Bul terijer

Bul terijer (engl. Bull Terrier) je prvobitno razvijen u 19. veku kao borbeni pas, da bi kasnije postao moderni pratilac tadašnje gospode.

U današnje vreme on je verni pratilac ljudi i izložbeni pas. Spada u rasu koju krasi glava izduženog, jajastog oblika.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Pasmina bul terijer približno datira iz 1835-e godine i verovatno je nastala ukrštanjem buldoga sa, danas izumrlim, engleskim belim terijerom. Kasnije je bila spajana sa španskim goničima kako bi se povećala njena veličina. Ovi psi bili su poznati i kao gladijatori zbog svog junaštva u takmičenjima borbi pasa.

1860. godine, odgajivači, a posebno čovek po imenu Džejms Hinks, želeli su da stvore potpuno belog bul terijera. Ove upečatljive jedinke bili su moderni kompanjoni gospode i nazvani su „beli kavaljeri“ zbog svoje hrabrosti u borbama i učtivosti prema ljudima. Iako se više ne koriste za borbe i dan danas su zadržali taj nadimak, u znak poštovanja prema njihovoj divnoj naravi (koja naravno važi i za bul terijere drugih boja).

Prvi bul terijer registrovan 1885-e od strane Američkog Kinološkog kluba (AKC) zvao se Nellie. Dvanaest godina kasnije (1897.) osnovano je udruženje „Bull Terrier club of America“. Obojeni bul terijer nastao je kao zasebna sorta 1936., a minijaturni je postao odvojena rasa 1992. godine.

Jedan od poznatih ljubitelja bio je i general George S. Patton kojeg je njegov beli bul terijer Wiille pratio svuda. Takođe, od slavnih ličnosti tu su i glumica Dolores Del Rio, John Steinbeck i predsednik Woodrow Wilson. Najpoznatija ženka zvala se Patsy Ann, a pozdravljala je svaki brod koji je tokom 1930-ih pristao u glavnom gradu Džuno, na Aljasci. Voljena od strane turista, bila je fotografisana više i od čuvenog Rin Tin Tin-a, a 1934. godine proglašena je zvaničnim domaćinom ovog grada. Danas, njen duh živi kroz bronzanu statuu koja je naručena i postavljena na pristaništu 1992.

Bul terijer se pojavljuje i u knjizi Sheila Burnford-a „Neverovatno putešestvije (The incredible journey), kao i u prvoj verziji filma. Ipak, najveću popularnost imala je reklama Budweiser u kojoj glumi pas Mackenzie. Kako se reklamna kampanja emitovala, tako je i rasla popularnost pasmine.

Obojeni bul terijer ušao je u istoriju 2006-e, kada je pas Rufus pobedio na izložbi u Vesminsteru. Od davnih dana pa sve do danas smatra se da se rasa dosta promenila na bolje.

Karakteristike

Nemoguće je da ga ne primetite, pre svega zahvaljujući neobičnom obliku glave. Nije mnogo velik, ali ima snažno i mišićavo telo. Uši su mu uspravne, a oči kose i trouglastog oblika. Visina se kreće od 50 do 55 cm, a težina od 20 do 25 kg.

Naziv: Bul terijer

Zemlja porekla: Engleska

Životni vek: 10 – 14 godina

Temperament: pametan, zaštitnički nastrojen, razdragan, lak za obuku…

Boja: bela, bela i žutosmeđa, tigrasto-bela, trikolorna…

Visina: 50 – 55 cm

Težina: 20 – 25 kg

Temperament

Ako se sećate kasnih osamdesetih, setićete se i čuvenog bul terijera Mackenzie koji je postao pop ikona pojavivši se u reklami za Budweiser. Mnogi su bili očarani jedinstvenim izgledom  rase – jajastom glavom, muskulaturnom građom i zabavnim karakterom. Nakon toga popularnost joj je znatno porasla.

Zbog svoje energije i druželjubivosti, kao i luckastog ponašanja poput klovna, dobio je nadimak „dete u telu psa“.  Ima jaku ličnost koja se kreće od inteligencije i inovativnosti (ne uvek poželjne osobine za psa) do smirenosti i lojalnosti. Postoji i manja verzija (minijaturni) koja deli iste atribute.

Život sa njim je uvek neka dogodovština. Uvek je nečim zauzet, još od doba šteneta pa sve do srednjeg uzrasta. Ima potrebu da provodi vreme sa svojim ljudima i učestvuje u njihovim aktivnostima, tako da neće biti zadovoljan ukoliko ga na duži vremenski period ostavite samog. Definitivno je pas za kuću. Najbolje funkcioniše u porodicama gde su i sami članovi aktivni i gde će mu biti pruženo dosta energične igre, a kada mu je dosadno može postati destruktivan.

Otprilike mu je potrebno 30-60 minuta svakodnevnih vežbi, igre i mentalne stimulacije. Uživaće u šetnjama i jurcanju za loptom. Odličan je i u takmičenjima agilnosti i poslušnosti. Uvek ga držite na povocu u neograđenom ili nebezbednom prostoru kako ne bi pojurio za nekom životinjom ili dobio želju da istraži okolinu.

Nije pogodan za hladnu i vlažnu klimu, pa mu obavezno obucite džemper ili zimski kaput pri izlasku u šetnju.

Ima snažnu volju, teško ga je dresirati, pa mu je potreban neko ko će dosledno, ali nežno, postaviti određena pravila ponašanja. U suprotnom, ta ista pravila će sam odrediti. Iz tih razloga, ne preporučuje se plašljivim ljudima ili onima bez iskustva. Uspešna obuka zahteva strpljenje, samouvereno vođstvo i doslednost, uz predstavljanje svega kroz igru i korišćenje pozitivnih metoda. Dresirajte ga tako što ćete pokazati da ste vi vođa, ali bez upotrebe fizičke sile i grubih reči.

Obuka uz pomoć kaveza pokazala se jako uspešnom, ali o detaljima i načinu njenog sprovođenja najbolje je da se raspitate kod dresera ili eventualno, veterinara.

U nekim gradovima i državama, postoje ograničenja zabrane držanja pasa ove rase, pa se prethodno dobro upoznajte sa zakonom ukoliko se odlučite za njega jer u slučaju da prekršite pravila, ljubimac vam može biti oduzet i eutanaziran.

Ako ste spremni da se sa njim uhvatite u izazov, kao rezultat toga dobićete nežnog, odanog saputnika, uvek spremnog da vas zabavi (nasmejaće čak i one najozbiljnije) i pruži vam avanturu. Jedno je sigurno: život sa njim nikada neće biti dosadan.

Bul terijer je smeo, prijateljski nastrojen, ekstrovertan i uvek srećan kada vas vidi. Onaj koji je stidljiv i introvertan ne spada u dobar primerak rase.

Bul terijeri i mini bul terijeri opisani su kao hrabri i energični. Ovo su dobre osobine, ali mogu ići u neželjenom pravcu ukoliko ljubimcu dopustite da bude posesivan ili ljubomoran. Bez ranog treninga i socijalizacije, kao i izloženosti psima i drugim životinjama, mogu biti potencijalno agresivni prema njima. Sa ljudima su nežni, ali s’ druge strane, često umeju biti teški za obuku (ponekad su pravi lajavci i vole da žvaću razne stvari).

Jednom bul terijeru je potreban neko da bude sa njim tokom dana jer ostavljanje samog ravno je tome da ostavite kreativno i inteligentno dete u sobi prepunoj eksplozivnih naprava. Kao prvo i osnovno – ižvakaće sve što mu dođe pod njušku, što je veoma opasno jer mnoge jedinke uginu od blokade gastrointestinalnog trakta, a kada pas pojede strano telo koje mu napravi takav problem, možda to nećete odmah primetiti dok ne bude suviše kasno. Naročito su opasne kožne igračke.

Štenci bul terijera su razdragani i nemirni. Naporne aktivnosti im mogu oštetiti tek rastuće kosti, tako da dok vaš psić ne bude između 12 i 18 meseci starosti, ne dopuštajte mu da skače sa i na nameštaj, trči za Frizbijem, po pločicama itd. Sve ovo može preforsirati ili povrediti zglobove i ligamente koji se tek razvijaju.

Zdravlje

Najčešće bolesti koje pogađaju ovu rasu su nasledni nefritis, bubrežna displazija, gluvilo, bolest srca, kožni problemi, jurenje sopstvenog repa i luksacija sočiva.

Nega

Dlaka je kratka, ravna i sjajna, sa čvrstom teksturom. Postoje bele i jedinke u boji. Beli imaju postojano belu boju, sa ili bez obojenih oznaka ali samo na glavi, nikuda više po telu.

Održavanje krzna je lako, četkanje je dovoljno na nedeljnom nivou, izuzev dva perioda godišnje kada je sezona linjanja i kada, da biste opadanje dlake držali pod kontrolom, morate svakodnevno četkati ljubimca.

Osim ako se ne uvaljaju u nešto, ne zahtevaju često kupanje. Kada ih kupate, možete to činiti suvim šamponom ili očistiti ih vlažnom krpom. Ostale potrebe za negom uključuju higijenu zuba i negu noktiju. Osim toga, svom psu redovno proveravajte i kontrolišite kožu, nos, usnu duplju, uši, oči i šape.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Bul terijeri i minijaturni bul terijeri ne preporučuju se porodicama sa malom decom budući da njihova igra ponekad zna biti grublja. Ipak, odlični su kompanjoni, sa beskrajnom energijom za stariju decu koja znaju kako da vrše interakciju sa psima. Međutim, mogu biti agresivni prema deci koju ne poznaju, naročito ako se stvari oko njih odvijaju sa puno vike i rvanja. Tada im se javlja da je njihova dužnost da svoju ljudsku decu zaštite od druge. Igru između pasa i male dece morate uvek nadzirati.

Sa mališanima iz svoje porodice su veoma tolerantni, iako ne vole biti zadirkivani.

Prema psima, naročito prema onima istog pola, umeju biti agresivni, dok se sa ostalim u principu dobro slažu. Kada su u pitanju mačke ili druge, male životinje ne treba im baš verovati, iako, naravno, svako pravilo ima izuzetak.

Sponzorisano:

Povezani postovi