Jorkširski terijer – osobine, karakter, nega i ishrana

Ukoliko volite pse i voleli biste sebi da priuštite jednog, ali ne možete da se odlučite za to koji pas je najbolji za vaš dom, onda bi trebalo da pročitate ovaj tekst.

Naime, u ovom tekstu ćemo vam predstaviti jednu od omiljenih rasa pasa širom sveta, a to je svakako jorkširski terijer. Nema sumnje da je ovaj mali umiljati pas omiljena rasa pasa širom naše planete. Ukoliko se razumete u pse, verovatno dobro poznajete ovu rasu, ali se nadamo da ćemo vam reći neke pojedinosti koje zasigurno niste znali.

Dakle, u ovom tekstu ćete saznati o kakvom se psu zapravo radi, koje su njegove fizičke osobine, ali i kakav je karakter jorkširskog terijera. Osim toga, reći ćemo vam kako treba da izgledaju nega i ishrana ovog malog psa. Ukoliko već imate jorkširskog terijera, onda ćete sigurno uživati čitajući ovaj tekst i saznajući nove stvari o svom ljubimcu.

Naravno, pre nego što počnemo sa informacijama o njegovom izgledu i karakteru, reći ćemo vam par rečenica o njegovom poreklu, odnosno odakle potiče ovaj pas i kada je uopšte postao poznat.

Poreklo jorkširskog terijera

Jorkširski terijer je pas koji se već više od 100 godina uzgaja i budi sve veću zainteresovanost kod ljubitelja pasa. Ovaj pas je mali po veličini, a poznat je još i po imenu jorki. Ova rasa pasa je deo takozvane porodice ptičara. Jorkširski terijer je postojao još davne 1800. godine i potiče iz Engleske.

Zapravo, terijer je prvo korišćen u Škotskoj u svrhu lova, a obično su ga koristili radnici koji su se bavili industrijskom proizvodnjom vune. Nakon nekog vremena ovi radnici su iz Škotske došli u Englesku, tačnije u Jorkšir, pa su sa sobom doveli i terijera. Upravo zato se smatra da jorkširski terijer kakav danas postoji potiče iz Engleske.

Jorkširski terijer je pas koji je bio obučavan za lov i za borbu. On se isticao svojom hrabrošću, a zbog svoje male veličine bio je idealan za lov u to vreme. Rasa jorkširskog terijera koja danas postoji je zapravo dobijena ukrštanjem više drugih rasa, kao što su maltezer, skajterijer itd. Ovi psi su ukrštani da bi se dobila kvalitetnija i duža dlaka. Dakle, današnji jorki je mešavina više različitih vrsta, ali u suštini je najviše sačuvao osobine malog terijera od kojeg i vodi poreklo.

Sada kada ste videli kako je nastao jorkširski terijer kojeg danas poznajemo i odakle potiče, videćemo i kakav mu je izgled, odnosno po kojim fizičkim osobinama je ova rasa prepoznatljiva.

Fizičke osobine

Kao što smo već spomenuli, jorkširski terijer spada u grupu malih pasa po veličini, ali treba znati da mu je građa jako skladna. Celo telo mu je srazmerno i prilično jako. Šape su mu male i okrugle, dok su mu noge prave i snažne. Jorkširski terijer se prepoznaje po svom elegantnom i gracioznom hodu. On hoda ponosno i uravnoteženo, tako da deluje jako sigurno u sebe.

Oblik glave mu je malo pljosnat, a glava mu je u suštini male veličine. Zubi ovog psa su izuzetno jaki , a na licu se ističe i mali nos crne boje. Jorkširski terijer ima bademaste oči i uši u obliku trougla. Vrat ovog psa je prilično tanak i malo duži.

Što se težine ovih pasa tiče, treba reći da postoje jorkširski terijeri koji spadaju u takozvanu patuljastu grupu ovih pasa. Naime, oni su visoki negde oko 15 cm, a najveća izmerena težina im je 3,2 k. Sa druge strane, postoje jorkširski terijeri koji su nešto veći. To su uglavnom odrasli psi koji su u punoj snazi. Njihova težina je oko 7 kg, a visina im je oko 21 cm. Kao i kod većine drugih vrsta pasa, ženke jorkširskog terijera su uvek lakše i niže od mužjaka, tako da ih nije teško razlikovati.

Sada ćemo reći par stvari o dlaci jorkširskog terijera. Naime, ovaj pas ima jako dugu dlaku, a što je najvažnije, jeste to da se ovaj pas uopšte ne linja. Iz tog razloga on je idealan za život u zatvorenom prostoru. Ako imate stan, ne morate brinuti da će vam jorkširski terijer ostaviti dlake po nameštaju i stvarima. Često se kaže da je dlaka ovog psa poput ljudske kose, tako da nećete imati problema.

Ako imate alergijske reakcije na pseće dlake, sa jorkširskim terijerom ne morate brinuti, jer se on apsolutno neće linjati. Njegova dlaka podseća na svilu i jako je mekana i sjajna. Osim toga, dlaka jorkširskog terijera pada čak do poda , a nasred leđa nalazi se razdeljak koji deli dlaku na dva ravnomerna dela. Iako je dlaka jorkširskog terijera toliko lepa i neobična, ipak se mnogi vlasnici pasa odlučuju na šišanje. Dugu dlaku je teže održavati, tako da se ovaj pas mora redovno četkati i kupati, kako se dlaka ne bi umrsila.

Ukoliko ostavite dužu dlaku na ovom psu, na glavi ju je potrebno vezati u repić sve dok vaš pas jede, kako mu dlake ne bi upadale u hranu. Ipak, oni vlasnici koji vode svog psa na izložbu se odlučuju na to da ostave što dužu dlaku i redovno se brinu o njoj.

Što se boje dlake tiče, ona je u korenu tamnija, a na vrhovima su dlake nešto svetlije. Boja dlake je uglavnom žutomrka, dok štenci mogu imati i nešto crnih dlaka, koje će vremenom nestati.

Karakter

Kada je u pitanju temperament jorkširskog terijera, zanimljivo je to da je ovaj pas jako samoueveren i hrabar, iako je dosta mali. Jorkširski terijer je pun energije i uvek je spreman za igru i za akciju.

Ukoliko imate ovog psa, najbolje je da ga vodite na uzici, kako ne bi ušao u nepotrebne probleme. On je toliko hrabar da se dešava da nekada napadne i pse koji su veći i opasniji od njega. Osim toga, jako je radoznao i uvek je spreman za nove avanture.

Jorkširski terijer će vam biti lojalan i jako privržen, ali kada vam gosti dođu u kuću on će verovatno biti distanciran. Jako je oprezan kada su u pitanju stranci, a ukoliko proceni da mu preti određena opasnost, on će glasno lajati.

Za jorkširskog terijera je neophodna adekvatna dresura, a najbolje je dresirati ovog psa još dok je jako mali. U suprotnom, on se kasnije može agresivno ponašati prema drugim psima, naročito prema onima koji su manji od njega. Tu će želeti da pokaže ko je glavni i želeće da dominira.

Takođe, jorkširski terijer može biti neljubazan i prema maloj deci. Stoga, ako imate malu decu, onda nije preporučljivo da imate jorkširskog terijera. U tom slučaju izaberite nekog drugog psa koji će biti tolerantniji i koji će se igrati sa malo decom. Jorkširski terijer je najpogodniji za decu koja su nešto starijeg uzrasta.

Još jedna velika prednost jorkširskog terijera jeste njegova izuzetna inteligencija. Ovaj pas lako uči nove trikove i komande, ali nemojte zaboraviti da ovom psu morate pružiti jako puno ljubavi i pažnje. Oni umeju biti i dosta ljubomorni, naročito ako primete da deci dajete više pažnje nego njima.

Da bi se izbegli bilo kakvi problemi, najbolje je jorkširskog terijera dresirati dok je još jako mali. Ako ih ne naučite pravilima, oni ponekad mogu da budu neposlušni i pomalo agresivni, ali u suštini su vesele prirode.

Ove pse često nazivaju mali ratnici, jer uvek brane svoju teritoriju i suprotstavljaju se bilo kome za koga osete da ih na bilo koji način ugrožava. Jedino što zahtevaju jeste stalna pažnja i briga od strane vlasnika. Vlasnicima ove rase pasa se preporučuje da budu strogi kada je u pitanju dresura, jer u suprotnom jorkširski terijer može biti jako nezgodan po naravi.

Nega i ishrana jorkširskog terijera

Kao što smo već rekli, jorkširski terijer je idealan za stan jer neće ostavljati dlake za sobom. Što se nege i održavanja ovog psa tiče, možemo reći da su njegovi zahtevi minimalni. Ovog psa možete voditi gde god da krenete jer je jako mali i spreman je da se prilagodi bilo kojim okolnostima.

Ono što je zanimljivo jeste da jorkširski terijer obožava da putuje, odnosno da bude smešten u takozvanom transporteru koji možete kupiti u bilo kom Pet šopu. Osim toga, ovaj pas voli da provodi vreme u transporteru, čak i kada ne putuje, tako da nije loše da mu priuštite to zadovoljstvo. Jorkširski terijer najviše voli da spava u tom transporteru, jer se tu oseća jako ušuškano i sigurno.

Dalje, važno je znati da jorkširski terijer ne podnosi hladnoću, tako da je potrebno uvek da mu obezbedite toplu sobu i udobnost. Osim toga, morate znati da ovaj pas voli društvo pa je najbolje da ga ne ostavljate dugo samog, već da ga uvek vodite sa sobom.

Već smo spomenuli da je jorkširski terijer dosta aktivan, pa je potrebno da ga vodite u šetnje. Imajte na umu da on može da prepešači jako velike razdaljine, tako da ne morate brinuti da li se umorio.

Pošto ima dugu dlaku, ovaj pas zahteva da se vodi dosta računa o njoj. Ako se odlučite da imate ovog psa, znajte da ga svakoga dana morate kupati i četkati. Osim toga, ovog psa često morate i šišati jer mu dlaka jako brzo raste. Preporučuje se da dlake jorkširskog terijera vezujete u repice ili u najlon, kako bi kvalitet dlake ostao što bolji. To naročito važi ukoliko se odlučite na to da vaš pas učestvuje na izložbama. Pre nego što se dlake ovog psa stave u najlon, potrebno je na njih staviti specijalno ulje, a to ulje mora da se ispere jednom u toku nedelje. To su pojedinosti koje svaki vlasnik jorkširskog terijera mora znati, pa je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom.

Zatim, kada je u pitanju kupanje ovog psa, postoje posebni šamponi koji su namenjeni za njih. Izbegavajte da koristite svoje šampone za kupanje vašeg jorkširskog terijera, jer to bi moglo pogoršati kvalitet njegove dlake.

Osim toga, koža ovog psa se može iritirati i postati suva. Još jedan važan savet jeste da jorkširskog terijera pre češljanja malo pokvasite, odnosno trudite se da mu dlaka uvek bude vlažna pre češljanja. Nemojte brinuti da će ovaj pas imati neprijatan miris kada mu se pokvasi dlaka. Za razliku od ostalih pasa, jorkširski terijer ima neutralan miris, tako da ne morate brinuti. Naravno, potrebno je i redovno ispiranje usne duplje, a u tu svrhu ćete dobiti specijalne losione od strane veterinara.

Što se tiče sveukupnog zdravstvenog stanja jorkširskog terijera, morate znati da je ovaj pas prilično osetljiv. Naime, može se desiti da ima probleme sa zubima, tako da se preporučuje da o tome posebno vodite računa i da perete zube vašem psu redovno.

Osim toga, dešava se da jorkširski terijer oboli od bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Da biste to sprečili nemojte ga izvoditi na hladnoću i trudite se da mu uvek bude toplo. Morate znati i da ovaj pas ima veoma osetljiv grkljan, pa često može da se zakašlje, naročito ako previše zategnete uzicu dok ga vodite ili u slučaju kada se previše uplaši i počne glasno da laje. Kao što smo već rekli, jorkširski terijer je prilično aktivan pas, pa može da se desi da se povredi i da ošteti kosti. Njegove kosti su jako male i osetljive, tako da treba voditi računa.

Kada je u pitanju ishrana jorkširskog terijera, najbolje je da mu dajete premijum suvu hranu. Ona je najbolja kada su u pitanju kosti ovog psa, ali i kada je u pitanju zdravlje usta i zuba. Ova hrana sadrži sve neophodne hranljive sastojke koji su potrebi za rast i razvoj vašeg ljubimca.

Sada ste videli kako treba da izgledaju nega i ishrana ovog psa. Ukoliko mu obezbedite sve potrebne uslove za miran i stabilan život, ne morate brinuti, jer vaš pas će živeti dugo i srećno. Prosečan životni vek ove rase pasa je negde između 10 i 15 godina. Ipak, zabeleženo je da neki pripadnici patuljaste grupe jorkširskih terijera žive kraće.

Za kraj treba spomenuti još i parenje ove rase pasa. Naime, ukoliko kod kuje jorkširskog terijera primetite krvarenje i otok, onda znajte da je u pitanju prvo teranje. To znači da je kuja spremna za parenje, a najbolji period je nakon trećeg teranja pa sve dok ne napuni tri godine. Ipak, ukoliko odlučite da parite svog psa, najbolje je da potražite pomoć i savete od stručnjaka.

Prodaja i cena

Ukoliko se odlučite na to da kupite jorkširskog terijera, najbolje bi bilo da odete u proverenu uzgajivačnicu, gde ćete dobiti sve potrebne papire, koji dokazuju poreklo psa i njegove osobine. Tako ćete biti najsigurniji da ste dobili psa koji je zdrav i koji odgovara vašim zahtevima. Što se cene jorkširskog terijera tiče, možemo reći da cena jednog šteneta varira negde između 200 i 450 evra.

Dakle, ovi psi su prilično skupi, ali ako se odlučite da kupite jorkširskog terijera možete biti sigurni da ćete uz sebe imati pravog vernog prijatelja i pravog malog ratnika.

To bi bilo sve kada je reč o jorkširskom terijeru, o njegovim karakteristikama i načinu života. U ovom tekstu ste mogli da vidite po čemu jorkširskog terijera možete prepoznati, koje su njegove glavne karakteristike vezane za temperament ali i za izgled, ali i kako izgleda održavanja ovog psa. Mogli ste videti da nega jorkširskog terijera nije previše zahtevna, ali ipak određenih pravila se morate pridržavati, kako bi vaš pas bio zdrav i poslušan. Ne zaboravite da je dresura u ranom uzrastu neophodna i da ovaj pas nije najbolji izbor ako imate malu decu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, a ako izaberete jorkširskog terijera, znajte da će vas ovaj pas svakoga dana oduševljavati svojom inteligencijom, hrabrošću i odanošću prema vama.

Sponzorisano:

Povezani postovi