i veoma pametan – toliko pametan da se smatra jednom od najinteligentnijih rasa. On je nezavisni, radoznali mislilac sa neverovatnom sposobnošću da reši problem. Briljira u aktivnostima koje zahtevaju mentalni napor, kao što su obuke poslušnosti, agilnosti, trikovi i drugi sportovi za pse.

Ipak, uz visoku inteligenciju dolazi i nezavistan karakter. Dosta su slobodoumni, pa se za njih odmalena preporučuje obuka poslušnosti, inače će ovaj pametni pas uvek pokušati da nadmudri svog vlasnika. Obuka ih uči pravilnim manirima i poštovanju doslednog vođe čopora, dakle – vas. Ako se osete zapostavljenim i bude im dosadno, ispoljiće neka od neželjenih ponašanja kao što je prekomerno lajanje, griženje i druge iritantne osobine.

Dok ne nauči neka osnovna pravila, kada odlazite, eskija možete ostaviti u kavezu ili nekom ograđenom prostoru, ali naravno, ne predugo. Nikada ga predugo ne ostavljajte samog jer, u tom slučaju, može razviti anksiozno ponašanje usled razdvajanja. On voli biti deo porodice i uživati u društvu svojih ljudi.

Uprkos veličini, eski je odličan čuvar koji će lajanjem najavljivati dolazak i odlazak stranaca, a njegovo prekomerno lajanje može biti problem ukoliko je usamljen.

Iako će se vremenom sprijateljiti i sa nepoznatima, u prirodi je na početku rezervisan. Svoje dužnosti čuvara shvata veoma ozbiljno, mada nije previše agresivan.

Ako želite rasu koja ima dosta toga da „kaže“ razmislite o američkom eskimskom psu. Ova pasmina je veoma glasna i posvećena svom lajanju, zavijanju, pa čak i mumlanju. Mnogi vlasnici tvrde da njihov eski priča sa njima. A kada ne priča, tada verovatno jede. Strastven je u grickanju, pa mu na vreme obezbedite potrebne igračke za žvakanje kako svoju pažnju ne bi usmerio na stvari u vašoj kući (a i kako bi mu zubi bili čisti i zdravi).

Kada je u pitanju aktivnost, trudi se da bude zauzet i voli da se kreće, naročisto kad je mlad ( u starosti će radije odmarati i uživati u tome da ga češkate, nego što će jurcati okolo).

Američki eskimski psi su odlični za stan sve dok im obezbeđujete redovne šetnje i prilike za vežbanjem. Ipak, nisu vrsta koja može živeti samo u dvorištu jer su, pre svega, psi za kuću. Divni su i aktivni saputnici za domaćinstvo, a svojoj porodici će pružiti godine zabave i radosti. Oni nemaju samo pobednički izgled, već i pobedničku ličnost. Pored toga što su pametni, oni su i energični i žustri.

Iako može opstati bilo gde, nije iznenađujuće da eskiju najviše prija hladnija klima. Jedno od posebnih zadovoljstava za vlasnike je da ga gleda kako se satima igra u snegu. Mnogi od njih će, takođe, uživati i u vodi.

Zdravlje

U najčešće bolesti koje pogađaju američke eskimske pse spadaju displazija kukova, progresivna atrofija mrežnjače, katarakta kod eskija mlađih od šest godina i Leg Calve Perthes oboljenje.

Nega

Beli, pahuljasti eski ima dvoslojno krzno sa gustom podlakom i dužim spoljnim krznom. Dlaka je ravna, bez kovrdža i talasa. Vrat mu krasi nabran okovratnik. Prednje i zadnje noge su prekrivene paperjastom dlakom koja je naročito obilna na repu. Može biti snežno-bele, bele i krem boje.

Dosta se linja pa stoga zahteva redovno četkanje, kako bi se smanjile dlake po kući i izbeglo da dlaka izgubi sjaj (naročito iza ušiju). Temeljno češljanje se preporučuje dva ili tri puta nedeljno. Retko kada ima neprijatan miris.

Uprkos svetlom krznu, neverovatno ga je lako održati čistim. Eskijevo krzno sadrži prirodno ulje koje odbacuje prljavštinu. Slobodno ga možete kupati jednom u par meseci, u zavisnosti koliko se isprlja. Prečesto kupanje uzrokuje dermatološke probleme, jer isušuje i iritira kožu.

Redovno mu proveravajte uši, oči, nos, usnu duplju, šape i kožu.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Eski je divan porodični pas, nežan prema svima, uključujući mališane, ostale pse i mačke. Ipak, obzirom da su ovo psi sa velikom količinom energije, obavezno uvek nadgledajte njihovu igru sa jako malom decom.

Ipak, iako druželjubiv, neće baš biti oduševljen određenim manjim životinjama. Koliko god bio dobro izdresiran, eski će imati prirodnu tendenciju da lovi ptice, hrčkove i ostale glodare.

 

Sponzorisano:

Povezani postovi