Čivava

Šarm ove simpatične pasmine ogleda se u njenoj veličini, upečatljivoj ličnosti i raznolikosti u boji i tipu krzna.

Čivava (engl. Chihuahua) je „kompletan“ pas, u potpunosti je sposoban da se takmiči u psećim sportovima kao što su agilnost i poslušnost, a po rečima stručnjaka spada u top 10 najboljih pasa čuvara. Više od svega voli da bude sa svojim ljudima i zahteva minimalno četkanje i aktivnost.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Kao i kod mnogih rasa, tako je i kod ove poreklo nejasno, ali postoje dve teorije o tome kako je vrsta nastala. Prva govori da čivave potiču od pasa po imenu Techichi, poreklom iz Centralne ili Južne Amerike. Kada sagledamo dokaze o ovoj teoriji, shvatićemo da se vraćamo unazad sve do toltečke civilizacije. Toltečke rezbarije koje datiraju još iz 9-og veka za vreme Hrista prikazuju pse koji podsećaju na čivave, sa istim velikim ušima i okruglom glavom.

Psi su nazvani Techichi, a njihova uloga u pomenutoj civilizaciji je nerazjašnjena. Kada su Asteci pokorili Tolteke, tada su u svoje društvo uveli i Techichi-je. Mnogi od njih su živeli u hramovima i bivali su korišćeni u ritualima Asteka. Oni su verovali da ove životinje imaju mistične moći, uključujući sposobnost za proricanje budućnosti, lečenje raznih bolesti i bezbedno odvođenje mrtvih duša u podzemni svet. Postojao je bizaran običaj da se pas ubije i kremira, a zatim zakopa zajedno sa ostacima pokojnika. Takođe su njihovo meso koristili za ishranu, a kožu kako bi pravili odeću. Krajem 1500-ih, Španci su porobili Asteke i rasa je nestala pod nepoznatim okolnostima.

Druga teorija je da su mali, bezdlaki psi dovedeni iz Kine u Meksiko od strane španskih trgovaca i da su zatim ukrštani sa minijaturnim, domaćim psima. Bez obzira koja je od ove dve teorije tačna, kratkodlaka čivava koju poznajemo danas otkrivena je tokom pedesetih godina prošlog veka u meksičkoj državi Čivava, odakle i potiče njen naziv. Američki posetioci su iz Meksika dovodili kući ove male pse.

Prvi put je rasa prikazana 1890-e, a  čivava po imenu Midget postala je prva od svoje vrste koja je 1904-e registrovana od strane Američkog Kinološkog kluba.

Dugodlaka sorta najverovatnije je nastala kao miks kontinentalnog patuljastog španijela i pomeranaca. Popularnost pasmine porasla je tokom 1930-ih i 40-ih godina prošlog veka, kada su je povezali sa kraljem plesa i vođom benda latino muzike, čuvenim Havijerom Kugatom.

Od 1960-ih, čivava je jedna od najpopularnijih rasa registrovanih od AKC-a (American Kennel Club). Danas se nalazi na 11. mestu među 155 rasa i sorti koju priznaje AKC.

Karakteristike

Mnogi smatraju da je ovo najsimpatičniji i najslađi pas na svetu. Mnogima liči na neku minijaturnu igračku, ali što više upoznajete čivavu, to ćete pre zavoleti i njene ostale osobine. Krase je trouglaste uši, dugačak i izvijen rep i pomalo luckast izraz lica. Težina je od jednog do tri kilograma, a visina od 15 do 23 centimetara.

Naziv: Čivava

Zemlja porekla: Meksiko

Životni vek: 12 – 20 godina

Temperament: razigrana, smela, okretna, lojalna, pozorna…

Boja: crna, bela, čokoladna, krem…

Visina: 15 – 23 cm

Težina: 1 – 3 kg

Temperament

Čivava često podseća na ljute i vruće takose i to nije asocijacija koja je povezana samo sa čuvenom meksičkom brzom hranom. Poznata je po tome što je najmanji pas na svetu, ali u tom majušnom telu smeštena je najjača ličnost. Takav stav i temperament privući će podjednako i muškarce i žene.

Zabavno nežna i živahna, biće najsrećnija u vašem društvu. Pratiće vas svuda po kući, pa čak i kada odete negde, čivava lagano može stati u vašu torbu i uživati u zajedničkom šopingu.

Za čivave nije ništa neobično da stvore blisku vezu sa jednom određenom osobom, iako će, ukoliko su vaspitane, biti itekako voljne za novim poznanstvima (možda samo na početku malo stidljive). Imajte na umu da postaju jako zahtevne ako ih razmazite.

Pored toga što su nežne, jako su inteligentne i brzo uče, pa će vam obučavanje predstavljati pravi užitak. Mogu se takmičiti u testovima agilnosti i poslušnosti sa istim entuzijazmom i uspehom, kao i veliki psi. Čivavama je neophodna rana obuka i socijalizacija.

Kada niste u mogućnosti da ih nadgledate, možete ih staviti u kavez. Ovo će pomoći i da ne naprave neku štetu u kući. Ipak, nikada ih ne držite zatvorene duže od 4 sata, izuzev noću kada spavaju.

Kao i svi psi, tako i čivave umeju praviti gluposti kada su štenci. Možda neće napraviti toliku štetu kao jedan labrador, ali će svakako svojim malim zubima ostaviti trag.

Tačnije rečeno – to su mali tvrdoglavci. U takmičenjima i izvršavanju komandi biće najuspešnije ako im sve to predstavite kroz zabavu. Prilikom dresure koristite pozitivne metode u vidu pohvala i nagrada (npr. poslastica). Grubo postupanje i viku neće trpeti.

Kada uzimate čivavu, imajte na umu njenu veličinu. One su radoznali i smeli istraživači, pa stoga mogu lako pobeći iz dvorišta kroz male pukotine u ogradi i zavući se na mesta gde ni štenci ne bi mogli stati.

Iako imaju tendenciju kako vladaju situacijom, vrlo lako se može desiti da ih slučajno povrede veći psi. Ne preporučuju se porodicama sa decom mlađom od osam godina, baš iz razloga što su osetljive i nežne i što ih jako mala deca u igri mogu ozlediti.

Vrlo ih je bitno socijalizovati kako bi imale ispravno ponašanje u odnosu na decu, odrasle i druge životinje. Nepoverljive su prema strancima što ih čini odličnim čuvarima, ali svakako moraju naučiti da se upoznaju sa ljudima na prijateljski način. Zbog te svoje pozornosti i  sumnjičavosti prema nepoznatima, uvek izaberite štene koje je kod svojih odgajivača imalo konstantnu interakciju sa ljudima.

Takođe je važno zapamtiti da često zaboravljaju da su male i da će se bez imalo straha uhvatiti u koštac sa velikim, agresivnim psima, pa zato im je kada su u šetnji potreban konstantan nadzor, pa čak i kada su u dvorištu jer tada mogu biti napadnute od strane raznih životinja poput jastreba, kojota, drugih pasa…

Njena ličnost i jedinstvena veličina čini je savršenim pratiocem u svakoj prilici. Ljudi koji žive sa čivavom su joj maksimalno posvećeni, a mnogi kažu da kada se jednom upoznate sa ovom rasom, za vas neće postojati nijedna druga.

Veoma dugo žive (čak i do 18 godina). Sklone su drhtanju kada im je hladno, kada su uzbuđene ili uplašene. Ako izlazite u šetnju po zimi ili vlažnom vremenu, obavezno im obucite džemper ili kaput.

Potrebno im je 20 – 30 minuta vežbanja dnevno. Iznenadiće vas količina energije koju poseduju. Mogu beskonačno vremena juriti veverice po dvorištu i igrati se sve dok vi izdržite. Uživaće u šetnjama, raznim ludorijama i donošenju igračaka. Biće aktivne do poslednjeg atoma snage, pa morate paziti da se ne iscrpe previše, naročito po toploti. Ipak, koliko god da vole biti napolju, pre svega su kućni psi.

Ukoliko im je dosadno, mogu postati destruktivne i izbirljivci su kada je u pitanju hrana. Uspostavite osnovna pravila i držite ih se, inače ćete dospeti u situaciju da se odreknete omiljene fotelje jer se ona svidela vašem ljubimcu.

Ponašanje čivave često opisuju kao ponašanje jednog terijera. Po prirodi, osetljiva je i potrebno joj je ljudsko društvo i pažnja, zato je nikako nemojte ostavljati negde predugo samu jer će, u tom slučaju, jako patiti.

Zdravlje

Nemaju većih zdravstvenih problema, ali, kao i sve rase, mogu se roditi ili tokom života steći neka oboljenja. Najčešće bolesti koje pogađaju ovu pasminu su luksacija patele, hipoglikemija, šum na srcu, plućna stenoza, kolaps traheje, hidrocefalus, drhtavica i soft spot na lobanji.

Nega

Čivave imaju dva tipa krzna: glatko i dugo. Glatko ima glatku i sjajnu dlaku, „slepljenu“ uz telo sa nabranim, dužim delom na okovratniku. Na glavi i ušima dlaka je tanja, a rep krznen. Dugodlake imaju mekanu dlaku, ravnu ili blago kovrdžavu. Po telu je glatka (kao kod kratkodlakih čivava), a paperjast rep se preko leđa širi poput ventilatora. Okovratnik je nabran, a na šapama je dlaka duža. Zadnje noge su, takođe, prekrivene dužim krznom i podsećaju na pantalone.

Pored ova dva tipa krzna, dolaze i u nekoliko boja i šara. Mogu biti jednobojne (crna, bela, žuto-smeđa, čokoladna, siva, srebrnkasta), trikolorne (boja čokolade, crna ili plava sa bakarnim i belim delovima), tigraste, šarene i sa raznim drugim oznakama. Nijanse svih ovih boja mogu se kretati od jako svetle do jako tamne.

Kupanje ne zahteva puno vremena, a četkanje će vam oduzeti samo nekoliko minuta nedeljno. Kratkodlake je najbolje četkati gumenom rukavicom ili četkom sa kratkom, prirodnom dlakom, a dugodlake sa metalnom četkom.

Jako se malo linjaju tokom godine, a malo više u proleće i jesen kada je sezona. Podlaka dugodlakih čivava može opadati u grumenima. Redovnim četkanjem ćete, zasigurno, smanjiti linjanje i držati ga pod kontrolom.

Budući da su poznate po izrazito suvoj koži, kada ih kupate izaberite adekvatan šampon za pse kako ne bi došlo do isušivanja.

Redovno proveravajte i čistite uši zbog potencijalnog prisustva cerumena i neprijatnog mirisa. Ako primetite da su ivice ušiju suve, namažite na ta mesta malo kokosovog ulja ili ulja za bebe.

Kod nekih ćete primetiti prisustvo mrlja ispod očiju (kada oči suze, tada se i javljaju mrlje). Pažljivo ih očistite proizvodima baš za tu namenu. Nokti im rastu jako brzo, pa ih po potrebi secite. Šape proveravajte zbog mogućih povreda iili stranog tela.

Kao i mnoge male pasmine, tako je i ova sklona lošem stanju zuba. Čišćenje dva do tri puta nedeljno će zube i usnu duplju održati zdravim.

U obavezan, preventivni pregled ubrojite proveru kože, ušiju, nosa, usne duplje, očiju i šapa.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Većina jedinki će voleti decu, ali kombinacija majušnog pas i malog deteta svakako je recept za katastrofu. Može iskočiti iz ruku deteta i povrediti se, a takođe, neće se libiti ni da odreaguje ukoliko je vaš mališan maltretira. Upravo iz tih razloga, mnogi odgajivači ni ne prodaju svoje štence porodicama sa malom decom. Najbolje funkcionišu u domovima sa razumnom, starijom decom koja znaju kako da se ophode prema psima.

Ako imate malo dete i čivavu, dopustite mu da je drži samo ako sedi na podu. Ipak, obavezno morate znati da je nadgledanje svake interakcije između psa i male dece obavezna.

Dobro će se slagati i sa drugim kućnim ljubimcima, uključujući i mačke, ukoliko se upoznaju u ranom dobu. Kao što smo već pomenuli, neustrašiva čivava će se suočavati i sa mnogo većim psima od sebe, što može izazvati mnoge probleme. Za male pse nije ništa neobično da konstantno imaju potrebu da budu glavni.

Sponzorisano:

Povezani postovi

One Response

  1. Danijela