Crni ruski terijer – osobine, karakter, štenci i cena

Pomenuta rasa pasa nastala je sa jednim ciljem , a to je da pomogne ruskim vojnicima u različitim pohodima i operacijama koje njihova uloga zahteva. Kada su pomoću ukrštanja različitih rasa pasa, konačno dobili psa kakvog su želeli bili su svesni da isti sadrži određene nedostatke.

Tokom vremena, odgajivači su se potrudili da iste otklone kako bi dobili psa kakvog su zamislili, a to je današnji crni ruski terijer. Ovaj pas smatra se najvećim terijerom na čitavom svetu, a takođe veoma je rasprostranjen i van Rusije.

Sovjetski savez smatrao je da ruske vojne snage ne sadrže odgovarajuće rase psa koji bi im bili od pomoći, pa shodno tome smatrali su da bi pas sa karakteristikama koje danas ima crni ruski terijer bio savršeno rešenje. Svoje ideje rešili su da sprovedu u delo. Odgajivačnija po imenu Krasnaja imala je zadatak da ukrštanjem rasa stvori kompetentnog psa koji će ispuniti sve uslove i služiti ruskoj vojsci.

Crni ruski terijer nastao je kombinacijom rotvajlera, terijera kao i pasa koji su za vodu. Prilikom stvaranja pomenute rase korišćeni su terijeri koji su imali odlične karakteristike. Osobine koje su bile željene kada se stvarala pomenuta vrsta psa, su spretnost, minimalno održavanje od strane vlasnika, izuzetna snaga i snalažljivost. Posebno je bila željena osobina da pas ima veliku izdržljivost i da može izdržati veliku glad ukoliko se nađe u lošim životnim uslovima.

Crni ruski terijeri imali su različite uloge kada je u pitanju ruska vojska. Naime, isti su prvo služili kako bi detektovali različita eksplozivna sredstva kao i mine. Nakon toga, crni ruski terijer imao je ulogu da vuče sanke.

Takođe, uloga istog bila je i pronalazi vojnike koji su prilikom rata bili povređeni. Isti su brilijirali u različitim vojnim pohodima, a prema podacima jedne od njih su i one u Bosni ili pak Avganistanu.

FCI standard pomenuti psi dobili su osamdesetih godina dvadesetog veka.

Osobine

Kao što smo već napomenuli, pomenuti psi ubrajaju se u grupu terijera, a za njih je karakteristično da žive najviše 11 godina. Kada govorimo o visini i težini crnog ruskog terijera, moramo napomenuti da kao i kod ostalih pasmina, mužjaci su nešto teži i viši od ženki. U slučaju crnog ruskog terijera visina mužjaka kreće se do 76 cm, dok se njihova težina kreće do 60 kilograma. Ženke crnog ruskog terijera teške su do 50 kilograma, dok se njihova visina kreće do  70 cm.

Crni ruski terijer je kao što se već navodi u njegovom nazivu, crne boje. Smatra se jednim od najvećih terijera na čitavom svetu, a građeni su pretežno atletski. Shodno tome, njihovo telo odlikuje veliki broj mišića. Masivan kostur čini njihovo telo, kao i veoma velika glava.Ista se odlikuje okruglim jagodicama, a čelo ovog psa je ravno.

Njuška pomenute vrste psa je paralelna sa linijom čela, a za nju je još karakteristično da nije duža od lobanje i da je pomalo zašiljena.  Zahvaljujući brkovima i bradi crnog ruskog terijera, stiče se utisak da je njuška ovog psa kvadratnog oblika. Grudi pomenutog psa su široke. Stop crnog ruskog terijera je veoma primetan. Trouglaste uši kod pomenutog psa su postavljene visko na glavi. Iste su postavljene tako da se svojim prednjim krajevima oslanjaju na jagodice psa. Ukoliko su uši male, ne oslanjaju se na jagodice ili su pak postavljene suviše nisko, budite uvereni da se u tom slučaju radi o određenom nedostatku ovog psa.

Njihove oči su tamne boje, i iste su postavljene takođe visoko. One su ovalnog oblika i karakteristično za njih je da su malo iskošene. Ukoliko su iste svetle boje ili previše krupne, znajte da se radi o određenom nedostatku. Crni ruski terijer poseduje velike zube, koji su jaki i bele boje. Isti su postavljeni tako da naležu jedni na druge, a poznato je da je zagriz istiog škarast. Vrat pomenute pasmine odlikuje se masivnošću, a takođe je i dugačak i suv.

Prsa pomenutog psa su duboka, a takođe je karakteristično da sadrže par rebra koja su ispupčena.Ukoliko je trbuh pomenute rase pasa previše opušten smatraće se to nedostatkom, jer to nije karakteristika ove rase pasa.  Leđa crnog ruskog terijera su veoma prava i takođe sadrže mišiće. Noge ovog psa postavljene su paralelno, a karakteristično za iste je da su prednje noge kraće u odnosu na zadnje.  Rep pomenutog psa je kratko kupiran, a isti je inače visoko postavljen i debeo je.

Crni ruski terijer je pas za kog se smatra da je nešto viši od prosečnog psa. Koža pomenutog psa je čvrsta a takođe i elastična. Zanimljivo je da ista ne poseduje bilo kakve nabore. Takođe, ovi psi nemaju ni podbradak. Veoma je snažne konstitucije, pa se shodno tome često za njegovu celokupnu građu kaže da je masivna. Ukoliko ovaj pas poseduje mlitave mišiće, veći je nego što je predviđeno, ili pak poseduje laganu građu kostura takve osobine smatraće se nedostatkom pomenute vrste.

Karakter

Kada govorimo o karakteru ovog pasa, kao njegova najizraženija osobina navodi se hrabrost. Naime, za crnog ruskog terijera smatra se da bez razmišljanja brani svog vlasnika ili pak članove porodice u kojoj odrasta. Veoma su odani svom gospodaru, pa se zato vernost smatra još jednom od njihovih osobina. Pomenuti psi su otporni na različite uslove i veoma su poslušni.

Crni ruski terijer je pas koji pokazuje želju za radom pa je shodno tome na isti uvek pripremljen. Kada je u pitanju odnos sa decom, moramo priznati da se sa njima odlično slažu. Neverovatan je podatak da pomenuti psi kao da imaju svest o nejakosti dece, pa shodno tome veoma su nežni i pažljivi kada se sa njima igraju.

Crni ruski terijer je pas koji nije podlac niti na bilo koji način zao. Jedna od njegovih osobina je ta da nikada ne napada prvi usled svoje nepromišljenosti ili agresivnosti, već se isključivo brani i reaguje samo u slučaju ako je napadnut ili pak ukoliko proceni da je njegov vlasnik ugrožen.

Ovi psi su veoma stabilni i poseduju jake živce. Za njih se često kaže da imaju živu narav ali pak da su uravnoteženi psi. Oni su veoma odlučni i svoji, a poznato je da su njihove reakcije veoma izražene. Ukoliko se dogodi da je pas plašljiv , pasivan ili pak razdražljiv, budite uvereni da se radi o nekom nedostatku ili da pak taj pas nije čistokrvni crni ruski terijer, jer ove osobine nisu odlika pomenute vrste pasa.

Pomenuti psi se odlikuju visokom inteligencijom i rado uče nove komande.

Crni ruski terijer smatra se psom koji ima veoma čvrst temperament i ponekad ume biti tvrdoglav. Za ovog psa se često navodi da je ,, pas jednog vlasnika“, shodno tome isti ne dozvoljava da mu bilo ko komanduje jer on sluša samo svog vlasnika i ispunjava njegove želje. Jedna od karakteristika ovog psa je i nepoverenje koje gaji prema strancima. Ovaj pas obožava ljude, pa shodno tome kao svoju prirodnu potrebu podrazumeva da bude u okruženju drugih ljudi.

Kada je u pitanju dresura crnog ruskog terijera, zahvaljujući njegovoj visokoj inteligenciji, isti bez problema uči nove komande. Obzirom da njegov vlasnik uvažava apsolutni autoritet u životu ovog psa ne bi trebalo da ga komandama uči bilo ko drugi jer neće slušati i izvršavati zadato. Prema iskustvima, ponekad ovaj pas zna biti tvrdoglav i na taj način ume da remeti čitav proces dresure.

Štenci

Crni ruski terijer je pas koji je spreman za parenje nakon navršenih prvih šest meseci života. Zanimljiv podatak je da ženka pomenute vrste dobija teranje na svakih šest mesci, a tada se dešavaju određene promene u njenoj svakodnevnici.

Naime, ženka crnog ruskog terijera u periodu teranja ne jede mnogo, a poznato je i da ispušta određeni miris na osnovu kog mužjaci prepoznaju da je došlo vreme za parenje. Prvih šest dana teranja ženka neće ispoljavati potrebu za parenjem, i najčešće se dešava da u tom periodu nema potrebu da vidi mužjaka. Kada prođu šest dana, ona menja svoju odluku i dozvoljava mužjaku da joj se približi.

Ukoliko ste vlasnik pomenute pasmine, trebalo bi da se raspitate u odgajivačnici da li je sve proteklo u redu prilikom rođenja vašeg psa. Takođe, ukoliko tražite partnera vašem psu, povedite računa da isti bude adekvatan tako što će pre svega biti zdrav i vakcinisan.

Ako se odlučujete na parenje pasa, trebalo bi da povedete računa da se tom prilikom dobiju štenci koji će biti vrhunskog porekla, jer na taj način dobićete zdrave pse.

Nega i ishrana

Kada je u pitanju idealan uslov za boravak ovog psa, možemo vam reći da će istom biti dobro gde god ga smestite. Iako su krupniji psi, smatra se da isti ne zauzimaju mnogo mesta jer im je dovoljno samo da budu uz svog gospodara.

Crni ruski terijer može živetu ili u stanu kraj vas ili pak u dvorištu. Zanimljiv podatak da ovoj pasmini ne smetaju vremenski uslovi poput hladnoće ili pak vrućine, jer zahvaljujući njihovoj otpornosti različite klimatske uslove savršeno podnose.

Neophodno je pomenutog psa redovno šetati kako se ne bi u suprotnom to odrazilo na njegovo zdravlje.

Ovaj pas nije previše zahtevan kada je u pitanju održavanje, ali ono što se svakako preporučuje su fizičke i mentalne vežbe koje bi trebalo svakodnevno da se obavljaju.

Dlaka ovog psa se održava skraćivanjem koje se obavlja na svakih osam nedelja. Isti se ne linja mnogo , pa se zato ovaj pas češlja jednom u toku nedelje jer za više od toga nema potrebe.

Kada je u pitanju zdravlje, ovaj pas se odlikuje veoma dobrim zdravljem. Naime, poznato je da isti oboljevaju u retkim slučajevima, od nekih retkih bolesti. U pomenute retke bolesti, ubrajaju se displazija kukova, displazija lakta kao i problemi sa očima.

Kada je u pitanju ishrana crnog ruskog terijera, veterinari preporučuju da ista ne bi trebalo samo da se bazira na granulama i ostaloj veštačkoj hrani. Naime, savršena ishrana ovog psa bila bi ukoliko ista bude bazirana na 70% mesa a ostatak da čine žitarice, voće i povrće. Kada je u pitanju meso koje pas konzumira, možete istom davati sirovo ili pak kuvano mesto.

Preporučuje se da pas konzumira kuvanu junetinu. Kada meso kuvate, stručnjaci savetuju da se istom daje i voda u kojoj se meso kuvalo jer to pozitivno utiče na zdravlje ovog psa. Povrće koje se najčešće preporučuje da pas konzumira je krompir, šargarepa, blitva, brokoli, spanać , tikvica ili pak bundeva. Priprema pomenutog povrća ne iziskuje puno vremena pa shodno tome pomenuto povrće možete obariti za relativno kratko vreme a na taj način zadržaće se svi vitamini koje ono poseduje.

Cena

Crni ruski terijer je pas koji na teritoriji naše zemlje nije naročito rasprostranjen. Shodno tome, njegova cena smatra se visokom za naše podneblje. Naime, štene crnog ruskog terijera možete nabaviti po ceni od oko 400 eura.

Pre bilo kakve kupovine, stručnjaci savetuju da se dobro raspitate o odgajivačnici gde ćete istog kupiti. Razlog tome je taj što se neretko događa da odgajivači podmetnu mešance umesto čistokrvnih crnih ruskih terijera i na taj način naškode vlasniku.

Sponzorisano:

Povezani postovi