Epanjel Breton

Psi rase epanjel breton su lovački psi srednje veličine, koji odišu snagom i elegancijom. Oni spadaju u lovačke pse, ptičare, da budemo precizniji, a na našim prostorima je naročito poznat kao pas Sima, iz kultne domaće serije.

Nastanak

Kao mesto začetka rase pasa epanjel breton se uzima Francuska. Da budemo precizniji, nakon detaljnih istraživanja se došlo do zaključka da su epanjel bretoni nastali u centralnoj Bretanji, odakle su se danas širili i na ostala mesta u Francuskoj, te i na čitav evropski kontinent, pa i šire.

Danas ova rasa predstavlja brojčano dominantnu rasu pasa u Francuskoj.

Ova rasa je sve do kraja 20. veka detaljno proučavana i vršena je temeljna selekcija, koja je kasnije dovela do savršenih jedinki.

Prvi plan standardizacije rase epanjel breton je nastao 1907. godine u gradiću na zapadu Francuske zvanom Nant, a već 7. juna 1908. godine je ovaj plan i prihvaćen, za vreme Prve plenarne skupštine kluba pasa u Ledeaku.

Karakteristike

Epanjel bretoni su izuzetno karakteristični psi, koje ćete od drugih lako razlikovati, što po fizičkom izgledu, što po držanju i karakteru, a naročito po samom načinu hoda, kada se njihove prednje i zadnje noge pomeraju sa takvom stabilnošću, da u hodu nema nikakvih oscilacija niti njihanja tela.

Hod epanjel bretona je i inače izuzetno snažan, a u isto vreme i neverovatno lagan, dok su leđa tokom hoda izuzetno čvrsta. Sve ovo dovodi do toga da, gledajući pse rase epanjel breton kako se slobodno kreću u prostoru, stičete utisak da su ovi psi zapravo članovi elite.

Kada su na terenu, obavljajući svoj posao aktivnog lovca, njihov elegantan hod prelazi u galop, pri čemu su im koraci izuzetno brzi, a amplituda koraka zadivljujuće osrednja. Za vreme galopa se njihove zadnje noge ne zabacuju unazad.

Fizički izgled

Psi rase epanjel breton spadaju u pse srednje veličine. Naime, minimalna visina mužjaka ove rase pasa iznosi 48 cm, a može dostići visinu i od 51 cm. Ženke rase epanjel breton su nešto niže, te se njihova visina uglavnom kreće između 47 cm, pa negde do 50 cm.

Psi rase epanjel breton imaju zaobljenu lobanju, na čijem vrhu se nalaze visoko postavljene uši, koje su trouglastog oblika, a u stanju mirovanja stoje spušteno. Uši su nekako povučene na unutra, ka obrazima i zaobljene su na samim vrhovima. Cele uši su im prekrivene tankim slojem nežne talasaste dlake.

Epanjel bretoni imaju tople, blago iskošene oči umiljatog pogleda. Njihove oči su srednje veličine i ovalnog oblika, a boja zenica zavisi jedino od boje dlake. Ipak, kada se radi o psima rase epanjel breton, uvek je poželjna što tamnija boja.

Epanjel bretoni imaju u potpunosti ravnu njušku, a nosna pečurka, odnosno boja nosne pečurke, mora da se poklopi sa najtamnijom nijansom dlake psa, bez obzira na to da li se radi o nekoj tamnijoj nijansi braon boje ili svetlijim nijansama oranž.

Ispod nosne pečurke epanjel bretona se nalaze tanke usne, gde gornja usna po pravilu u potpunosti prekriva donju usnu, a ispod njih se nalazi lepo raspoređen red makazastih zuba.

Kod pasa rase epanjel breton je vrat srednje dužine i dalje se nastavlja na kratka i u potpunosti ravna leđa. Njihove grudi su dovoljno široke u odnosu na celo telo, sa dobro zaobljenim rebrima, a dopiru negde do laktova.

Kod pasa ove rase je takođe karakteristično da im je rep usađen visoko i da ga nose ili u potpunosti horizontalno ili, pak, nešto niže. Ipak, kada ih nešto zaintrigira ili se kreću malo žustrije, rep im se često nekako živahnije kreće. Inače, ne bi trebalo da Vas začudi ni ako Vaš epanjel breton ima kratak rep ili ga, čak, uopšte i nema. Ovo je inače česta pojava, tačnije urođena pojava, koja nema nikakve veze sa uzgajivačnicom.

Celo telo epanjel bretona je prekriveno tanjim slojem dlake, koja može biti ili blago talasasta ili ravna, ali pod obavezno prednje noge moraju imati talasaste zastavice. Sa druge strane, zadnje noge epanjel bretona su sve do butina u potpunosti odlakane.

Što se same boje dlake epanjel bretona tiče, tu ima već više dozvoljenih varijanti, odnosno kombinacije boja. Naime, najčešće ćete sresti dvobojne, tačnije epanjel bretone oranž – bele ili braon – bele dlake. Ipak, kod dvobojnih varijanti je dozvoljena i crno – bela varijanta.

Takođe, kada se radi o dvobojnim psima rase epanjel breton, dozvoljeno je da oni imaju i različite sitnije šare, najčešće pegice, koje se mogu javiti na nosu, gornjim i donjim usnama psa i butinama. Na predelu oko očiju, prednjem delu glave, po grudima ili usnama, mogu imati i braon ili čak tamno braon šare veće površine.

Kada već govorimo o bojama dlake pasa rase epanjel breton, moramo na glasiti da su dozvoljene i trobojne varijante dlake, koje uglavnom podrazumevaju sledeće varijante: bela – braon – crna, bela – braon – oranž, pa čak i neke od ovih varijanti u kombinaciji sa bojom plesni. Kada se radi o epanjel bretonima sa trobojnom dlakom, dozvoljeno je i da imaju oranž ili tamno oranž fleke iznad vrha repa.

Kod epanjel bretona svih boja, bilo da se radi o trobojnim ili dvobojnim varijantama, dozvoljena je i mala šara na čelu. Ono što se ipak nipošto ne priznaje jeste jednobojnost kod pasa.

Karakter

Osobine koje naročito karakterišu epanjel bretone su inteligencija i mentalna uravnoteženost.

Epanjel bretoni su po prirodi izuzetno socijalna bića, koja se veoma lako prilagođavaju svakoj socijalnoj sredini i različitim tipovima ljudi.

Ipak, pre nego što upozna nekog novog, morate biti veoma obazrivi, jer će on svaku nepoznatu osobu verovatno videti kao potencijalnu pretnju po svoje vlasnike, te će nastojati da ih zaštiti svim silama. To može dovesti i do toga da se stranac oseća nelagodno i kao da je u opasnosti, bez obzira na to što su sami vlasnici svesni da se ovde radi o izuzetn miroljubivom psu.

Zbog toga je bitno da vlasnik uvek bude prisutan kada se pas upoznaje sa novom osobom, kako bi pas uvideo da se radi samo o prijatnom gostu, koji ne predstavlja nikakvu opasnost po dom.

Ovi psi su inače izuzetno značajni profesionalnim i rekreativnim lovcima, jer ih karakteriše izuzetno razvijeno čulo mirisa i vida, ali i izražena sposobnost šunjanja i pretraživanja. Takođe su izuzetno laki za dresuru, te ih čini savršenim psima za upošljavanje za završavanje različitih zadataka.

Inače su i izuzetn poslušni, što, u kombinaciji sa visokim koeficientom inteligencije i fizičke sposobnosti, pomaže da sve nove komande veoma lako savladaju i zapamte na duge staze.

Zdravlje

Epanjel bretoni su psi relativno dugog veka. Njihova starosna granica se uglavnom kreće između 12 i 14 godina, sa povremenim izuzecima.

Iako su generalno dobrog zdravlja, ipak morate voditi računa da nipošto ne preskačete ni jednu obaveznu vakcinu i revakcinaciju psa, kao i da, barem jednom godišnje, svog psa rase epanjel breton vodite na preventivnu kontrolu kod veterinara.

Činjenica jeste da nisu toliko skloni naslednim bolestima sa smrtnim ishodom, ali se ipak može desiti da pas ima predispozicije za razvoj displazije kukova, što se može primetiti ultrazvučnim pregledima u prvoj godini života.

Ukoliko se desi da Vaš pas jeste sklon razvoju ove anomalije ili ju je, pak, razvio, poželjno bi bilo da ga odmah isključite iz planova za dalju reprodukciju, jer je displazija kukova ipak nasledna anomalija, kao i da odmah konsultujete svog lekara o mogućim tretmanima, koji će ublažiti simptome displazije kukova.

Još jedna od čestih boljki kod pasa rase epanjel breton su povremene infekcije oka različitog tipa, zbog kojih se obavezno morate obratiti veterinaru, a ne čekati da prođe sama od sebe.

Nega

Epanjel bretoni nisu naročito nežni psi, koji iziskuju dosta nege, što ne znači da ga treba zanemarivati u potpunosti.

Prvo što morate znati kada nabavljate štene epanjel bretona jeste da je on po prirodi izuzetno energičan pas, te mu je, s tim u vezi, potrebna česta fizička stimulacija. Iako će ga neki od budućih vlasnika uzeti isključivo kao kućnog ljubimca, morate imati u vidu da će on, bez obzira na to koliko ga budete navikavali na miran život, ipak posedovati energiju, koja će samo tražiti izlaz.

Zbog toga ga barem jednom dnevno morate izvoditi iz kuće i puštati da se istrči, a naročito je poželjno i da sami vlasnici budu atletski tipovi, koji će na ovaj način uživati sa svojim ljubimcem, što će njemu i doneti dodatno zadovoljstvo.

Ukoliko se, pak, desi da nemate vremena da psa često izvodite, već očekujete od njega strogu disciplinu i mirne dane, desiće se da on postane hiperaktivan, čime ćete napraviti veću štetu sebi nego njemu.

Kao i drugi lovački psi, i psi rase epanjel breton imaju osetljive uši, o kojima naročito morate voditi računa. Naime, njima je potrebna svakodnevna nega u vidu čišćenja ušiju, a naročito ukoliko se i koriste baš kao lovački psi. U tom slučaju mu obavezno očistite uši svaki put kada se vratite iz lova.

Dlaka epanjel bretona je takvog sastava da se i ne prlja toliko niti se brzo masni, zbog čega mu i nije potrebno često kupanje. U slučaju ovih pasa možete mu čistiti dlaku po svojoj želji,kada sami primetite da je kupanje baš neophodno.

Po svemu što ste do sada pročitali, jasno Vam je da psi rase epanjel breton nisu baš preporučljivi za stan. Iako njihova veličina ne govori tome u prilog, ovim psima je ipak potrebno dovoljno prostora, kako bi konstantno mogli da se kreću.

Naravno, s obzirom na to da su socijalna bića, idealni uslovi za njega su život sa vlasnikom u kući, sa svakodnevnim pristupom dvorištu. Takođe mogu živeti i u dvorištu, ukoliko im se obezbedi mesto na kom se mogu skloniti od prirodnih nepogoda.

Cena

Cena pasa rase epanjel breton varira u zavisnosti od odgajivačnice, tačnije vlasnika pasa.

U principu, uvek možete naći i ljude dobre volje, koji samo žele da udome ove pse kod dobrih porodica, koje će im pružiti neophodnu ljubav, a, u nekim slučajevima će ih čak i pokloniti jednoj takvoj porodici.

Ipak, kada govorimo o konkretnoj valuti na našim prostorima, štene ili odraslog psa rase epanjel breton možete nabaviti po ceni između 50 evra i 150 evra.

Sponzorisano:

Povezani postovi