Francuski buldog – Karakteristike, društvenost, zdravlje i nega,

Francuski buldog (engl. French bulldog) uživa dugu istoriju kao verni pratilac ljudi. Prvobitno je nastao u Engleskoj kao minijaturni buldog. Pratio je engleske tekstilne radnike u Francusku, gde je stekao naziv francuski buldog.

Pored toga što je bio saputnik, nekada je služio i u lovu na pacove, a danas njegov jedini posao je da bude nežni porodični saputnik i izložbeni pas.

Ova rasa spada u retke, pa stoga budite spremni da čekate malo duže, ukoliko želite štene francuskog buldoga.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Francuski buldog potiče iz Engleske i prvobitno je stvoren da bude mini verzija buldoga. Rasa je bila prilično popularna među tekstilnim radnicima grada Notingem, a kada su mnogi od njih tokom 19-og veka emigrirali u Francusku zarad boljih mogućnosti sa sobom su, naravno, poveli svoje male buldoge.

Ova vrsta postajala je sve popularnija u Francuskoj i Evropi, a njegov šarm uskoro su otkrili i Amerikanci. U Sjedinjenim Američkim Državama prvi primerak izložen je na vestminsterskoj izložbi 1896. godine. Rasa je ubrzo dobila nadimak „francuz“ i to je ime kojim i dan danas tepaju ovoj pasmini.

Francuzi su nastali ukrštanjem mini engleskog buldoga i francuskog terijera tokom 1860. Englezi su se dosta bunili zbog samog naziva obzirom da je pasmina poreklom iz Engleske. Prvi klub francuza osnovan je u Parizu 1880. godine.

Karakteristike

Psi ove rase svakako su po mnogo čemu upečatljivi, što zbog svog simpatičnog izgleda, što zbog donekle komičnog karaktera. Malih su dimenzija, ali imaju čvrstu muskulaturu i snažne mišiće. Krasi ih kratak rep, glava četvrtastog oblika, kratak vrat, prave uši, a posebno „upadaju u oči“ njihove velike, ispupčene oči i nabran nos. Prosečna visina mužjaka je oko 30 cm, a ženke su nešto niže. Težine mužjaka je oko 13 kg, a ženke oko 10, 11 kg.

Naziv: Francuski buldog (Francuz)

Zemlja porekla: Engleska, Francuska

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: lojalan, veran, razigran, energičan, druželjubiv, inteligentan

Boja: boja poput srne, tigrasta, bela, žuto-smeđa, tigrasto-bela

Visina: mužjak oko 30 cm, ženka malo niža

Težina: mužjak oko 13 kg, ženka oko 10, 11 kg

Temperament

Sa ušima nalik slepom mišu, ali neobično lep, francuski buldog ima čudnovatu privlačnost. Estetski gledano, druge rase su možda glamuroznije i šarmantnije, ali kao što se kaže – lepota je u oku posmatrača, a ono što mnogi opažaju kod francuza jesu njihovi atributi koji ih čine jednim od najboljih ljudskih pratilaca. On je možda mali, ali je jako mišićav.

Psi ove pasmine vole da se igraju i zabavljaju, ali će isto tako uživati i u izležavanju na fotelji. Upravo tu svoju razigranost i opušten stav prenose i na situacije kada ih pokušavate nečemu naučiti. Izuzetno su inteligentni i lako ih je dresirati, sve dok vi osmišljavate obuku tako da ona izgleda kao određena igra i zabava.

Slobodoumni su i ne spadaju u rasu idealnu za takmičenja poslušnosti i agilnosti, iako su neki od njih pokušali da se suoče i sa ovakvim izazovom. Upravo ovaj pristup može dovesti do toga da pokažu svoju tvrdoglavu crtu, pa ukoliko se zakopaju u mestu, ne postoji ništa što ih iz tog mesta može pomeriti.

Oni su nežni kompanjoni koji uživaju u ljudskom društvu. Ukoliko želite psa kojeg možete na duže vreme ostaviti samog napolju, ovo definitivno nije rasa za vas. Ipak, moramo naglasiti da nijedan pas ne voli biti predugo bez prisustva svoje ljuduske porodice. Francuzi će vam pružati beskrajnu ljubav, ali isto to će očekivati zauzvrat.

Generalno, dobro se slažu sa svima, uključujući i decu. Ipak, ponekad u prisustvu drugih pasa mogu biti teritorijalni i posesivni u želji da svoju porodicu sačuvaju samo za sebe. Vole biti u centru pažnje, što ponekad dovodi do problema u ponašanju, naročito kada je ova osobina prenaglašena.

Socijalizacija je neophodna, ali obzirom na njihovo verno drugarstvo, to će biti veoma lak zadatak. Kod dresure, najdelotvornije je da se koristite pozitivnim metodama, među kojima su neizostavne nagrade u vidu hrane i poslastica. Postoje nekoliko tehnika obuke, pa zato nemojte odustajati ukoliko vam ne uspe sa prvom – uvek možete probati nešto novo.

Odmalena ih učite željenom ponašanju jer ćete u suprotnom dobiti svojevoljnog psa koji radi šta mu se prohte. Svi štenci, bez obzira na rasu, istražuju, uništavaju vaše stvari ili žvaću predmete koji mogu biti opasni po njih, pa ih zato blagovremeno naučite dokle su granice. Kod svega ovoga vam može pomoći dresura uz pomoć kaveza, a za to se dobro raspitajte kod profesionalnog dresera.

Svojim temperametnom, duhovitim i nestašnim u isto vreme, francuzima je potreban konzistentan, čvrst i strpljiv vlasnik. Odlični su čuvari i upozoravaju svoje ljude na dolazak stranaca, iako nemaju tendenciju da laju bez razloga što ih čini idealnim za stan. Prema svom domu i porodici su zaštitnički nastrojeni i u stanju su da ih brane čak i sopstvenim životom.

Nije im potrebno puno prostora pa se tako odlično snalaze i u manjim stanovima. Nije im potrebno ni puno vežbanja, a svakodnevne šetnje sprečiće ih da postanu gojazni. Vole da se igraju, ali ne da se previše umaraju jer nisu naročito aktivni.

Nikako ne podnose vrućine, pa se zato potrudite da borave u hladnijoj/klimatizovanoj prostoriji. Psi ove rase ne bi mogli nijedan dan da izdrže na suncu i toploti. Veoma su podložni iscrpljenosti nakon toplote, pa stoga izbegavajte da ih šetate u vreme visokih temperatura ili ako baš morate, neka to bude vremenski kraće (najbolje su šetnje rano ujutru i uveče). Naravno, u vreme toplih dana pratite ih i pazite da se ne preopterete.

Ono što ljubitelje najviše facinira kod njih je njihova divna priroda, nežan karakter i beskonačna lojalnost. Za sreću im je dovoljno da i po ceo dan leže pored vas ili da vas prate kuda god krenete. Oni koji ih vole, opisuju ih kao vragolaste nestaške bez kojih ne mogu zamisliti svoj život. Oni su stalno tu za vas, stalno prisutni i voleće vas svom svojom snagom koja dolazi iz njihovog tako malog tela. Ova pasmina još jednom pokazuje da lepota definitivno dolazi iznutra.

Ako ste opterećeni čistoćom, francuzi nisu rasa za vas budući da imaju sklonost ka balavljenju, izbacivanju gasova i ponekad ka linjanju. Što se tiče komandi vezanih za ponašanje u kući, nekad ih je teško obučiti.

Ove male čupavce velikog srca zavolećete od prvog trenutka kada ih ugledate. Beskrajno simpatični, smešni i luckasti, zabavljaće vas čak i kada spavaju – glasno hrčući. Njihova nesebična ljubav definitivno će vaš život učiniti lepšim, pa zato nemojte više čekati ni tren, već što pre usrećite nekog slatkog francuza.

Zdravlje

U najčešće bolesti koje pogađaju francuske buldoge spadaju displazija kukova, Brahikefalni sindrom, alergije, Hemivertebra, luksacija patele, bolest intervertebralnog diska, Von Vilbrandovo oboljenje, rascep nepca, izduženo meko nepce. Ako se odlučite za kupovinu šteneta, dobro se raspitajte ko je pouzdan odgajivač koji će vam pokazati sve neohodne zdravstvene potvrde o svom leglu.

Nega

Krzno francuskog buldoga je kratko, glatko, sjajno i prefinjeno. Koža je opuštena i naborana (naročito na glavi i ramenima) i ima meku teksturu. Francuzi nam dolaze u raznim bojama kao što su boja poput srne, krem boja, različite vrste tigraste – krzno prošarano mrljama i prugama svetlih i tamnih oznaka. Za pravilan primerak rase priznaju se sve boje osim sledećih kombinacija: jednobojno crna, boja jetre (postojana crvenkasto-braon boja sa braon pigmentacijom na usnama i nosu), boja poput miša i crna sa belim i žuto-mrkim delovima.

Prilično ih je lako četkati i dovoljno je povremeno održavanje kako bi im dlaka bila zdrava. Ne linjaju se ni premalo, ni previše. Kako biste bez velike muke četkali svog francuza, navikavajte ga na to odmalena.

Kada ga četkate, proverite da li ima bilo kakva oštećenja – kožne lezije, ogoljena mesta, grubu ili isperutanu kožu ili znake infekcije. Takođe, proverite da li kod ušiju, očiju ili zuba postoji prisustvo sekreta ili neprijatnog mirisa. Ako je odgovor potvrdan, to su znaci da vaš francuz treba posetiti veterinara. Uši čistite oko ušnog kanala (nikako iznutra) natopljenom pamučnom tkaninom ili vatom. Ako su ivice ušiju suve, umereno nanesite na njih mineralno ili bebi ulje. Ovakvo ulje se može koristiti i kod suvog nosa.

Kod francuskih buldoga nije normalno da su im nokti savijeni na dole i u tom slučaju će biti potrebno skraćivanje. Ovo sprečava krzanje i kidanje noktiju što je svakako veoma bolno za psa.

Nabori na licu trebaju biti suvi i očišćeni kako bi se sprečile bakterijske infekcije. Prilikom kupanja, temeljno osušite pomenute kožne nabore. Pri kupanju koristite visokokvalitetni šampon za pse kako bi koža i krzno zadržali svoj prirodni loj.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Francuski buldozi se dobro slažu i veoma skladno žive u domaćinstvima sa decom. Ali, kao što važi za sve pse, trebate imati na umu da nikada ne ostavljate malu decu i pse bez nadzora i da jednu od bitnijih uloga imaju i sama deca, koja odmalena moraju biti naučena kako se ophodi prema životinjama.

Ukoliko su dobro socijalizovani, imaće dobar odnos i sa drugim psima i mačkama. Međutim, previše razmaženi francuzi mogu pokazati ljubomoru ka ostalim psima, naročito kada im oni „kradu“ pažnju njihovih voljenih ljudi.

Sponzorisano:

Povezani postovi