Erdel Terijer

Poznat i kao „kralj terijera“, erdel (engl. Airedale Terrier) je zaista najveći od svih pripadnika svoje vrste. Pasmina je nastala u dolini Aire u Jorkširu i napravljena je da hvata vidre i pacove u regiji između Aire-a i Wharfe Rivers-a.

Ovo je sportski pas, a postao je idealan i kao odličan radni pas, dokazujući svoju vrednost tokom Prvog svetskog rata.

Inteligentan, društven i samouveren, erdel poseduje fenomenalne karakterne crte koje zadivljuju njegove vlasnike.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Erdel zasigurno nosi titulu najvećeg od svih terijera. Prvi pokušaj stvaranja rase dogodio se 1853. godine. Oštrodlaki crno-žuti terijer ukrštan je sa pasminom koja lovi vidre, u nadi da će se stvoriti dobro formiran pas koji će te iste vidre loviti u rekama, a pacove na kopnu.

Prvim ukrštanjem dobio se pas koji poseduje žustrost jednog terijera i koji je bio u stanju da pliva i lovi životinje. Ukrštane vrste su nazvane Waterside i Bingley terijeri, a u roku od 12 godina od prvog unakrsnog uzgoja, pas je postao popularan sportski terijer.

Godine 1864. održana je prva izložba u dolini Aire. Negde u to vreme, spojila se grupa odgajivača i odlučila da dve vrste Waterside i Bingley terijer, dobiju zajednički naziv – Erdel terijer. Veruje se da je ovaj naziv prvi predložio dr. Gordon Stejbls.

Ime „Erdel terijer“ nije bilo odmah prihvaćeno, niti često korišćeno u početku, što je izazvalo veliku konfuziju. Na raznim budućim izložbama, ova pasmina je koristila jedno ili sva tri naziva, a tek 1886. Kinološki klub u Engleskoj je prihvatio ime „Erdel terijer“ kao zvanično ime rase.

Američki klub erdel terijera osnovan je 1900. godine, a 1910. klub je dobio svoj trajni trofej, pod nazivom „Airedale terrier bowl“, na kome su urezana sva imena pobednika na izložbama.

Ovi terijeri su korišćeni tokom Prvog svetskog rata kao glasnici, stražari, nosioci hrane i municije, izviđači, psi za hitne slučajeve, lovci na pacove, pomagači u Crvenom krstu, psi čuvari i psi zaduženi za vuču sanki. Rat je doneo priču o hrabrosti i lojalnosti erdela i tako doprineo popularnosti rase. Predsednici Teodor Ruzvelt, Voren Harding i Kevin Kulidž bili su jedni od mnogih koji su posedovali i veličali ovu pasminu.

Tokom Prvog svetskog rata, snažni erdel terijer po imenu Džek hrabro je prelazio bojna polja kako bi dostavio poruke britanskom štabu. Trčeći pola milje kroz močvare, dok su se na njega obrušavali meci od strane artiljeraca, Džek je kao posledicu imao smrskanu nogu i slomljenu vilicu. Nažalost, uginuo je ubrzo nakon završetka svoje misije. Neverovatno je da je poruka koju je odneo svom štabu, spasila živote vojnika i Džek je zbog toga posthumno dobio nagradu Viktorijanski krst za junaštvo i hrabrost na ratnom polju. Upravo ta hrabrost i odvažnost koju je on pokazao danas krasi čitavu pasminu erdel terijer.

Psi poput Džeka, bili su odgajani kao višenamenski psi sa oštrinom terijera, ali koji su mogli i plivati, kao i nanjušiti plen.

Godine 1949. erdel se našao na 20-om mestu po popularnosti od strane Američkog kinološkog kluba (AKC – American Kennel Club).

Karakteristike

Ovu pasminu krasi veoma neobičan izgled, nesvakidašnji i poseban. Erdel terijer poseduje snažnu vilicu, male, crne oči i dugu, spoljštenu lobanju. Dlaka mu je poput vune (oštra i gusta), uši male i preklopljene, a leđa prava i izuzetno čvrsta. Normalnom visinom mužjaka smatra se raspon od 58 do 61 cm, a ženke od 56 do 59 cm. Prosečna težina kod mužjaka se kreće od 23 do 29 kg, dok su ženke, po pravilu, nešto lakše i to 18 – 20 kg.

Naziv: Erdel terijer

Zemlja porekla: Ujedinjeno Kraljevstvo, Engleska

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: pozoran, oprezan, inteligentan, druželjubiv, hrabar…

Boja: crna sa paležom

Visina: mužjak 58 – 61 cm, ženka 56 – 59 cm

Težina: mužjak 23 – 29 kg, ženka 18 – 20 kg

Temperament

Erdel terijeri se razliku od ostalih rasa po tome što spadaju i u sportske i u radne pse, a danas se takmiče u agilnosti, poslušnosti i testovima lova.

Erdeli su najzadovoljniji kada im zadate određene zadatke koje moraju da obave, čak i kada je to prost zadatak poput zabavljanja vaše dece. Sa decom se odlično slažu pa ih zato sa pravom zovu nežnim bebisiterima. Ipak, interakcija između pasa i dece uvek treba biti pod nadzorom odraslog.

Kao i svi ostali terijeri, tako i erdel ima sklonost ka kopanju, jurcanju i lajanju – ponašanje apsolutno normalno za rasu terijera. Pun je energije i odličan je pratilac za one koji uživaju u džogingu (budite sigurni da će vas dobro izmoriti). Dnevne šetnje i ludorije koje sa njim izvodite u vašem dvorištu predstavljaju njegove omiljene aktivnosti. Poželjne su dve šetnje dnevno. Ukoliko ga želite, morate i vi biti puni energije i izdržljivosti.

Ne možete pričati o ovoj rasi, a da ne pomenete njegov nezavistan karakter. Ovo je inteligentan pas koji misli sam za sebe i koji ne čeka uvek komandu od svog vlasnika. Ako želite ljubimca koji je prilagodljiviji i koji uvek čeka na naredbu, erdel terijer nikako nije rasa za vas. Međutim, ukoliko volite izazove, onda ćete možda biti zadovoljni ovom pasminom.

Dobro razmislite da li ste voljni da živite sa njegovom sklonošću ka potencijalno nepoželjnom ponašanju. Ako odlučite da jeste, bićete oduševljeni aktivnim, zabavnim pa ponekad i komičnim situacijama koje će vam priređivati.

Treba napomenuti da on nikako ne voli kada se sa njim postupa oštro i da će u tim slučajevima pokazati veliku dozu inata. Može biti agresivan prema drugim psima i životinjama, zbog svog lovačkog instikta, zbog čega ga je ponekad teško dresirati. Prilikom obuke, budite zabavni, fleksibilni i veoma strpljivi i vrlo brzo ćete videti dobre rezultate.

Nije iznenađujuća činjenica da je odličan čuvar, koji će svojom lojalnošću hrabro i žestoko braniti porodicu od neželjenih posetilaca. S’ druge strane, prijatelji njegovih vlasnika su uvek dobrodošli.

Erdel terijer je zabavan, razigran, voli uživati u društvu porodice, voli zabavu i igrarije, plivanje, bacanje igračaka, krađu prljavih čarapa, hvatanje hrane sa kuhinjskog stola, dakle – pravljenje raznoraznih nestašluka. Zbog svih ovih osobina, smatraju ga ozbiljnim kolekcionarom ljudskih stvari koje vredno skuplja i odnosi u svoje tajno skladište. Inače, jako sporo sazreva, pa stoga ovakvog karaktera može ostati i u starijem dobu.

Ovo je fascinantna rasa, hrabra, atletska, elegantna i luckasta. Već smo napomenuli da je pas ove rase izuzetno energičan, pa će mu zbog toga biti potrebne svakodnevne aktivnosti. Nije samo za život u stanu, najbolje je ukoliko imate i velik, ograđen prostor. Ali, svakako, nije namenjen da proživi život sam, u dvorištu. Kada je predugo sam, dolazi do destruktivnog ponašanja. Iznova osmišljajte zanimljive i nove vežbe, kako mu ne bi postalo dosadno.

Na kraju krajeva, temperament psa zavisi od mnogobrojnih faktora – od genetike do dresure. Ako imate štene erdela, odmalena ga učite dobrim navikama i željenom ponašanju. Svim psima je potrebna ispravna i pravovremena socijalizacija. Odmah ga upoznajte sa različitim ljudima, životinjama i izložite ga određenim situacijama, kao što je odvođenje u parkove i susretanje sa mnogobrojnim zvukovima i okolinom. Redovno pozivajte posetioce, kako bi ih erdel upoznao i prihvatio.

Još jedna od omiljenih navika erdela je žvakanje. Voli gristi bilo šta, pa ga odmalena dresirajte kako bi znao šta je neželjeno ponašanje ili ga ostavljajte u ograđenom prostoru kada ste odsutni. Dosledna, pozitivna posvećenost i obuka je neophodna, a isto tako i sigurno ograđeno dvorište. Obuka uz pomoć kaveza se toplo preporučuje za ovu rasu. Kavez je dobar ne samo za pružanje rezultata prilikom kućne dresure, već pruža vašem ljubimcu mesto gde se može opustiti i odmoriti. Ali,nikada ga ne ostavljajte u kavezu predugo i potrudite se da mu u zamenu obezbedite neke čvrste igračke na kojima će moći da isprobava svoje sposobnosti.

Obuka i socijalizacija su od suštinskog značaja kako bi erdel terijer postao pas sa dobro izgrađenim temperamentom. Može postati prgav, ukoliko nije naviknut na druge pse i ljude. Ako kupujete štene, dobro se raspitajte i pronađite pouzdanog odgajivača.

Mnogi vlasnici pasmine kažu da jedina stvar koja je bolja od jednog erdel terijera su dva erdel terijera. Njihova nezavisnost, hrabrost i lojalnost faciniraće i najveće probirljivce. Iznova i iznova, faciniraće vas mnoge osobine ove posebne i u svakom smislu jedinstvene rase. Zato, ukoliko su vas dotakle reči koje smo o njoj napisali, uzmite sebi jednog erdela i uživajte u njegovom društvu dugi niz godina.

Zdravlje

Erdel terijeri spadaju u rasu koja nema nekih većih zdravstvenih problema, ali svakako i neke od ovih jedinki mogu pogoditi razne bolesti. Ukoliko kupujete psa, potražite pouzdanog odgajivača koji će vam pokazati da su roditelji šteneta testirani na određena oboljenja. Najčešća oboljenja koja pogađaju erdel terijere su displazija kukova, alergije, hipotiroidizam, progresivna atrofija mrežnjače, umbilična (pupčana) kila, Von Vilbrandovo oboljenje, hemorgični gastroenteritis i kancer.

Nega

Prelepo krzno erdel terijera ima dva sloja – gornji (bujan i čvrst) i podlaku (mekana i kratka). Većina erdela ima specifičnu kombinaciju boja:   uglavnom su tamno žute boje (uši, noge, glava, podlaktica, a nekad i ramena), a leđa i grudi su crne ili sivkaste boje (siva boja koja je miks crne sa sivim i belim). Ponekad je taj crni deo prošaran crvenom bojom i belim delom koji podseća na oblik zvezde.

Ova pasmina nije poznata po ekstremnom linjanju, ali naravno, postoje periodi u godini kada mu dlaka jače opada. Četkajte ga jednom ili dvaput nedeljno kako biste održali krzno lepim i zdravim, a kupajte ga po potrebi (ne preporučuje se prekomerno kupanje jer će to omekšati njegovo prirodno oštro krzno).

Većina vlasnika svoje erdela vodi kod profesionalnog grumera 3-4 puta godišnje kako bi postigli uredan izgled. Zato prilikom izbora jedinke ove rase trebate uzeti u obzir da je plaćanje profesionalnog grumera jako skupo. Neki ambiciozni vlasnici će se potruditi da sami da srede svog erdela, ali to svakako nije lako i zahteva puno vremena.

Čistite mu zube najmanje 2 ili 3 puta nedeljno kako biste sprečili stvaranje kamenca i bakterije unutar usne duplje. Svakodnevno pranje zube je još bolje ako želite prevenciju od bolesti desni i lošeg zadaha.

Nokte skraćujte jednom ili dvaput mesečno kako biste sprečili određena bolna stanja. Ako čujete škripanje noktiju dok vaš pas korača, onda su predugački. Ako niste iskusni u ovome, nemojte rizikovati već se obratite veterinaru ili grumeru. Psi na kraju svojih noktiju imaju krvne sudove, pa ako ih preterano isečete može  doći do krvarenja.

Uši proveravajte jednom nedeljno zbog potencijalnog crvenila ili lošeg mirisa, što ukazuje na infekciju. Čistite ih pamučnom vatom natopljenom PH uravnoteženim sredstvom za čišćenje ušiju. Uho očistite spolja, ne ubacujte u ušni kanal ništa na svoju ruku.

Obavezno redovno proveravajte šape i usta vašeg psa. Odmalena ga navikavajte na sve ove radnje, kako bi to doživljavao kao jedno pozitivno iskustvo. Hrabrite ga poslasticama i nagradama.

Dok ga četkate, proverite da li ima neke rane, osip ili znake nekih infekcija kao što su crvenilo, osetljivost ili upala kože, ušiju, nosa, usne duplje, očiju i šapa. Oči trebaju biti čiste, bez crvenila i sekreta. Ove provere su vam, svakako, odlična prevencija za nastanak nekih oboljenja.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Zabavni i komični erdel terijer biće odličan porodični ljubimac. U nekim slučajevima može postati čak i zaštitnik dece u kući, ali zbog njegove veličine i visokog nivoa aktivnosti morate paziti kada je u blizini jako male dece.

Stalno naglašavamo da interakcija između deteta i psa obavezno mora biti pod nadzorom nekog odraslog. Zapamtite da od vas umnogome zavisi da naučite svoje dete odmalena kako da se ophodi prema životinjama. Psa ne treba vući za uši, rep, maltretirati ga ili ga dirati dok jede i spava.

Sve dok je socijalizovan i dobro obučen, erdel će se dobro slagati sa ostalim psima u svom domaćinstvu. Međutim, prema psima koje ne poznaje može biti agresivan jer će ih doživljavati kao pretnju. Uzimajući u obzir reputaciju jednog erdela kao lovca, vrlo verovatno je da će zbog svog prirodno urođenog instikta imati tendenciju da lovi životinje koje doživljava kao svoj plen (mačke, zečevi, hrčci, gerbile).

Postoji mnogo napuštenih erdel terijera jer ljudi uzimaju pse, a da se prethodno nisu dobro raspitali o svim obavezama i odgovornostima koje rasa nosi. Ako volite baš ovu pasminu, jedinstvenu, zabavnu i beskrajno vernu, pronađite nekog napuštenog erdel terijera i pokažite mu kako svaki pas zaslužuje da živi – pružajući mu negu i ljubav.

Sponzorisano:

Povezani postovi