Havanski bišon – Havanezer

Ova pasmina osvojila je ljubitelje svojom dugom, svilenkastom dlakom, ekspresivnim pogledom i ljubaznom ličnošću.

Havanski bišon (engl. havanese) ili drugačije nazvan havanezer je tokom 1800-ih bio odgajan kao pratilac kubanske aristokratije i tada je dobio nadimak „lepljiva traka“ jer se poput lepka drži uz svog vlasnika.

Ali, on nije samo pas koji će se izležavati, izuzetno je aktivan i energičan, odličan u mnogim psećim aktivnostima – od cirkuskog izvođača do pomagača hendikepiranim licima.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Nakon što je Kolumbo proglasio Kubu za Španiju 1492., španski doseljenici počeli su da pristižu na ostrvo. Sa njima su dolazili njihovi mali, psi pratioci – preci današnje rase Bišon.

Ovi psi su međusobno ukrštani, a kasnije, zbog trgovinskih ograničenja koje je Španija nametnula Kubi, počeli su da se razvijaju havanezeri kakve danas znamo. Zaštitni znak im je gusto i svilenkasto krzno, što je pomagalo u zaštiti od tropskog sunca (dlaka je vrlo meka i lagana i štiti na isti način kao što svileni sari štiti žene iz Indije).

Početkom 1800-ih, grejali su krila mnogih aristokratskih porodica na Kubi. Evropski putnici koji su se zaljubili u rasu, doveli su pse u Englesku, Španiju i Francusku. Pasmina je u Evropi postala moderna sredinom 1800-ih, a kraljica Viktorija i Čarls Dikens su bili njeni poznati obožavaoci tadašnjeg vremena.

Kao i većina popularnih vrsta, tako je i ova u određenom momentu počela nestajati. U jednom trenutku gotovo je izumrla, čak i u svojoj rodnoj Kubi. Nekoliko kubanskih porodica je ipak uzgajalo i držalo pse, međutim sa Kubanskom revolucijom 11 jedinki je dovedeno u SAD na rukama svojih vlasnika. Ove izbeglice-psi  su preci većine havanezera koji se danas nalaze van Kube.

Preporod rase počeo je tokom 1970-e, kada je američki par koji je uzgajao pse pronašao nekoliko potomaka od čuvenih 11 pasa dovedenih sa Kube. Šarmirani njihovom inteligencijom i ljubaznošću, počeli su da prate druge havanezere i rade na ponovnom uspostavljanju vrste.

Pošto se danas većina nalazi van Kube i svoje poreklo mogu pratiti do pomenutih 11 pasa, odgajivači rade na proširenju genetskih baza havanezera odgajanih u Americi. Američki kinološki klub priznao je rasu 1995. godine.

Karakteristike

Svojom dugom dlakom poput svile, zaseniće i one koji nisu ljubitelji rase. Crnim nosem, pametnim pogledom i znalačkim izrazom lica učiniće da se u njega zaljubite istog trenutka kada ga ugledate. Ima kratke noge i pljosnate obraze. Uši su viseće i na vrhu blago zaobljene. Visina koja se toleriše se kreće od 21 do 29 cm, a težina od 4,5 do nešto više od 7 kilograma.

Naziv: Havanski bišon – Havanezer

Zemlja porekla: Kuba

Životni vek: 13 – 15 godina

Temperament: nežan, pametan, privržen, druželjubiv, razigran…

Boja: crna, bela, mahagoni…

Visina: 21 – 29 cm

Težina: 4,5 – 7,5 kg

Temperament

Havanezer prosto isijava ljubaznost i nežnost, kao i preveliku ljubav prema svima, uključujući strance, decu, pse, pa čak i mačke. Njegova porodica će najbolje osetiti čari te ljubavi – njihovi havanezeri će se prilepiti uz njih poput čičak trake. Ta posvećenost nekada može biti i nedostatak, zato što, kada ga ostavite samog, patiće od anksioznosti što može predstavljati veliki problem. Ovo je definitivno kućni pas, a havanezer koji ostaje sam u dvorištu ili daleko od kuće, nikako neće biti srećan. Ukoliko pak morate da ga ostavite na neko vreme, pružite mu dosta igračaka kako bi imao čime da se zanima.

Ta privržena strana ličnosti nije toliko iznenađujuća, pošto je u prošlosti uživao kao verni pratilac bogatih, kubanskih aristokrata. Međutim od tada je dokazao da je dobar i u drugim stvarima – za razne vrste treninga, kao terapijski pas, pas pratilac, cirkuski izvođač…

U odnosu na svoju veličinu havanezeri imaju iznenađujuću količinu energije (kao veliki psi), a vole i sportska takmičenja u agilnosti, poslušnosti, bacanju diska… Neophodna im je svakodnevna aktivnost, poput igara i dugih šetnji.

Kao i kod mnogih malih rasa, tako je i kod ove specifična sklonost ljudi da ih razmaze. To nikako nemojte činiti jer oni nisu igračke, ako ih stalno budete nosili u rukama, lako će se ugojiti i postati posesivni. Vlasnici će verovatno zbog ovoga zažaliti – loše navike, poput jedenja ljudske hrane, veoma se lako formiraju.

Pravi su umetnici da učine tako da izgleda kao da oni vas dresiraju, a ne obrnuto. Uprkos svojim hirovima, havanezer je divan i svestran porodični ljubimac.

Njegova želja da udovolji vlasnicima čini ga lakim za dresuru, a odmalena se preporučuje obuka poslušnosti. Kućna obuka, ipak, može predstavljati izazov, pa morate biti strpljivi. Za uspešnost iste, obavezan je trening uz pomoć kaveza.

Iako ovo obično brzo prevazilaze, neki štenci imaju običaj da jedu sopstveni izmet. Nakon obavljanja nužde, odmah pokupite za svojim ljubimcem, kako se ne bi vremenom prepuštao ovoj čudnoj navici.

Havanezer se vrlo dobro prilagođava i životu u stanu, a i kući sa ograđenim dvorištem. Ipak, sigurno će lajati ako vidi da neko prolazi pored ili čuje čudnu buku. Dobra je stvar da ne laje bez razloga – samo da bi čuo sopstveni glas. Opet napominjemo – ovo nije pas koji je pogodan za život napolju.

Voli da gleda svet sa visine i da svoj životni put pronalazi posmatrajući sa fotelje kako odmiče dan. Njegova omiljena igračka je papir, a mali, pametni havanezer naći će način da ga pronađe, makar morao da proviri u jakne vaših gostiju. Posebna „poslastica“ je toalet papir na kome može demonstrirati svoje sposobnosti seckanja. Samo mu dajte jednu rolnu i vaša kuće će ubrzo izgledati kao da su vas posetile šaljivdžije uoči Noći Veštica.

Kao i za sve i njemu je potrebna rana i pravilna socijalizacija i obuka, zato ga na vreme upoznajte sa novim situacijama, životinjama, zvukovima i okolinom kako bi u odraslom dobu živeo bez straha.

Jako je inteligentan i uživaće da vas zasmejava i zabavlja svojim ludorijama ili će vam, prosto, sedeti u krilu i odmarati u tišini.

Zdravlje

Bolesti koje najčešće pogađaju havanske bišone su: displazija kukova, displazija laktova, hondrodisplazija, Leg Perthes oboljenje, katarakta, gluvilo, luksacija patele, portosistemski šant, šum na srcu i insuficijencija mitralnog zaliska.

Nega

Krzno havanezera je gusto, mekano, svilenkasto, lagano i ne opada puno. Dlaka je duga i kreće se od ravne ka kovrdžavoj, mada se valovita dlaka smatra idealnom za takmičenja. Dolazi u beloj, crnoj, crno-žućkastoj, sivoj i bezbroj drugih boja i oznaka.

Mnogi vlasnici skraćuju krzno, kako bi olakšali negu. Ali, ako želite da vašeg havanezera vodite na izložbe ili barem da deluje tako, dlaka mora biti duga i u tom slučaju zahteva dosta četkanja. Još jedan razlog za dugu dlaku: ako živite u toplom području dugačko krzno pomoći će da se vaš pas ohladi tokom vrelih dana.

Obzirom na dužinu krzna, obavezno je svakodnevno četkanje i kupanje kada je to potrebno. Takođe, jako je bitno da im dlaku iznad očiju držite vezanu u rep (to čak deluje i jako simpatično), kako biste sprečili iritaciju.

Osim ako niste kvalifikovani i motivisani, negu dlake bolje prepustite profesionalnom grumeru. Vlasnici mogu naučiti sve trikove, ali bi bila neophodna velika posvećenost da bi nega bila na visokom nivou.

Suzne oči su uobičajan problem kod havanezera. Imajte na umu da prekomerno suzenje može ukazivati na problem očiju i tada pas mora biti pregledan od strane veterinara. Ipak, ovo stanje najčešće nije ozbiljno, a uzrok je nepoznat. Stanje možete poboljšati držeći dlaku dalje od očiju, a i svakodnevnim brisanjem problematičnog dela vlažnom maramicom. Na tržištu su se pojavili mnogi proizvodi za posvetljenje mrlja oko očiju, što neki vlasnici smatraju izuzetno korisnim.

Održavajte redovno higijenu zuba i usne duplje, kao i ušiju. Nokte secite ako su predugački, a proveravajte i šape jer su tu psi jako osetljivi. Bitno je i da vršite redovnu kontrolu kože zbog potencijalnih bakterija, gljivica i osipa.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Havanski bišon odličan je porodični pas nežan prema svima, uključujući decu svih uzrasta, kao i druge pse i kućne ljubimce. Ali, zbog svoje veličine, vrlo lako se može povrediti pa decu morate naučiti kako da se na pravilan način ophode prema ljubimcu.

Sponzorisano:

Povezani postovi