Border koli

Border koli (engl. Border collie) je radna i ovčarska rasa psa. Nekad su bili zaduženi da sakupljaju i drže pod kontrolom ovce u brdovitoj graničnoj zemlji između Škotske i Engleske. Poznati su po svom prepoznatljivom pogledu i očima kojim kontrolišu svoje stado. Ovo je pas sa neograničenom energijom, izdržljivošću i radnom sposobnošću, koje ga čini brojem jedan među pastirskim psima.

Border koli se i dalje koristi za čuvanje stada ovaca na farmama i rančevima širom sveta. Izuzetno sposoban i inteligentan pas, može se takmičiti na raznim takmičenjima poput obuke poslušnosti, bacanje diska, agilnost, praćenje tragova…

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Preci border kolija postali su još od vremena kada su ljudi na teritoriji današnje Britanije počeli koristiti pse kako bi pomogli stražarima, ali i u čuvanju ovaca. U pograničnoj zemlji između Škotske i Engleske, pastirski pas bio je jedan od najbitnijih dragocenosti koje je jedan pastir mogao imati, a najbolji radni psi bili su ukrštani jedni sa drugima. Upravo je po toj pograničnoj zemlji, dolini Borders ova pasmina i dobila ime. Postojalo je par varijacija u tipovima pasa, u zavisnosti od oblasti i od toga koji su posao obavljali.

Smatra se da su u Škotsku stigli nakon osvajanja Vikinga i da su se tamo ukrstili sa lokalnim ovčarima.

Ovi pastirski psi bili su povezani sa svojim oblastima, a poznati su kao velški ovčari, hajlandski koliji, severni ovčari i škotski ovčari. Ime „border koli“ odražava njeno, delimično škotsko, nasleđe: reč „koli“ koja se odnosi na „čuvara ovaca“ izvedena je iz škotskog dijalekta.

Godine 1860., na drugoj ikada održanoj izložbi u Engleskoj, bili su prikazani škotski ovčari. Nedugo zatim, na svom kratkom putu ka Balmoralu, kraljica Viktorija videla je jednu od primeraka ove pasmine i postala je opsednuta njime. Čovek po imenu R.J.Loyd Price, dobio je odobrenje da počne istraživanje o pastirskim psima. On je 1876. godine, na demontracijama održanim u „Alexandra palace“ u Londonu, doveo čak 100 divljih, velških ovčara.

U knjizi „Livestock journal“ opisano je opšte oduševljenje gledalaca kada su na jednom show-u border koliji uspešno obavljali svoje zadatke, a da su od strane dresera imali pomoć samo u vidu zviždanja i pokazivanja rukom.

Danas, border koli smatra se prvim među svim ovčarima, a od strane Američkog kinološkog kluba priznat je 1. Oktobra 1995. godine.

Karakteristike

Ovu pasminu karakteriše veoma upečatljiv izgled i prodoran, inteligentan pogled. Dlaka im je srednje duga, sjajna, uglavnom tamna sa belim šarama. Na licu, nogama i ušima je kraća, a oko vrata duža pa je tako nemoguće ne primetiti njihovu raskošnu grivu. Telo im je atletsko, a rep poput lisice. Normalnom visinom mužjaka smatra se raspon od 48 do 56 cm, a ženki od 46 do 53 cm. Idealna težina mužjaka kreće se od 14 do 20 kg, dok su ženke, po pravilu, nešto lakše (12-19 kg).

Naziv: Border Koli

Zemlja porekla: Škotska, Ujedinjeno kraljevstvo, Irska, Engleska, Vels

Životni vek: 10-17 godina

Temperament: pametan, energičan, inteligenat, tvrdoglav

Boja: bela, crna, plava, blue merle…

Visina: mužjak 48-56 cm, ženka 46-53 cm

Težina: mužjak 14-20 kg, ženka 12-19 kg

Galerija

Temperament i narav

Ako ste ikada imali to zadovoljstvo da gledate border kolija kako okuplja svoje stado, poput velikog majstora svog zanata, videli ste da se svojim prodornim i intezivnim pogledom približava ovcama, da skoro intuitivno reaguje na komandu pastira i na jako vešt način manevriše stadom da idu tačno tamo gde pastir želi. To je zaista inspirativno. Border koli, koji je srednje građe, poseduje neverovatnu količinu energije i izdržljivosti, kao i snagu i čvrstinu koja je razvijena još onda kada je od njega zahtevano da po ceo dan radi u brdima i dolinama nepristupačne škotske zemlje. Ponekad je u stanju da pretrči i do 80 km dnevno.

Kada je u pitanju idealan primerak radnog psa, ova pasmina je za to najbolja. Ali, ako baš želimo da tražimo lošu stranu njene radoholičnosti i energije, možemo je videti u slučajevima kada ovakav pas dospe u porodicu koja ga u suštini ne razume.

On nije lenj pas i ne voli biti vezan. Ono što je njemu potrebno i što želi je posao. Održavanje intezivne mentalne i fizičke izdržljivosti jednog border kolija ume biti iscrpljujuće, pa čak i uznemirujuće za ljude koji žele opuštenog kućnog ljubimca.

Border koli spada u ovčarsku rasu, što znači da ima ogromnu potrebu da sakuplja stado. To stado mogu biti ovce, deca, mačke, veverice ili bilo šta što se kreće, uključujući i automobile. Njegov instikt da štipa, gurka i laje, zajedno sa njegovom ogromnom energijom, ne možete iskoreniti. Naprotiv, to morate usmeriti na pravu stranu. Mora imati određeni zadatak, bilo to čuvanje ovaca ili takmičenje u sportovima za pse. Brza šetnja ili svakodnevna igra donošenja nije dovoljna aktivnost za border kolija. Bolje rečeno, uz pravog vlasnika, ova pasmina biće vam predivan saputnik.

Prema onima koji ga dobro poznaju jako je osetljiv pas i ima neverovatnu sposobnost predviđanja, šta ćete od njega zatražiti, čak i pre nego bilo šta izgovorite. Ako je dobro socijalizovan i obučen odmalena, lako će se prilagoditi skoro svakoj životnoj situaciji koja obezbeđuje mentalne i fizičke vežbe koje ona zahteva. Odličan je za ljude koji su i sami energični i aktivni i koji su voljni da učestvuju u raznim, sportskim takmičenjima.

Uz pravilnu obuku, pasmina se pokazala odličnom u svakoj aktivnosti u kojoj se oproba, uključujući testove namenjene ovčarima, vežbe agilnosti, bacanja diska, vežbe poslušnosti, ponašanja i praćenja tragova. Vlasnik ili porodica koja je spremna da socijalizuje i obučava border kolija, naći će svoju srodnu dušu u ovoj nežnoj, osetljivoj i inteligentnoj rasi.

Border koli je pravi radoholik i rasa koja uspeva opstati zahvaljujući svojoj mentalnoj i fizičkoj stimulaciji. On mora imati neki pozitivan način kako bi usmerio svoju energiju, u suprotnom, izmisliće neke sopstvene igre i to može postati problem.

Kao što je već pomenuto, juriće sve što se kreće, što ponekad može biti loše, ukoliko počne da istražuje van domašaja svog dvorišta. Nemojte mu dopustiti da se, bez nadzora, kreće sama po susedstvu, a sigurno ograđeno dvorište je, svakako, najbolje rešenje.

Bučna igra male dece može podstaći urođeni instikt, pa ih tako border koli može gurkati, juriti i lajati. Kako biste sprečili da bude previše stidljiv pas, počnite da ga socijalizujete na vreme. Ova pasmina obično nema običaj da njuška okolo, ali ga njegova radoznalost i inteligencija mogu dovesti do toga da postane umetnik u bekstvu.

Ako kupujete štene, nikada to nemojte činiti od neodgovornih odgajivača ili neproverenih odgajivačnica. Potražite uglednog odgajivača koji će za svoje pse imati testove na određena genetska oboljenja i gde ćete imati uvid da vaš budući ljubimac ima dobar temperament.

Prosto i jednostavno – border koli je dinamičan pas. Njegova ličnost je karakteristično oprezna, energična, vredna i pametna. Brzo uči – toliko brzo da mu je ponekad teško držati pažnju određenim izazovima.

Voli biti zauzet. Ustvari, mora biti zauzet jer u slučaju kad mu je dosadno dolazi do neželjenog ponašanja poput lajanja, kopanja ili jurcanja za automobilima. Nije vrsta koja će se izležavati po ceo dan, dok vi opušteno pijete limunadu na terasi. On je sinonim za aktivnost. Zapamtite, odgajan je da celodnevno radi i trči za stadom.

Border koli je, takođe, poznat po tome što je veoma osetljiv na svaki pokret onog ko ga dresira, od zvuka pištaljke i pokreta ruke do podignute obrve. Naravno, on nije savršen. Može biti snažan i nezavisan, ali je loš ako je njegova kompulzivna potreba za sakupljanjem „stada“ pogrešno usmerena. Dosta izloženosti različitim ljudima, mestima i stvarima, pomaže mu da smanji svoju osetljivost i stekne samopouzdanje.

Vrlo je prilagodljiv pas, a najpogodniji je za okruženja koja mu daju prostranstvo: kuća u gradu sa ograđenim posedom ili neka seoska farma ili ranč. Već smo napomenuli da ima jaku sklonost da gurka i juri, pa tako mora biti zaštićen od svog, ne tako snažnog, instikta u poteri za automobilima. Osigurajte ogradu i pazite na svog border kolija kako se ne bi desilo da ga, u njenom jurcanju, udari neki auto.

Pošto pasmina zahteva svakodnevnu i odgovarajuću aktivnost, pa tako i vlasnika koji će da joj se posvetiti, nikako ne uzimajte psa ove rase ukoliko niste spremni da mu pružite ono što mu je potrebno. Njegova prirodna energija i bistri um, zahteva dosta vrsta aktivnosti, tako da imajte to na umu.

Border koli spada u jednu od najpametnijih rasa na svetu. Neće vas samo očarati njegov predivan izgled, raskošna dlaka i griva, već ćete biti opčinjeni i njegovim inteligentnim pogledom koji osvaja sve oko sebe. On će vam biti veran pomoćnik u raznoraznim poslovima, ali i odani saputnik i zaštitnik. Samo se zagledajte u dubinu njegovih očiju i tamo ćete videti beskrajno prostranstvo nemerljive ljubavi.

Zdravlje

Border koliji su, generalno, zdrava pasmina ali i oni, kao i ostali psi, skloni su pojedinim zdravstvenim problemima. Neće svaki pas ove pasmine dobiti sve ili neke od ovih oboljenja, ali dobro je da budete upoznati sa njima, ukoliko posedujete border kolija. Ako kupujete psa, pronađite pozdanog odgajivača koji će vam pokazati da su roditelji psa testirani na određena oboljenja. Kod ove pasmine tražite potvrde da pas nema displaziju kukova, laktova, hipotiroidizam, Von Vilbrandovo oboljenje, kao i potvrdu od oftalmologa da su oči u normalnom stanju.

Displazija kukova je nasledno oboljenje koje predstavlja nepravilan razvoj kukova, kada je koštani, brzorastući deo kuka „labav“, tj. kada nije dovoljno učvršćen mišićima, tetivama, ligamentima… Displazija kukova je nasledna, ali se može pogoršati dejstvom određenih faktora kao što su brz rast usled nepravilne ishrane, gojaznost, povrede nastale usled skakanja ili pada, kao i šetnja po klizavoj površini (izbegavajte da se vaš pas šeta po parketu jer mu to može oštetiti zglobove i doprineti displaziji).

Neki psi imaju simptome poput hramanja ili bola u jednoj ili obe zadnje noge, dok drugi neće imati nikakve simptome. Kako pas stari, može se razviti artritis. Dijagnoza se postavlja rendgenskim snimanjem kukova, a u konsultaciji sa veterinarom, znaćete koji je najbolji vid lečenja vašeg ljubimca – to mogu biti lekovi, pa čak i hirurška intervencija. Pse sa displazijom treba isključiti iz daljeg uzgoja.

Progresivna atrofija mrežnjače predstavlja degenerativni poremećaj očiju koji, na kraju, uzrokuje slepilo usled gubitka fotoreceptora na zadnjem delu oka. Ovo oboljenje je otkriveno mnogo pre nego što su psi počeli pokazivati bilo kakve znake slepila.

Ipak, uz korišćenje njihovih drugih receptora, ovakvi psi mogu živeti apsolutno srećnim životom, samo mu vi pomozite i trudite se da ne menjate raspored nameštaja često, kako bi se navikao na postojeću okolinu. Svaki odgovoran odgajivač će imati potvrdu od oftalmologa, a ukoliko se pojavi ovo oboljenje, takvi psi se neće dalje uzgajati.

Epilepsija  je neurološka bolest koja može, ali i ne mora biti, nasledna. Postoji idiopatska i simptomatska epilepsija.  Napade ćete prepoznati neuobičajnim ponašanjem psa, brzim trčanjem  kao da ih neko juri, posrtanjem, skrivanjem. Karakteristike delimičnog napada su kočenje, zabacivanje glave, povraćanje, grčenje celog tela, nemogućnost da pas guta, što rezultuje pojavljivanjem bele pene na ustima. Pri većem napadu, pas gubi svest.

Napad može potrajati od par minuta do 48 sati. Kada je reč o napadu koji traje kraće, pas će se posle toga ponašati normalno, dok će u drugom slučaju biti dezorijentisan i uznemiren. Napade je zaista strašno i stresno gledati, ali dugoročne prognoze za idiopatsku epilepsiju su dobre i zato ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, odvetite svog psa hitno veterinaru, kako bi što pre počeo sa adekvatnom terapijom.

Alergije su česte kod pasa. Alergije na neke namirnice se leče eliminisanjem tih namirnica iz ishrane psa, dok se ne otkrije šta smeta.

Kontaktne alergije uzrokovane su nečim sa čim pas dolazi u kontakt, a to mogu biti posteljina, šamponi za pse, razne hemikalije i mnogo drugih stvari. Leče se identifikovanjem i otklanjanjem uzročnika alergije.

Inhalantne alergije podstiču alergeni kao što su polen, prašina, buđ. Odgovarajući lek za inhalantne alergije zavisi od njene težine. Uobičajni neželjeni efekat inhalatne alergije je upala uha.

Anomalija očiju kod kolija – ovo je nasledno stanje koje uzrokuje promene i abnormalnosti u očima, što ponekad može dovesti do slepila. Ove promene mogu uključivati horoidalnu hipoplaziju (abnormalni razvoj horoida), korobomu (defekt na očnom disku), stafilomu (proređivanje beonjače) i odvajanje mrežnjače. Ova anomalija obično se javlja kod pasa starosti oko dve godine i za nju ne postoji određeni tretman.

Osteohondroza predstavlja ortopedsko stanje uzrokovano nepravilnim rastom hrskavice u zglobovima, a najčešće se javlja u laktovima, ali se vidi i na ramenima. Uzrokuje bolnu ukočenost zgloba, do tačke da pas ne može da savije svoj lakat. Može se dijagnostikovati kod pasa već od četvrtog do devetog meseca života. Prekomerno unošenje visokoproteinske ili hrane za brži rast može doprineti njenom razvoju.

Nega

Pasmina border koli može se pohvaliti sa dve vrste krzna: bujno i glatko. Obe vrste imaju dvostruku dlaku – grubu, spoljnu dlaku i mekanu podlaku. Gruba dlaka je srednje dužine i nalazi se na grudima, nogama i stomaku. Mekana dlaka je većim delom kratka. Njegovo krzno je najčešće crno, sa belim oznakama na licu, vratu, stopalima, nogama i repu, sa ili bez žućkaste boje.

Ne zahteva prekomerno češljanje kako bi izgledala dobro. Dvoslojnom krznu otpornom na vremenske uslove potrebno je četkanje jednom nedeljno, kako bi se njihov prirodni loj pravilno rasporedio i kako krzno ne bi postalo suvo. Tokom sezone linjanja (border koli se linja sezonski) potrebno ga je češće četkati da biste sprečili opadanje dlake po celoj kući.

Kupajte ga samo po potrebi – najbolje na svaka četiri meseca ili kada se uvalja u nešto, pa se jako neprijatno oseća.

Zube mu perite dva ili tri puta nedeljno, kako biste uklonili kamenac i sprečili nastanak bakterija. Svakodnevno pranje je još bolje jer tako sprečavate bolesti desni i loš zadah.

Dva bitna faktora kod pasa su proveravanja šape (gde su osetljivi) i usta. Nemojte zaboraviti da vi mnogo toga možete učiniti, kako biste sprečili određena stanja.

Dok ga četkate, obratite pažnju da li ima neke rane, osip ili znake nekih infekcija kao što su crvenilo, osetljivost ili upala kože, ušiju, nosa, usne duplje, očiju i šapa.

Oči trebaju biti čiste, bez crvenila. Ove provere će vam, svakako pomoći, da neke zdravstvene probleme blagovremeno uočite  i tako pomognete svom ljubimcu.

Naučite ga odmalena na kupanje, četkanje i pranje zuba koristeći nagradice, kako bi, kad postane odrasli pas, na sve ovo gledao kao na jedno pozitivno iskustvo.

Ishrana

Bitno je da znate i da se dobro informišite o hrani koju uzimate jer je za svaku od njih najbitnije da pas dobija dovoljno izbalansiran unos proteina, minerala, vitamina i masti.

Koliko odrasli pas jede, zavisi od njegove starosti, metabolizma, veličine i nivoa aktivnosti. Kao i ljudi, tako su i psi individue za sebe. Logično je da će pas koji je aktivniji dobijati drugačiju vrstu hrane od psa koji se ceo dan izležava. Raspitajte se koja granulirana hrana je najbolja za border kolije.

Uglavnom, kada kupujete granule, ukoliko ne uzimate džak na kome, po kilaži, piše preporučena dnevna doza, pitajte prodavca u Pet shopu, da vam kaže koju količinu biste trebali da mu dajete, naspram njegove težine i starosti.

Čuvajte i održavajte dobru kilažu svog psa merenjem hrane i nikako mu ne ostavljajte punu posudu tokom celog dana. Ako psu možete videti rebra, on je neuhranjen,  a ukoliko se rebra ne vide, ali ih osetite dodirom bez pritiska, pas ima normalnu težinu. Ukoliko su oko rebra slojevi sala, vaš pas mora ići na dijetu.

Slaganje sa decom i ljubimcima

Border koli je izvrstan porodični pas, sve dok je pravilno i blagovremeno dresiran. On se veoma dobro slaže i sa decom, ali i sa ostalim kućnim ljubimcima, iako će ga njegov prirodni instikt naterati da juri i gurka, pogotovo manju decu i životinje, ukoliko vi ne usmerite to ponašanje na pravi način.

Naučite svoje dete da nikada ne vuče psa za uši ili rep, da se ne približava ijednom psu dok jede ili spava, niti da mu pokušava oduzeti činiju sa hranom. Bez obzira koliko je pas prijateljski nastrojen, sa malom decom nikada ne treba ostajati nasamo, upravo zbog mnogih nepredviđenih situacija. Uvek ih nadgledajte kako biste sprečili ugriz ili detetovo povlačenje ušiju ili repa kod psa. Nijedan pas, ma kako bio prijateljski nastrojen, ne treba biti ostavljan sam sa malim detetom.

Pošto smo mi zagovornici udomljavanja, želeli bismo da vam predočimo činjenicu da je u zadnje vreme sve više napuštenih kolija, budući da ljudi bez razmišljanja i prethodne pripreme, može se reći olako, uzimaju jedinke ove rase, a kada im se ne posvete dovoljno i dođe do nepoželjnog ponašanja, onda ga izbacuju na ulicu. Ukoliko ste i vi nakon ovog izlaganja ostali zadivljeni najinteligentnijom pasminom na svetu, zavirite u obližnje azile i sigurno ćete naći barem jednog border kolija napuštenog koji željno iščekuje nekog kome će pružiti beskrajnu ljubav.

Sponzorisano:

Povezani postovi